ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εκλογές με δεδομένη την αντιλαϊκή επίθεση

Προβάδισμα στους Συντηρητικούς έδινε το exit poll

Από την τελευταία «τηλεμαχία» των δύο βασικών αστών διαχειριστών
Από την τελευταία «τηλεμαχία» των δύο βασικών αστών διαχειριστών
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν χτες στο Ηνωμένο Βασίλειο σε κλίμα ενδοαστικής αντιπαράθεσης και για το Βrexit (την αποχώρηση από την ΕΕ και με τι όρους), ανούσιας για το λαό, που όμως καταφέρνουν να τον εγκλωβίζουν. Από νωρίς χτες το πρωί, φαινόταν μεγάλη η συμμετοχή στη διαδικασία με ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα, καθώς πολλοί, και ιδιαίτερα νεαροί ψηφοφόροι, γράφτηκαν για πρώτη φορά στους εκλογικούς καταλόγους.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7.00 το πρωί και έκλεισαν στις 10.00 το βράδυ (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), ενώ ο νικητής των εκλογών αναμένεται να γίνει γνωστός σήμερα λίγο μετά τις 7.00 το πρωί. Πάντως το κοινό exit poll των βρετανικών ΜΜΕ έδινε στους Συντηρητικούς άνετη πλειοψηφία 368 εδρών, έναντι 191 των Εργατικών. Ακολουθούσαν το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα με 15 έδρες και οι Φιλελεύθεροι με 13.

Προσερχόμενοι στα εκλογικά κέντρα, οι πολιτικοί αρχηγοί παρότρυναν τους ψηφοφόρους τους να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία. Ο πρωθυπουργός και αρχηγός των Συντηρητικών, Μπόρις Τζόνσον, επέλεξε να ψηφίσει στην περιφέρεια Σίτι του Λονδίνου και Ουέστμινστερ, όπου οι Συντηρητικοί διεκδικούν την έδρα με οριακό αποτέλεσμα. Ζήτησε τη στήριξη των πολιτών, για να «ξεκαθαρίσει το θέμα του Brexit πριν από τα Χριστούγεννα».

Ο αρχηγός των Εργατικών, σοσιαλδημοκράτης Τζέρεμι Κόρμπιν, σπέρνοντας αυταπάτες, κάλεσε τους Βρετανούς να «ταρακουνήσουν το κατεστημένο και να ψηφίσουν για την ελπίδα».

Το βέβαιο είναι ότι όποιος και να πάρει το «τιμόνι» της διαχείρισης, τα λαϊκά στρώματα θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωπα με την επίθεση του κεφαλαίου.

ΗΠΑ
Απειλές κατά ευρωπαϊκών μονοπωλίων για τον αγωγό «Nord Stream 2»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Λάδι στη φωτιά» της ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας ΗΠΑ - Γερμανίας, άλλων ισχυρών χωρών της ΕΕ και της Ρωσίας για τους αγωγούς και τις οδούς Ενέργειας στην Ευρώπη ρίχνουν νέα νομοσχέδια που προωθεί στην αμερικανική Γερουσία η Επιτροπή Ξένων Υποθέσεων του σώματος.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ενέκρινε και προωθεί προς συζήτηση και ψήφιση από το σώμα της Γερουσίας τέσσερα νομοσχέδια που βάζουν ουσιαστικά στο στόχαστρο κυρώσεων ευρωπαϊκά μονοπώλια Ενέργειας και συναφών Υποδομών, όπως η γερμανική «UNIPER», η ολλανδική «Wintershall», η αυστριακή OMV και η γαλλική «Engie», που συμμετέχουν στην κατασκευή του δικτύου του ρωσικού αγωγού «Nord Stream 2».

Οι συντάκτες των νομοσχεδίων καθιστούν σαφές ότι αντιτίθενται στην κατασκευή του νέου ρωσικού αγωγού, θεωρώντας ότι πλήττει αμερικανικά συμφέροντα. Ενθαρρύνουν έτσι ΝΑΤΟικές χώρες να μην αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο (υπέρ, βεβαίως, του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, LNG). Ζητούν από την κυβέρνηση Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες που σχετίζονται με την πώληση εξοπλισμού ή επενδύσεων που αφορούν τον νέο ρωσικό αγωγό.

Επίσης καλούν το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να δημοσιοποιήσει εντός 60 ημερών τα ονόματα των επιχειρήσεων και των ιδιωτών που έχουν συμμετάσχει στο έργο του «Nord Stream 2», σχεδιάζοντας σε βάρος τους κυρώσεις, όπως: Πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και ανάκληση αμερικανικής βίζας για τους επιχειρηματίες που σχετίζονται με την κατασκευή του αγωγού.

Παράλληλα, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές πιέζουν τον Λευκό Οίκο να υιοθετήσει σκληρότερη στάση έναντι της Ρωσίας και με αφορμή τις φερόμενες απόπειρες ανάμειξης στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, τη «ρωσική επιθετικότητα» στην Ουκρανία και «την ανάμειξη στον πόλεμο της Συρίας».

Πληροφορίες του πρακτορείου ΑΡ, που αφορούν τα νομοσχέδια της Επιτροπής Ξένων Υποθέσεων της Γερουσίας, αναφέρουν πως προτείνεται επίσης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να συμπεριλάβει τη Ρωσία στη μαύρη λίστα χωρών που χαρακτηρίζονται «χορηγοί κρατικής τρομοκρατίας» (στην οποία συμμετέχουν χώρες όπως το Ιράν, η Συρία κ.ά.). Επιχειρείται επιπλέον να επιβληθεί ως απαραίτητη «δικλίδα ασφαλείας» η απόφαση του Κογκρέσου σε περίπτωση που η κυβέρνηση Τραμπ επιχειρήσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ.

Αντίθετα, στα συρτάρια της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας μπαίνει προς το παρόν ένα άλλο επίσης σκληρό νομοσχέδιο έναντι της Μόσχας, που φέρει την ονομασία «Νομοσχέδιο υπέρ της Αμερικανικής Ασφάλειας από Επιθέσεις του Κρεμλίνου» (γνωστό ως DASKA), που είχε δημοσιοποιηθεί τον περασμένο Φλεβάρη με πρωτοβουλία του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Λ. Γκρέιαμ και του Δημοκρατικού Μπ. Μενέντες. Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει πολύ βαριές κυρώσεις σε βάρος ρωσικών εταιρειών Ενέργειας, και υψηλής τεχνολογίας τραπεζών, με το πρόσχημα ότι συμμετείχαν ή στήριξαν ρωσικές προσπάθειες για ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Σε κάθε περίπτωση, τα νέα αμερικανικά νομοσχέδια προκάλεσαν άμεσα έντονες αντιδράσεις, πρώτα πρώτα σε Βερολίνο και Βιέννη.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας με ανάρτησή του στο «Τουίτερ» καταδίκασε τα αμερικανικά νομοσχέδια που επιδιώκουν αυστηρές κυρώσεις σε βάρος ευρωπαϊκών εταιρειών που συμμετέχουν στην κατασκευή του ρωσικού αγωγού «Nord Stream 2», τονίζοντας: «Η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική καθορίζεται στην Ευρώπη και όχι στις ΗΠΑ. Απορρίπτουμε ως θέμα αρχής τις εξωτερικές παρεμβάσεις και τις κυρώσεις που έχουν εξωεδαφικές επιπτώσεις».

Ο Ράινερ Σέλε, διευθύνων σύμβουλος της αυστριακής εταιρείας Ενέργειας OMV, δήλωσε πως οι εταιρείες που συνεργάζονται με τη Ρωσία εκτιμούν ότι τέτοιου είδους κυρώσεις είναι ένα «σκληρό χτύπημα για την Ευρώπη και ειδικά για τη Γερμανία». Κάλεσε έτσι τους Ευρωπαίους που συμμετέχουν στο έργο να αντιδράσουν «με στοχευμένα αντίμετρα», θεωρώντας πως «διακυβεύεται η ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης».

ΙΣΠΑΝΙΑ
Ο Σάντσεθ έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ωστόσο συνεχίζονται τα παζάρια για να εξασφαλίσει η συγκυβέρνηση PSOE - «Ποδέμος» ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ο Σοσιαλδημοκράτης (PSOE) υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, αποδέχτηκε την Τετάρτη το βράδυ την εντολή του βασιλιά Φιλίππου ΣΤ' να σχηματίσει κυβέρνηση και δήλωσε πως θα απευθυνθεί από την ερχόμενη βδομάδα στα κόμματα για στήριξη. Θυμίζουμε ότι ήδη έχει καταλήξει σε κυβερνητική συμφωνία με το «Ουνίδας Ποδέμος», ωστόσο μαζί έχουν μόλις 155 από τις 176 έδρες που απαιτούνται για την πλειοψηφία στη Βουλή.

Εχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη ορισμένων μικρότερων κομμάτων (του εθνικιστικού βασκικού PNV, του «Περισσότερο πατρίδα», του «Compromis» από τη Βαλένθια, του BNG από τη Γαλικία, του PRC από τα Κανάρια και του «Teruel Existe»), εδώ και περίπου δυο βδομάδες το PSOE βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα «Ρεπουμπλικανική Αριστερά Καταλονίας» (ERC), προκειμένου το τελευταίο να απέχει από τη δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης. Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, την οποία δεν αναμένεται να πετύχει.

Το PSOE ανακοίνωσε ότι ο Σάντσεθ θα συναντηθεί «με όλα τα πολιτικά κόμματα του Κοινοβουλίου», συμπεριλαμβανομένων του βασκικού αυτονομιστικού «EH Bildu» και του εθνικιστικού - ευρωσκεπτικιστικού «Vox», που μέχρι στιγμής αποκλείονταν από τις συνομιλίες.

Τη Δευτέρα θα συναντήσει ξεχωριστά τους αρχηγούς του Λαϊκού Κόμματος (PP) και των «Πολιτών» (Ciudadanos), που έχουν πει ότι δεν θα βοηθήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης. «Σε πέντε εκλογικές διαδικασίες φέτος έχει κερδίσει το PSOE. Ολοι πρέπει να ενεργήσουμε υπεύθυνα», είπε ο Π. Σάντσεθ απευθυνόμενος σε όλα τα κόμματα.

Η διαδικασία των διερευνητικών επαφών ενδέχεται να διαρκέσει βδομάδες πριν από την ψήφιση της νέας κυβέρνησης από το Κοινοβούλιο.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - «TELEFONICA»
Επέλεξε «Huawei» και «Nokia» για το δίκτυο 5G

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την κινεζική εταιρεία «Huawei» και τη φινλανδική «Nokia» επέλεξε η «Telefonica Deutschland» - η οποία εκμεταλλεύεται το δεύτερο μεγαλύτερο ασύρματο δίκτυο της χώρας - για να αναλάβουν ισότιμο ρόλο στην αναβάθμιση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G).

Ετσι, η «Telefοnica» γίνεται ο πρώτος φορέας εκμετάλλευσης δικτύου στη Γερμανία που επιλέγει τον «αμφιλεγόμενο» κινεζικό κολοσσό «Huawei» για τα δίκτυα 5G, και ενώ η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να μην αποκλείσει εκ των προτέρων από τον σχετικό διαγωνισμό κανέναν πάροχο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ. Ο ανταγωνισμός των τελευταίων με την Κίνα στην κατασκευή δικτύων 5G, στις νέες τεχνολογίες γενικά, έχει οξυνθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, με την αμερικανική κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι η «Huawei» θα μεταφέρει «ευαίσθητες» πληροφορίες και δεδομένα στην κινεζική κυβέρνηση.

Αυτήν την περίοδο η γερμανική κυβέρνηση καταρτίζει τον κατάλογο με τα «κριτήρια ασφαλείας» στην επέκταση του δικτύου 5G στη χώρα, δηλαδή οι πάροχοι θα χρειαστούν «πιστοποίηση εξοπλισμού». Για το λόγο αυτό η «Deutsche Telekom» ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ότι σταματάει τις παραγγελίες νέου εξοπλισμού 5G από τη «Huawei», λόγω πολιτικής αβεβαιότητας έναντι των Κινέζων προμηθευτών.

«Στο δίκτυο 5G η "Telefοnica Deutschland" θα συνεχίσει την στρατηγική της να συνεργάζεται με αρκετούς κατασκευαστές», δήλωσε η εταιρεία, υπονοώντας ότι θα αποφύγει τις εξαρτήσεις από έναν πάροχο.

Ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου θα ξεκινήσει την επέκταση του 5G το πρώτο τρίμηνο του 2020. Αρχικά θα επικεντρωθεί σε μεγάλες γερμανικές πόλεις - Βερολίνο, Αμβούργο, Μόναχο, Κολωνία και Φρανκφούρτη - και σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι τα τέλη του 2021. Μέχρι δε τα τέλη του 2022, η «Telefοnica» σχεδιάζει να προμηθεύει με το δίκτυο 5G 30 πόλεις με 16 εκατ. κατοίκους.

ΡΩΣΙΑ
Φωτιά με έναν νεκρό στο αεροπλανοφόρο «Κουζνέτσοφ»

ΜΟΥΡΜΑΝΣΚ.--

Φωτιά ξέσπασε χτες το πρωί στο μοναδικό αεροπλανοφόρο της Ρωσίας, «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης στο λιμάνι Μουρμάνσκ στην Αρκτική.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, σκοτώθηκε ένας στρατιώτης και αγνοείται ένας αξιωματικός. Με βάση τις πρώτες πληροφορίες, η πυρκαγιά ξεκίνησε από εργασίες συγκόλλησης και επεκτάθηκε στο πάνω κατάστρωμα.

Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο πλοίο είχε υποστεί ζημιές και τον Οκτώβρη του 2018, όταν είχε βυθιστεί η πλωτή δεξαμενή στην οποία βρισκόταν, ενώ είναι ναυπηγημένο από το 1985 και σε ενεργό υπηρεσία από το 1991. Εχει βάρος 55 χιλιάδων τόνων, πλήρωμα 1.900 άτομα, μπορεί να μεταφέρει 42 σύγχρονα καταδιωκτικά - βομβαρδιστικά τύπου «Σουχόι SU-33» και «MiG-29-KUBR», αλλά και βαριά επιθετικά ελικόπτερα τύπου «Καμόφ Ka-27» και «Ka-53K». Το 2017 συμμετείχε σε επιχειρήσεις στη Συρία και παρουσιάζει συχνές βλάβες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ