ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Νέα στοιχεία για τα χιλιάδες θύματα της κρατικής καταστολής

Νέα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα αναδεικνύουν το μέγεθος της βάρβαρης καταστολής από την αντιδραστική κυβέρνηση Πινιέρα ενάντια στις λαϊκές διαδηλώσεις στη Χιλή, οι οποίες διαρκούν ήδη πάνω από ένα μήνα. Πέρα από τους 26 δολοφονημένους διαδηλωτές (οι περισσότεροι από πυρά της αστυνομίας και του στρατού), οι Ενώσεις των Γιατρών της Χιλής ανεβάζουν τους τραυματίες με οφθαλμολογικά προβλήματα σε 280, πολλοί και με πλήρη απώλεια της όρασης από το ένα μάτι, αποτέλεσμα χτυπήματος συνήθως με σφαίρες καουτσούκ. Συνολικά οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.700, ενώ οι συλληφθέντες είναι γύρω στους 6.000.

Την ίδια ώρα, η Εισαγγελία της Χιλής έχει καταγράψει περισσότερες από 1.100 καταγγελίες για βασανιστήρια και σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση, καθώς και 70 καταγγελίες σεξουαλικής φύσης που διαπράττονται από δημοσίους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων βιασμών, σεξουαλικής κακοποίησης και απειλών.

Παρά τις προσπάθειες ελιγμού της κυβέρνησης, με τη συμφωνία για αναθεώρηση του Συντάγματος (που κατά βάση στηρίζεται στο Σύνταγμα της δικτατορίας του Πινοσέτ) και κάποια «ψίχουλα» που εξαγγέλλει, πολλές είναι οι οργανώσεις εργαζομένων και φοιτητών που συνεχίζουν να διαδηλώνουν, αντιδρώντας για τη συμφωνία, που έγινε στις πλάτες του λαού και δεν ικανοποιεί βασικά αιτήματα που αφορούν τις συνθήκες διαβίωσης, τη βελτίωση των βασικών υποδομών, τη δωρεάν και ποιοτική Παιδεία και Υγεία κ.ά.

Ακόμα και έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που βρέθηκε στη Χιλή αναφέρει ότι «τα στρατιωτικά όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο των διαδηλώσεων αδιάκριτα» και ότι «η καταστολή που διαρκεί για ένα μήνα δείχνει τις ευθύνες της διοίκησης στο ανώτερο επίπεδο». Το γεγονός αυτό «γελοιοποιεί την κυβέρνηση Πινιέρα, επειδή όλες οι προσπάθειές του να μειώσει την κοινωνική οργή έχουν καταφέρει μόνο να τροφοδοτήσουν τις διαδηλώσεις».

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία

Από τη μαζική διαδήλωση στην Μπογκοτά

Copyright 2019 The Associated

Από τη μαζική διαδήλωση στην Μπογκοτά
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η χτεσινή πανεθνική γενική απεργία στην Κολομβία, με συγκεντρώσεις και πορείες σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Χιλιάδες εργαζόμενοι όλων των κλάδων παρέλυσαν την παραγωγή και μαζί με φοιτητές και μαθητές βγήκαν στους δρόμους, αψηφώντας το κλίμα τρομοκρατίας που προσπάθησε να επιβάλει η αντιδραστική κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε. Οι διαδηλωτές με τα αιτήματα της απεργίας απορρίπτουν το λεγόμενο «πακετάσο» (πακέτο αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης) που διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, διευρύνοντας την επισφαλή εργασία, τη δουλειά με την ώρα, ενώ καθιερώνει μισθό για τους νέους στο 75% του βασικού και χτυπάει το δικαίωμα των εργαζομένων σε αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις. Αντιτίθενται επίσης στις ιδιωτικοποιήσεις της Ασφάλισης και οργανισμών στρατηγικής σημασίας, στην ακρίβεια και τη φοροληστεία στα λαϊκά στρώματα, την ώρα που προωθούνται και νέες φοροαπαλλαγές για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Επίσης οι συνδικαλιστικές και λαϊκές οργανώσεις διαδηλώνουν για να σταματήσουν από την κυβέρνηση οι παραβιάσεις της ειρηνευτικής συμφωνίας με τους αντάρτες, για να σταματήσουν οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών (700 μέσα σε τρία χρόνια, κυρίως από παραστρατιωτικές οργανώσεις, με την ανοχή του κράτους), να σταματήσει η ποινικοποίηση του δικαιώματος στην απεργία και την κοινωνική διαμαρτυρία.

Στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, των πάνω από 7 εκατομμυρίων κατοίκων, «ποτάμια» διαδηλωτών ξεκίνησαν από το πρωί και συνέρρεαν με τόπο συνάντησης την πλατεία Σιμόν Μπολίβαρ, όπου θα γινόταν η κεντρική συγκέντρωση των συνδικάτων και των οργανώσεων που καλούσαν στην απεργία, και που γέμισε ασφυκτικά. Στη Λεωφόρο Σούβα, όπου ήταν πιο εμφανής η παρουσία των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας ESMAD (τα αντίστοιχα ΜΑΤ), σημειώθηκαν συγκρούσεις μετά από προκλήσεις των ESMAD και αξιοποιώντας λίγα προβοκατόρικα στοιχεία, ενώ έγινε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χημικών. Αργότερα έρχονταν αναφορές για τραυματισμούς και πλήθος συλλήψεων από τους χιλιάδες στρατού και αστυνομίας που είχαν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα.

Στις αμέσως μεγαλύτερες πόλεις, Κάλι και Μεντεγίν, ήταν επίσης χιλιάδες αυτοί που διαδήλωσαν, όπως και σε όλες τις κεντρικές πλατείες και των 32 επαρχιών.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

ΛΑ ΠΑΣ.--

Με νέες διαδηλώσεις χτες συνέχισε ο λαός της Βολιβίας να αντιστέκεται στην πραξικοπηματική κυβέρνηση της Τζανίνε Ανιες από την αντιδραστική αντιπολίτευση, που, με τη στήριξη των ΗΠΑ, στις 10 Νοέμβρη ανέτρεψε τον σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρο Εβο Μοράλες, ο οποίος διέφυγε στο Μεξικό, όπου του έχει παρασχεθεί πολιτικό άσυλο. Την ίδια ώρα, αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των θυμάτων από τη βάρβαρη καταστολή στρατού και αστυνομίας, με τους επιβεβαιωμένους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 34 σε 11 μέρες. Η τελευταία σφαγή, την Τρίτη, στο Ελ Αλτο στα διυλιστήρια της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων στην περιοχή Σαν Αντρες ντε Σενκάτα, είχε 10 νεκρούς, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για πολλούς αγνοούμενους. Ο λαός του Ελ Αλτο αποχαιρέτησε χτες τους νεκρούς του, μετατρέποντας τις κηδείες σε λαϊκές εκδηλώσεις οργής.

Πάντως, χτες το κόμμα του Μοράλες - Κίνημα για το Σοσιαλισμό (MAS) - που διαθέτει τα 2/3 σε Βουλή και Γερουσία, παραδέχτηκε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις για να συμφωνηθεί γρήγορη προσφυγή στις κάλπες με εκλογή νέων Εκλογικών Επιτροπών, ωστόσο διέψευσε πληροφορίες που διαδόθηκαν σε διάφορα ΜΜΕ που ελέγχει η αντίδραση ότι αναγνωρίζει την Ανιες ως πρόεδρο της χώρας. Ωστόσο, το παζάρι που γίνεται με την πραξικοπηματική κυβέρνηση εξηγείται ως μέσο για την «ειρήνευση της χώρας και τον τερματισμό της σφαγής του λαού». Στην ίδια κατεύθυνση έχει καλέσει και ο Μοράλες από το Μεξικό, δηλώνοντας ότι «δεν θα κατέβει εκ νέου υποψήφιος Πρόεδρος, αν έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί η κοινωνική ειρήνη».

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών την Κυριακή

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.--

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών πραγματοποιείται αυτήν την Κυριακή στην Ουρουγουάη. Στον πρώτο γύρο, στις 27 Οκτώβρη, με συμμετοχή πάνω από 90% του εκλογικού σώματος, ο Ντανιέλ Μαρτίνες, υποψήφιος της νυν κυβερνητικής συμμαχίας «Ευρύ Μέτωπο» (κυρίως σοσιαλδημοκρατικός συνασπισμός, τον οποίο στηρίζει και το ΚΚ Ουρουγουάης), συγκέντρωσε το 40,7% των ψήφων, ο νεοφιλελεύθερος υποψήφιος του Εθνικού Κόμματος, Λουίς Λακάγιε Πόου, 29,7%, και ακολουθούσαν οι υποψήφιοι των φιλελεύθερων Partido Colorado («Κόμμα των Χρωμάτων») με 12,3% και Cabildo Adierte («Ανοιχτή Συνάντηση») με 10,9%, οι οποίοι δήλωσαν αμέσως ότι θα στηρίξουν τον Λακάγιε.

Σύμφωνα με τοπικούς αναλυτές και σφυγμομετρήσεις, ο Μαρτίνες, πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας Μοντεβιδέο και υπουργός στις σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης κυβερνήσεις του «Ευρέος Μετώπου», που είναι στην εξουσία τα τελευταία 15 χρόνια, υπολείπεται του αντιπάλου του κατά 8 μονάδες, 43% έναντι 51%, και φαίνεται πιο πιθανό να χάσει, με την πολιτική εξουσία να περνάει στις φιλελεύθερες δυνάμεις. Στην Ουρουγουάη, όπως και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, αποδεικνύεται ότι η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση, πέρα από κάποια σχετική άμβλυνση της ακραίας φτώχειας, δεν μπορεί να προσφέρει πραγματική ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού όσο κυριαρχεί η καπιταλιστική οικονομία και εξουσία και δεν ανατρέπεται το εκμεταλλευτικό σύστημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Λακάγιε, «πατώντας» στα υπαρκτά προβλήματα διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων, προβάλλει το ζήτημα της «ασφάλειας» και υπόσχεται λύσεις που «θα τονώσουν την αγορά».

Ο επόμενος Πρόεδρος της Ουρουγουάης αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Μάρτη του 2020.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίμετρα

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γκενγκ Σουάνγκ, επέκρινε ξανά το νομοσχέδιο που ενέκρινε η αμερικανική Γερουσία και προσφέρει ουσιαστικά κάλυψη στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, καλώντας την Ουάσιγκτον «να σταματήσει πριν να είναι πολύ αργά και να προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες, προκειμένου αυτά τα μέτρα να μη γίνουν νόμος, να σταματήσει να αναμειγνύεται στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι εάν οι Αμερικανοί «επιμείνουν να ακολουθήσουν αυτό το λάθος μονοπάτι, η Κίνα θα λάβει ισχυρά αντίμετρα».

Το νομοσχέδιο - που το «Ρόιτερς» χτες εκτιμούσε ότι σύντομα θα εγκριθεί και από τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντ. Τραμπ - προβλέπει ότι το αμερικανικό ΥΠΕΞ θα πρέπει να επιβεβαιώνει τουλάχιστον μία φορά το χρόνο ότι το Χονγκ Κονγκ διατηρεί επαρκή βαθμό αυτονομίας και τότε θα ανανεώνεται η ισχύς ειδικών οικονομικών μέτρων που η Ουάσιγκτον εφαρμόζει απέναντι στο Χονγκ Κονγκ και συνδέονται σημαντικά με την ανάδειξή του σε σημαντικού παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου.

Χτες, η «Λαϊκή Ημερησία» (εφημερίδα του ΚΚ Κίνας) σημείωνε σε ανάλυσή της ότι «εάν η αμερικανική πλευρά πεισματικά εμμείνει στην πορεία της, η κινεζική πλευρά θα υιοθετήσει αναπόφευκτα ισχυρά μέτρα ως αποφασιστικά αντίποινα και όλες τις επιπτώσεις θα τις υποστούν οι ΗΠΑ».

Ηδη, πολλοί συζητούν για τις δυσκολίες που οι αμερικανοκινεζικές τριβές γύρω από το Χονγκ Κονγκ θα έχουν στην πιθανότητα κατάληξης των διαπραγματεύσεων για τους όρους της εμπορικής τους συνεργασίας, που φυσικά περιπλέκονται στη βάση των μεγάλων αντιθέσεων των δύο πλευρών. Χτες, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, Γκάο Φενγκ, δήλωσε ότι η Κίνα θα καταβάλει προσπάθειες για να καταλήξει έστω σε μια «αρχική εμπορική συμφωνία» με τις ΗΠΑ, μιλώντας για «ανοιχτούς διαύλους» που διατηρούν οι δύο χώρες. Μίλησε, μάλιστα, για «διάθεση» που διατηρεί το Πεκίνο να εργαστεί με τις ΗΠΑ, για να απαντηθούν οι βασικές ανησυχίες της κάθε πλευράς, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, διαμηνύοντας ουσιαστικά ότι το διμερές παζάρι δεν έχει «στεγανά» και απλώνεται σε μια σειρά σημαντικά μέτωπα, από τα οποία κάθε πλευρά προσδοκά ανταλλάγματα και σταθμίζει τις επόμενες κινήσεις της.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τη Δευτέρα η παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Χιλής

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στη βίαιη καταστολή των μαζικών λαϊκών διαδηλώσεων από την κυβέρνηση Πινιέρα στη Χιλή και αλληλεγγύης με τους δίκαιους αγώνες της νεολαίας και του λαού της χώρας θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 25 Νοέμβρη, στις 13.00, η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ.

Η συγκέντρωση θα γίνει στο σταθμό «Ευαγγελισμός» του Μετρό και θα κατευθυνθεί προς την πρεσβεία της Χιλής, όπου θα καταθέσει σχετικό υπόμνημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ