ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αποφάσισαν να «εξεταστεί» η «απειλή ασφάλειας» από την Κίνα

Το θέμα - μεταξύ άλλων - θα συζητηθεί από τους ηγέτες των κρατών - μελών τον Δεκέμβρη στο Λονδίνο

Από τη χτεσινή Σύνοδο των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες

Copyright 2019 The Associated

Από τη χτεσινή Σύνοδο των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εν μέσω ανταγωνισμού σε μια σειρά μέτωπα - εμπόριο, κλίμα, συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, Συρία - αλλά και επιδιώξεων για ενίσχυση της διατλαντικής συμμαχίας απέναντι σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, πρωτίστως στη Ρωσία και την Κίνα, συναντήθηκαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών του NATO στις Βρυξέλλες, για να προετοιμαστούν για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο (3 - 4 Δεκέμβρη).

Η βασική ατζέντα της χτεσινής Συνόδου των ΥΠΕΞ περιελάμβανε: Την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην επίτευξη «δικαιότερης κατανομής βαρών» μεταξύ των κρατών - μελών ως προς τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες έως το 2024. Στρατηγικά ζητήματα όπως οι σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας και η «ασφάλεια» στη Μαύρη Θάλασσα. Ο έλεγχος των εξοπλισμών και οι συνέπειες της ανόδου της Κίνας. Θυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στην Κίνα να συμπεριληφθεί σε μια νέα μελλοντική συνθήκη «ελέγχου των εξοπλισμών», κάτι που βρίσκει σύμφωνη - αν και διατηρώντας χαμηλούς τόνους - και τη Ρωσία.

Επίσης, οι ΥΠΕΞ αναγνώρισαν το Διάστημα ως νέο επιχειρησιακό χώρο, μαζί με τον αέρα, το έδαφος, τη θάλασσα και τον κυβερνοχώρο. «Το Διάστημα είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλες τις πολιτικές και στρατιωτικές δραστηριότητες, για τις επικοινωνίες, την πλοήγηση, τη διαβίβαση δεδομένων, έτσι το Διάστημα και οι δορυφόροι έχουν μεγάλη σημασία για όλους τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, ισχυριζόμενος ότι «δεν θα αναπτύξουμε όπλα στο Διάστημα, αλλά διασφαλίζουμε ότι οι εκεί "υποδομές" είναι διαθέσιμες σε καιρό ειρήνης, κρίσης και συγκρούσεων».

Επιπλέον, το ΝΑΤΟ θα διαθέσει 1 δισ. δολάρια στον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών αναγνώρισης AWACS, όπως διαβεβαίωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Ενώ ως απόδειξη ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι «εγκεφαλικά νεκρό» (όπως είχε δηλώσει ο Εμ. Μακρόν), αλλά ασχολείται με «πραγματικά προβλήματα και απειλές», ο γγ του ΝΑΤΟ ανέφερε τις αποφάσεις για το Διάστημα, τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αλλά και τις αποφάσεις για την Κίνα.

«Επί τάπητος» η Κίνα

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, οι ΥΠΕΞ ενέκριναν έγγραφο που «αξιολογεί τους κινδύνους για την ασφάλεια που προέρχονται από την Κίνα», καθώς εκείνη διαδραματίζει διαρκώς μεγαλύτερο ρόλο σε συγκρούσεις όπως στη Συρία και το Αφγανιστάν, επηρεάζοντας τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η Κίνα δεν αναφέρεται ως «εχθρός» αλλά «υπό εξέταση».

Οπως διευκρίνισε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Κέι Μπέιλι Χάτσισον, οι «απειλές ασφαλείας» από την Κίνα θα συζητηθούν για πρώτη φορά στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στο Λονδίνο, καθώς, όπως είπε, «παρατηρείται μια στρατιωτική ανάπτυξη» και «η Κίνα είναι πολύ πιο ενεργή σε θέματα παγκόσμιας ασφάλειας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εκτιμήσουμε τον κίνδυνο της Κίνας εάν δεν παραμείνει στη βασισμένη σε κανόνες τάξη». «Είμαστε ανοιχτοί σε νέες συμφωνίες ελέγχου των εξοπλισμών (βαλλιστικών πυραύλων)», σημείωσε, προειδοποιώντας ότι η Κίνα «κατέχει νέα πυραυλικά συστήματα που θα μπορούσαν να βλάψουν οποιονδήποτε από εμάς, αν χρησιμοποιηθούν».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε μετά τη Σύνοδο πως οι ΗΠΑ δεν θα ανανεώσουν καμία συνθήκη για έλεγχο εξοπλισμών (ΙΝF και New START) που δεν «έχει νόημα» για την «ασφάλεια» των ΗΠΑ, καθώς ο κόσμος αλλάζει, «έχουμε την απειλή από την Κίνα» και «δεν μπορούμε να υπογράψουμε καμία συνθήκη μόνο με τη Ρωσία».

Ενώ η Χάτσισον πρόσθεσε, μιλώντας στη βρετανική «Telegraph», πως το ΝΑΤΟ «έχει κάτι που δεν έχουν ούτε η ΕΕ, ούτε οι προτάσεις του Γάλλου Προέδρου: Διατλαντική ικανότητα». Εξάλλου, πρόσθεσε, «πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί την Κίνα. Οι Ευρωπαίοι μόνοι τους δεν θα πρέπει να πιστεύουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της αναδυόμενης Κίνας χωρίς το εύρος και το βάθος της εμπειρίας της "ομπρέλας ασφαλείας μας"».

Γερμανική πρόταση για ενίσχυση του «πολιτικού σκέλους»

Να σημειωθεί πως στη χτεσινή Σύνοδο ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, παρουσίασε μια πρωτοβουλία για την «περαιτέρω πολιτική και εννοιολογική ανάπτυξη του ΝΑΤΟ».

«Το ΝΑΤΟ είναι η ασφάλεια ζωής της Ευρώπης εδώ και 70 χρόνια. Για να τη διατηρήσουμε ως τέτοια, πρέπει να προσαρμόσουμε τη Συμμαχία μας στις τρέχουσες προκλήσεις και να αναλάβουμε περισσότερη ευρωπαϊκή ευθύνη στην πολιτική ασφάλειας», δήλωσε πριν την έναρξη της Συνόδου.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε τι έκανε το ΝΑΤΟ ισχυρό για 70 χρόνια: Η σταθερή του διατλαντική συνοχή», υπογράμμισε, αναφερόμενος έμμεσα στην έλλειψη «πολιτικού συντονισμού» μεταξύ των μελών, στο φόντο και του αυξανόμενου ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ, κι ενώ η Γερμανία, και εσχάτως και η Γαλλία, έχουν εκφράσει επανειλημμένως ενστάσεις για την απουσία «συνεννόησης» με τις ΗΠΑ σε Συρία, Αφγανιστάν κ.λπ.

«Οι Σύμμαχοι θα πρέπει να αναπτύξουν και πολιτικά το ΝΑΤΟ. Χρειαζόμαστε φρέσκα "πολιτικά κύτταρα", σε μια διαδικασία που θα επικεντρώνεται σε βασικά διατλαντικά ζητήματα», είπε ο Χ. Μάας, προτείνοντας μια επιτροπή υψηλόβαθμων εμπειρογνωμόνων και αξιωματούχων που θα προωθήσει μια διαδικασία συζήτησης με επικεφαλής τον γγ του ΝΑΤΟ, «ώστε να ενισχυθεί το πολιτικό σκέλος του ΝΑΤΟ».

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν, έθεσε επίσης την ιδέα μιας ομάδας «εργασίας» που θα εξετάσει τη βελτίωση του «συντονισμού» στο ΝΑΤΟ, ενώ αρκετές χώρες στήριξαν τη γερμανική πρόταση. Ο δε Γ. Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε «αξιόλογη» τη γερμανική πρόταση που, όπως είπε, στοχεύει στο πώς το ΝΑΤΟ μπορεί να «ενισχυθεί ως πλατφόρμα για την κοινή αντιμετώπιση των πολιτικών προκλήσεων».

Ο Μ. Πομπέο, σχολιάζοντας τις προτάσεις αυτές, δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα τις εξετάσουν με δεδομένο «ότι οι προτεραιότητες αλλάζουν, ο κόσμος αλλάζει», αναφερόμενος και πάλι στην Κίνα.

ΕΔΥΕΘ
Οχι στο καμουφλάρισμα του ΝΑΤΟ σε «περιστερώνα ειρήνης»

Να μην αποδεχτούν την ύπουλη προπαγάνδα που στόχο έχει το καμουφλάρισμα του ΝΑΤΟ σε «περιστερώνα της ειρήνης» καλεί η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης με ανοιχτή επιστολή της τους γονείς του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας - Χορτιάτη, καλώντας παράλληλα τη Διεύθυνση του σχολείου να αναθεωρήσει την απόφασή της να πραγματοποιήσει «εκπαιδευτική εκδρομή» στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη της Ιταλίας.

Θυμίζουμε ότι η Διεύθυνση του σχολείου αποφάσισε να διοργανώσει την «εκπαιδευτική εκδρομή» μετά από πρόσκληση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, στο πλαίσιο της προπαγανδιστικής εκστρατείας «WeAreNATO», που έχει στόχο οι νέοι «να κατανοήσουν την αποστολή και το όραμα» της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας που αιματοκυλά τους λαούς.

Στο κείμενό της η ΕΔΥΕΘ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι το σχολείο σας σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Νάπολης, είδηση που μας προκάλεσε πραγματική οδύνη. Ακόμη περισσότερο μάλιστα που ο δολοφονικός αυτός οργανισμός ονομάζεται στην ανάρτηση στην ιστοσελίδα του σχολείου "διεθνής οργανισμός για την ασφάλεια και την ειρήνη στον κόσμο!"».

Η ΕΔΥΕΘ θυμίζει τη δράση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ όλες τις τελευταίες δεκαετίες, που άφησε πίσω της πολλά εκατομμύρια νεκρούς, προσφυγιά, φτώχεια και δυστυχία στους λαούς, ανάμεσά τους αθώα και ανυπεράσπιστα θύματα, άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά, και τονίζει ότι «είναι απόλυτα ψευδείς οι ισχυρισμοί ότι το ΝΑΤΟ διασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας και του λαού μας».

Θυμίζοντας δε τις πολύ πρόσφατες κυνικές και επικίνδυνες δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, ότι «πολεμήσαμε στο πλάι των ΗΠΑ, οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον», τονίζει: «Αυτό το μέλλον προορίζουν για τα παιδιά μας, σύμφωνα με τις "υποχρεώσεις" που αναλαμβάνει η χώρα μας στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ και στους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, και της "φιλίας" της με τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα, με τις δεκάδες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, στρατηγεία, στρατόπεδα εκπαίδευσης και άλλες εγκαταστάσεις, έχει μετατραπεί σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών ενάντια σε άλλους λαούς και χώρες, και ταυτόχρονα γίνεται στόχος αντιποίνων σε περίπτωση γενικευμένης σύρραξης.

Είμαστε σίγουροι ότι όπως εμείς, έτσι και εσείς δεν οραματίζεστε ένα τέτοιο μέλλον για τα παιδιά σας, για τα παιδιά του ελληνικού λαού και όλα τα παιδιά του κόσμου. Γι' αυτό και πρέπει να αντιδράσουμε, να μην αποδεχτούμε αυτήν την ύπουλη προπαγάνδα - ξέπλυμα του αιματοβαμμένου ΝΑΤΟ, το καμουφλάρισμά του ως "περιστερώνα της ειρήνης".

Να διδάξουμε στα παιδιά μας την πραγματική Ιστορία και όχι αυτό το ψέμα που το ίδιο το ΝΑΤΟ, οι κυβερνήσεις και όσες άλλες δυνάμεις το στηρίζουν θέλουν να μας πλασάρουν.

Σας καλούμε να ξανασκεφτείτε την απόφαση της Διεύθυνσης του σχολείου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πάρθηκε χωρίς να συνυπολογιστούν όλες αυτές οι πλευρές που σας εκθέσαμε παραπάνω. Καλούμε τη Διεύθυνση και τον Σύλλογο των διδασκόντων να αναθεωρήσουν την απόφαση και να ακυρώσουν την εν λόγω "εκπαιδευτική εκδρομή". Σε μία τέτοια απόφασή σας θα είμαστε συνεπείς συμπαραστάτες σας».

Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης

Η Επιτροπή Ειρήνης Πιερίας, μαζί με την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και άλλους φορείς, το Σάββατο 23 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Κατερίνης «Εκάβη» πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα την ειρήνη και τις εξελίξεις στην περιοχή. Θα μιλήσει ο Νίκος Ζώκας, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Δημητρίου Αττικής, την Τετάρτη 27 Νοέμβρη, καλεί σε εκδήλωση στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του 6ου Δημοτικού Σχολείου (Αγ. Δημητρίου 186 και Ηπείρου, πλ. Βελουχιώτη), για τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ και τους κινδύνους για το λαό. Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Αναγνώστου, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ