ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Να αποκτήσει η Πάτρα Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο

Σχετικά με τον πλειστηριασμό του «Αελλώ», ενός χώρου ο οποίος επί πέντε δεκαετίες έχει συνδέσει το όνομά του με τις κινηματογραφικές προβολές στην Πάτρα, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοέμβρη από την Τράπεζα Πειραιώς, η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Το "Αελλώ", ο θερινός κινηματογράφος που από το 1963 έως και το 2010 αποτέλεσε ένα από τα σημεία αναφοράς για τους φίλους της 7ης Τέχνης, εκποιείται. Είναι υποχρέωση της πολιτείας και ιδιαίτερα του υπουργείου Πολιτισμού να παρέμβει, προκειμένου να σταματήσει αμέσως η διαδικασία και να διαθέσει το απαιτούμενο κονδύλι, για να αποκτήσει η Πάτρα τον πρώτο Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο.

Το υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να διασφαλίσει πως το ακίνητο των οδών Καραϊσκάκη και Παπαφλέσσα θα μείνει στη διάθεση της πόλης με τη μορφή που όλοι γνωρίσαμε.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων θα κάνει όλες τις ενέργειες, προκειμένου η υπουργός Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη, να προχωρήσει άμεσα στις κινήσεις που απαιτούνται, προκειμένου να επιτευχθεί αρχικά η σωτηρία του οικοπέδου και στη συνέχεια να λειτουργήσει εκεί ο Δημοτικός Θερινός Κινηματογράφος».

«Χίλιες και μία ιστορίες» για παιδιά

Ενα από τα πιο δημοφιλή έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, η συλλογή παραμυθιών και ιστοριών «Χίλιες και μία νύχτες», αποτελεί την έμπνευση για την παράσταση «Χίλιες και μία ιστορίες», που ζωντανεύει φέτος στο Μικρό Εθνικό (Πανεπιστημίου 48), σε διασκευή του Μάικ Κέννυ, του πολυβραβευμένου συγγραφέα του «Αγοριού με τη βαλίτσα» και πολλών ακόμη αγαπημένων θεατρικών έργων.

Η μυθική Ανατολή ζωντανεύει επί σκηνής: Δώδεκα παλατιανοί και η τρελή μπάντα του σουλτάνου αφηγούνται με ό,τι μέσο έχουν στη διάθεσή τους ιστορίες για τον πόλεμο και για τον έρωτα, για κακούς μάγους και γελοίους ατζαμήδες, για το γέλιο και το φόβο, για τέρατα και ήρωες, για μαγικά χαλιά και φτερωτά άλογα, για γίγαντες και γελωτοποιούς...

«Στα πολύ πολύ πολύ παλιά χρόνια, σ' ένα μέρος πολύ πολύ μακρινό, σε μια χώρα που δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ποτέ, ζούσε ένας μεγάλος Σουλτάνος...». Πληγωμένος και απογοητευμένος, παντρεύεται κάθε νύχτα μία γυναίκα και κάθε αυγή τη θανατώνει. Ολα όμως αλλάζουν όταν παντρεύεται τη Σεχραζάντ, την κόρη του πιστού του βεζίρη, που είναι ίσως και η ικανότερη αφηγήτρια παραμυθιών στην παγκόσμια Ιστορία. Κι έτσι οι νύχτες στο παλάτι διαδέχονται η μία την άλλη, πάντα με την ίδια απαίτηση: «Πες μου μια ιστορία».

Συντελεστές της παράστασης: Νίκος Χατζόπουλος (μετάφραση), Βάσια Ατταριάν, Μυρτώ Μακρίδη (σκηνοθεσία), Δημήτρης Τάσαινας (μουσική σύνθεση - στίχοι), Αλεξία Χρυσοχοΐδου (σκηνικά - κοστούμια), Ελενα Γεροδήμου (επιμέλεια κίνησης - χορογραφίες).

Διανομή: Χρηστίνα Γαρμπή, Ειρήνη Γεωργαλάκη, Ιωάννης Δενδρινός, Θέμης Θεοχάρογλου, Ρωμανός Καλοκύρης, Λήδα Καπνά, Γιάννης Καράμπαμπας, Εμμανουήλ Κοντός, Κατερίνα Λάττα, Προμηθέας Νεραττίνι - Δοκιμάκης, Χρήστος Πίτσας, Ιωάννα Ραμπαούνη.

Μουσικοί: Αλέξης Κωτσόπουλος, Ορέστης Πετράκης, Δημήτρης Τάσαινας.

Μέρες και ώρες παραστάσεων για το κοινό: Σάββατο 17.30, Κυριακή 12.30 και 16.00.

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Οκτώβρη

Από την ταινία «Παιδαγωγικό Ποίημα»
Από την ταινία «Παιδαγωγικό Ποίημα»
Η «New Star», τιμώντας τη μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση με αφορμή τη συμπλήρωση 102 χρόνων από τη νίκη της, διοργανώνει κινηματογραφικό Φεστιβάλ από την Κυριακή 3 έως και την Πέμπτη 7 Νοέμβρη.

Στον ιστορικό κινηματογράφο «Studio Νew Star Art Cinema» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής) θα προβληθούν 50 ταινίες και ντοκιμαντέρ για τον Κόκκινο Οκτώβρη. Επίσης θα προβληθούν ανάμεσα στις ταινίες 5 μικρού μήκους σπάνια ντοκουμέντα, σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα.

Οι προβολές θα πραγματοποιούνται καθημερινά από 12.00 έως 24.00, με εισιτήριο 3 ευρώ για την κάθε ταινία και ημερήσιο 10 ευρώ.

Προσφορά έργων του Πάρι Πρέκα

Η δημιουργός Μερόπη Πρέκα, σύζυγος του πολυσχιδούς ζωγράφου, γλύπτη, χαράκτη, αρχιτέκτονα, κατασκευαστή «εργομηχανών», αλλά και κοσμημάτων και νομισμάτων, Πάρι Πρέκα, που φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από το θάνατό του, αποφάσισε να προσφέρει έργα του Π. Πρέκα σε γαλλικό οίκο δημοπρασιών, υπέρ της αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων.

Συγκεκριμένα, πρόσφερε 40 υδατογραφίες και 3 μεγάλες ελαιογραφίες με θέματα που ο Πάρις Πρέκας ζωγράφισε στο Παρίσι και δεν έχουν εκτεθεί ποτέ μέχρι τώρα, ώστε να γίνει μία ειδική δημοπρασία, που όλα της τα έσοδα θα αποδοθούν για την αποκατάσταση της Notre Dame.

Πρεμιέρα για τη «Μήδεια» του Μποστ

Από τις 13 Νοέμβρη στο «Θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ» (Τουρναβίτου 7, Ψυρρή) ανεβαίνει η σατιρική κωμωδία του Μποστ «Μήδεια», σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη. Το ρόλο της Μήδειας ερμηνεύει ο Μάκης Παπαδημητρίου. Μαζί του οι Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Γιάννης Δρακόπουλος, Νίκος Πουρσανίδης, Γεράσιμος Σκαφίδας, Μπέτυ Αποστόλου, Αννα Κλάδη. Στο ρόλο της Καλόγριας Πόλυ η Μίνα Αδαμάκη. Η μουσική της παράστασης είναι πρωτότυπη, παίζεται ζωντανά επί σκηνής από τους ηθοποιούς και φέρει την υπογραφή της Monika.

Η «Μήδεια» του Μέντη Μποσταντζόγλου (Μποστ) αποτελεί μία από τις κορυφαίες κωμωδίες της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας και έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία ανά περιόδους στο Θέατρο «Στοά», με την Λήδα Πρωτοψάλτη και τον Θανάση Παπαγεωργίου, όπως επίσης από άλλους θιάσους σε καλοκαιρινές περιοδείες στην Ελλάδα.

Από το πρώτο ανέβασμα του έργου, το 1993, το χιούμορ του Μποστ, που ήθελε «οι θεατές περισσότερο να χαμογελάνε και λιγότερο να χαχανίζουν», πέτυχε το στόχο του. Ο Μποστ μετατρέπει την τραγική ηρωίδα του Ευριπίδη σε μια κωμικοτραγική φιγούρα και παράλληλα, με αριστοφανικές μεταφορές και συνεχείς παρερμηνείες, καυτηριάζει τη νεοελληνική πραγματικότητα. Οπως ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ένα έργο που επικρίνει τους επικριτάς, προβληματίζει τους κριτάς και ελευθερώνει τους θεατάς».

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τέταρτη, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή στις 19.00, Παρασκευή στις 21.15.

Δύο Πέμπτες στον «Σταυρό του Νότου»

Στις 7 και 14 Νοέμβρη, δύο νέοι καλλιτέχνες εμφανίζονται στον «Σταυρό του Νότου». Ο Παντελής Κυραμαργιός και η Πολυξένη Καράκογλου ενώνουν τις φωνές και τις μουσικές τους για να παρασύρουν το κοινό σε δύο ξεχωριστές βραδιές.

Εχουν επιλέξει να παρουσιάσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα με επιλογές από τη δισκογραφία τους, τα αγαπημένα τους τραγούδια, αλλά και τραγούδια που θα διαλέξουν κάνοντας μια βόλτα από τον «κήπο» της παραδοσιακής μουσικής.

Μαζί τους οι μουσικοί Ακης Γαβαλάς (ντραμς), Ιούλιος Κουτσογεωργίου (μπάσο), Γιάννης Ταύλας (ηλεκτρική κιθάρα, λαούτο), Βασίλης Ραψανιώτης (βιολί), Νικόλας Μαύρος (μπουζούκι) και Θανάσης Μάντζαρης (πλήκτρα).

Προβολή ταινίας

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, προβάλλει την ταινία «Το τελευταίο σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη με ελεύθερη είσοδο.

Η προβολή θα γίνει αύριο Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στο ΚΕΠ Ν. Ιωνίας (πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ).

Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 6944797461 (Ντιάνα Λιάκου), 6907681423 (Ιουλία Μαρέτση) και 6977019790 (Θωμάς Καρανίκος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ