ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 15 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
Πολιτιστικές πρωτοβουλίες των Οργανώσεων της ΚΝΕ
Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία

Η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, την ερχόμενη Πέμπτη 19 Δεκέμβρη στο «Ιλιον Plus» (Κοδριγκτώνος 17) στις 21.00, θα πραγματοποιήσει συναυλία - αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καββαδία.

Για τη συναυλία φτιάχτηκε συγκρότημα αποτελούμενο από 9 μέλη και φίλους της Οργάνωσης. Είναι οι: Θοδωρής Μούσχουρος, Βαγγέλης Καραγιάννης, Αντώνης Φρόνιμος, Φιλιώ Λιούτα, Τάσος Τσάκος, Δημήτρης Κοκοβιάδης, Ορφέας Παπαϊωάννου, Αγγελος Χαρίσης, Παναγιώτης Βήττος και Μαριαλένα Δημητροπούλου. Μεγάλο κομμάτι του προγράμματος που θα παρουσιάσουν προέρχεται από τον «Σταυρό του Νότου» και τις «Γραμμές των Οριζόντων» του Θάνου Μικρούτσικου. Θα παρουσιαστούν επίσης κομμάτια από το δίσκο «S/S Ιόνιον 1934» των «Ξέμπαρκων», καθώς και κάποια έργα του Δημήτρη Ζερβουδάκη και της Μαρίζας Κωχ.

Για αυτήν την όμορφη πρωτοβουλία μιλήσαμε με την Ολγα Βήττου, μέλος της ομάδας που επιμελείται το αφιέρωμα.

-- Τι θα περιλαμβάνει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσετε;

-- Οπως γνωρίζετε, είναι το τρίτο σε σειρά αφιέρωμα το οποίο διοργανώνουμε. Είχαν προηγηθεί αυτά στον Αλκη Αλκαίο και στον Μάνο Λοΐζο. Τα αφιερώματα αυτά εντάσσονται στην προσπάθειά μας να ενισχύσουμε το μορφωτικό - πολιτιστικό ρεύμα και στην Οργάνωσή μας. Κάθε αφιέρωμα γίνεται με πολύ μεράκι και πολλή όρεξη από μέλη και οπαδούς της Οργάνωσης. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε και έχουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα, το οποίο ενθουσιάζει τον κόσμο που παρευρίσκεται.

Φέτος επιλέξαμε να τιμήσουμε τον Νίκο Καββαδία. Θα παρουσιάσουμε μερικά από τα πιο γνωστά μελοποιημένα ποιήματά του και ένα βίντεο το οποίο θα μιλά για τη ζωή και το έργο του. Παράλληλα, στη συναυλία θα διακινείται ένα καλαίσθητο έντυπο αφιερωματικό υλικό.

-- Δουλεύοντας πάνω στον ποιητή, τι είναι αυτό που κυρίως κρατάτε από την ποίησή του;

-- Διαβάσαμε τις συλλογές του. «Μαραμπού», «Πούσι», «Τραβέρσο» και φυσικά το μοναδικό του μυθιστόρημα, τη μνημειώδη «Βάρδια». Σίγουρα οι μελοποιήσεις των ποιημάτων του - και ιδίως του Θάνου Μικρούτσικου - συνέβαλαν στο να βγουν στην επιφάνεια τα «κρυμμένα» της ποίησής του.

Τι κρατάμε...

Το έργο του σου προσφέρει μια διέξοδο δημιουργική. Από τη μία διαβάζεις για ταξίδια, περιπέτειες, για πλάσματα μυθικά, όπως οι γοργόνες, τον κόσμο αυτόν στον κάνει τόσο όμορφη εικόνα, που είναι σαν να το βλέπεις... Την ίδια στιγμή, στον πραγματικό κόσμο, παίρνει θέση και τάσσεται με τους κατατρεγμένους, τους εργάτες, αυτούς που αγωνίζονται. Αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά: «Αγαπάω τ' ό,τι είναι θλιμμένο στον κόσμο (...) τους φτωχούς, τους αλήτες, αυτούς που πεινάνε». Το μεγαλείο της ποίησής του ίσως έγκειται ακριβώς σε αυτήν την απλότητά του, την αγάπη του για το έργο των χεριών των βιοπαλαιστών, πόσο μάλλον των ναυτικών. «Αρτος. Οχι για όλα τα στόματα» γράφει το 1971, δείχνοντας με απλά λόγια πως ο πλούτος στον καπιταλισμό δεν μοιράζεται στους παραγωγούς του, παρά γίνεται λεία μιας ισχνής μειοψηφίας.

«Αθήνα 1943», «Αντίσταση», «Στον τάφο του Επονίτη», «Σπουδαστές» είναι μερικά από τα ποιήματά του που παρέμειναν ανέκδοτα (δεν εντάχθηκαν σε ποιητική συλλογή, δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά της εποχής μόνο). Στα έργα του αυτά είναι επηρεασμένος από τις εξελίξεις εκείνης της περιόδου, από τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944, από τη συμμετοχή του ίδιου στο αλβανικό μέτωπο. Το έργο του λοιπόν σε ταξιδεύει, σου δίνει υλικό πλούσιο για να φανταστείς, να φτιάξεις εικόνες δικές σου από όλο τον κόσμο, σχεδόν συγχρόνως όμως σου δίνει τροφή για σκέψη, σε προτρέπει να διαβάσεις, να μάθεις, να βλέπεις την αδικία στο σύστημα αυτό, να παλέψεις.

Να παλέψεις μέχρι εκεί που μπορείς, να κατακτήσεις το αδύνατο. Αυτό μας διδάσκει ο ποιητής. «Λυπήσου αυτούς που δεν ονειρεύονται», λέει στη «Βάρδια».

Και κάτι ακόμα. Ο Ν. Καββαδίας γράφει «Εκτός από τη μάνα σου κανείς δε σε θυμάται σε τούτο το τρομακτικό ταξίδι του χαμού...». Εδώ μπορούμε να πούμε ότι δεν συμφωνούμε σε όλα μαζί του. Διότι το έργο του παραμένει ένα από τα σημαντικότερα σημεία της λογοτεχνίας, που συνεχίζει να μας ταξιδεύει «πέρα από τη γέφυρα του Αδάμ στη νότιο Κίνα» έως τις «θολές γραμμές των οριζόντων» και να μας συντροφεύει στο ταξίδι μας να κατακτήσουμε το αδύνατο χορεύοντας «πάνω στο φτερό του καρχαρία» χωρίς να φοβόμαστε αν «το καραντί θα μας μπατάρει».

Προσκλήσεις διακινούνται από τις Οργανώσεις.

Για τον ηρωικό Δεκέμβρη, στην Πάτρα

Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στο Δεκέμβρη του '44 θα παρουσιάσουν η θεατρική ομάδα και το συγκρότημα της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, την Κυριακή 15 Δεκέμβρη στις 21.00, στο Θέατρο «Μπάρι», στην Πάτρα.

Οπως αναφέρει η Ζήνα Σαϊτά, υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας:

«Η πρωτοβουλία αυτή λαμβάνεται στο πλαίσιο συμπλήρωσης των 75 χρόνων από τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 1944. Τότε που ο λαός μας, με λιγοστές δυνάμεις αλλά με σιδερένια θέληση, αντιμετώπισε τις πολλαπλάσιες δυνάμεις των Αγγλων, που στήριζαν την ντόπια αστική τάξη.

Το αφιέρωμα είναι βασισμένο στην ποιητική συλλογή του Γιάννη Ρίτσου "Οι γειτονιές του κόσμου", που γράφτηκε την περίοδο 1949 - 1951, κατά τη διάρκεια της εξορίας του ποιητή στη Μακρόνησο και στον Αη Στράτη. Βασικό κορμό του αποτελεί η αφήγηση αποσπάσματος του έργου, ενώ πλαισιώνεται από δραματοποιημένες σκηνές και τραγούδια. Ο ποιητής αποτυπώνει με τους στίχους του κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης του λαού μας τις οποίες "οι γειτονιές δεν μπορούν να ξεχάσουν". Και με την ποίησή του μας θυμίζει πως "τα χέρια που κράτησαν τις σημαίες του αγώνα καμιά κλειδαριά δεν μπορεί να τα κλείσει έξω από το μέλλον".

Το αφιέρωμα θα παρουσιάσουν η θεατρική ομάδα και το συγκρότημα της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας, που αποτελούνται από μέλη και φίλους της ΚΝΕ. Η προετοιμασία του ξεκίνησε ένα μήνα νωρίτερα. Σε αυτή συμμετείχαν 17 άτομα, που με το μεράκι και το πρωτόβουλο πνεύμα τους συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωσή του. Οι πρόβες καθώς και οι υπόλοιπες διαδικασίες προετοιμασίας του αφιερώματος φιλοξενήθηκαν στον Πολυχώρο Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, που τα τελευταία δύο χρόνια αποτελεί πυλώνα της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην πόλη μας».

Εκδηλώσεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ οργανώνουν αυτές τις μέρες τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Σάββατο 14 Δεκέμβρη
  • Στην Αττική, πάρτι διοργανώνει η ΟΒ Κατασκευών της ΚΝΕ, στις 21.30, στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης (Πατησίων 252, πλ. Κολιάτσου).
  • Στη Λαμία, με θέμα «Αντεπίθεση για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, το σοσιαλισμό», στις 19.00, στην Αίθουσα Β του Πολιτιστικού Κέντρου Λαμίας, με ομιλητή τον Σωκράτη Μπουντόλο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Escape room με θέμα το Προσφυγικό από την Τομεακή Οργάνωση Σερρών, στις 18.00, στην οδό Φιλίππου 10.
  • Εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Πέλλας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με θέμα «Οι ανταγωνισμοί και οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών χωρίζουν τους λαούς και γεννούν την προσφυγιά. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη και τον αγώνα μας ενάντια στον κοινό εχθρό», στις 18.30, στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών, με ομιλητή τον Ευθύμη Δημάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • Escape room με θέμα το Προσφυγικό από την Τομεακή Οργάνωση Κιλκίς, στις 18.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων των γραφείων του ΚΚΕ.
  • Εκδήλωση στην Κέρκυρα, με θέμα «Αντεπίθεση για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, πολέμους, εκμετάλλευση, προσφυγιά», στις 20.00, στο Εργατικό Κέντρο, με ομιλητή τον Γιάννη Ιωαννίδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ.
Κυριακή 15 Δεκέμβρη
  • Οι Τομεακές Οργανώσεις Ιωαννίνων της ΚΝΕ διοργανώνουν γλέντι με ζωντανή μουσική στο φουαγιέ των Β' Εστιών του Πανεπιστημίου, στα Γιάννενα.
  • Στη Θεσσαλονίκη, σύσκεψη της Τομεακής Οργάνωσης Φιλοσοφικής με θέμα το Προσφυγικό και τις θέσεις του ΚΚΕ, στις 18.00, στο εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ, με ομιλήτρια την Κωνσταντίνα Λιαράτσικα, μέλος του Περιφερειακού Γραφείου ΑΕΙ Θεσσαλονίκης.
  • Εκδήλωση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Μαγνησίας της ΚΝΕ την Κυριακή 15 Δεκέμβρη στις 7.30 μ.μ. στον Θόλο (αίθουσα ΒΕΜΗ). Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία.
Δευτέρα 16 Δεκέμβρη
  • Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στα Παιδαγωγικά του Πανεπιστημίου Αθήνας οργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών για σπουδές - δουλειά - ζωή με δικαιώματα! Η συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην ανάπτυξη των αγώνων», στις 12 μ., με ομιλήτρια την Μυρτώ Καλτικοπούλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Στη Θεσσαλονίκη, συζήτηση οργανώνει η ΟΒ Οικονομικού της ΝΟΠΕ με θέμα «Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο: Μύθοι και αλήθειες», στις 18.00, στην αίθουσα Τυπογραφείου της ΝΟΠΕ, με ομιλήτρια την Αναστασία Ποικελίδου, μέλος του Περιφερειακού Γραφείου ΑΕΙ Θεσσαλονίκης.
  • Στη Θεσσαλονίκη, θα γίνουν εγκαίνια της τριήμερης έκθεσης βιβλίου στις 11 μ.μ. στο φουαγιέ του Πολυτεχνείου, από την Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ.
  • Στα Γιάννενα, θα γίνει εκδήλωση με θέμα «Αντεπίθεση για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, πολέμους, εκμετάλλευση, προσφυγιά», στις 19.00, στο Εργατικό Κέντρο, με ομιλητή τον Γιώργο Δαρδαμάνη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας.
Τρίτη 17 Δεκέμβρη
  • Η Οργάνωση της Σχολής Επιστημών Τροφίμων Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής (ΣΕΤ ΠΑΔΑ) της ΚΝΕ μαζί με τις Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Η ανάπτυξη του κλάδου των Τροφίμων και των Ποτών, υποταγμένη στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και όχι για τα κέρδη των μονοπωλίων», στις 13.00, στη Σχολή Επιστημών Τροφίμων (Πανεπιστημιούπολη 1), στην αίθουσα Κ11.125, με ομιλητή τον Μανώλη Καραντούσα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στους Πολιτικούς Μηχανικούς ΕΜΠ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών για σπουδές - δουλειά - ζωή με δικαιώματα! Η συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην ανάπτυξη των αγώνων», στις 14.00, με ομιλητή τον Νικόλα Φάσσα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στους Τοπογράφους Μηχανικούς ΕΜΠ, με το ίδιο θέμα, στις 15.00, με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Φιλοσοφική Αθήνας, με το ίδιο θέμα, στις 12.00, με ομιλήτρια την Ιουλία Χρονοπούλου, Γραμματέα της ΤΟ Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων Αττικής του ΚΚΕ.
  • Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στις 13.00, με το ίδιο θέμα.
Ο Νίκος Θεοδωράκης ερμηνεύει Μίκη

Το Σάββατο 14 Δεκέμβρη στις 21.00, καθώς και τα Σάββατα 21 και 28 Δεκέμβρη, ο Νίκος Θεοδωράκης θα βρεθεί στον Πολυχώρο «Σκαλί art» (Λεωφ. Ειρήνης 30 - 32, εμπ. κ. «Ηλιοτρόπιο», Ηλιούπολη) για να παρουσιάσει έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Οι «Μικρές Κυκλάδες» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, τα «Λυρικά» σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη και οι «Μπαλάντες» σε ποίηση Μανώλη Αναγνωστάκη είναι τα έργα που θα ακουστούν, σε μεταγραφή για πιάνο, σαντούρι και φωνή του Νίκου Σκουράκη.

Τραγούδι: Νίκος Θεοδωράκης, Μαρία Καψαλού

Ενορχήστρωση και πιάνο: Νίκος Σκουράκης

Σαντούρι: Μαρία Καψαλού

Κρατήσεις: 2109912496



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ