ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
37ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
Ενισχυμένη η ΔΑΣ για τέταρτη συνεχόμενη φορά

Αύξηση των δυνάμεών της σημείωσε η ΔΑΣ και στο 37ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, το οποίο πραγματοποιήθηκε τη βδομάδα που πέρασε, καταγράφοντας έτσι ενίσχυση για 4ο συνεχόμενο συνέδριο.

Σε συνέχεια της συνεπούς αγωνιστικής δράσης των σωματείων και των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, η ΔΑΣ βγήκε ενισχυμένη σε ψήφους, ποσοστά και έδρες, γεγονός μάλιστα που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς επετεύχθη σε συνθήκες αύξησης των εργαζομένων που συμμετείχαν στις διαδικασίες ανάδειξης αντιπροσώπων. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν περίπου 265 χιλιάδες εργαζόμενοι, 27 χιλιάδες περισσότεροι από όσους συμμετείχαν στο προηγούμενο συνέδριο.

Σε αυτές τις συνθήκες, στο συνέδριο τη ΔΑΣ ψήφισαν 19 περισσότεροι αντιπρόσωποι από ό,τι στο προηγούμενο συνέδριο και κατέλαβε 1 επιπλέον έδρα στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.

Οπως σημειώνει η ΔΑΣ σε δελτίο Τύπου, «το αποτέλεσμα αυτό είναι σημαντικό, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, που κλιμακώνεται η επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ στα μισθολογικά - ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο Δημόσιο».

Στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, στις 3 και 4 Δεκέμβρη, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι με τη ΔΑΣ τοποθετήθηκαν για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, φωτίζοντας τις πραγματικές αιτίες τους και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η γραμμή της ταξικής πάλης και σύγκρουσης με το αστικό κράτος και το κεφάλαιο αποτελεί τη μόνη πραγματική διέξοδο. Παρουσίασαν συνοπτικά τους στόχους και τους άξονες δράσης του ΠΑΜΕ, του ταξικού μετώπου στο οποίο συσπειρώνονται συνδικάτα, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι. Επεσήμαναν την ανάγκη ταξικής ενότητας των εργαζομένων, αποκάλυψαν την ψευδεπίγραφη «ανεξαρτησία» των άλλων δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που στόχο έχουν να εγκλωβίζουν το συνδικαλιστικό κίνημα σε λογικές ακίνδυνες για το κράτος και την εργοδοσία.

Από το συνέδριο δεν έλειψαν βέβαια οι μεθοδεύσεις των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, όπως των ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, που με το «έτσι θέλω» έληξαν τις εργασίες πριν από τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Ούτε έλειψαν εκδηλώσεις εκφυλισμού, καθώς συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ ψήφισε ως αναπληρωτής εκλεγμένου αντιπροσώπου, επίσης συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ, χωρίς ο τελευταίος να έχει παραιτηθεί από αντιπρόσωπος...

«Οι συγκεκριμένες δυνάμεις», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ, «ακύρωσαν κάθε δυνατότητα των 708 συνέδρων να αποφασίσουν για οποιοδήποτε ζήτημα και κυρίως για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης. Διέλυσαν τις διαδικασίες του συνεδρίου στην πιο κρίσιμη στιγμή. (...) Για μια ακόμη φορά οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού επιβεβαίωσαν τον διαλυτικό ρόλο που παίζουν στο συνδικαλιστικό κίνημα, το γεγονός ότι έχουν αναλάβει εργολαβία τη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής».

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ»
Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για τη νοθεία στις εκλογές της ΠΕΠΕΝ

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για τις συνεχιζόμενες εκφυλιστικές και νόθες διαδικασίες στις αρχαιρεσίες της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ), οι οποίες άρχισαν την 1η Οκτώβρη, ολοκληρώνονται στις 10/12 και γίνονται και με «επιστολική ψήφο», παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο συνδυασμός της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Ενότητας Πλοιάρχων», των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Τα στοιχεία αυτά, τα οποία περιλαμβάνονται και σε νέο υπόμνημα που υποβλήθηκε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, επιβεβαιώνουν πέρα για πέρα τις νόθες διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η ΔΑΕΠ, στις 14 Οκτώβρη «στάλθηκαν ταχυδρομικά στην προκαθορισμένη ταχυδρομική θυρίδα για τις αρχαιρεσίες της ΠΕΠΕΝ εκατοντάδες συστημένες επιστολές - "ψήφοι", με σημεία αποστολής 8 ταχυδρομικά καταστήματα εντός του νομού Αττικής». Το ίδιο έγινε και στις 21 Οκτώβρη, και μάλιστα οι επιστολές - «ψήφοι» στάλθηκαν την ίδια ώρα!

Η ΔΑΕΠ υπογραμμίζει πως «τόσο η μαζική ταχυδρόμηση μέσα σε μία μόνο μέρα τόσο μεγάλου αριθμού επιστολικών ψήφων, όσο και η ταχυδρόμησή τους από συγκεκριμένα ταχυδρομικά καταστήματα της Αθήνας, όπως Αιόλου, Μητροπόλεως, Συντάγματος, Βούλας κ.λπ.. πλησίον μάλιστα του τόπου διενέργειας των αρχαιρεσιών, δεν γεννά μόνο εύλογα ερωτήματα, αλλά ενισχύει και τους ισχυρισμούς μας όπως διατυπώνονται στην από 26/11/2019 αίτησή μας περί απροκάλυπτης νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος διά της επίκλησης δήθεν επιστολικής "ψήφου"».

Και η ΔΑΕΠ θέτει το φυσιολογικό ερώτημα: «Γιατί άραγε οι εκλογείς που ανά δεκάδες ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα την ίδια μέρα και ώρα και από το ίδιο ταχυδρομικό κατάστημα, που μάλιστα βρίσκεται εντός του νομού Αττικής, δεν επιλέγουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αυτοπρόσωπα στον τόπο διεξαγωγής των εκλογών;».

Επιπλέον, όπως καταγγέλλει, ενώ στην εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής στις 16/5/2019 συμμετείχαν ως ταμειακά εντάξει μόλις 55 μέλη και την 1/8/2019 τα μέλη του σωματείου που είχαν δικαίωμα ψήφου ήταν 1.151, στη συνέχεια - και συγκεκριμένα στις 26/11/2019 - μέλος του σωματείου που ψήφισε έλαβε από την Εφορευτική Επιτροπή ψηφοδέλτιο με αριθμό 3.481!

Αποκαλύπτεται δηλαδή ότι «μέσα σε αυτό το βραχύ χρονικό διάστημα τακτοποιήθηκαν οικονομικά από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα πάνω από 2.300 μέλη!». Και από την άλλη η Εφορευτική, από την αρχή των αρχαιρεσιών, αρνείται επίμονα να απαντήσει πόσα είναι τελικά τα ταμειακά εντάξει μέλη του σωματείου και ποιος ο μέχρι τώρα αριθμός ψηφισάντων, είτε με επιστολική είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία, σκεπάζοντας με «πέπλο» πλήρους αδιαφάνειας όλη την εκλογική διαδικασία.

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται σε νέο υπόμνημα που υποβλήθηκε χτες από τη ΔΑΕΠ στον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Πειραιά Ι. Μαλούχο, καθώς και στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, που όμως δεν το παρέλαβε, ενώ αρνήθηκε να δώσει και το όνομά της στους συνδικαλιστές που το υπέβαλαν, στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, στη διοίκηση της ΠΕΠΕΝ, στην Εφορευτική Επιτροπή που διεξάγει τις εκλογές, καθώς και στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία έρχονται να προστεθούν στην κατάφωρη παραβίαση του νόμου και του Καταστατικού του σωματείου, με καταστροφή των φακέλων με τις επιστολικές ψήφους, την παρεμπόδιση ακόμα και σε υποψηφίους να έχουν ακώλυτη πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα και στοιχεία της εκλογικής διαδικασίας κ.λπ.

Πανελλαδική απεργία στις τράπεζες την Τετάρτη

Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν την Τετάρτη 11/12 οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, ενάντια στα σχέδια που «τρέχει» η εργοδοσία με αποσχίσεις τμημάτων, κλείσιμο καταστημάτων, απολύσεις και διεύρυνση της «ευελιξίας». Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα γίνει συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, στη 1 μ.μ., όπου έχει προγραμματιστεί νέα τριμερής.

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΟΤΟΕ), την Πέμπτη, το «Αγωνιστικό Μέτωπο» μετέφερε το αίτημα εργαζομένων για κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα και κλαδική κινητοποίηση. Είχαν προηγηθεί την ίδια μέρα η απεργία στην Τράπεζα Πειραιώς, ενάντια στις 24 απολύσεις που ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για τους τραπεζοϋπαλλήλους, και η στάση εργασίας στην Alpha Bank στην Αττική, ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για απόσχιση του τμήματος των «κόκκινων» δανείων.

«Δεν υπάρχει συμβιβασμός που να ικανοποιεί και τους τραπεζίτες και τους εργαζόμενους ταυτόχρονα», τονίζει το «Αγωνιστικό Μέτωπο» σχολιάζοντας τις προτάσεις με τις οποίες το υπουργείο Εργασίας επανέφερε στην τριμερή τους εκβιασμούς της τράπεζας για μεταφορά των εργαζομένων σε άλλη εταιρεία και «εθελούσιες» απολύσεις. Στηλιτεύει επίσης τη στάση του προσωρινού προέδρου της ΓΣΕΕ, που πρότεινε «να βρεθεί λύση» μεταξύ τράπεζας και εργαζομένων, «ακυρώνοντας το αίτημα των συλλόγων και της ΟΤΟΕ να παρθούν τώρα πίσω οι απολύσεις και οι εργαζόμενοι να τοποθετηθούν άμεσα σε θέσεις στην Τράπεζα Πειραιώς». Στο παραπάνω φόντο, καλεί σε ενωτικό και μαζικό αγώνα σε όλο τον κλάδο ενάντια στους σχεδιασμούς των τραπεζιτών και των κυβερνήσεων.

ΟΜΙΛΟΣ ΟΤΕ
Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται εργαζόμενος μονοπρόσωπου συνεργείου

Τεχνικός που δούλευε σε μονοπρόσωπο συνεργείο του ομίλου ΟΤΕ εντοπίστηκε αναίσθητος την Πέμπτη 5/12 και νοσηλεύεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Ο εργαζόμενος δούλευε μόνος του στο κέντρο της Αθήνας, εντοπίστηκε τυχαία από περαστικό και διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Καταγγέλλοντας το νέο περιστατικό, η ΕΣΚ ΟΤΕ σχολιάζει ότι ο όμιλος ΟΤΕ αναδεικνύεται σε «πρωταθλητή στα εργατικά ατυχήματα».

«Μέσα από ένα ακόμα δυσάρεστο περιστατικό αναδεικνύεται η τραγική υποβάθμιση στα ζητήματα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, την οποία βιώνουμε καθημερινά στους χώρους δουλειάς. Η εντατικοποίηση, ο μπαμπούλας της αξιολόγησης, η συνεχής πίεση από πλευράς στελεχών, οδηγούν όλο και περισσότεροι συνάδελφοι να έρχονται αντιμέτωποι με εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια», σημειώνει η ΕΣΚ στην ανακοίνωσή της.

«Τα διμελή συνεργεία δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη για την ασφαλή εργασία των τεχνικών», ξεκαθαρίζει η ΕΣΚ και καλεί τα συνδικαλιστικά όργανα του χώρου και τους εργαζόμενους να θέσουν τέρμα στα μονοπρόσωπα συνεργεία.

Στην κατεύθυνση αυτή, εργαζόμενοι στο ΤΤΛΠ Αμπελοκήπων καταγγέλλουν με επιστολή προς τη διοίκηση την εντατικοποίηση, την έλλειψη προσωπικού, τα μονοπρόσωπα συνεργεία, τις απειλές για απολύσεις και για απόσχιση έργου, ενώ κάνουν γνωστή την απόφασή τους από Δευτέρα 9/12 όλα τα συνεργεία να είναι διμελή.

Η ΕΣΚ καλεί τους εργαζόμενους «με συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς να πάρουν τώρα αποφάσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θέτουν τη σωματική τους ακεραιότητα σε κίνδυνο για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της διοίκησης, ότι δεν θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να αυξάνονται τα κέρδη της εργοδοσίας και το μέρισμα των μετόχων».

Θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στη Βέροια

Ενας 29χρονος έχασε τη ζωή του το μεσημέρι της Παρασκευής, την ώρα της δουλειάς σε λατομείο στους Γεωργιανούς Ημαθίας. Σκοτώθηκε λίγο μετά τη 1.30 μ.μ. στη θέση «Ντουρμάνι», την ώρα που εκτελούνταν εργασίες αποκομιδής αδρανών υλικών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, κινούμενος πεζή μπροστά από φορτωτή ο άτυχος άνδρας φαίνεται να παρασύρθηκε από τον κουβά του οχήματος, με συνέπεια να τραυματιστεί θανάσιμα. Προανάκριση για το συμβάν διεξάγεται από το Αστυνομικό Τμήμα Βέροιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ