ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΛΟΣ
«Πλημμύρισε» από μαθητές η πόλη ενάντια στην καύση σκουπιδιών

Μία από τις μεγαλύτερες μαθητικές κινητοποιήσεις

Mε κεντρικό σύνθημα «αέρας μολυσμένος, η μόρφωση ακριβή, η ανάπτυξή σας είναι τοξική», χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες μαθητικές πορείες στην πόλη του Βόλου.

Τον παλμό έδωσαν με τα μουσικά τους όργανα οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου, σε μία πορεία γεμάτη ζωντάνια και αποφασιστικότητα, όπου οι μαθητές φορώντας μάσκες, κρατώντας πικέτες και πανό φώναξαν δυνατά «όχι στην καύση των σκουπιδιών», «η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά», «Αγοραστέ και Μπέο, ακούστε το καλά: Η καύση σκουπιδιών ανήκει στα χαρτιά», «καρκίνος στον αέρα, καρκίνος στο νερό και σκέφτεστε λαμπάκια που γράφουν Μονακό» και πολλά άλλα.

Με τον τρόπο αυτό ανέδειξαν ότι δεν θα κάτσουν στα αυγά τους όταν στην πόλη τους καίγονται από μεγάλες επιχειρήσεις (ΑΓΕΤ) σκουπίδια, σκορπώντας τον καρκίνο σε αυτούς και στις οικογένειές τους, με την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, της Περιφέρειας και του δήμου που διαχρονικά, από κοινού και με μοιρασμένους ρόλους, υλοποιούν τη στρατηγική της ΕΕ για τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», που μετατρέπει τη διαχείριση του περιβάλλοντος σε πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Κοντά τους βρέθηκαν και εκπαιδευτικοί, καθώς 3ωρη στάση εργασίας είχε προκηρύξει η ΕΛΜΕ Μαγνησίας, αλλά και γονείς και φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ ο κόσμος που παρατηρούσε την πορεία επευφημούσε τους μαθητές. Οι μαθητές από το πρωί προχώρησαν σε καταλήψεις στα σχολεία τους για να συμμετάσχουν στο μαθητικό συλλαλητήριο, ενώ άλλοι απείχαν για κάποιες ώρες από τα μαθήματά τους.

Μετά την πορεία πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής με συμμετοχή δεκάδων εκπροσώπων 5μελών και 15 μελών από τα σχολεία του νομού για να συζητήσουν τη συνέχεια των δράσεών τους. Αποφάσισαν να πραγματοποιηθούν σε κάθε σχολείο νέες δράσεις για το περιβάλλον, να είναι σε επαγρύπνηση για το νέο νομοσχέδιο που θέλει να φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα κάνει ακόμη χειρότερο το σχολείο, να πραγματοποιήσουν το Σάββατο 7 Δεκέμβρη μαθητική συναυλία και να συμμετάσχουν στο Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο που καλούν Επιτροπές Ειρήνης, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι της περιοχής, ενάντια στις βάσεις του ΝΑΤΟ, να δείξουν έμπρακτα τη στήριξή τους στους πρόσφυγες συγκεντρώνοντας σε κάθε σχολείο τρόφιμα, παιχνίδια, ρούχα, ώστε να τα παραδώσουν σε αυτούς την Τετάρτη 18 Δεκέμβρη, που είναι η Παγκόσμια Μέρα Μετανάστη.

  • Με ανακοίνωσή της η ΚΝΕ χαιρέτισε τη χτεσινή μαζική κινητοποίηση των μαθητών και τα δίκαια αιτήματά τους.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
Υπέρογκα ποσά για εκδηλώσεις και δημόσιες σχέσεις

Παρέμβαση του Γ. Πρωτούλη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Την ευκολία με την οποία η Περιφέρεια Αττικής δίνει χρήματα για αθλητικές και άλλες εκδηλώσεις, τη στιγμή που για πιο σοβαρά ζητήματα, όπως η μεταφορά μαθητών, «μετράει και τα ψιλά», στηλίτευσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κατήγγειλε την πλειοψηφία της Περιφέρειας που δίνει 754.000 ευρώ σε μία συνεδρίαση, σε εκδηλώσεις για φωτογραφίες, για δημόσιες σχέσεις. «Και όταν συζητάγαμε για τη μεταφορά των μαθητών, την προηγούμενη φορά, μετράγατε και τα ψιλά. Είναι πρόκληση να δίνονται τόσα λεφτά σε ένα Περιφερειακό Συμβούλιο για λαμπιόνια, για εκδηλώσεις που ελέγχονται χωρίς κανένα σχεδιασμό και που βαφτίζονται πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως την ίδια στιγμή «τα ερασιτεχνικά σωματεία φυτοζωούν, τα Πολιτιστικά Κέντρα κλείνουν, καλούνται οι εργαζόμενοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να συντηρήσουν Πολιτιστικά Κέντρα που υπάρχουν στους δήμους που πραγματικά έχουν μια μεγάλη και λαμπρή προσφορά στον πολιτισμό».

Πρόσθεσε ότι «μας μοιράσατε δύο βιβλιαράκια που έχουν να κάνουν με τα έργα, τα χρήματα που δόθηκαν και τις δράσεις που αναπτύχθηκαν για την κοινωνική μέριμνα. Οσα δίνονται τώρα και σκορπιούνται δεξιά και αριστερά, δεν δόθηκαν για σοβαρά ζητήματα πέντε ολόκληρα χρόνια».

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της Περιφέρειας με το κανάλι «Attica TV», για την οποία θα δαπανηθούν περισσότερα από 210.000 ευρώ, ο Γ. Πρωτούλης σημείωσε πως «το κανάλι έρχεται να καλύψει αυτήν τη στιγμή όχι την προβολή του Περιφερειακού Συμβουλίου και την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών, αλλά προπαγανδιστικές ανάγκες της διοίκησης».

Ακόμα, κατήγγειλε πως παραμένουν ανοιχτά όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη ζωή και την ασφάλεια των λαϊκών οικογενειών, όπως «το θέμα των απορριμμάτων, των αντιπλημμυρικών έργων, που ο κόσμος παρακαλάει να μη ρίξει μια δυνατή βροχή. Είναι ανοιχτό το θέμα των ρεμάτων, της αντισεισμικής θωράκισης. Είναι ανοιχτά δηλαδή όλα τα μεγάλα ζητήματα που απαιτούν τεράστια κονδύλια. Οταν όμως πρόκειται για φιέστες, για προβολή, για τις καμπάνιες σας, πάντα υπάρχει πακτωλός χρημάτων. Υπάρχει ανάγκη αυτά που συζητάμε να έχουν δημοσιότητα; Πράγματι υπάρχει». Παράλληλα, πρότεινε να γίνει συμφωνία με την ΕΡΤ «να υπάρχουν εκπομπές για να υπάρξει η προβολή, και μάλιστα με τη δύναμη των παρατάξεων», και όχι όπως τώρα, που δεν υπάρχει προβολή του Περιφερειακού Συμβουλίου ή και των θέσεων των παρατάξεων.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτησης για την «έγκριση ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων τακτικού προσωπικού 2020», ο Γ. Πρωτούλης ζήτησε να μάθει τι έχει γίνει με τη συγκεκριμένη διαδικασία. «Την προηγούμενη φορά είχαμε καταλήξει ότι θα προσληφθούν 120. Μαθαίνουμε ότι προσλήφθηκαν μόνο 35. Οι υπόλοιποι; Ρωτάμε πόσοι προσλήφθηκαν, γιατί δεν προσλήφθηκαν οι υπόλοιποι, πόσα είναι τα αιτήματα των Διευθύνσεων. Οι ανάγκες είναι πολλές, πρόκειται για μια τεράστια Περιφέρεια που καλύπτει το 40% του πληθυσμού της χώρας», τόνισε.

ΟΓΕ
Για την Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας ενάντια στις γυναίκες

Κάθε μορφή βίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην κοινωνική και οικογενειακή τους ζωή, στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, καταδικάζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (25 Νοέμβρη).

«Η βία κατά των γυναικών δεν περιορίζεται στη σωματική, λεκτική, ψυχολογική κακοποίηση μέσα στην οικογένεια. Δεν περιορίζεται στην πορνεία, στο εμπόριο γυναικών με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, όπως προβάλλουν, ιδιαίτερα με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα, κυβερνήσεις, Ευρωπαϊκή Ενωση και φεμινιστικές ΜΚΟ», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της και με αφορμή τις πρωτοβουλίες που οργανώνονται σχολιάζει: «Μας λένε να "υψώσουμε φωνή" για την ενδοοικογενειακή βία, αλλά να μη βγάλουμε τσιμουδιά για τη βία που σφαγιάζει τα δικαιώματά μας, ενώ την ίδια στιγμή στο όνομα των "ίσων ευκαιριών" βιώνουμε την πιο άγρια εκμετάλλευση».

«Οσο οι όροι ζωής των γυναικών και των οικογενειών τους επιδεινώνονται, όσο η μητρότητα αντιμετωπίζεται ως κόστος από τους επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος, όσο τσακίζονται οι δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, τόσο περισσότερο οι γυναίκες θα δυσκολεύονται να σταθούν στα πόδια τους και να απεγκλωβιστούν από παθογόνες οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις», επισημαίνει η ΟΓΕ και προσθέτει: «Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν τη δυνατότητα σε μία γυναίκα να σπάσει τα δεσμά μιας βίαιης οικογενειακής ή διαπροσωπικής σχέσης».

Στην κατεύθυνση αυτή, καταγγέλλει ιδιαίτερα την υποκρισία των κυβερνήσεων, «που υλοποιούν προγράμματα καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών προσφύγων» την ίδια στιγμή που υπηρετούν «την αμερικανοΝΑΤΟική βία και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που σπέρνουν το θάνατο και την προσφυγιά, ενώ έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε ορμητήριο των φονιάδων των λαών».

Κόντρα στην πολιτική που διοχετεύει κονδύλια σε ιδιώτες και ΜΚΟ, η ΟΓΕ διεκδικεί «ουσιαστικά και άμεσα μέτρα πρόληψης και ανακούφισης των θυμάτων, από δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες».

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Απορρίφθηκε η πρόταση για εφέτη ειδικό ανακριτή

Με συντριπτική πλειοψηφία απερρίφθη χτες, από την Ολομέλεια του Εφετείου, η πρόταση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Γιάννη Μωραϊτάκη για τον ορισμό εφέτη ειδικού ανακριτή στην υπόθεση της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι, που είχε ως αποτέλεσμα 100 νεκρούς. Μόνο 3 εφέτες μειοψήφισαν σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά επί συνόλου που ξεπερνούσε τους 85. Αρνητικός ήταν και ο εισηγητής προς την Ολομέλεια σε αντίθεση με τον εισαγγελέα.

Σοβαρή αλλά σταθερή η κατάσταση της υγείας του Μ. Γλέζου

Σοβαρή αλλά σταθερή κρίνεται η κατάσταση της υγείας του Μανώλη Γλέζου, που νοσηλεύεται στο Νοσηλευτικό Ιδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ). Ο Μανώλης Γλέζος εισήχθη στο νοσοκομείο για έλεγχο νευρολογικής πάθησης, την περασμένη Τρίτη. Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς του, λόγω του καρδιολογικού ιστορικού του, κρίθηκε σκόπιμη η παρακολούθησή του στην καρδιολογική μονάδα.

Μεγάλες ζημιές στην Ηλεία

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών και την έλλειψη των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων καταγράφηκαν στην Ηλεία. Η Πυροσβεστική δέχτηκε πολλές κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και από πλημμυρισμένα σπίτια, κυρίως στην ανατολική πλευρά του Πύργου, απεγκλωβίζοντας τους ενοίκους τους. Εξαιτίας των βροχοπτώσεων πλημμύρισαν 30 σπίτια και 20 επιχειρήσεις, ενώ έχουν προκληθεί ζημιές στην αγροτική οδοποιία και σε γεφύρια. Χιλιάδες στρέμματα έγιναν λίμνη και καλλιέργειες να καταστράφηκαν, ενώ δεν ήταν λίγες και οι περιπτώσεις που ζώα παγιδεύτηκαν και δρόμοι αποκόπηκαν από την ορμητικότητα των νερών. Στην περιοχή της Ζαχάρως επλήγησαν από πλημμύρες ο Αγραπιδόκαμπος και το Κ. Ξηροχώρι προς Καϊάφα, όπως και η περιοχή Πλατανούδι όπου ξεχείλισε χείμαρρος.

Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι πολλών αγροτικών περιοχών στους δήμους Καβάλας και Παγγαίου, καθώς, λόγω της έντονης και συνεχιζόμενης βροχόπτωσης, καταγράφηκαν εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα σε καλλιέργειες, υπόγεια σπιτιών και επιχειρήσεων, αλλά και σε πολλά σημεία κατά μήκος της Εθνικής οδού Καβάλας - Δράμας. Μεγάλο τμήμα της Εθνικής οδού Καβάλας - Δράμας μετατράπηκε σε λίμνη, καθώς πλημμύρισαν πολλά αρδευτικά δίκτυα και αποστραγγιστικά κανάλια, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, έως και αδύνατη η κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Οι δυνατοί χείμαρροι που σχηματίστηκαν, παρέσυραν και κάποιες μικρές αγροτικές γέφυρες.

Ισχυρή καταιγίδα εκδηλώθηκε χτες και στην Αθήνα δημιουργώντας τεράστιο μποτιλιάρισμα σε Αττική Οδό και στα δύο ρεύματα του Κηφισσού. Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν σε Μαρούσι και Κηφισιά.

Στις πληγείσες περιοχές στην Κεφαλονιά περιόδευσε χτες κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ιονίων Νήσων με επικεφαλής την Αλεξάνδρα Μπαλού, περιφερειακή σύμβουλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ