ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Προχωρά σ' ένα ακόμη βήμα για την υπονόμευση της απεξάρτησης

Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της προκλητικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία καταργείται το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, η κυβέρνηση ήδη προχωρά στο επόμενο βήμα.

Με «επείγον» έγγραφό του (αριθ. πρωτ. Δ2α/οικ.80156) το υπουργείο Υγείας καλεί όλους τους εγκεκριμένους φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τοξικοεξάρτησης «να δώσουν τεκμηριωμένες απόψεις» εντός δέκα ημερών σχετικά με:

-- Τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Κινητών Μονάδων ως Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ).

-- Τη δυνατότητα χρήσης του ΧΕΧ και από χρήστες που δεν κάνουν ενέσιμη χρήση (δηλ. όσους «καπνίζουν» ή εισπνέουν).

-- Τη δυνατότητα χρήσης του ΧΕΧ και από θεραπευόμενους σε προγράμματα υποκατάστασης οι οποίοι είναι σε φάση υποτροπής.

-- Την αλλαγή τρόπου καταγραφής των εισερχομένων στους χώρους ΧΕΧ.

Επίσης, τους καλεί να προσδιοριστούν σαφώς: Οι παρεχόμενες υπηρεσίες, η στελέχωση, η χωροθέτηση των ΧΕΧ, η πιθανή σύμπραξη με την Τοπική Διοίκηση και το μεθοδολογικό πλαίσιο λειτουργίας και διασύνδεσης με συναφείς υπηρεσίες Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΧΕΧ είναι χώροι που απευθύνονται σε όσους κάνουν ενέσιμη χρήση ηρωίνης, οι οποίοι - όπως ισχυρίζονται όλα τα αστικά κόμματα που ψήφισαν υπέρ της λειτουργίας τους (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΧΑ) - θα μπορούν να κάνουν «υγιεινά και με ασφάλεια» χρήση εντός ενός νομιμοποιημένου περιθωρίου. Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, όπου έχουν εφαρμοστεί τέτοιοι χώροι αποτέλεσμα ήταν η ενθάρρυνση και αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και η υπονόμευση του κινήτρου για θεραπεία. Το νομοσχέδιο για τους ΧΕΧ το είχε φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ το 2012 και το 2019 το επανέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οπότε και ψηφίστηκε.

Με τη συγκεκριμένη προσπάθεια η κυβέρνηση επιχειρεί να αποσπάσει τη συναίνεση των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων για τη δημιουργία χώρων εποπτευόμενου θανάτου. Κυρίως όμως επιδιώκει την άμεση εμπλοκή τους στη στελέχωση και τον τρόπο λειτουργίας των ΧΕΧ, τη στιγμή μάλιστα που η φιλοσοφία των «στεγνών» προγραμμάτων είναι στην αντίπερα όχθη με τις πολιτικές διαχείρισης και συντήρησης του προβλήματος. Με λίγα λόγια, καλεί τα «στεγνά» προγράμματα να βάλουν «νερό στο κρασί», να νοθεύσουν τις καθαρές θέσεις τους γύρω από την απεξάρτηση.

Σε δεύτερη «ανάγνωση», το συγκεκριμένο έγγραφο εγείρει νέα ερωτήματα, καθώς η συναίνεση και η πιθανή συνδρομή με προσωπικό των «στεγνών» (τα οποία είναι ήδη υποστελεχωμένα) στη λειτουργία των ΧΕΧ αποτελούν τον Δούρειο Ιππο για συγχωνεύσεις «στεγνών» και προγραμμάτων υποκατάστασης, για τη δημιουργία ενός «ενιαίου φορέα» όπου τον πρώτο και τελευταίο λόγο θα έχει η εφαρμογή της ευρωενωσιακής πολιτικής «μείωσης της βλάβης», πριμοδοτώντας τη διά βίου συντήρηση και εξάρτηση. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός «συνέργειας» αποτελεί πάγια επιδίωξη όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Ανακοίνωση με αφορμή τη στάση των παρατάξεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Ανακοίνωση εξέδωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Πατρέων με αφορμή τη στάση των παρατάξεων που στηρίζονται από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας. Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «συγκρότηση μαύρου μετώπου» από αυτές τις παρατάξεις, κάτι που αποκαλύφθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Οι μάσκες έπεσαν, το μαύρο μέτωπο αποκαλύφθηκε. Την ώρα που η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά το ΚΙΝΑΛ "σκυλοτρώγονται" λόγω των υποτιθέμενων μεγάλων πολιτικών διαφορών, οι παρατάξεις τους στον δήμο Πατρέων έχουν συγκροτήσει μαύρο μέτωπο κατά της δημοτικής αρχής της "Λαϊκής Συσπείρωσης".

Συνεδριάζουν, συντονίζονται και παρουσιάζονται ως ενιαία παράταξη, ως "ένα σώμα μια ψυχή", με πολλούς εκπροσώπους. Εχουν κοινή γραμμή πλεύσης και ενιαίο στόχο, να βάλουν εμπόδια στη φιλολαϊκή πολιτική της δημοτικής αρχής.

Στη χτεσινή (σ.σ. προχτεσινή) σημαντική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που συζήτησε τα δημοτικά τέλη, το Τεχνικό Πρόγραμμα και την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΠ, αποκαλύφθηκε ο σχεδιασμός τους.

Είναι πράγματι προκλητικό να εμφανίζονται οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ και οι συνοδοιπόροι τους, ο "απολιτίκ" κ. Ψωμάς και ο γνωστός κ. Νικολόπουλος ως "φίλοι του λαού" και να καταθέτουν την τελευταία στιγμή στη συνεδρίαση "πρόταση", ενώ γνωρίζουν ότι με τους νόμους που έχουν ψηφίσει τα κόμματά τους στη Βουλή, προβλέπεται η υποχρεωτική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί (σ.σ. εννοεί την πρόταση ολοκληρωμένου Τεχνικού Προγράμματος που κατατίθεται για ψηφοφορία στο συμβούλιο από τις παρατάξεις).

Αποκαλυπτικό της πολιτικής κουτοπονηριάς τους και της πρόθεσής τους να φύγουν από τη συνεδρίαση, είναι το γεγονός ότι λίγα 24ωρα πριν, οι εκπρόσωποί τους στην Οικονομική Επιτροπή (που εισάγει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο) ψήφισαν λευκό, χωρίς να προτείνουν οτιδήποτε.

Είναι οι ίδιες δημοτικές παρατάξεις που όταν ήταν δημοτικές αρχές, είχαν αυξήσει υπέρογκα τα δημοτικά τέλη στα 1,95 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Αντίθετα, η δημοτική αρχή, από το 2014 που ανέλαβε, έχει μειώσει τα δημοτικά τέλη κατά 23%. Ο δήμος μας έχει τα χαμηλότερα τέλη από όλους τους μεγάλους δήμους της χώρας.

Αυτή η δημοτική αρχή έχει απαλλάξει χιλιάδες φτωχές, λαϊκές οικογένειες από δημοτικά τέλη και από την τιμολόγηση του νερού.

Καλούμε τις παρατάξεις που ενώθηκαν σε μία, αν έχουν τη στοιχειώδη πολιτική αξιοπιστία και αν πραγματικά, όπως λένε, νοιάζονται για τον πατραϊκό λαό, να συμφωνήσουν και να διεκδικήσουμε μαζί με τον πατραϊκό λαό:

-- Την πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών του δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-- Την κατάργηση των δημοτικών τελών.

-- Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών του δήμου.

-- Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου, που έχει μετατρέψει τους δήμους σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

-- Την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, της ανταπόδοσης και των παντός είδους Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)».

Προσχηματική η παιδική προστασία

Eurokinissi

Προχτές, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε, σε σχετική εκδήλωση, τη «νέα πολιτική για την αναδοχή και την υιοθεσία». Κι όπως επιβεβαιώθηκε, μόνο νέα δεν είναι, καθώς αποτελεί κόπια της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τον χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων που εκτυλίχθηκε χτες μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος αντέγραψε ποιον...

Παρά τις τοποθετήσεις του Κ. Μητσοτάκη υπέρ της παιδικής προστασίας και τις «δεσμεύσεις» ότι έως το τέλος του 2020 θα έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό εθνικό μητρώο αναδοχής και υιοθεσίας όλα τα παιδιά που είναι ελεύθερα για υιοθεσία ή περιμένουν αναδοχή, δεν λέχθηκε κουβέντα για προσλήψεις μόνιμων ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών. Γιατί η εκκωφαντική έλλειψή τους είναι και η βασική αιτία που δεν προχωρούν οι εγγραφές.

Και η σημερινή κυβέρνηση - όπως και η προηγούμενη - ομολόγησε ότι παραμένει άγνωστος ο ακριβής αριθμός των απροστάτευτων παιδιών που βρίσκονται σε ιδρύματα, «πόσα παιδιά ζουν σε ιδρύματα δημόσια, ιδιωτικά, πόσα από αυτά είναι ελεύθερα για υιοθεσία, πόσα περιμένουν αναδοχή. Ποιες είναι οι ηλικίες τους (...) "Περίπου τόσα", ήταν η απάντηση», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης. «Προειδοποίησε» ότι όποιος φορέας δεν συμμορφώνεται με τη στοιχειώδη αυτή υποχρέωση θα πρέπει να του αφαιρείται η δυνατότητα να φροντίζει παιδιά. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι φορείς που αρνούνται να δώσουν τα παραπάνω στοιχεία είναι ιδιώτες, «φιλανθρωπικά» ιδρύματα και ΜΚΟ, που λυμαίνονται και το χώρο της παιδικής προστασίας, ενώ η διαχρονική πολιτική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων τους παραχωρεί σημαντικό ρόλο στο θέμα της παιδικής προστασίας.

Αναφερόμενος στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε τη θέσπιση οργανικών θέσεων Εισαγγελέων Ανηλίκων σε νησιά και άλλα σημεία, όπου παρατηρούνται αυξημένες ροές, αλλά σήμερα δεν υπάρχουν τέτοιες υπηρεσίες. Η θέσπιση τέτοιων θέσεων είναι μεν αναγκαία, ωστόσο αποτελεί ημίμετρο, καθώς οι εισαγγελείς ανηλίκων στη Μόρια, στη Σάμο, στη Χίο κι όπου αλλού υπάρχουν ΚΥΤ θα καταγράφουν τον αριθμό των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και μετά τι; Πού θα τα παραπέμπουν; Να στοιβάζονται για μήνες στα παιδιατρικά νοσοκομεία, όπως συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια; Υπενθυμίζεται ότι το μέλλον των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων θα επιδεινωθεί με την εφαρμογή του νέου νόμου, που αναγνωρίζει ως «ευάλωτους» μόνο τους ανήλικους που είναι κάτω των 15 ετών (ποσοστό περίπου 10%), αφήνοντας εκτεθειμένο το μεγαλύτερο ποσοστό τους που είναι άνω των 15, ενώ καταργεί ακόμη και το κριτήριο του «μετατραυματικού στρες» για την ένταξη ενός παιδιού στην κατηγορία των «ευάλωτων».

Καθ' όλη τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού δεν ακούστηκε κουβέντα για τη δημιουργία νέων δημόσιων δομών παιδικής προστασίας, καθώς τα υπάρχοντα είναι ελάχιστα, με τη θηλιά της υποχρηματοδότησης και την υποστελέχωσης στο λαιμό τους.

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
Την άγρια επίθεση περιγράφει ο 11χρονος μαθητής

Την άγρια ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε από γονέα συμμαθήτριάς του, γνωστού στην περιοχή για τις ακροδεξιές πεποιθήσεις του, περιέγραψε χτες σε τηλεοπτικό σταθμό ο 11χρονος μαθητής στους Αμπελόκηπους, με καταγωγή από τις Φιλιππίνες, που την περασμένη Παρασκευή μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, εξαιτίας μιας ασήμαντης διένεξης στο σχολείο ανάμεσα στον ίδιο και την κόρη του δράστη, ο τραμπούκος του έστησε καρτέρι κοντά στο σχολείο και όταν τον συνάντησε «με απειλούσε και έβριζε ότι θα σκότωνε την μητέρα μου, την οικογένειά μου και αυτά». Οταν ο μαθητής αντέδρασε, «αυτός νευρίασε, με βάραγε περίπου πέντε λεπτά σε όλο το σώμα μου, με κλωτσιές και μπουνιές. Μετά, όταν είχα πέσει κάτω, ακόμη με βάραγε με κλωτσιές στην κοιλιά».

Σύμφωνα με μαρτυρίες συμμαθητών του 11χρονου και των γονιών τους, ο 53χρονος τραμπούκος είχε εκδηλώσει και στο παρελθόν επιθετική συμπεριφορά. Ο μικρός μαθητής επέστρεψε κανονικά στο σχολείο και η οικογένειά του κατέθεσε μήνυση σε βάρος του δράστη της ρατσιστικής επίθεσης.

Νέος σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Κρήτη

Νέος σεισμός 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στον υποθαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Ζάκρου στην Κρήτη. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση καταγράφηκε στις 5.05 το πρωί και το επίκεντρό της εντοπίστηκε στον υποθαλάσσιο χώρο ανατολικά - νοτιοανατολικά της Ζάκρου και σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από αυτήν. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίστηκε στα 15,5 χιλιόμετρα.

Δίκη χρυσαυγίτη για επίθεση σε φοιτητή

Τη Δευτέρα 16 Δεκέμβρη εκδικάζεται στο 6ο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη σε δεύτερο βαθμό του Χρήστου Ζέρβα, πρωτοπαλίκαρου του αρχηγού της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, για τον άγριο ξυλοδαρμό του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη. Πρωτόδικα ο χρυσαυγίτης καταδικάστηκε σε 7 χρόνια κάθειρξη με ανασταλτικό χαρακτήρα, για ληστεία και επικίνδυνη σωματική βλάβη. Ενώπιον του Δ' Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων δικάστηκε με τις κατηγορίες της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, που μετατράπηκε από το δικαστήριο σε επικίνδυνη σωματική βλάβη, και της ληστείας κατά συναυτουργία, για την τσάντα που αφαίρεσαν οι δράστες και η οποία περιείχε φωτογραφική κάμερα, κινητό και κλειδιά.

Το δικαστήριο αναγνώρισε την ενοχή του Ζέρβα για τη ληστεία και την οργάνωση της επίθεσης κατά του φοιτητή. Ο χρυσαυγίτης αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, καταβάλλοντας χρηματική εγγύηση 2.000 ευρώ, μέχρι τη δίκη στο Εφετείο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 31/3/2017 το μεσημέρι ο Αλέξης Λάζαρης υπέστη δολοφονική επίθεση από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων, απλώς και μόνο διότι έτυχε να περνάει έξω από τα κεντρικά γραφεία της και η εμφάνισή του να ταιριάζει στο «προφίλ» όσων η ναζιστική οργάνωση θεωρεί πολιτικούς της αντιπάλους. Ο Ζέρβας αναγνωρίστηκε και από το θύμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ