ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ, Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ, ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Τριήμερη περιοδεία στην Κρήτη πραγματοποίησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, απ' την Παρασκευή έως και την Κυριακή 15 Δεκέμβρη, επικεφαλής πολυμελούς κλιμακίου της ΚΕ, στο οποίο συμμετείχαν ακόμα ο Τ. Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Σ. Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Κρήτης, ο Γ. Νταγκουνάκης, μέλος της ΚΕΟΕ.

Την Παρασκευή μίλησε σε μαζική σύσκεψη φορέων και κατοίκων του δήμου Πλατανιά, στο Πολιτιστικό Κέντρο στο Μάλεμε, ενώ αργότερα σε εκδήλωση της ΤΕ Ρεθύμνου, στο Πνευματικό Κέντρο Ατσιπόπουλου.

Το Σάββατο είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημαντηράκη, αμέσως μετά με εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας στο νομό Χανίων, ενώ το βράδυ μίλησε σε εκδήλωση της ΤΕ Χανίων, στο κέντρο «Αλκυών» στο Μάλεμε. Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφτηκε το παραδοσιακό καφέ «Κήπος» στο κέντρο των Χανίων όπου τον υποδέχτηκε ο ιδιοκτήτης.

Η περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ολοκληρώθηκε την Κυριακή με ομιλία του σε εκδήλωση της ΤΕ Ηρακλείου, στο κέντρο «Ανοδος» στο Γάζι.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα από τις ομιλίες του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις κομματικές εκδηλώσεις, ενώ αύριο θα δημοσιεύσει αναλυτικό ρεπορτάζ από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στην Υγεία, όσο και από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Δ. Κουτσούμπας στον τηλεοπτικό σταθμό «Κρήτη TV» το βράδυ της Κυριακής.


Αμεσος απεγκλωβισμός από τον θανάσιμο εναγκαλισμό ΝΑΤΟ και ΗΠΑ

Στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε αναλυτικά στις ομιλίες του στις εκδηλώσεις των ΚΟ στην Κρήτη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο Ρέθυμνο, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε:

«Τα όσα σοβαρά και επικίνδυνα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες, με την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, αποδεικνύουν ότι έχει καταρρεύσει παταγωδώς η πολιτική του εφησυχασμού, για τη δήθεν προστασία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, που υιοθέτησαν τα κόμματα που έχουν αλυσοδέσει το λαό μας, τη χώρα μας, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ, όλοι τους, μηδενός εξαιρουμένου, ακολούθησαν την πολιτική που υπαγόρευε πως:

Αν η Ελλάδα είναι το "καλό παιδί" του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, αν δίνει κάθε χρόνο 4 δισ. για το ΝΑΤΟ, αν γεμίζει απ' άκρη σ' άκρη τη χώρα με στρατιωτικές βάσεις, αν για παράδειγμα αναβαθμίσει τη βάση της Σούδας, η οποία όπως ξέρετε αποτελεί πλέον πολύτιμο και αναντικατάστατο πολεμικό εργαλείο για τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, αν υλοποιεί βήμα το βήμα τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αν η Ελλάδα ψηφίζει τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, όπως αυτή της πρόσφατης Συνόδου, που επεξεργάζεται πολεμικά σχέδια που περιλαμβάνουν πυραυλικά, συμβατικά και πυρηνικά όπλα, τότε θα ...προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα!

Από τη συνεστίαση στα Χανιά το βράδυ του Σαββάτου
Από τη συνεστίαση στα Χανιά το βράδυ του Σαββάτου
Και είναι τόσο μεγάλη η προστασία των δήθεν συμμάχων, με τα "βρείτε τα" που λέει το ΝΑΤΟ, την υποκρισία των δήθεν κυρώσεων της ΕΕ, την ταύτιση συμφερόντων Ελλάδας - ΗΠΑ που λένε οι Αμερικάνοι, που στο τραπέζι έχει ήδη τεθεί το ζήτημα της συνδιαχείρισης του Αιγαίου.

Εξίσου επικίνδυνο για το λαό το δίλημμα «συμβιβασμός ή πολεμική εμπλοκή»

Γι' αυτό και τα επιτελεία του συστήματος θέτουν στο λαό το δίλημμα "συμβιβασμός με την Τουρκία και συνεκμετάλλευση ή πολεμική εμπλοκή;".

Μόνο που αυτό το δίλημμα είναι εξίσου επικίνδυνο για το παρόν και το μέλλον του λαού μας, για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, για την ειρήνη.

Γιατί στην περιοχή μας, στο Αιγαίο, όπως και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, κυρίως φυσικού αερίου, τα οποία αποτελούν το μήλον της Εριδος ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική αστική τάξη.

Συνολικά όμως οι πηγές πλούτου ολόκληρης αυτής της περιοχής έχουν μπει στο στόχαστρο ιμπεριαλιστικών - ισχυρών κρατών όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Κίνα, τα οποία ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα βγει περισσότερο κερδισμένος από τη μοιρασιά που είναι σε εξέλιξη.

Ο λαός μας όμως ξέρει πως αυτοί οι ανταγωνισμοί οδηγούν σε πολεμικές συγκρούσεις. Τέτοιοι ανταγωνισμοί βρίσκονται πίσω από τις πολύχρονες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στην ίδια τη Λιβύη. Γι' αυτό και πρέπει να απορρίψει αυτό το ψευτοδίλημμα και να μη δεχτεί καμία υποχώρηση σε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.


Οποια συμφωνία και διευθέτηση γίνει με την Τουρκία, αυτή πρέπει να γίνει στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Από τη σκοπιά του λαού και όχι των εκμεταλλευτών του, η απάντηση είναι μία σήμερα: Ενωμένοι εργάτες, αγρότες, φτωχοί αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι μπορούμε να παλέψουμε για να απεγκλωβιστούμε από τον θανατηφόρο εναγκαλισμό του ΝΑΤΟ, δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για το ξήλωμα όλων των βάσεων, για να ανοίξει ο δρόμος που ο λαός μας, σε συντονισμό με τους άλλους λαούς της περιοχής, οργανωμένοι και αποφασισμένοι θα επιβάλουν το δίκιο τους».

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υιοθετούν τους ίδιους στόχους της αστικής τάξης για συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Στην ομιλία του στα Χανιά, ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σύμπλευση των αστικών κομμάτων σε ό,τι αφορά την εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, σημειώνοντας:

«Ας δούμε τις πρόσφατες επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας. Τι σημαίνουν οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχουν περιθώρια μεγάλων συγκλίσεων με τη ΝΔ για τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας;

Σημαίνει, καθαρά, ότι υιοθετούν το στόχο της άρχουσας τάξης της χώρας για συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο όνομα της περιβόητης γεωστρατηγικής αναβάθμισης.

Σημαίνει ότι μοιράζονται τον κοινό στόχο με τις ΗΠΑ να καλοπιάσουν την τουρκική αστική τάξη, για να παραμείνει στο στρατόπεδο του ΝΑΤΟ και να κόψει τις παρτίδες με τη Ρωσία.

Γι' αυτό όλοι μαζί συστηματικά, διαχρονικά και παστρικά καλλιέργησαν στο λαό μας τον επικίνδυνο εφησυχασμό πως αν η Ελλάδα είναι το "καλό παιδί" των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, τότε θα κερδίσει την ασφάλεια των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων από τους "συμμάχους".

Αυτός ο μύθος καταρρέει παταγωδώς αυτές τις μέρες, μετά τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για την οριοθέτηση της τουρκικής και λιβυκής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Το ΝΑΤΟ "νίπτει τας χείρας του", αφού όπως λέει δεν είναι μέρος επίλυσης τέτοιων διαφορών ανάμεσα σε δύο κράτη - μέλη του. Η ΕΕ κάνει δηλώσεις όπως αυτές που έκανε και για την Κύπρο, που καθόλου δεν εμπόδισαν την πραγματοποίηση γεωτρήσεων από την Τουρκία στην ΑΟΖ της Κύπρου. Γι' αυτό τώρα η ΝΔ απλώς ψελλίζει, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ σφυρίζουν κλέφτικα.

Βήμα κατοχύρωσης των απαράδεκτων διεκδικήσεων

Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης έχει πολύ πιο σημαντικές επιπτώσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου από αυτές που παρουσιάζονται από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Αποτελεί βήμα της τουρκικής κυβέρνησης στην κατοχύρωση των απαράδεκτων και ανιστόρητων διεκδικήσεών της απέναντι στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Πέρα από την προσπάθεια εφησυχασμού και παραπλάνησης του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση, η συμφωνία Λιβύης - Τουρκίας πιθανά αποτελεί και προπομπός μελλοντικών αρνητικών εξελίξεων στο Αιγαίο.

Στα εμφανή αποτελέσματά της είναι ότι συρρικνώνεται τόσο η ΑΟΖ της Ελλάδας όσο και αυτή της Κύπρου. Δημιουργείται τετελεσμένο, σύμφωνα με το οποίο, για την χάραξη της τουρκικής ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης δεν λήφθηκε υπόψη η επήρεια των νησιών Καστελόριζου, Ρόδου, Κρήτης.

Ειδικά το τελευταίο αποτελεί προηγούμενο για την Τουρκία και για την επίλυση των "διαφορών της" με την Ελλάδα στο Αιγαίο, υλοποιώντας τη σχεδίασή της για διαχωρισμό του Αιγαίου, σε αυτό ανατολικότερα του 25ου μεσημβρινού, υπό τουρκική κυριαρχία, και σε αυτό δυτικότερα του 25ου μεσημβρινού, υπό ελληνική κυριαρχία, "διαγράφοντας" αυθαίρετα από το χάρτη την ύπαρξη ελληνικών νησιών του Αιγαίου.

Η Τουρκία αποκτά τη δυνατότητα αεροναυτικής απομόνωσης της Κύπρου, ενώ με την αξιοποίηση των στρατιωτικών της μέσων σταδιακά μετατρέπει τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη.

Η στρατιωτική συνεργασία και η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία από τον πρωθυπουργό - μαϊμού της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη σπαρασσόμενη από εμφύλιες συγκρούσεις Λιβύη.

Ενδεικτικές της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι δηλώσεις Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν. Το μοναδικό στοιχείο συμφωνίας μεταξύ των δύο, όπως δήλωσε, υπήρξε η συνέχιση των συζητήσεων για τα αμερικανοΝΑΤΟικής έμπνευσης Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Η πείρα μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι τα ΜΟΕ όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν εμπιστοσύνη, αλλά μπορεί να οξύνουν αντιθέσεις σε περίπτωση αποχώρησης της μίας ή της άλλης πλευράς και με την κατάρρευση αυτής της διαδικασίας να ενσωματώσει νέα στοιχεία κλιμάκωσης στις σχέσεις των δύο κρατών.

Είναι αυτά τα ΜΟΕ, τα οποία τη χρονική περίοδο που υποτίθεται ότι "οικοδομούνται", την ίδια στιγμή η τουρκική ηγεσία, πατώντας πάνω στη θεωρία της "Γαλάζιας Πατρίδας", προωθεί τα σχέδιά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πάλη για να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας

Κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί, πολύ περισσότερο που σήμερα ακόμα και ακούσια μπορεί να προκληθεί ένα "ατύχημα" και να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο λόγω της έντασης που επικρατεί, ενώ η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να επιχειρήσει και από στρατιωτικές βάσεις που διαθέτει εκτός της τουρκικής επικράτειας.

Τέτοιες βάσεις, με αντίστοιχο δυναμικό και υποδομές, φιλοξενούνται στο Κατάρ, στην Αλβανία, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, στο Σουδάν. Αυτές οι βάσεις τής δίνουν την δυνατότητα και να επιτηρεί και να υπερασπίζεται τις τεράστιες θαλάσσιες ζώνες που ορίζει αυθαίρετα ως περιοχές δικαιοδοσίας της, ως τμήματα της λεγόμενης "Γαλάζιας Πατρίδας".

Το ψευτοδίλημμα "συμβιβασμός με την Τουρκία και συνεκμετάλλευση ή πολεμική εμπλοκή", που διακινούν με διάφορες παραλλαγές η κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία, είναι εξίσου επικίνδυνο για το παρόν και το μέλλον του λαού μας, για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, για την ειρήνη.

Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου βεβαιωμένα υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, κυρίως φυσικού αερίου. Αυτά τα κοιτάσματα θέλει να τα ελέγξει και η αστική τάξη της Ελλάδας και της Τουρκίας, άλλα κράτη της περιοχής αλλά και οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Κίνα και βάλε. Αυτοί οι έντονοι ανταγωνισμοί οδηγούν μαθηματικά σε πολεμικές συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Τέτοιοι ανταγωνισμοί βρίσκονται από τις πολύχρονες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στην ίδια τη Λιβύη.

Το ΚΚΕ τοποθετείται καθαρά, με ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους, στο λαό και τη νεολαία της πατρίδας μας. Αυτό που μπορεί να ταρακουνήσει για τα καλά τα νερά και να φωτίσει μία άλλη διέξοδο είναι ο άμεσος απεγκλωβισμός της χώρας από τον θανάσιμο εναγκαλισμό του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Είναι η πάλη για να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας, για να ανοίξει ο δρόμος για άλλες εναλλακτικές, σε συντονισμό με τα λαϊκά κινήματα της περιοχής και του υπόλοιπου κόσμου, για ριζικές αλλαγές.

Οι βάσεις όχι μόνο δεν προστατεύουν αλλά εκθέτουν το λαό σε θανάσιμους κινδύνους

Πριν δυο μήνες μόλις, η ελληνική κυβέρνηση πανηγύριζε για την επίσκεψη Πομπέο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανταγωνίζεται με τη ΝΔ για το ποιος πρέπει να κρατάει το τρόπαιο της νέας ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας. Και οι δύο μίλησαν για ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, οικονομικής και στρατιωτικής.

Ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης πριν ένα μήνα δήλωνε ότι θα ξαναματώσουν ο ελληνικός λαός και οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας σε πολέμους δίπλα στους Αμερικάνους.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, την οποία ακολούθησαν όλα τα βασικά αστικά κόμματα, αποτυπώνονται στα αποτελέσματα που έχουμε τις τελευταίες μέρες. Χρεοκόπησε αυτή η πολιτική.

Και αφού έδωσαν γην και ύδωρ σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, αφού αφαιρούν κάθε χρόνο από το λαό μας πάνω από 4 δισ. για να πληρώνουμε το ΝΑΤΟ, γυρνάνε και λένε: "Αν υπάρξει πολεμική εμπλοκή με την Τουρκία θα είμαστε μόνοι μας!".

Τόσο "κερδισμένος" είναι ο λαός μας από τις διεθνείς συμμαχίες του κεφαλαίου. Τόση "ασφάλεια" και "προστασία" τού παρέχουν.

Ορισμένοι, κακοποιώντας τις θέσεις του ΚΚΕ, μας καταλογίζουν ότι προτείνουμε έναν μοναχικό δρόμο, που θα αδυνατίσει την χώρα και τελικά δεν συμφέρει τον ελληνικό λαό. Το αντίθετο ισχύει.

Η θέση μας, ότι ο ελληνικός λαός μαζί με το λαό της Τουρκίας, τους άλλους λαούς της περιοχής, μπορούν να επιβάλουν με την πάλη τους την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ, είναι η πιο φιλική θέση για τους λαούς και τις χώρες μας.

Είναι σημαντικό να αναπτύξουμε σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου. Και με τις ΗΠΑ και με τη Ρωσία και με την Κίνα και με άλλες. Αυτές οι σχέσεις όμως να στηρίζονται στους λαούς και τα κινήματά τους σε αυτές τις χώρες. Να στηρίζονται σε μια εξουσία που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι των διαφόρων επιχειρηματικών κολοσσών, που τρώγονται σαν τους λύκους για το ποιος θα πρωτοβάλει χέρι στις πλουτοπαραγωγικές πηγές στην περιοχή μας και σε όλο τον κόσμο.

Αποκλείουμε όλα τα ψευτοδιλήμματα. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία υποχώρηση σε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Οποια συμφωνία και διευθέτηση με την Τουρκία πρέπει να γίνει στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Οι εξελίξεις δείχνουν πως οι ιμπεριαλιστές φίλοι δεν πιάνονται. Χρόνια ακούτε για τη βάση της Σούδας, πόσο δήθεν προστατεύει τη χώρα και ιδιαίτερα - όπως λένε - την Κρήτη. Αβύθιστο αεροπλανοφόρο την αποκαλούν Αμερικάνοι στρατηγοί αλλά και Ελληνες υπουργοί.

Εμπόδισε μήπως η ύπαρξη της βάσης της Σούδας τον Ερντογάν να αμφισβητεί την επήρεια της Κρήτης, όπως και άλλων νησιών; Κάθε άλλο.

Οι βάσεις όχι μόνο δεν μας προστατεύουν, αλλά αντίθετα εκθέτουν το λαό μας σε θανάσιμες απειλές, αφού γίνονται στόχος των αντίπαλων δυνάμεων.

Τα κυριαρχικά δικαιώματα παίζονται στα ζάρια για να υπηρετηθούν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Πολλοί λένε αυτές τις μέρες ότι δεν γίνεται να αντιπαρατίθενται τα κόμματα στα "εθνικά" - όπως λένε - θέματα. Ομως βλέπουμε ότι κανένα από τα άλλα κόμματα δεν προτείνει κάτι διαφορετικό, κάποια εναλλακτική ριζικά διαφορετική.

Τι επιδιώκουν; Να μην αναδειχθεί ο δρόμος που μας έφερε ως εδώ. Γιατί τον υπηρέτησαν πιστά.

Να μη φανεί ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας παίζονται στα ζάρια, μόνο και μόνο για να υπηρετηθούν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και οι ανταγωνισμοί για το πώς το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θα ανασχέσουν τη ρωσική και την κινεζική επιρροή στην περιοχή, επιδιώκοντας να χαράξουν τον ενεργειακό χάρτη με βάση τα δικά τους συμφέροντα. Να μη φανεί ότι η ιμπεριαλιστική "ειρήνη" με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών προετοιμάζει και δεν αποκλείει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Ξέρουν ότι η πείρα που αποκτά ο λαός μας, αν αξιοποιηθεί σωστά, αν συναντηθεί με τη δράση και την πολιτική του ΚΚΕ, μπορεί να αφυπνίσει, να ξεσηκώσει, να εμπνεύσει για συμμετοχή στον αγώνα, να τους σαρώσει όλους: Και τις κυβερνήσεις και το σύστημά τους.

Για να έχουμε μία Ελλάδα που τις τύχες της χώρας, τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας θα τα έχει ο λαός στα χέρια του. Για να μπει τέλος στο σύστημα των πολέμων, της φτώχειας, της προσφυγιάς.

Στο χέρι μας είναι. Στο Κόμμα μας έχουμε εμπιστοσύνη. Γιατί, όπως τραγουδάτε κι εσείς εδώ στην Κρήτη:

"Μην περιμένεις πως θα 'ρθει

κάποιος, κι από καλή ψυχή

θα σου χαρίσει κάτι.

Μόνο η πάλη η ταξική

και με το δίκαιο σπαθί,

στα χέρια του εργάτη"».

Την τουρκική επιθετικότητα δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει η πρόσδεση στο ΝΑΤΟ

Μιλώντας στο Ηράκλειο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο πώς η πρόσδεση της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα:

«Αντίθετα, αυτές οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες δίνουν "αέρα στα πανιά" της τουρκικής επιθετικότητας.

Αλήθεια, το ΝΑΤΟ δεν είναι αυτό που δεν αναγνωρίζει καν σύνορα ανάμεσα στις χώρες - μέλη του; Το ΝΑΤΟ δεν είναι που θεωρεί το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο; Οι ΗΠΑ και ο "διαβολικά καλός" Τραμπ του Τσίπρα δεν είναι που δεν θέλουν να τα χαλάσουν με την Τουρκία, για να μην τη χαρίσουν στη Ρωσία;

Κι ενώ τόσα χρόνια μάς έχουν γανώσει το μυαλό με τις δήθεν συμμαχίες - ουσιαστικά τις συμμαχίες της ελληνικής αστικής τάξης - που δήθεν παρέχουν προστασία και ασφάλεια στο λαό και τη χώρα μας, τώρα ρίχνουν στο τραπέζι το ζήτημα της συνδιαχείρισης του Αιγαίου.

Μόνο που το ιδεολόγημα που προβάλλουν, για την ανάγκη ενός επώδυνου συμβιβασμού με την Τουρκία και συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και των οικοπέδων της Κύπρου, ώστε να αποφύγουμε δήθεν μια πολεμική εμπλοκή, είναι ψεύτικο και εξίσου επικίνδυνο για το παρόν και το μέλλον του λαού μας, για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, για την ειρήνη.

Γιατί εδώ, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στο Αιγαίο, μια περιοχή πλούσια σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων, κυρίως φυσικού αερίου, ανταγωνίζονται ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Κίνα, για το ποιος θα βάλει στο χέρι τον πλούτο αυτής περιοχής.

Σ' αυτό το έδαφος εκδηλώνεται και ο ανταγωνισμός της τουρκικής αστικής τάξης με την ελληνική αστική τάξη. Και οι ανταγωνισμοί οδηγούν σε πολεμικές συγκρούσεις, όπως με τραγικό τρόπο έχει αποδειχθεί, με τις πολύχρονες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στην ίδια τη Λιβύη.

Ο λαός μας πρέπει να απορρίψει τα εκβιαστικά διλήμματα, να μη δεχτεί καμία υποχώρηση σε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Να σκεφτεί πως εάν στην Ελλάδα και στην Τουρκία έκαναν κουμάντο οι λαοί, εάν και στις δύο χώρες, όπως και σε άλλες γειτονικές μας χώρες στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, την εξουσία είχε η εργατική τάξη της κάθε χώρας, το σίγουρο θα ήταν πως θα έβρισκαν τρόπο να λύσουν τις διαφορές τους.

Εκεί λοιπόν πρέπει να πάμε. Εκεί πρέπει να κατευθύνεται η πάλη μας, και μέσα στην Ελλάδα και σε κάθε άλλη χώρα της περιοχής. Αυτήν την προοπτική πρέπει να φωτίσει η πάλη για να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, να κλείσουν οι στρατιωτικές βάσεις, δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».


Συζήτηση με εργαζόμενους στην Υγεία στο νομό Χανίων

Από τη συνάντηση με τους εργαζόμενους στην Υγεία
Από τη συνάντηση με τους εργαζόμενους στην Υγεία
Συνάντηση και διεξοδική συζήτηση με εκπροσώπους του νοσηλευτικού και επιστημονικού προσωπικού του Νοσοκομείου Χανίων, και συνολικά του χώρου της δημόσιας Υγείας στο νομό, είχε το Σάββατο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κρήτη. Στη συνάντηση πήραν μέρος εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, των γιατρών του νοσοκομείου, του Σωματείου Εργαζομένων στο ψυχιατρείο, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, εκπρόσωποι του ΕΚΑΒ, προϊστάμενοι τμημάτων του νοσοκομείου, εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας του νομού.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ενημερώθηκε για το πολύ σημαντικό έργο που προσφέρει το νοσοκομείο υπό αντίξοες συνθήκες, καθώς υποφέρει από τη συνολική πολιτική υποχρηματοδότησης, υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης του κρίσιμου για τον λαό τομέα της δημόσιας Υγείας. Οπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι, το νοσοκομείο αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα έλλειψης προσωπικού, από γιατρούς και νοσηλευτές έως οδηγούς στο ΕΚΑΒ, με συνέπειες στις παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά και στην εντατικοποίηση της δουλειάς για τους ίδιους. Οι εργαζόμενοι υπερασπίστηκαν το αυτονόητο αίτημα της πρόσληψης προσωπικού, της γενναίας ενίσχυσης της Υγείας απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, της ανάπτυξης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και δομών Πρόνοιας κ.α.. Εθεσαν επιπρόσθετα και τα μισθολογικά τους αιτήματα με κυρίαρχο την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αφού ανέπτυξε τις θέσεις του Κόμματος για τον τομέα της Υγείας και για τα ζητήματα που προηγούμενα είχαν τεθεί απ' τους παρευρισκόμενους, εξέφρασε την πάγια στήριξη του ΚΚΕ στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και σημείωσε την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην πολιτική που μετατρέπει την Υγεία σε πανάκριβο εμπόρευμα, να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη κοινωνία που θα καλύπτονται ολόπλευρα οι ανάγκες των εργαζομένων.

  • Αναλυτικό ρεπορτάζ από τη συζήτηση θα δημοσιεύσει ο «Ριζοσπάστης» στο αυριανό φύλλο.

Στο καφέ «Κήπος» στα Χανιά

Το πανέμορφο ατμοσφαιρικό καφέ «Κήπος» στα Χανιά επισκέφτηκε το πρωί του Σαββάτου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συνοδευόμενος από τους Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Σάββα Βασιλειάδη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΚΟ Κρήτης, Γιώργο Νταγκουνάκη, μέλος της ΚΕΟΕ και Αλέκο Μαρινάκη, Γραμματέα της ΚΟ Χανίων.

Τον Δ. Κουτσούμπα υποδέχτηκε ο ιδιοκτήτης, Β. Σταθάκης, με τον οποίο συνομίλησαν για αρκετή ώρα και του πρόσφερε κάδρο με φωτογραφία των αμμόλοφων της Ποταμίδας, του χωριού του αλησμόνητου Μάνου Κατράκη, χώρο όπου ο ηθοποιός έκανε πρόβες πριν αρχίσει την επαγγελματική του πορεία.


Το «παρών» στην εκδήλωση της ΤΕ Χανίων το βράδυ του Σαββάτου, στο κέντρο «Αλκυών» στο Μάλεμε, έδωσαν ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, δημοτικοί σύμβουλοι, απόστρατοι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων και εκπρόσωποι μαζικών φορέων. Ο δήμαρχος πρόσφερε στον Δ. Κουτσούμπα ένα λεύκωμα για την Κρήτη. Λίγο αργότερα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έλαβε ένα ακόμα ...δώρο, απ' τα μέλη της ΚΝΕ που του πρόσφεραν το καλαίσθητο ημερολόγιο της Οργάνωσης Κρήτης για το 2020.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ