ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Σημαντικές παρεμβάσεις στην ετήσια Γενική Συνέλευση

Eurokinissi

Αύξηση των κονδυλίων για τις δικαστικές δομές, των οργανικών θέσεων δικαστών και εισαγγελέων, κατάργηση της τροπολογίας που επαναφέρει το δικαστικό ένσημο και δυσχεραίνει την πρόσβαση του πολίτη στον φυσικό δικαστή, άμεση κατάργηση της διάταξης ανακατανομής των θέσεων Προέδρων Εφετών και Εφετών ζητά, μεταξύ άλλων, με ψήφισμά της, η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Δεκέμβρη.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕ, Χριστ. Σεβαστίδης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στη θεωρία του συσχετισμού Δικαιοσύνης και επενδύσεων που καλλιεργείται και στην ΕΕ. Εκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας δικαστηρίων - επιχειρήσεων με κριτήρια παραγωγής και απόδοσης, δικαστές στην υπηρεσία των αγορών και του επιχειρηματικού κέρδους.

Και συμπλήρωσε: «Με τη γνωστή μέθοδο του "διαίρει και βασίλευε" προκαλούν τα κοινωνικά αντανακλαστικά και στρέφουν τους ανέργους και τους εξαθλιωμένους απέναντι στους εργαζόμενους που διεκδικούν τις νόμιμες αξιώσεις τους. Η σύγχρονη στρατηγική έχει πλέον πιο γενικό χαρακτήρα, πιο μακροπρόθεσμο και συγκαλυμμένο και γι' αυτό περισσότερο επικίνδυνο: "Βοηθήστε στην προσέλκυση επενδύσεων. Είναι εθνικός στόχος. Ας φτιάξουμε το κατάλληλο κλίμα". Τι ζητούν οι επενδυτές; Ποια είναι τα μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν; Η μείωση των δικαστικών διακοπών, η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων, η ακόμα μεγαλύτερη πίεση και εντατικοποίηση της εργασίας μας, η θέσπιση διαδικαστικών εμποδίων και οικονομικών αντικινήτρων για να προσφύγει ο πολίτης στη Δικαιοσύνη, η αφαίρεση ύλης από τον φυσικό δικαστή και η ανάθεση του έργου του στις εταιρείες διαμεσολάβησης, η αξιοποίηση των αρχών του σύγχρονου μάνατζμεντ στα δικαστήρια με ενίσχυση του ρόλου των δικαστών που ασκούν διοικητικά καθήκοντα και η αξιολόγηση των επιδόσεων των δικαστών συνοδευόμενη από κίνητρα επιβράβευσης της ταχύτητας και της αποδοτικότητας, με αντικίνητρα σε περίπτωση καθυστερήσεων. Ειδικότερα στην πρόταση θέσπισης οικονομικών αντικινήτρων για πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη, όπως υλοποιήθηκε και με την πρόσφατη τροπολογία για επιβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, κάνω την υπόμνηση ότι εφόσον η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη είναι μεν κατ' όνομα εξισωτική αλλά στην πράξη πολύ ακριβή, τα αποτελέσματα συχνά είναι μεροληπτικά υπέρ εκείνων που έχουν οικονομική δύναμη...».

Μειώνονται οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για τη Δικαιοσύνη

Ακόμα, αναφέρθηκε στις διαρκώς μειούμενες δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για τη Δικαιοσύνη. Εκανε λόγο για δικαστήρια και εισαγγελείς που λόγω της έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης διεξάγουν δίκες ακόμα και σε παγωμένες αίθουσες. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αύξησης των οργανικών θέσεων δικαστών - εισαγγελέων, στις αναγκαίες προσλήψεις, στην ανάγκη της διοίκησης να σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις για τα μισθολογικά των δικαστών, στη σχετική διάταξη για την κατάργηση των θέσεων εφετών και ανακατανομή τους.

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ι. Τσαλαγανίδης, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την ανακατανομή των θέσεων των δικαστών στα ποινικά εφετεία.

Στη Γενική Συνέλευση καλεσμένος ήταν και ο Πολωνός Bogdan Jedrys, εφέτης Κρακοβίας και για πολλά χρόνια εκπρόσωπος στη Διεθνή Ενωση Δικαστών, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση του δικαστικού συστήματος της Πολωνίας, η οποία επιδεινώνεται με πειθαρχικές και ποινικές διώξεις δικαστών που εκδίδουν μη αρεστές αποφάσεις στην κυβέρνηση ή ασκούν κριτική.

Στη Συνέλευση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν εκτός από τον υπουργό Δικαιοσύνης και εκπρόσωποι των κομμάτων.

Αντίθετο το ΚΚΕ στις αντιδραστικές αλλαγές στη δομή και λειτουργία της Δικαιοσύνης

Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα στην παρέμβασή της τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Οι μεταρρυθμίσεις για το λεγόμενο "επιτελικό κράτος" το καθιστούν πιο αποτελεσματικό για τα μεγάλα συμφέροντα και παράλληλα πιο εχθρικό και απρόσιτο για το λαό. Η πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση κύριο στόχο έχει να θωρακίσει ακόμη περισσότερο την πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα, ώστε να εφαρμόζεται απρόσκοπτα η αντιλαϊκή πολιτική». Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην απόρριψη της σχετικής πρότασης του Κόμματος, από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που «κόπτονται δήθεν για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», να περιληφθεί σε αυτήν η παύση του διορισμού της ηγεσίας της από την εκάστοτε κυβέρνηση.

«Με τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη, στη μεν Ποινική, με τους νέους Κώδικες, διατηρείται και ενισχύεται το νομοθετικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων για να διώκουν το λαό, όταν αγωνίζεται για τα δικαιώματά του, επιπλέον, μεταβάλλεται ο χαρακτήρας της ποινικής δίκης, υπέρ των οικονομικά ισχυρών και σε βάρος των οικονομικά αδύνατων, ακόμη και αθώων κατηγορουμένων, με την εισαγωγή και συστηματοποίηση των αμερικανόπνευστων θεσμών της ποινικής διαπραγμάτευσης, συναλλαγής και διαταγής, ενώ η προσπάθεια συστηματικής τεχνητής αποσυμφόρησης υποθέσεων από τα δικαστήρια και κρατουμένων από τις φυλακές, μέσω της οριζόντιας μείωσης των ποινών, πέρα από αδικίες και ευνοϊκές διακρίσεις που ήδη δημιουργεί, θα ανακυκλώσει το πρόβλημα της εγκληματικότητας, αφού δεν εντάσσεται στα πλαίσια μιας συνολικής αντιεγκληματικής πολιτικής πρόληψης, σωστού σωφρονισμού και επανένταξης των παραβατών στην κοινωνία, για την οποία φυσικά απαιτούνται οι ανάλογες υποδομές και προσωπικό. Στη δε Πολιτική Δικαιοσύνη, η πρόσφατη εισαγωγή της υποχρεωτικότητας του θεσμού της διαμεσολάβησης στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις και η δημιουργία ιδιωτικών παραδικαστηρίων θα ορθώσουν νέα εμπόδια στην πρόσβαση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στη Δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα θα ωφελήσουν ποικιλότροπα τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η πρόσφατη απαράδεκτη και αντισυνταγματική επαναφορά του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές, με μια άθλια μάλιστα κυβερνητική μεθόδευση μέσα στη Βουλή.

Να μη νομιμοποιηθεί η προσπάθεια να χτυπηθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, του λαού

Ωστόσο, θα θέλαμε να επισημάνουμε - ιδιαίτερα από αυτό το βήμα - την καταπάτηση δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας, όπως την επέμβαση στη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, την εκτεταμένη και ανεξέλεγκτη συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, τα σχέδια για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, αλλά και την απροκάλυπτη και αυξανόμενη χρήση της καταστολής, την επικίνδυνη εφαρμογή αυταρχικών και αυθαίρετων πρακτικών, ιδίως της Αστυνομίας, που φτάνουν μέχρι το σημείο της καταρράκωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας (είναι χαρακτηριστικές οι πρόσφατες αποκρουστικές εικόνες που αντικρίσαμε με το ξεγύμνωμα ανυπεράσπιστων ανθρώπων από τις δυνάμεις των ΜΑΤ), και όλα αυτά στο όνομα δήθεν της ασφάλειας.

Το δηλώνουμε κατηγορηματικά: Αυτή η πολιτική και αυτές οι μέθοδοι καμία σχέση δεν έχουν με την ασφάλεια των πολιτών. Στοχεύουν στην πραγματικότητα να εκφοβίσουν το λαό και τη νεολαία, ώστε να δέχονται αδιαμαρτύρητα την αντιλαϊκή πολιτική, να μπουν στο "γύψο" οι δίκαιες διεκδικήσεις τους, να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου στην κοινωνία. Γι' αυτό και σας καλούμε, με την ιδιότητα που έχετε, να μη νομιμοποιείτε τέτοιες πρακτικές, να μη στέκεστε απέναντι στο λαό και τη νεολαία όταν αγωνίζονται για το δίκιο τους, να αφουγκράζεστε τα προβλήματά τους - που είναι άλλωστε σε μεγάλο βαθμό και δικά σας, γιατί και εσείς και οι οικογένειές σας δέχεστε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής - και να συμβάλλετε - όσο εξαρτάται φυσικά από εσάς - στο σεβασμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους».

Υπογράμμισε επίσης ότι το ΚΚΕ συμπαραστέκεται διαχρονικά σε κάθε δίκαιο αίτημά τους μέσα κι έξω από τη Βουλή και ανέφερε σχετικά: «Για τους λόγους αυτούς αντιταχθήκαμε έντονα και στην πρόσφατη υπουργική τροπολογία για την ανακατανομή των οργανικών θέσεων στα ποινικά εφετεία, η οποία - πέρα από συγκεκριμένες ιδιοτελείς κυβερνητικές σκοπιμότητες που προφανώς εξυπηρετεί - θα προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στα ποινικά εφετεία αλλά και προβλήματα στους δικαστές».

Διαβουλεύσεις για την παροχή κονδυλίων σε επιχειρήσεις του Τύπου

Συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων είχε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, με αντικείμενο τον τρόπο που θα υλοποιηθεί η ψηφισμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ διάταξη για το «πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων». Αφορμή για τις συναντήσεις στάθηκε το γεγονός ότι η ΚΥΑ της κυβέρνησης με την οποία επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί η παραπάνω διάταξη μοίραζε από 200.000 ευρώ σε όλες τις εφημερίδες, ακόμα και σε εκείνες που εκφέρουν ρατσιστικό - φασιστικό λόγο (π.χ. «Μακελειό»), με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις, οι οποίες οδήγησαν στη μη εφαρμογή της για φέτος. Οπως ενημέρωσε ο υπουργός, θα προχωρήσει σε διαβουλεύσεις προκειμένου η ΚΥΑ να εφαρμοστεί την επόμενη χρονιά.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του Κόμματος και μέλος της ΚΕ, κατά τη συνάντησή του με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο θύμισε ότι το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει τη συγκεκριμένη τροπολογία. Στην τοποθέτησή του ανέδειξε ότι οι πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδες για τις οποίες προβλέπεται «κρατική ενίσχυση» ανήκουν κυρίως σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, και από αυτήν την άποψη δεν μπορεί να δίνονται χρήματα που στερείται ο ελληνικός λαός για να καλύπτονται υποχρεώσεις των επιχειρηματιών. Επίσης ότι σε κάθε περίπτωση, αν δίνονταν χρήματα, αυτό έπρεπε να γίνει με κριτήριο τη στήριξη των εργαζομένων και προφανώς αποκλείοντας έντυπα που καλλιεργούν το ρατσιστικό μίσος, τον εθνικισμό και την ξενοφοβία. Εδικά σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, μια τέτοια διαδικασία θα ερχόταν αντιμέτωπη με την εργασιακή ζούγκλα που κυριαρχεί στον κλάδο, την πανσπερμία εργασιακών σχέσεων, τη μαύρη εργασία και τις οφειλές προς τους εργαζόμενους, που εξαπλώνονται από την εργοδοσία με τις ευλογίες όλων των κυβερνήσεων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις συναντήσεις, ο Στ. Πέτσας αναφέρει ότι «επειδή προέκυψαν μη επιθυμητά αποτελέσματα» από τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που εξειδίκευαν την τροπολογία ενίσχυσης των επιχειρήσεων, το πρόγραμμα αναστέλλεται για φέτος. Βεβαίως, η ανακοίνωση εμπεριέχει λαθροχειρία σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του ΚΚΕ, καθώς αναφέρει ότι «όλα τα πολιτικά κόμματα, πλην του ΚΚΕ, συμφωνούν ότι χρειάζεται ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου». Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ δεν διαφωνεί γενικά με την ενίσχυση του Τύπου, αλλά με τη συγκεκριμένη διαδικασία, που στην ουσία είναι παροχή ζεστού χρήματος στις τσέπες μεγαλοεπιχειρηματιών.

KO TOY KKE
Εκθέσεις βιβλίου και βιβλιοπαρουσιάσεις

Εκθέσεις βιβλίου, που συνδυάζονται με βιβλιοπαρουσιάσεις και εκδηλώσεις, πραγματοποιούν Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα από χτες Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή 22 Δεκέμβρη.

Πιο συγκεκριμένα, τέτοιες πρωτοβουλίες έχει ήδη πάρει η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ, και στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Τρίτη, στις 8 μ.μ. στο χώρο του «Μύλου», θα πραγματοποιήσει εκδήλωση παρουσίασης του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ (1918 - 1949), με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αντίστοιχες εκθέσεις με εκδηλώσεις διοργανώνονται σε Πετρούπολη, Πειραιά, Πέραμα, Νίκαια, Κερατσίνι - Δραπετσώνα και Κορυδαλλό.

Το αναλυτικό πρόγραμμα για κάθε Οργάνωση δημοσιεύεται από χτες στο πόρταλ του ΚΚΕ «902.gr».

ΤΕ ΙΚΑΡΙΑΣ - ΦΟΥΡΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποχαιρετά τον σ. Ορέστη Πορτέλο

Τον σ. Ορέστη Πορτέλο, τον βετεράνο κομμουνιστή που «έφυγε» σε ηλικία 99 ετών, αποχαιρετά η ΤΕ Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ, εκφράζοντας τα θερμά της συλλυπητήρια στα παιδιά και τους οικείους του. Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη, στις 2 μ.μ., στην Αρέθουσα της Ικαρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ