ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εσυραν στο Τμήμα σπουδαστές για να εμποδίσουν τις εκλογές του Συλλόγου τους!

Καταγγελία της Εφορευτικής Επιτροπής των σπουδαστών

Την προσπάθεια παρεμπόδισης της εκλογικής διαδικασίας του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Θεσσαλονίκης, από τη διεύθυνση του ΔΙΕΚ στη Μοναστηρίου, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής που έχουν την ευθύνη για τη διεξαγωγή των εκλογών του ΣΥΣΔΙΕΚ.

Τα προβλήματα εμφανίστηκαν με το «καλημέρα» και ενώ ήδη έχει υπάρξει έγκαιρα ενημέρωση των διευθύνσεων για τη διεξαγωγή των εκλογών. Στο συγκεκριμένο ΔΙΕΚ, η διεύθυνση προσπάθησε και στο πρόσφατο παρελθόν να βάλει εμπόδια στη δράση του Συλλόγου και στην επικοινωνία του με τους σπουδαστές. Τώρα έφτασε να προσπαθεί να εμποδίσει τη διεξαγωγή των εκλογών, με το να μην επιτρέπει στα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής και σε μέλη του απερχόμενου ΔΣ να μπουν στο ΔΙΕΚ.

Οταν ο φύλακας επέτρεψε στους σπουδαστές να μπουν μέσα στο ΙΕΚ, ο υποδιευθυντής κάλεσε την αστυνομία και λίγη ώρα μετά βρέθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα ο ίδιος, ο φύλακας και ένα μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή των εκλογών εντός του ΙΕΚ, γιατί δεν προβλέπεται από καμία διαδικασία.

Κόντρα στην επιδίωξη της διεύθυνσης, οι εκλογές ξεκίνησαν χτες στο ΔΙΕΚ της Μοναστηρίου (έξω από το κτίριο) και θα συνεχιστούν και σήμερα, όπως είχε άλλωστε προγραμματιστεί. Και μάλιστα, όπως έδειξε η πρώτη μέρα, με μαζική ανταπόκριση των σπουδαστών.

Τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής καταγγέλλουν τις οργισμένες προσπάθειες του υποδιευθυντή του ΔΙΕΚ, ο οποίος «φωνάζοντας διαρκώς ότι "δεν προβλέπεται" (!) να γίνουν εκλογές στο ΔΙΕΚ, προσπαθούσε να παρεμποδίσει τους σπουδαστές να διεξαγάγουν την εκλογική διαδικασία».

Και τονίζουν: «Εμείς τους διευθυντές, τους υποδιευθυντές, τους καθηγητές των ΔΙΕΚ τούς θέλουμε στο πλάι μας, στον αγώνα για τα προβλήματά μας και όχι ένα ακόμα εμπόδιο, που θα προστίθεται στα τόσα που συναντάμε καθημερινά.

Τον ενημερώνουμε ότι αυτά που θα έπρεπε να "μην προβλέπονται" είναι:

Να μην έχουμε εργαστήρια, υποδομές, υλικά, ακόμα και καθηγητές για τις ειδικότητές μας. Να μην έχουμε πάσο για να μετακινηθούμε δωρεάν. Να μην μπορούμε να βρούμε πρακτική με ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες και μισθό.

Αυτά είναι τα προβλήματα των σπουδαστών. Αντίπαλός μας είναι αυτά τα προβλήματα και η πολιτική των κυβερνήσεων που τα δημιουργεί και δεν νοιάζεται για τους σπουδαστές. Οποιοσδήποτε νομίζει ότι θα εκφοβίσει εμάς και τον αγώνα μας είναι γελασμένος».

Διαβεβαιώνουν ότι οι εκλογές θα συνεχιστούν κανονικά και ζητούν τη στήριξη όλων των φορέων και των σωματείων.

Οι εκλογές συνεχίζονται και θα διεξαχθούν ανά ΙΕΚ ως εξής: ΙΕΚ Μοναστηρίου και Θέρμης στις 13/12, ΙΕΚ Τριανδρίας στις 13 και 16/12, ΙΕΚ Νεάπολης στις 16 και 17/12, ΙΕΚ Σίνδου στις 17/12, ΙΕΚ Δημόκριτος και Πυλαίας στις 18/12, ΙΕΚ Ευόσμου, Κουφαλίων και Λαγκαδά στις 19/12 και ΙΕΚ Επανωμής στις 20/12.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ
Διαμαρτυρία χτες στο υπουργείο Παιδείας και προετοιμασία για νέες κινητοποιήσεις

«

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας στις σπουδές, στην πρακτική, στη ζωή μας». Με αυτό το κεντρικό σύνθημα, σπουδαστές από Δημόσια ΙΕΚ της Αττικής πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους νέους της κατάρτισης.

Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση είχε ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) Αττικής και αποτελεί συνέχεια των διεργασιών και της δραστηριότητας που ξεδιπλώνεται στα ΙΕΚ, με συνελεύσεις, συγκρότηση επιτροπών σπουδαστών για την ανάδειξη και διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την πρώτη μέρα που ξεκινούν τις σπουδές τους και κόντρα στα εμπόδια που μπαίνουν στη δράση του Συλλόγου. Συζήτησαν σε πολλές σχολές, ανάρτησαν πανό, διακίνησαν την ανακοίνωση του Συλλόγου στις σχολές, αλλά και χτες σε περαστικούς στο σταθμό του ΗΣΑΠ «Νερατζιώτισσα», όπου συγκεντρώθηκαν αρχικά για να μεταβούν στο υπουργείο.

Αναφερόμενος στις διεκδικήσεις του Συλλόγου και των σπουδαστών, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Κ. Ευθύμερος, πρόεδρος του ΣΥΣΔΙΕΚ Αττικής, σημείωσε: «Διεκδικούμε καταρχήν αύξηση της χρηματοδότησης για την κάλυψη των αναγκών. Σήμερα αναγκαζόμαστε να καλύπτουμε π.χ. τα συγγράμματα, να βγάζουμε φωτοτυπίες με δικά μας έξοδα, να πληρώνουμε απαραίτητα αναλώσιμα που σε ορισμένες ειδικότητες φτάνουν και τα 400 ευρώ. Επίσης, σχεδόν όλα τα κτίρια που στεγάζουν τα δημόσια ΙΕΚ έχουν προβλήματα, ενώ τα εργαστήρια είναι πίσω από τα σύγχρονα δεδομένα ή δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα οι σπουδαστές να μετακινούνται σε άλλα ΙΕΚ.

Ζητάμε να δοθεί πάσο σε όλους τους σπουδαστές, καθώς η επιβάρυνση αποτελεί εμπόδιο για πολλούς που μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις, στην ολοκλήρωση των σπουδών. Μετά το τέλος των σπουδών, ακολουθεί η πιστοποίηση με νέα οικονομική επιβάρυνση», σημειώνει. Τονίζει παράλληλα πως «μεγάλο ζήτημα είναι η πρακτική που ζητάμε να γίνεται με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Σήμερα, οι πρακτικάριοι δεν παίρνουν ούτε το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, τη στιγμή που συχνά δουλεύουν πολλές ώρες, ενώ δεν λείπουν και τα ατυχήματα στη διάρκεια της πρακτικής».

Χτες, πήγαν στο υπουργείο Παιδείας για να ζητήσουν να πάρει θέση και να δεσμευτεί για λύσεις. Οπως όμως επισήμαναν και οι εκπρόσωποι του ΣΥΣΔΙΕΚ, «οι μόνοι που τους υποδέχτηκαν ήταν η αστυνομία», σχολιάζοντας την έντονη παρουσία αστυνομικής δύναμης που τους περίμενε μπροστά στην είσοδο του υπουργείου. Με αυτόν τον τρόπο επιλέγει η κυβέρνηση να υποδέχεται στο υπουργείο όποιους αγωνίζονται και διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

«Η κινητοποίηση είναι η κορύφωση της δράσης του προηγούμενου διαστήματος, με στόχο να καταθέσουμε στο υπουργείο τα αιτήματά μας και να πάρει θέση, κάτι που ο Σύλλογος κάνει διαχρονικά. Αυτό που συναντήσαμε, ήταν διμοιρίες των ΜΑΤ - ενώ ήμασταν 30 σπουδαστές - και επιπλέον δεν βρήκαμε κανένα πολιτικό πρόσωπο να αναλάβει την ευθύνη να μας απαντήσει, παρά μόνο ένα διοικητικό πρόσωπο που δεν μπορούσε να δεσμευτεί. Αυτό το θεωρούμε κοροϊδία», λέει χαρακτηριστικά ο Δημ. Πασιαλούδης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου, συμπληρώνοντας πως «το πρόσωπο της κυβέρνησης φάνηκε και από την παρουσία της αστυνομίας που συνόδευε την αντιπροσωπεία των σπουδαστών μέσα στο υπουργείο».

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα του Συλλόγου, μας λέει πως θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο και θα ακολουθήσουν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για νέα κινητοποίηση, προκειμένου να τους δεχτεί εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας που θα δεσμευτεί πάνω στα αιτήματά τους.


ΚΟΖΑΝΗ
Εστειλαν μαθητές σε κατασκήνωση χρηματοδοτούμενη από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λιθουανία

Απλώνεται συνεχώς το «δίχτυ» των παρεμβάσεων πρεσβειών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στους μαθητές και τα σχολεία της χώρας.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, την περασμένη Τετάρτη στην Κοζάνη, διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Οι μαθητές μας πρεσβευτές της βιώσιμης ανάπτυξης», όπου παρουσιάστηκε η συμμετοχή μαθητών από την Κοζάνη σε διακρατική κατασκήνωση στη Λιθουανία, χρηματοδοτούμενη από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βίλνιους!

Η κατασκήνωση, στην οποία συμμετέχουν κάθε χρόνο έφηβοι μαθητές από ΗΠΑ, Πολωνία, Λιθουανία και για πρώτη φορά φέτος από την Ελλάδα, έχει τίτλο «WE CARE! 2019 - Values Education Camp» και θέμα «Δημοκρατία και ηθικές αξίες». Πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλη και συμμετείχαν 6 μαθητές από Γυμνάσια της Κοζάνης. Η συμμετοχή τους πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, η οποία κάλυψε σε μεγάλο ποσοστό και τα έξοδα των αεροπορικών εισιτηρίων.

Στην κατασκήνωση οι μαθητές παρακολουθούσαν παρουσιάσεις και ομιλίες εκπροσώπων της αμερικάνικης πρεσβείας στη Λιθουανία για θέματα όπως η σημασία της λειτουργίας οργανισμών όπως ο ΟΗΕ, η Unicef και ...φυσικά το ΝΑΤΟ, ενώ συζήτησαν και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμμετέχουν και να στηρίξουν τη δράση των οργανισμών.

Οπως ανέφερε η πρόσκληση για το πρόγραμμα που απέστειλε η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας στα σχολεία για «να πάρουν μέρος στην εξαιρετική αυτή ευκαιρία» (!), η συμμετοχή στο πρόγραμμα σχεδιάζεται να διευρυνθεί μελλοντικά με σχολεία από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες Δυτικής Μακεδονίας.

Να σημειωθεί πως η παραπάνω δραστηριότητα αποτελεί μονάχα ένα μέρος της ευρύτερης παρέμβασης πρεσβειών στο εκπαιδευτικό σύστημα, με πιο πρόσφατη αυτή της γερμανικής πρεσβείας, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την επέτειο της πτώσης του τείχους του Βερολίνου, αλλά και του γνωστού και μη εξαιρετέου προγράμματος ανταλλαγής μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, «Future Leaders Exchange» (FLEX), από το ελληνικό υπουργείο Παιδείας και το Τμήμα Δημοσίων Υποθέσεων της αμερικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα.

Αποδεικτική για το στόχο τους η χρηματοδότηση της πρεσβείας

Σε ανακοίνωσή της με αφορμή τα παραπάνω, η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ τονίζει μεταξύ άλλων: «Είναι τουλάχιστον προκλητικό και αποδεικτικό για το στόχο που έχει το πρόγραμμα η χρηματοδότηση από την αμερικάνικη πρεσβεία της Λιθουανίας. Είναι ένα ακόμα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενταγμένο στην προσπάθεια των Αμερικανών να χτίσουν "φιλικό" προφίλ, να μετατραπούν στα μάτια της νέας γενιάς από "γεράκια του πολέμου", που είναι, σε "περιστέρια της ειρήνης και της δημοκρατίας". Και στη χώρα μας, ούτως ή άλλως, η ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επιτάχυνε από την πρώτη στιγμή την υλοποίηση των αποφάσεων του "Στρατηγικού Διαλόγου" μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, που αφορά το βάθεμα της εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ σε μια σειρά από πεδία, μεταξύ των οποίων και η Εκπαίδευση».

Και καταλήγει: «Είναι υποκριτικό από τη μία τα παπαγαλάκια του συστήματος να λένε ότι "οι μαθητές είναι μικροί για την πολιτική" αλλά από την άλλη να τους θεωρούν ώριμους και ικανούς να βάζουν πλάτη στις προσπάθειες στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, να προπαγανδίζουν δηλαδή την ανάγκη τσακίσματος των δικών τους δικαιωμάτων για τα κέρδη των λίγων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ