ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Την Κυριακή η πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας

Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες από όλη τη χώρα συντονίζουν και οργανώνουν την πάλη τους

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για την πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15/12, στις 12 το μεσημέρι, στη Νίκαια της Λάρισας.

Δεκάδες Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες από όλη τη χώρα έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής, μετά από συνεδριάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων και μαζικές συσκέψεις που έγιναν σε επαρχιακό επίπεδο.

Η αντιμετώπιση των τελευταίων κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία και την Κρήτη, με τρομοκρατία, αυταρχισμό και ΜΑΤ από την κυβέρνηση, όχι μόνο δεν πτοεί τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους, αλλά αντίθετα τους πεισμώνει, καθώς γνωρίζουν από την πείρα τους ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, ότι μόνο ο οργανωμένος αγώνας μπορεί να βάλει εμπόδια στην πολιτική που υλοποιούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, οξύνοντας τα προβλήματα και τα αδιέξοδά τους.

Στόχος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στην οποία συσπειρώνονται πάνω από 10 Ομοσπονδίες και πάνω από 185 Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα, είναι στη μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη της Κυριακής να αποτυπωθεί η πλατιά αναγνώριση του πρωταγωνιστικού ρόλου της στην οργάνωση, στον προσανατολισμό και το συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων, στη συνάντηση των αγώνων των αγροτών με το ταξικό εργατικό κίνημα.

Κάλεσμα από το Συνέδριο της ΕΟΑΣ νομού Λάρισας

Λίγες μέρες πριν από την πανελλαδική σύσκεψη, την περασμένη Τρίτη, πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας. Οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων κατέθεσαν πείρα και συμπεράσματα από τις κινητοποιήσεις τους, συζήτησαν για τον προγραμματισμό των αγωνιστικών πρωτοβουλιών για το επόμενο διάστημα και για την όσο το δυνατόν μαζικότερη συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη.

Στην απόφαση του Συνεδρίου σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Πιστεύουμε σε ένα κίνημα διεκδικητικό που θα προβάλλει και θα απαιτεί λύσεις και όχι στη συναλλαγή με τον εκάστοτε υπουργό για την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων. Εμείς ούτε προδώσαμε ούτε θα προδώσουμε το αγροτικό κίνημα, τους χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους που μας εμπιστεύονται. Καλούμε τους συναδέλφους που πιστεύουν στο δίκαιο των αιτημάτων μας και στη δύναμη των αγώνων μας, όλους όσοι αγωνιούν για το σήμερα και το αύριο της παραγωγής και της οικογένειάς τους να συναντηθούμε και να συζητήσουμε για ό,τι μας απασχολεί στη μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων (...) Να μη λείψει κανείς! Να οργανώσουμε την πάλη μας για το δίκιο μας και την επιβίωσή μας. Να σταματήσουν οι αυταπάτες και η κοροϊδία. Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας. Ο δρόμος της διεκδίκησης, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης και σε συντονισμό με το πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και ο δρόμος της υποταγής και της μοιρολατρίας που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη φτώχεια, στον αφανισμό και το ξεκλήρισμα. Επιλέγουμε το δρόμο της αντίστασης και αντεπίθεσης!».

Αθωώθηκαν οι αγωνιστές αγρότες στο Αίγιο

Αθωώθηκαν οι αγωνιστές αγρότες - μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», που δικάζονταν χτες στα δικαστήρια Αιγίου για τη συμμετοχή τους στα μπλόκα του 2017. Από νωρίς το πρωί, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου και άλλοι αγρότες βρέθηκαν στα δικαστήρια, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους άδικα διωκόμενους συναδέλφους τους.

Απέναντι στα συνεχιζόμενα «αγροτοδικεία», που αξιοποιήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, και την επιχείρηση καταστολής των κινητοποιήσεων που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση, τα μέλη του Συλλόγου ξεκαθάρισαν ότι μαζί με τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα συνεχίσουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους.

Ψήφισμα συμπαράστασης στους διωκόμενους αγρότες είχε υιοθετήσει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγίου, μετά από παρέμβαση του Αγροτικού Συλλόγου.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ - ΠΕΛΛΑΣ
Κινητοποίηση για τους εποχικούς εργαζόμενους

Από την κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ Βέροιας
Από την κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ Βέροιας
Κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ Βέροιας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εποχικοί εργαζόμενοι στον κλάδο Τροφίμων - Ποτών και ιδιαίτερα όσοι εργάζονται στα διαλογητήρια και στα κονσερβοποιεία της περιοχής, πραγματοποίησε την Τετάρτη το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας.

Παρά την κακοκαιρία, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τον ΟΑΕΔ. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιάννης Διάκογλου, σημείωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων πραγματοποιεί κατά μέσο όρο από 30 μέχρι 80 μεροκάματα το χρόνο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, ενώ την ίδια ώρα είναι γνωστό ότι στις επιχειρήσεις του κλάδου οργιάζει η «μαύρη», ανασφάλιστη εργασία.

Επεσήμανε, επίσης, ότι οι φτωχοί αγρότες και αγρότισσες που εργάζονται στον κλάδο εποχικά, για να συμπληρώσουν το πενιχρό τους εισόδημα, καλούνται πλέον μέσω του εργόσημου να καλύψουν την ασφάλειά τους, απαλλάσσοντας τελείως την εργοδοσία από αυτήν την υποχρέωση.

Ανέδειξε επίσης μια σειρά από πτυχές που επιδεινώνουν την κατάσταση για τους εργαζόμενους του κλάδου, όπως π.χ. το γεγονός ότι χαρακτηρίζονται οι επιχειρήσεις του κλάδου μη εποχικές, ενώ η πλειοψηφία των εργαζομένων, κυρίως γυναίκες, εργάζονται εποχικά. Το επίδομα ανεργίας έχει κουτσουρευτεί, ενώ όταν συμπληρώσουν 400 μέρες επιδότησης στα 4 τελευταία χρόνια, δεν το δικαιούνται... Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις εντάσσονται από τον ΕΦΚΑ σε κωδικό ασφάλισης με βάση τον οποίο δεν δικαιούνται μειωμένη σύνταξη στα 62 τους χρόνια, παρότι έχουν πραγματοποιήσει 4.500 ημερομίσθια. Οι εργαζόμενοι, που κληρονόμησαν έστω και ένα μικρό χωράφι, φορολογούνται άγρια, επειδή παραδίδουν παραγωγή, τους επέβαλαν νέα χαράτσια ΕΛΓΑ - ΟΣΔΕ κ.λπ.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Κώστας Κατσιμένης.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση του πλαισίου των αιτημάτων στη διεύθυνση του ΟΑΕΔ.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν: Ενταξη στο Ταμείο Ανεργίας με 80 ένσημα χωρίς να αφαιρούνται οι δυο τελευταίοι μήνες. Ενταξη στον νόμο 1836/89 (εποχικότητας) και θεώρηση βιβλιαρίου Υγείας για όσους πραγματοποιούν 30 μεροκάματα το χρόνο. Κατοχύρωση σύνταξης ΙΚΑ με 2.000 εποχικά ένσημα. Να αλλάξει η εγκύκλιος 118454/1989 που χαρακτηρίζει εποχικές επιχειρήσεις ή μη. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άντρες. Να μην υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για ασφάλιση με εργόσημο. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

ΛΑΡΚΟ
Σε εξέλιξη οι αντεργατικοί σχεδιασμοί για εκκαθάριση εν λειτουργία

Την πιθανή αδυναμία καταβολής της εξόφλησης της μισθοδοσίας του Νοέμβρη και της προκαταβολής της μισθοδοσίας του Δεκέμβρη στις συμφωνημένες ημερομηνίες ανακοίνωσε στους εργαζόμενους η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ την περασμένη Δευτέρα, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των σχεδιασμών της κυβέρνησης για εκποίηση της εταιρείας, με εκκαθάριση εν λειτουργία και προαναγγελία δύο διαγωνισμών μέσα στο 2020.

Απέναντι σε αυτούς τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, στην ιδιαίτερα μαζική σύσκεψη σωματείων και φορέων που έγινε την Κυριακή στη Λάρυμνα, αποφασίστηκε η οργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου στην Αθήνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, μέσα στον Γενάρη.

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων

Παράλληλα, στο φόντο της ανασφάλειας των εργαζομένων για τις θέσεις εργασίας, για την καταβολή της μισθοδοσίας, αλλά και για τους κινδύνους που συνεπάγεται η μακρόχρονη απαξίωση εγκαταστάσεων και μηχανημάτων, το Συνδικάτο με ανοιχτή επιστολή του στη διοίκηση και τα αρμόδια υπουργεία υπενθυμίζει ότι δεν έχει γίνει τίποτα μετά από τα δύο θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» των τελευταίων μηνών και υπογραμμίζει την ανάγκη λήψης μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων στην εργασία.

Το κλαδικό Συνδικάτο απαιτεί: Ακύρωση των σχεδιασμών για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση - εκποίηση της ΛΑΡΚΟ. Χρηματοδότηση και εκσυγχρονισμό της επιχείρησης, λήψη ουσιαστικών μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Διασφάλιση της μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων. Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης και κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών, με ενσωμάτωση των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ καθώς και νέες προσλήψεις, για να καλυφθούν τα οργανικά κενά με βάση το οργανόγραμμα της επιχείρησης, ώστε κανένας εργαζόμενος να μην κάνει δουλειά για δύο και για τρεις.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Διαμαρτυρία για τις διακοπές υδροδότησης σε λαϊκά νοικοκυριά

Να σταματήσουν οι διακοπές υδροδότησης απαίτησε με παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση της ΔΕΥΑ, την περασμένη Τετάρτη, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

«Εκ μέρους των εργαζομένων αυτής της πόλης, των ανέργων και των μισοανέργων, όλων εκείνων που χαρατσώνει η δημοτική αρχή Ιωαννίνων με τέλη και φόρους, όλων εκείνων που πληρώνουν το νερό για χρυσάφι, προειδοποιούμε: Μη διανοηθείτε να κόψετε νερό σε άλλη οικογένεια ανέργων/χαμηλόμισθών, σε λαϊκά νοικοκυριά που διάλεξαν να βάλουν ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι και δεν διάλεξαν να πληρώσουν τα δικά σας τα χαράτσια στο νερό», είναι το μήνυμα που στέλνει το Εργατικό Κέντρο στη δημοτική αρχή.

Παράλληλα, απαντά στα ειρωνικά σχόλια του προέδρου της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, που χαρακτήρισε την αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου «κουστωδία συνδικαλιστών».

«Θα θέλαμε να του επιστρέψουμε το χαρακτηρισμό, καθώς μόνο έτσι θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε όλους εκείνους που ανεξάρτητα από πολιτική αφετηρία, συνενώνονται για να καταλάβουν μια θέση διοίκησης και να στρογγυλοκαθίσουν στο σβέρκο των εργατών για να τους χαρατσώσουν ακόμα και για το νερό που πίνουμε», τονίζει το Εργατικό Κέντρο και προσθέτει ότι με τη στάση της η δημοτική αρχή αποδεικνύει τη σύμπλευσή της με την κυβέρνηση στην κατασυκοφάντηση των αγώνων.

ΠΑΤΡΑ
Νέα απεργία στο εργοτάξιο της ΕΡΓΟΣΕ

Σε νέα απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι του εργοταξίου της ΕΡΓΟΣΕ στο Ρίο της Πάτρας, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο εργοτάξιο ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα, καθώς οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι 3 μήνες και περισσότερο. Η εργοδοσία είχε δεσμευτεί να καταβάλει τα δεδουλευμένα μέχρι την Τετάρτη, δέσμευση που αθέτησε, με αποτέλεσμα χτες να γίνει νέα κινητοποίηση.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας, καθώς και αντιπροσωπείες Σωματείων της περιοχής, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον αγώνα και τα αιτήματά τους.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν και σήμερα την απεργία, αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα μέχρι να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στο σύνολό τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ