ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ - ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Τα μαζικά, συντονισμένα συλλαλητήρια και οι κινητοποιήσεις που οργάνωσαν το Σάββατο σε όλη τη χώρα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, με τη συμμετοχή Ομοσπονδιών και Συλλόγων αυτοαπασχολούμενων και αγροτοκτηνοτρόφων, έδωσαν μια ισχυρή εργατική - λαϊκή απάντηση στο νέο προμελετημένο έγκλημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό για λογαριασμό του κεφαλαίου. Εστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι «δεν παραγράφεται» το έγκλημα όλων των αντιασφαλιστικών ανατροπών των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, πάνω στις οποίες πατά και η σημερινή επίθεση.

Βροντοφωνάζοντας «Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση», χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, γυναίκες, νέοι χάλασαν τη σούπα της κυβερνητικής προπαγάνδας που παρουσιάζει την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης, το τζογάρισμα του μόχθου μιας ολόκληρης ζωής, ως «θετική τομή» και «ελευθερία» για το λαό. Εδωσαν πλήγμα στην προσπάθεια που κάνουν όλα τα αστικά επιτελεία να κρατήσουν τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους παθητικούς θεατές στημένων αναλύσεων και σεναρίων για το «μέλλον της Ασφάλισης», για την έκβαση που θα έχουν οι αδιέξοδες και ατέρμονες δικαστικές φάμπρικες που πριμοδότησαν τα ίδια επιτελεία κ.ο.κ.

Με τη μαχητική προβολή της σύγχρονης εργατικής - λαϊκής ανάγκης για αποκλειστικά δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, υποχρεωτική για όλους, με διασφάλιση των γηρατειών, της Υγείας, της Πρόνοιας κ.ο.κ., με την ίδια τη δουλειά προετοιμασίας που προηγήθηκε μέσα σε κλάδους, χώρους εργασίας και συνοικίες, τα συλλαλητήρια του περασμένου Σαββάτου μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για τη συνέχεια. Για να μπουν ακόμα πιο αποφασιστικά περισσότεροι εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα στη μάχη, για να εκφραστεί ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση και συντονισμός όλων εκείνων των δυνάμεων που δεν συμβιβάζονται με αυτήν τη βάρβαρη επίθεση στο κορυφαίο ζήτημα της Ασφάλισης.

Θα ακολουθήσουν το πανελλαδικό πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 14 Δεκέμβρη, καθώς και σημαντικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες στο εργατικό κίνημα, στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα και στους αυτοαπασχολούμενους, μέσα στις οποίες η πάλη για την Κοινωνική Ασφάλιση αποτελεί κεντρικό ζήτημα και σημαντικό συνδετικό κρίκο, απέναντι στην ενιαία επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου.


«Περικυκλώσαμε το Σύνταγμα, την επόμενη φορά να περικυκλώσουμε την Αθήνα... »

ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
Κοινωνική Ασφάλιση αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική για όλους απαίτησαν χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι που πήραν μέρος στο μαζικό συλλαλητήριο που οργάνωσαν το Σάββατο στην Αθήνα οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλοι φορείς.

Η μαζική συγκέντρωση στα Προπύλαια και η μεγάλη πορεία που έφτασε στη Βουλή, με τα μπλοκ των διαδηλωτών να κυκλώνουν την πλατεία Συντάγματος, άνοιξε την αυλαία των κινητοποιήσεων με αιχμή την Κοινωνική Ασφάλιση, ενάντια στη νέα κλιμάκωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση!

«Κάτω χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση»: Το σύνθημα αυτό κυριάρχησε από το γιγαντοπανό που τέθηκε στην κεφαλή του συλλαλητηρίου και την «πλάτη» της εξέδρας της συγκέντρωσης στα Προπύλαια, μέχρι τα μπλοκ που έφτασαν εκεί από τρεις προσυγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας.

«Το Ασφαλιστικό δεν είναι για παζάρια, τα δικαιώματά μας δεν παίζουμε στα ζάρια», βροντοφώναξαν οι διαδηλωτές, καταγγέλλοντας τα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας να καταργήσουν ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης και να τη μετατρέψουν σε τζόγο και ατομική υπόθεση, δηλαδή σε εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται ανάλογα με την τσέπη του καθενός, αφήνοντας ξεκρέμαστους όσους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος. «Τα Ταμεία χτίστηκαν στων εργατών τις πλάτες, δεν τα παραδίδουμε στους κεφαλαιοκράτες», διαμήνυσαν και ξεκαθάρισαν πως η προσπάθεια παράδοσης των αποθεματικών των Ταμείων, που έχουν διασωθεί από την αλλεπάλληλη λεηλασία, στις εταιρείες προς «επένδυση» είναι αιτία πολέμου.


Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Από το βήμα της συγκέντρωσης στα Προπύλαια χαιρέτισαν: Εκ μέρους των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Γιώργος Στεφανάκης. Ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) (βλ. αποσπάσματα από τους τρεις χαιρετισμούς στη σελ. 14).

Χαιρέτισε επίσης ο γγ του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας, Ολιβιέ Ματό, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του γαλλικού Εργατικού Κέντρου που επισκέφθηκε την Αθήνα ύστερα από πρόσκληση του ΠΑΜΕ.

Εφόδιο η πλατιά συσπείρωση συνδικαλιστικών οργανώσεων

Στην κεφαλή της μαζικής πορείας που ακολούθησε προς τη Βουλή, βρέθηκαν οι εκπρόσωποι των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων: Ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Γιώργος Πεπόνης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ο Ερμόλαος Λινάρδος, γγ της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου, η Γεωργία Παπαδάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, η Αθανασία Χριστοπούλου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων, ο Σωτήρης Ραυτόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών, ο Τέλης Κάντας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικών Ταμείων, η Σούλα Ακζιώτη από τους Συνταξιούχους Δημοσίου Αθήνας, ο Ηλίας Ηλιόπουλος από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων Δημοσίου, ο Κώστας Τζατζάνης, πρόεδρος των συνταξιούχων του ΕΣΤΑΜΕΔΕ, ο Γιώργος Βρανάς, πρόεδρος της ΠΕΣ/ΝΑΤ.


Ακολουθούσαν τα πολυπληθή μπλοκ των συνταξιουχικών οργανώσεων και στη συνέχεια τα μαζικά μπλοκ των εργατικών σωματείων και Ομοσπονδιών.

Η πλατιά συσπείρωση συνδικαλιστικών οργανώσεων γύρω από το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία εκφράστηκε με εκατοντάδες αποφάσεις συμμετοχής πανελλαδικά, αποτυπώθηκε και στα μπλοκ του συλλαλητηρίου.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Αθήνας, Γιώργος Μυλωνάς, Πειραιά, Νίκος Ξουράφης και Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Μάης Μέντης.

Στη διαδήλωση ανάμεσα σε δεκάδες σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, πήραν μέρος το Πανελλαδικό Σωματείο Συνταξιούχων Καθηγητών (ΠΕΣΕΚ) και το Πανελλαδικό Σωματείο Συνταξιούχων Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, το Σωματείο Τεχνικών και Εργαζομένων ΟΑΣΑ - ΟΣΥ, η ΠΟΣΠΕΡΤ και η Ομοσπονδία των Μηχανικών του Δημοσίου (ΠΟΕΜΥΔΑΣ).

Από το μέτωπο απέναντι στο χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν έλειψαν οι αυτοαπασχολούμενοι που διαδήλωσαν με το πανό της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

Το «παρών» έδωσε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), ενώ με τα δικά τους πανό διαδήλωσαν η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) και η Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών.

Συνέχεια με το πανελλαδικό πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο


Με αφετηρία το συλλαλητήριο του Σαββάτου, συνταξιουχικές και εργατικές οργανώσεις ήδη σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους.

«Περικυκλώσαμε το Σύνταγμα, την επόμενη φορά θα περικυκλώσουμε την Αθήνα», σημείωσε ο Δήμος Κουμπούρης, όταν η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα. Οπως ξεκαθάρισε, μετά τη μάχη του συλλαλητηρίου ο κοινός αγώνας συνταξιούχων, εργαζομένων, επαγγελματιών και νεολαίας συνεχίζεται.

«Δεν θα επιτρέψουμε η νέα γενιά να ζήσει με χειρότερους όρους», να καταρρακώνονται οι εργαζόμενοι που παράγουν τον πλούτο, οι συνταξιούχοι που δούλεψαν και μόχθησαν μια ολόκληρη ζωή, τόνισε και κάλεσε στην πανελλαδική κινητοποίηση που οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, το Σάββατο 14/12, στα Προπύλαια.


ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Στην κεφαλή της πορείας οι εκπρόσωποι των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, μαζί με τον Γ. Πέρρο
Στην κεφαλή της πορείας οι εκπρόσωποι των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, μαζί με τον Γ. Πέρρο

Κανείς ανασφάλιστος!

Με τρία φέρετρα, αποτυπωμένα πάνω σε ταμπλό, αναπαρέστησαν οι διαδηλωτές την αντιασφαλιστική πολιτική των «τριών πυλώνων» που επιχειρεί να βαθύνει και να γενικεύσει η κυβέρνηση, στα πρότυπα των κατευθύνσεων της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Με το ταμπλό που ξεκίνησε από την προσυγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και έφτασε μέχρι τη Βουλή, οι εργαζόμενοι στηλίτευσαν τους νόμους Βρούτση και Κατρούγκαλου, των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα, από τους οποίους παίρνει τη σκυτάλη η σημερινή κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να ενταφιάσει ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης.

«Κανείς ανασφάλιστος»: Το αίτημα αυτό σχημάτισαν, φορώντας μπλουζάκια με τα αντίστοιχα γράμματα, εργαζόμενοι μπροστά από το μπλοκ του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής.

Το ζήτημα της επίθεσης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά ανέδειξαν εργαζόμενοι από τους ΟΤΑ. «Μας θέλουν έτσι μέχρι τα 67», έγραφαν οι πικέτες που κρατούσαν και απεικόνιζαν εργαζόμενους να δουλεύουν στην αποκομιδή των απορριμμάτων.



ΓΓ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ
Οι αγώνες σας είναι και δικοί μας αγώνες!

Τις ομιλίες στη συγκέντρωση στα Προπύλαια άνοιξε ο Γάλλος συνδικαλιστής Ολιβιέ Ματό, γγ του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας (UD CGT 13 Bouches De Rhone), αντιπροσωπεία του οποίου βρέθηκε στην Αθήνα τις προηγούμενες μέρες ύστερα από πρόσκληση του ΠΑΜΕ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η αντιπροσωπεία των Γάλλων συνδικαλιστών πραγματοποίησε συναντήσεις με συνδικάτα και εργαζόμενους, ενώ με την παρουσία της στο συλλαλητήριο του Σαββάτου ανέδειξε την ενιαία αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου σε όλες τις χώρες.

Χαιρετίζοντας τους συγκεντρωμένους στα Προπύλαια, ο Ολ. Ματό σημείωσε: «Οι αγώνες σας είναι και δικοί μας αγώνες. Είναι και δικοί μας αγώνες, όχι μόνο επειδή οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου πρέπει να είναι αλληλέγγυοι για να κερδίσουν τον κοινό τους εχθρό, τον καπιταλισμό. Αλλά πάνω από όλα είναι και δικοί μας αγώνες γιατί και στη Γαλλία δεχόμαστε την ίδια επίθεση ενάντια στις κοινωνικές κατακτήσεις μας, ενάντια στα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα».

Μιλώντας για την κατάσταση στη Γαλλία τόνισε: «Σήμερα, αντιμέτωποι με μια νέα επίθεση του αντιδραστικού στρατοπέδου ενάντια στο αναδιανεμητικό σύστημα σύνταξης στη Γαλλία και στην αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών, οργανώνουμε την απάντηση του κόσμου της εργασίας. Η μάχη είναι αναπόφευκτη και θα δοθεί γιατί ξέρουμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι της Γαλλίας θα βγούμε χαμένοι αν περάσει το συνταξιοδοτικό σύστημα "με πόντους", αφού αυτό θα ανοίξει τον δρόμο στην κεφαλαιοποίηση και επομένως στις ιδιωτικές ασφαλίσεις. Τον ίδιο σκοπό έχουν και για την Κοινωνική μας Ασφάλιση, γιατί για αυτούς όλα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν και να παραδοθούν στους ομίλους».

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τα μέσα για να εξασφαλίζονται τα δικαιώματα όλων και του καθενός, για να χρηματοδοτούνται ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες, για ένα σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης υψηλού επιπέδου για όλους», υπογράμμισε. «Τα γνωρίζουμε όλα αυτά και για όλους αυτούς τους λόγους παντού τα μέλη μας δουλεύουν κάθε μέρα για την ενότητα των εργαζομένων της Γαλλίας, για να γίνει η 5η του Δεκέμβρη η πρώτη μέρα απεργίας μιας κοινωνικής σύγκρουσης που θα μας οδηγήσει στη νίκη...».


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να σημάνει παντού συναγερμός για την Κοινωνική Ασφάλιση

Στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στα Προπύλαια παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος έκανε την εξής δήλωση:

«Καμία ανοχή να μη δείξει ο λαός μας στα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου. Η Ασφάλιση, η Πρόνοια, η Υγεία, η Παιδεία δεν είναι ατομική υπόθεση του καθενός και της καθεμιάς. Είναι κοινωνικά δικαιώματα.

Γι' αυτό από τώρα χρειάζεται να δυναμώσουν ακόμα παραπέρα οι αγωνιστικές διεργασίες παντού. Συναγερμός να σημάνει σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε σχολείο, σε κάθε σχολή, σε κάθε πόλη και χωριό της πατρίδας μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ