ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Μετά τη νέα σφαγή ... «εκεχειρία»

Χαρακτηριστική αφίσα της Παλαιστινιακής πρεσβείας στην Αθήνα: «Το Ισραήλ υπερασπίζεται τη συνεχιζόμενη αποικιοκρατική κατοχή. Ας αναρωτηθείς ποιος είναι το πραγματικό θύμα; 32 θάνατοι Παλαιστινίων και πάνω από 300 τραυματίες, 0 Ισραηλινών. Το Ισραήλ δεν έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του σε μια χώρα που κατέχει παράνομα»
Χαρακτηριστική αφίσα της Παλαιστινιακής πρεσβείας στην Αθήνα: «Το Ισραήλ υπερασπίζεται τη συνεχιζόμενη αποικιοκρατική κατοχή. Ας αναρωτηθείς ποιος είναι το πραγματικό θύμα; 32 θάνατοι Παλαιστινίων και πάνω από 300 τραυματίες, 0 Ισραηλινών. Το Ισραήλ δεν έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του σε μια χώρα που κατέχει παράνομα»
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Φρένο» στη βαρβαρότητα της ισραηλινής πολεμικής μηχανής, που μέσα σε 2,5 μέρες προκάλεσε τουλάχιστον 34 νεκρούς, πάνω από 300 τραυματίες (μεταξύ των οποίων αρκετά παιδιά), επιχειρεί να βάλει, προσωρινά, ακόμη μία εύθραυστη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, που επιτεύχθηκε με μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Αιγύπτου. Οι όροι για την επίτευξή της δεν ανακοινώθηκαν επίσημα και από τις δύο πλευρές. Ο εκπρόσωπος της «Ισλαμικής Τζιχάντ» στη Γάζα, Ζιάντ αλ Νακχάλαχ, είπε πως η παύση πυρός συμφωνήθηκε υπό τρεις προϋποθέσεις: Να σταματήσει το Ισραήλ τις δολοφονίες μελών της οργάνωσης και τα πυρά στους διαδηλωτές που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων στα σύνορα με το Ισραήλ και να χαλαρώσει το ασφυκτικό ισραηλινό εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας, που διαρκεί εδώ και μία 12ετία, στραγγαλίζοντας οικονομικά δύο εκατομμύρια Παλαιστινίων.

Πριν, ωστόσο, αναγγελθεί η παύση πυρός, που τέθηκε σε ισχύ στις 5.30 π.μ., την Πέμπτη, οι βόμβες των Ισραηλινών κατέστρεψαν, μερικώς ή ολοσχερώς, σπίτια αμάχων και δημόσια κτίρια (ωδεία, κλινικές, κοινοτικά κέντρα).

Πιο χαρακτηριστική ήταν η τραγική περίπτωση της οικογένειας Αλ Σαουάρκα στο Ντέιρ αλ Μπάλατζ της νότιας Γάζας. Εκεί, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα Τετάρτης προς Πέμπτη, τέσσερις πύραυλοι ισραηλινών αεροσκαφών ισοπέδωσαν κυριολεκτικά τις δύο παράγκες όπου ζούσαν οι πολυμελείς οικογένειες του 45χρονου Ράσμι Σάλεχ Οντεχ αλ Σαουάρκα και του 40χρονου αδελφού του Μοχάμαντ, δημιουργώντας «κρατήρες» βάθους αρκετών μέτρων. Από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν νεκρά οκτώ μέλη των δύο οικογενειών, εκ των οποίων τα πέντε ήταν παιδιά και έφηβοι. Το μικρότερο ήταν δύο ετών και το μεγαλύτερο δεκατριών. Αλλα 13 μέλη τραυματίστηκαν.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, διέψευσε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποχώρησε στα αιτήματα της «Ισλαμικής Τζιχάντ» για να υπάρξει εκεχειρία. Απείλησε, δε, με νέες επιθέσεις, λέγοντας ότι «το κράτος του Ισραήλ δεν θα διστάσει να πλήξει οποιονδήποτε αποπειραθεί να μας βλάψει, είτε βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας είτε οπουδήποτε αλλού».

  • Πολλές ώρες μετά την εκεχειρία στη Γάζα, ο Αμίρ Περέτζ, αρχηγός του Εργατικού Κόμματος και βουλευτής, δήλωσε πως έκλεισε «δραματικές συμφωνίες» με τον επικεφαλής του «γαλαζόλευκου μπλοκ», Μπένι Γκαντζ, που έχει πάρει την εντολή από τον Ισραηλινό Πρόεδρο, Ρεουβέν Ρίβλιν, στο πλαίσιο διαβουλεύσεων για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού.
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η Τουρκία επιμένει με γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου

Αύριο η νέα συνάντηση της ειδικής απεσταλμένης Τζέιν Χολ με τον Κύπριο Πρόεδρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Η Τουρκία επιταχύνει τα σχέδια γεωτρήσεων που έχει εξαγγείλει εδώ και καιρό, με το γεωτρύπανο «Πορθητής» («Φατίχ») να πλησιάζει από χτες τη χερσόνησο του Ριζοκαρπάσου, στη βορειοανατολική πλευρά της κατεχόμενης Κύπρου. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα είχε εξαγγείλει η Αγκυρα, οι έρευνες του «Πορθητή» αναμενόταν να ξεκινήσουν την Τετάρτη 13 Νοέμβρη και να διαρκέσουν έως τα μέσα Φλεβάρη 2020. Η εταιρεία ΤΡΑΟ, στην οποία έχουν ανατεθεί οι έρευνες, ονόμασε το στόχο «Καρπασία-2».

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, σε «διάγγελμά» του για την επέτειο από την «ίδρυση» της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ), μίλησε για δύο «λαούς» που υπάρχουν στο νησί και έχουν το δικαίωμα να διοικούν τον εαυτό τους, ενώ επέμεινε ότι η δημιουργία της «ΤΔΒΚ» δεν αποτελεί εμπόδιο στη δημιουργία ενός συνεταιρισμού μεταξύ δύο ίσων λαών. Αναφερόμενος στους ενεργειακούς σχεδιασμούς, υποστήριξε ότι ο αποκλεισμός του ψευδοκράτους και της Τουρκίας δεν βοηθά στη μείωση της έντασης και επέκρινε πάλι ως «ανέφικτα οικονομικά» και «μη σύμφωνα με τη γεωγραφική πραγματικότητα της περιοχής» διάφορα σχέδια που εξετάζονται, εννοώντας «διαδρόμους» μεταφοράς των υδρογονανθράκων που δεν περνούν μέσω Τουρκίας. Πρόσθεσε δε ότι αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να δοθεί η ευκαιρία μέσα από μια συνεργασία να στηριχτεί λύση επικερδής για όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, ενώ επανέφερε την πρόταση για συγκρότηση επιτροπής Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που θα αξιοποιήσει το αέριο, χωρίς να περιμένει να οριστικοποιηθεί συμφωνία για το Κυπριακό. Για την άτυπη τριμερή συνάντηση που έχει προγραμματιστεί με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στις 25 Νοέμβρη, στο Βερολίνο, ο Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι θα πάρει μέρος «με εποικοδομητική στάση, υπερασπιζόμενος μέχρι τέλους τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος με πολιτική ισότητα, ασφάλεια και ελευθερία».

Στο μεταξύ, αύριο Σάββατο αναμένεται στη Λευκωσία συνάντηση της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ (Αμερικανίδας) Τζέιν Χολ Λουτ με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Προχτές, μετά από συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι ήδη η Λουτ έχει πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, αλλά και ότι «ο Πρόεδρος θα πάει στη συνάντηση με καλή θέληση και με ξεκάθαρη πολιτική βούληση για να συζητηθούν τα επόμενα βήματα» και πρόσθεσε ότι «θα μπορούσε να συγκληθεί και η άτυπη πενταμερής (σ.σ. με τις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα - Βρετανία - Τουρκία), προκειμένου να αποφασιστούν και διαδικασίες για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν».

Να σημειωθεί ότι στην Κύπρο βρίσκεται από την προηγούμενη βδομάδα και το γεωτρύπανο «Tungsten Explorer», που την αμέσως επόμενη περίοδο θα ξεκινήσει γεωτρήσεις για λογαριασμό της γαλλικής «Total» και της ιταλικής «Eni». Το «Tungsten» κατασκευάστηκε το 2013 και έχει δυνατότητες να κάνει γεωτρήσεις σε βάθος μέχρι και 12.000 πόδια, ενώ απασχολεί 200μελές πλήρωμα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κοινοπραξία θα θέσει σε προτεραιότητα τη γεώτρηση στο «οικόπεδο» 6 και συγκεκριμένα το στόχο «Κρόνο», όπως ονομάστηκε περιοχή της οποίας τα γεωλογικά χαρακτηριστικά έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Σημειώνουμε ότι «Total» και «Eni» ετοιμάζουν άμεσα και γεωτρήσεις στην ΑΟΖ του Λιβάνου.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προειδοποιεί με αποχώρηση από τις συμφωνίες του Μινσκ

Πιέζοντας Γαλλία, Γερμανία και ΕΕ με ανταλλάγματα, διαφορετικά θα στραφεί «αλλού» για βοήθεια

ΚΙΕΒΟ.--

Το ενδεχόμενο η Ουκρανία να αποσυρθεί από τις συμφωνίες του Μινσκ, αν δεν υπάρξει αξιοσημείωτη πρόοδος στην αναμενόμενη συνάντηση των τεσσάρων ηγετών του σχήματος της Νορμανδίας (Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανία, Ρωσία), επανέφερε σε συνέντευξή του στο ουκρανικό BBC ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Βαντίμ Πριστάικο. Σε αυτήν την περίπτωση, η Ουκρανία θα αναζητήσει «βοήθεια από κάποιο τρίτο μέρος» για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, δηλαδή σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα εκτός ΕΕ.

«Αν δούμε ότι (οι συμφωνίες) δεν λειτουργούν, αργά ή γρήγορα θα ληφθεί απόφαση να βγούμε από τη διαδικασία του Μινσκ» και πολλά θα εξαρτηθούν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του σχήματος της Νορμανδίας, για την οποία δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία. Ο Πριστάικο παραδέχτηκε ότι η απόσυρση του Κιέβου από τις συμφωνίες του Μινσκ θα μπορούσε να προκαλέσει την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την ΕΕ. «Αυτό είναι το τίμημα των συμφωνιών του Μινσκ, αλλά θα ήθελα να επισημάνω ότι οι κυρώσεις μπορούν να καταργηθούν ακόμα και αν δεν βγούμε», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία έχει εκφράσει επανειλημμένως τη δυσαρέσκειά της για τον ρωσικό αγωγό «Nord Stream 2» που θα καταλήγει στη βόρεια Γερμανία, λέγοντας πως αποτελεί ένα είδος «άρσης των κυρώσεων». Εξάλλου, γερμανικές και άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις συνεχίζουν και εντείνουν τις επενδυτικές και εμπορικές δραστηριότητές τους στη Ρωσία, ενώ αυξάνονται οι φωνές εντός της ΕΕ για «αποκατάσταση» των σχέσεων με τη Ρωσία, όπως έδειξε και η επαναφορά της στο Συμβούλιο της Ευρώπης με πρωτοστάτες τις Γερμανία και Γαλλία.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος και η κυβέρνηση «θα πρέπει να λάβουν μια τελική απόφαση για το αν οι κυρώσεις αυτές μπορούν να "αναχαιτίσουν" τη Ρωσία ή αν το Κίεβο θα πρέπει τελικά να αρχίσει να αναζητά άλλους ειρηνευτικούς τρόπους», πρόσθεσε ο Πριστάικο και συγκεκριμένα «την ανάπτυξη μιας ειρηνευτικής αποστολής» στο Ντονμπάς.

Πάντως, η Ουκρανία δεν προτίθεται να θέσει το ζήτημα της Κριμαίας στη συνάντηση της Νορμανδίας, ξεκαθάρισε ο Πριστάικο, ενώ τον Οκτώβρη ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, είχε δηλώσει ότι αναμένει τη Σύνοδο Κορυφής του σχήματος της Νορμανδίας για να θέσει και το θέμα της Κριμαίας. Το Κρεμλίνο είχε απαντήσει ότι είναι αδύνατον να συζητηθεί η επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία, τόσο στο σχήμα της Νορμανδίας, όσο και οπουδήποτε αλλού.

Σύμφωνα με τον Πριστάικο, οι τέσσερις ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν για περαιτέρω ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στο Ντονμπάς, την πρόσβαση διεθνών ανθρωπιστικών ομάδων στην περιοχή και τη συνέχιση της απεμπλοκής των εκατέρωθεν στρατιωτικών δυνάμεων στη γραμμή επαφής με την ανατολική Ουκρανία. Από τη Σύνοδο Κορυφής ενδέχεται να προκύψει κοινό ανακοινωθέν.

ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέα περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Αμυνας

ΣΕΟΥΛ.--

«Θα προσαρμόσουμε τη στάση μας στο θέμα των (στρατιωτικών) ασκήσεων, περισσότερο ή λιγότερο, με βάση τις ανάγκες της διπλωματίας», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Εσπερ, που ξεκίνησε την Τετάρτη νέα περιοδεία σε Ασία - Ειρηνικό, περιοχή από την οποία «καμία δεν είναι πιο σημαντική» για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

«Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε όλα όσα ενισχύουν τους διπλωμάτες μας και τους καθιστούν πιο ικανούς (να διαπραγματευτούν)», είπε ο Εσπερ, αναφερόμενος στις συνομιλίες που η Ουάσιγκτον συνεχίζει με τη Βόρεια Κορέα όσον αφορά την υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί στις δύο Συνόδους των δύο χωρών, στο πλαίσιο της ευρύτερης επιδίωξης των ΗΠΑ να διασφαλίσουν σημαντική θέση όχι μόνο στην Κορεατική Χερσόνησο, αλλά ολόκληρη την περιφέρεια, με απώτερο στόχο την «αναχαίτιση» της γεωπολιτικής επιρροής της Κίνας.

«Σκεφτόμαστε να προσαρμόσουμε τις (στρατιωτικές) ασκήσεις, την εκπαίδευση, ζητήματα σαν αυτά θέλουμε να το κάνουμε σε στενή συνεργασία με τους (Νοτιο)Κορεάτες εταίρους μας, όχι ως παραχώρηση απέναντι στη Βόρεια Κορέα, αλλά, και πάλι, ως κάτι που θα κρατήσει ανοιχτή την πόρτα της διπλωματίας», ισχυρίστηκε ο Εσπερ.

Η περιοδεία του Εσπερ εκτός από τη Νότια Κορέα περιλαμβάνει σειρά συναντήσεων σε Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες αλλά και Βιετνάμ, χώρες που «βρέχει» η Νότια Κινεζική Θάλασσα και έχουν εδαφικές διαφορές με την Κίνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ