ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Σφαγή στο Ελ Αλτο από στρατιωτική επέμβαση

Τουλάχιστον 30 οι νεκροί διαδηλωτές μετά την επικράτηση του πραξικοπήματος στις 10 Νοέμβρη

Μετά την επέμβαση στο Ελ Αλτο. Χαρακτηριστικό το πλακάτ των διαδηλωτών: «Ανιες δολοφόνισσα» (αναφορά στη μαριονέτα της ολιγαρχίας, του στρατού και των ΗΠΑ)
Μετά την επέμβαση στο Ελ Αλτο. Χαρακτηριστικό το πλακάτ των διαδηλωτών: «Ανιες δολοφόνισσα» (αναφορά στη μαριονέτα της ολιγαρχίας, του στρατού και των ΗΠΑ)
ΛΑ ΠΑΣ.--

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των θυμάτων στη Βολιβία, από τις επεμβάσεις του στρατού και της αστυνομίας ενάντια σε λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στο αμερικανοκίνητο πραξικόπημα στις 10 Νοέμβρη κατά του Προέδρου της χώρας, Εβο Μοράλες, ο οποίος έχει καταφύγει στο Μεξικό, όπου του έχει δοθεί πολιτικό άσυλο. Χτες ήταν μια μέρα βάρβαρης καταστολής ενάντια στον πληθυσμό της πόλης του Ελ Αλτο, χιλιάδων ανθρώπων που είχαν μπλοκάρει τα διυλιστήρια της κρατικής εταιρείας υδρογοναθράκων στην περιοχή Σαν Αντρες ντε Σενκάτα. Μια μεγάλη δύναμη στρατού και αστυνομίας, με τεθωρακισμένα οχήματα (αλλά και ελικόπτερα και μαχητικά να υπερίπτανται για εκφοβισμό), άνοιξε πυρ με πλαστικές σφαίρες αλλά και αληθινά πυρά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 6 άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 30 σύμφωνα με τις πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις. Ετσι, οι νεκροί σε αντιχουντικές κινητοποιήσεις σε ένα δεκαήμερο είναι τουλάχιστον 30, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 700 και εκατοντάδες είναι οι συλληφθέντες.

Η σφαγή στο Ελ Αλτο είναι η πρώτη που συμβαίνει μετά το διάταγμα υπ. αριθμ. 4078, της προέδρου της πραξικοπηματικής κυβέρνησης Τζανίνε Ανιες, που δίνει το «πράσινο φως» στο στρατό να δολοφονεί χωρίς να υποστεί ποινικές ευθύνες για δολοφονίες «όταν ενεργεί σε επιχειρήσεις αποκατάστασης της τάξης και της δημόσιας σταθερότητας», όπως αναφέρεται στο κατάπτυστο διάταγμα. Ετσι δικαιολογήθηκε και το μακελειό στη Σενκάτα, γιατί - όπως δηλώθηκε - αντιμετωπίστηκαν «ορδές βανδάλων που μπλόκαραν την τροφοδοσία των πόλεων με καύσιμα».

Το περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση για «υπέρμετρη βία των δυνάμεων καταστολής» μέχρι και της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (που ελέγχουν οι ΗΠΑ και ο οποίος συνέβαλε στο πραξικόπημα στη Βολιβία). Την ίδια ώρα, η εισαγγελέας της χώρας δέχτηκε αίτημα δίωξης του Μοράλες από βουλευτή του κόμματος της Ανιες, «Δημοκρατική Ενότητα», για το υποτιθέμενο αδίκημα της «προτροπής σε τρομοκρατία και μπλόκα».

Ο ανατραπείς Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, από το Μεξικό σημείωσε ότι «σκοτώνουν τους Βολιβιανούς αδελφούς μας. Πρόκειται για μια προδοτική κυβέρνηση» και ότι «σε περιόδους δικτατορίας πρέπει να μείνουμε ενωμένοι». Επίσης ότι το «αδίκημά» του ήταν «η πολιτική εθνικοποίησης των φυσικών πόρων και η αναδιανομή πλούτου». Πρόκειται για τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση με κρατικοποιήσεις επιχειρήσεων υδρογονανθράκων, προγράμματα άμβλυνσης της φτώχειας, ή τις συμφωνίες με ανταγωνιστές των ΗΠΑ, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Γερμανία. Αυτός ο γεωπολιτικός προσανατολισμός, τον οποίο στήριξαν και τμήματα της βολιβιανής αστικής τάξης, ανεξαρτήτως εθνοτικής προέλευσης, είναι που επιχειρείται να αλλάξει με το πραξικόπημα και τη σφοδρή ενδοαστική σύγκρουση που εξελίσσεται.

Την ίδια ώρα που διευρύνεται η βάρβαρη καταστολή, φαίνεται ότι γίνονται διαβουλεύσεις της πραξικοπηματικής κυβέρνησης με τον κόμμα του Μοράλες, Κίνημα για το Σοσιαλισμό, ώστε να συμφωνηθεί γρήγορη προσφυγή στις κάλπες με εκλογή νέων Εκλογικών Επιτροπών. Σε αυτό φαίνεται ότι συμβάλλει ο Ζαν Αρνό, ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Το ΚΚ Βολιβίας, σε ανακοίνωσή του που αναδημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΚΝ Βολιβίας, καλεί το λαό να συνεχίσει τον αγώνα του ενάντια στην πραξικοπηματική κυβέρνηση «για να πιεστεί να δεχτεί μια ειρηνική διέξοδο», και ταυτόχρονα σημειώνει την ανάγκη «να δημιουργηθεί ένα αντιολιγαρχικό, αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο, παίρνοντας υπόψη και τα λάθη που έγιναν στα 13 χρόνια διακυβέρνησης (σ.σ. Μοράλες) και τα οποία μπορούν να διορθωθούν μόνο με το λαό σε πρωταγωνιστικό ρόλο».

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Σήμερα η γενική απεργία ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα

Μέσα σε κλίμα αυταρχισμού και διώξεων αγωνιστών συνδικαλιστών από την αντιδραστική κυβέρνηση της Κολομβίας, του Ιβάν Ντούκε, πραγματοποιείται σήμερα η πανεθνική γενική απεργία και προγραμματίζονται απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις και στις 32 επαρχίες σε όλη τη χώρα. Η Ενωτική Συνομοσπονδία Εργατών (CUT) και όλα τα μεγάλα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων στην πετρελαιοβιομηχανία, στη χημική βιομηχανία, στην ηλεκτρική ενέργεια, στις δημόσιες υπηρεσίες, οι φοιτητικές ενώσεις, οι ενώσεις αγροτών έχουν απευθύνει κάλεσμα για μια μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση, για να διατρανωθεί η αντίθεση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που χτυπάει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και κυρίως των νέων, φορτώνει με νέα βάρη τα λαϊκά στρώματα, την ώρα που φέρνει νέες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο.

Οπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές και το Κολομβιάνικο ΚΚ, την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν έφοδοι της αστυνομίας σε σπίτια συνδικαλιστών και οργανωτών της απεργίας από διάφορες οργανώσεις στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, στο Κάλι και το Μεντεγίν, με το πρόσχημα της «αναζήτησης εκρηκτικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων». Είναι φανερό ότι τέτοιες ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης αποσκοπούν στην τρομοκράτηση λαϊκών δυνάμεων, ενώ έχει δοθεί εντολή και στον στρατό να είναι σε ετοιμότητα 1ου βαθμού, για να «επιβληθεί η έννομη τάξη». Επίσης, η κεντρική κυβέρνηση έχει δώσει τη δυνατότητα σε τοπικές αρχές να προχωρούν κατά την κρίση τους σε εφαρμογή «κατάστασης έκτακτης ανάγκης», επί της ουσίας στρατιωτικού νόμου.

Οι διοργανωτές της απεργίας δηλώνουν ότι αυτή αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τον συντονισμό μιας μεγάλης κοινωνικής διαμαρτυρίας για να παρθούν πίσω τα αντιλαϊκά μέτρα. Ενάντια στην επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, στην καθιέρωση μισθού για τους νέους στο 75% του βασικού, στο ωρομίσθιο, στο χτύπημα του δικαιώματος των εργαζομένων σε αξιοπρεπή σύνταξη, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις της ασφάλισης και οργανισμών στρατηγικής σημασίας, ενάντια στη φοροληστεία στα λαϊκά στρώματα ενώ φοροαπαλλάσσονται οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Στα αιτήματα είναι ακόμη να σταματήσουν οι παραβιάσεις από το κράτος της ειρηνευτικής συμφωνίας και των δολοφονιών λαϊκών αγωνιστών, να σταματήσει η ποινικοποίηση του δικαιώματος στην απεργία και την κοινωνική διαμαρτυρία. Επίσης, δηλώνουν ότι θα περιφρουρήσουν τις κινητοποιήσεις και καλούν σε επαγρύπνηση ενάντια στην πρακτική του κράτους να «φυτεύει» προβοκάτορες για να χτυπά μετά τις μαζικές διαδηλώσεις.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΕΠΟΙΚΙΣΜΩΝ ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Αντιδράσεις για την απόφαση των ΗΠΑ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΡΙΑΝΤ.--

Η απόφαση των ΗΠΑ στις 18/11 να αναγνωρίσουν ως «νόμιμους» τους εβραϊκούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης τροφοδοτεί τις επικίνδυνες φιλοδοξίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για πιθανή προσάρτηση των περισσότερων παλαιστινιακών εδαφών. Παράλληλα, συνεχίζει να προκαλεί έντονες επικρίσεις και αντιδράσεις διεθνώς.

Χτες το απόγευμα, λίγο πριν από την ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό, η προεδρεύουσα του σώματος, Βρετανίδα πρέσβειρα Κάρεν Πιρς, διαβάζοντας κοινή ανακοίνωση εκ μέρους και άλλων πρεσβευτών χωρών της ΕΕ, καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι εβραϊκοί εποικισμοί στη Δυτική Οχθη συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και διαδοχικών αποφάσεων του ΟΗΕ. «Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες» τόνισε η Πιρς, διαβεβαιώνοντας πως θα συνεχίσει η υποστήριξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων με στόχο μία ειρηνική λύση στη βάση των δύο κρατών.

Αντίθετα, ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ Ντάνι Ντανόν επικρότησε την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, με το «επιχείρημα» ότι οι αναρίθμητες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εδώ και δεκαετίες «δεν βοήθησαν και δεν οδήγησαν σε ειρηνευτική λύση». Πρότεινε σαν «λύση» τις άμεσες διαπραγματεύσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων, στις οποίες, όπως είπε, θα μπορούσαν να τεθούν «όλα τα ζητήματα».

Το ίδιο 24ωρο, η Σαουδική Αραβία απέρριψε την ανακοίνωση των ΗΠΑ περί «νομιμότητας» των εβραϊκών εποικισμών ως «ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο» και ως «σαφή παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ». Επισημαίνει επίσης πως οι επικοισμοί συνιστούν «εμπόδιο στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή». Σε ανάλογη αντίδραση αναμένεται να προχωρήσει και ο Αραβικός Σύνδεσμος, που ανακοίνωσε έκτακτη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη Δευτέρα. Παράλληλα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε μία συμβολική κίνηση κυκλοφόρησαν χτες γραμματόσημα με την Ιερουσαλήμ ως «πρωτεύουσα της Παλαιστίνης».

Εκλογές ξανά... στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ πάντως οι ενδοαστικές κόντρες οξύνονται, μετά και από την παραδοχή του επικεφαλής του «γαλανόλευκου» μπλοκ, ε.α. στρατηγού Μπένι Γκαντς, χτες βράδυ, πως απέτυχε να αξιοποιήσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που είχε πάρει από τον Πρόεδρο της χώρας Ρέουβεν Ρίβλιν. Ο Γκαντς παρέδωσε έτσι την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο, κάνοντας πλέον ορατό (πλην απροόπτου) το ενδεχόμενο νέων, τρίτων κατά σειρά, πρόωρων βουλευτικών εκλογών το αργότερο έως τον Φλεβάρη του 2020. Στη συνέχεια, έκανε τηλεοπτικό διάγγελμα ρίχνοντας την ευθύνη στο δεξιό κόμμα Λικούντ, κατηγορώντας το πως δουλεύει «μόνο για χάρη ενός ανθρώπου», υπονοώντας τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου.

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Αμυνας και αρχηγός του κόμματος «Ισραήλ το Σπίτι μας» Αβιγκντορ Λίμπερμαν είχε απορρίψει, και επίσημα, την πρόταση για συμμετοχή σε κυβέρνηση μειοψηφίας με τη συμμετοχή της «Αραβικής Λίστας» ή σε άλλο σχήμα με πρωθυπουργό ξανά τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατηγορώντας τους άλλους πολιτικούς ηγέτες πως «έβαλαν μπροστά το προσωπικό και όχι το εθνικό συμφέρον».

ΠΑΜΕ
Αλληλεγγύη στον λαό της Κολομβίας

Σε ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σημειώνει: «Το ΠΑΜΕ, μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας - ΠΣΟ, εκφράζει την αλληλεγγύη του στον λαό της Κολομβίας και στη γενική απεργία της 21ης Νοέμβρη ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης Ντούκε.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας προωθεί σειρά αντεργατικών μέτρων με στόχο την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης και της Υγείας, ενώ επιβάλλει μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με κύρια θύματα τους νέους εργαζόμενους. Η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης της Κολομβίας συνδυάζεται με καταστολή, διώξεις, δολοφονίες εργαζομένων, συνδικαλιστών, λαϊκών αγωνιστών.

Τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας, το ΠΑΜΕ, στηρίζουμε την απεργία των εργαζομένων της Κολομβίας στις 21 Νοέμβρη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ