ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Αλλοι τέσσερις νεκροί διαδηλωτές

Από τις διαμαρτυρίες στη Βαγδάτη

Copyright 2019 The Associated

Από τις διαμαρτυρίες στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Δεν έχει τέλος η αιματοχυσία νεαρών διαδηλωτών στην πρωτεύουσα του Ιράκ από τα πυρά αστυνομικών. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο, άλλοι 4 διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά τη ρίψη αληθινών πυρών από τις δυνάμεις ασφαλείας και πάνω από 50 τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να καταλάβουν τρεις από τις μεγαλύτερες γέφυρες της Βαγδάτης, που συνδέουν τις όχθες του ποταμού Τίγρη.

Ξεπερνούν τους 360 οι διαδηλωτές που έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των κινητοποιήσεων που έχουν ξεσπάσει από τις αρχές Οκτώβρη, εξαιτίας της μεγάλης φτώχειας και ανεργίας που πλήττει τα πιο ασθενή λαϊκά στρώματα και της έλλειψης βασικών υποδομών σε ηλεκτρισμό, ύδρευση και τηλεπικοινωνίες.

Χτες, Ιρακινοί υψηλόβαθμοι αστυνομικοί αξιωματούχοι, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαίωσαν τους αστυνομικούς ελέγχους ακόμα και σε σχολεία της πρωτεύουσας, προκειμένου να καταγράψουν πόσοι μαθητές και κυρίως πόσοι και ποιοι εκπαιδευτικοί αφήνουν τις σχολικές αίθουσες για τους δρόμους των διαδηλώσεων.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Ελιγμοί για να μειωθούν οι λαϊκές κινητοποιήσεις

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Τη σύγκλιση του Κοινοβουλίου την επόμενη βδομάδα ζήτησε χτες, μέρα εορτασμού των 76 χρόνων ανεξαρτησίας του Λιβάνου, ο πρόεδρος της Βουλής της χώρας, Ναμπίχ Μπέρι, με θέμα τη συζήτηση νομοσχεδίου για τον περιορισμό του απόρρητου των καταθέσεων και την επιστροφή εκατοντάδων εκατομμυρίων κλεμμένων - από πρώην και νυν αξιωματούχους - δημοσίων κεφαλαίων.

Την περασμένη Τρίτη, μέρα κατά την οποία χιλιάδες διαδηλωτές απέκλεισαν την πρόσβαση στο Κοινοβούλιο για να αποτρέψουν την ψήφιση νομοσχεδίου που θα έδινε αμνηστία σε διεφθαρμένους πρώην και νυν αξιωματούχους, ανακοινώθηκε πως θα απαγγελθούν κατηγορίες για διαφθορά και διασπάθιση δημόσιου χρήματος σε βάρος του υπηρεσιακού υπουργού Τηλεπικοινωνιών Τζαμάλ αλ Τζαράχ (ο οποίος είναι στέλεχος του κόμματος «Μέλλον», του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι) και δύο πρώην υπουργών Τηλεπικοινωνιών.

Ωρες μετά τις εξελίξεις με επίκεντρο νέα πιθανή συνεδρίαση της Βουλής και τις κατηγορίες σε βάρος νυν και πρώην αξιωματούχων, ο Λιβανέζος Πρόεδρος Μισέλ Αούν είχε προγραμματίσει ένα ακόμα τηλεοπτικό διάγγελμα, μετά τις 10 χτες το βράδυ, με αφορμή την εθνική επέτειο της χώρας.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις, οι πολύμορφες κινητοποιήσεις και οι ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις που ξεκίνησαν στις 17 Οκτώβρη, με αφορμή την επιβολή φορολογίας σε τηλεπικοινωνίες. Χτες, το γενικό πρόσταγμα στις κινητοποιήσεις έδωσαν χιλιάδες φοιτητές και μαθητές που πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία και συγκεντρώσεις σε Βηρυτό, Σιδώνα, Τρίπολη και Χάλμπα.

ΙΣΡΑΗΛ
Κατηγορίες για διαφθορά και απιστία σε βάρος του Νετανιάχου

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Παραπέμπεται σε δίκη με τις κατηγορίες της απιστίας, της δωροδοκίας, απάτης και παρακώλυσης της Δικαιοσύνης ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα του Ισραήλ, Αβιχάι Μάντελμπλιτ, σε μια ιδιαίτερα ρευστή πολιτικά περίοδο ενόψει πιθανών νέων (τρίτων κατά σειρά) πρόωρων γενικών εκλογών.

Οι κατηγορίες του εισαγγελέα Μάντελμπλιτ, που ουσιαστικά αφορούν πολυτελή δώρα αξίας πολλών εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων που δεχόταν ο πρωθυπουργός Νετανιάχου με πιθανό αντάλλαγμα προνομιακές σχέσεις σε πάμπλουτους φίλους του, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται εκδότες, κύριοι μέτοχοι τηλεπικοινωνιακών εταιρειών (π.χ. εταιρεία Bezeq), Ισραηλινοί και ξένοι επιφανείς επιχειρηματίες, αναμένονταν εδώ και καιρό. Καθυστέρησαν όμως λόγω των προηγούμενων γενικών εκλογών της 17ης Σεπτέμβρη που δεν ανέδειξαν καθαρό νικητή, γεγονός που δυσκόλεψε τα παρατεταμένα ενδοαστικά παζάρια των τελευταίων δύο μηνών. Προχτές, μάλιστα, επέστρεψε στον Ισραηλινό Πρόεδρο, Ρέουβεν Ρίβλιν, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που είχε πάρει πριν από βδομάδες ο αρχηγός του «γαλαζόλευκου» μπλοκ, ε.α. στρατηγός Μπένι Γκαντς. Το «μπαλάκι» για τις επόμενες περίπου 20 μέρες πηγαίνει στο ισραηλινό Κοινοβούλιο και εάν δεν καρποφορήσουν ούτε αυτές οι προσπάθειες για νέα κυβέρνηση, τότε το Ισραήλ μπαίνει σε «αχαρτογράφητα νερά», καθώς για πρώτη φορά στην Ιστορία του για τρεις διαδοχικές φορές θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές. Σε αυτήν την περίπτωση, οι επόμενες εκλογές αναμένονται έως το Φλεβάρη του 2020.

Μετά την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σε τηλεοπτικό διάγγελμα, χαρακτήρισε «απόπειρα πραξικοπήματος» τις κατηγορίες σε βάρος του, διαμηνύοντας ότι δεν θα παραιτηθεί, αλλά θα αγωνιστεί μέχρι τη δικαίωσή του. Τόνισε επίσης ότι χάρη στην κυβέρνησή του το Ισραήλ έγινε «μεγάλη δύναμη» στην ευρύτερη περιοχή και απαίτησε να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος αυτών που τον κατηγορούν, αφήνοντας αιχμές για υστερόβουλες κινήσεις και κίνητρα.

Ας σημειωθεί πως ο ισραηλινός νόμος δεν υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, παρά μόνον εφόσον καταδικαστεί. Αντίθετα, υποχρεούνται σε παραίτηση όσοι υπουργοί έχουν παραπεμφθεί σε δίκη με εντολή εισαγγελέα.

Διάρρηξη στο σπίτι του Βαρθολομαίου

Αγνωστοι μπήκαν στο σπίτι του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με ΜΜΕ της ελληνικής παροικίας, που μετέδωσαν ότι η αστυνομία ξεκίνησε έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το περιστατικό συνέβη το περασμένο Σάββατο την ώρα που ο πατριάρχης απουσίαζε, γιατί βρισκόταν σε κοινωνική εκδήλωση. Ερωτήματα γεννά το ότι οι διαρρήκτες - τους οποίους κατάλαβε η οικονόμος του σπιτιού - φέρονται να έψαξαν τους χώρους του σπιτιού αλλά να μην αφαίρεσαν τίποτα.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Οι ισραηλινές αρχές διέταξαν το κλείσιμο παλαιστινιακών οργανισμών και των γραφείων του τηλεοπτικού σταθμού «Palestine TV» στην Ιερουσαλήμ για ένα εξάμηνο, κατηγορώντας το δίκτυο πως μεταδίδει «αντιισραηλινό και αντισιωνιστικό πρόγραμμα», όπου το κράτος του Ισραήλ περιγράφεται μερικές φορές ως υπεύθυνο για εγκλήματα πολέμου και εθνοκάθαρσης.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Το σοσιαλδημοκρατικό αυτονομιστικό κόμμα «Ρεπουμπλικανική Αριστερά Καταλονίας» (ERC), που βρίσκεται σε διάλογο με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ για να δείξει στήριξη ή ανοχή σε ενδεχόμενη συγκυβέρνηση με τους «Ποδέμος», ανακοίνωσε ότι θα απευθυνθεί στην κομματική βάση για να αποφασίσει αν θα βοηθήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης με το να απέχει από τη βουλή κατά την ψήφο εμπιστοσύνης.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Νέες αεροπορικές επιθέσεις της ρωσικής και συριακής Πολεμικής Αεροπορίας στην πόλη Μααρίτ αλ Νουμάν στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας προκάλεσαν προχτές το θάνατο 21 αμάχων, εκ των οποίων τα 10 παιδιά, και τον τραυματισμό άλλων 40 ατόμων. Στις 22/10 ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ επισκέφθηκε για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου το 2011 την επαρχία Ιντλίμπ, τονίζοντας ότι η επιχείρηση για την πλήρη ανακατάληψη της επαρχίας είναι «το κλειδί για να τερματιστεί ο πόλεμος».

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Οι ένοπλες δυνάμεις του Λίβυου στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν ιταλικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, βόρεια της πόλης Ταρχούνας, στη δυτική Λιβύη. Το υπουργείο Αμυνας της Ιταλίας είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος (UAV) «συνετρίβη στη λιβυκή επικράτεια ενώ εκτελούσε αποστολή υποστήριξης της επιχείρησης Mare Sicuro» («Ασφαλής Θάλασσα»), που επιδιώκει την ασφάλεια των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και των αλιέων ανοικτά της Λιβύης.

ΡΩΣΙΑ - ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
Ξεκίνησε ο διμερής «Στρατηγικός Διάλογος»

ΜΟΣΧΑ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Ο πρώτος γύρος «Στρατηγικού Διαλόγου» Ρωσίας - Βόρειας Κορέας πραγματοποιήθηκε προχτές στη Μόσχα, μεταξύ των αναπληρωτών ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Βλαντιμίρ Τίτοφ και Τσο Σον Χουί. Ο «Διάλογος» είχε αποφασιστεί κατά τη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, τον περασμένο Απρίλη στο Βλαδιβοστόκ, αναδεικνύοντας τις επιδιώξεις της Ρωσίας να αναβαθμιστεί ο ρόλος της στη «διευθέτηση» της Κορεατικής Χερσονήσου, αλλά και η οικονομική και γεωπολιτική της επιρροή στην περιοχή.

Οι δύο πλευρές σημείωσαν προχτές τη μεγάλη «δυναμική» των πολιτικών επαφών και συζήτησαν για τις προοπτικές της διμερούς συνεργασίας, «εστιάζοντας την προσοχή τους στη συνεργασία σε πρακτικούς τομείς», σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ. Επίσης αντάλλαξαν απόψεις «για την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο και στη βορειοανατολική Ασία, καθώς και για άλλα διεθνή ζητήματα».

Νωρίτερα, ο Τσο Σον Χουί συνομίλησε για την Κορεατική Χερσόνησο και τη βορειοανατολική Ασία με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

«Επιφυλάξεις» απέναντι στη Νότια Κορέα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ο Κιμ Γιονγκ Ουν ενδέχεται να απορρίψει πρόσκληση της Νότιας Κορέας να παρευρεθεί στη διάσκεψη των κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ΑSEAN) την ερχόμενη βδομάδα.

«Τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή», σημείωσε το πρακτορείο. Δεδομένου ότι «οι υποσχέσεις που δόθηκαν» σε προηγούμενες συναντήσεις στην Πανμουντζόμ και στην Πιονγιάνγκ «δεν έχουν εκπληρωθεί καθόλου, μία συνάντηση των δύο ηγετών δεν θα είχε νόημα», μετέδωσε το KCNA.

ΗΠΑ
Πωλήσεις όπλων 1 δισ. στην Ινδία

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πρόταση πωλήσεων όπλων αξίας 1 δισ. δολαρίων στην Ινδία, ώστε το Κογκρέσο να μπορέσει να προχωρήσει τη σχετική διαδικασία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, όπως μετέδωσε το «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Η πρόταση αφορά συνολικά 13 διαφορετικά είδη «ναυτικών όπλων» και άλλου σχετικού εξοπλισμού. Το «πακέτο» περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το οπλικό σύστημα «MK-45 Gun System», ενώ βασικός εκτελεστής της συμφωνίας θα είναι η στρατιωτική βιομηχανία «BAE Systems Land and Armaments», με έδρα στη Μινεάπολη. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το σκεπτικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που χαρακτηρίζει την Ινδία «εθνικό εταίρο (των ΗΠΑ) στρατηγικής σημασίας» και εκτιμά ότι η «βελτίωση της ασφάλειάς του» συνδέεται με τα «συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ