ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ζήτημα για το λαό είναι να πιάσει το δικό του νήμα και να τραβήξει μπροστά

Από τη συνεστίαση στο Ρέθυμνο
Από τη συνεστίαση στο Ρέθυμνο
Μιλώντας στη συνεστίαση στο Ρέθυμνο ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Και εδώ στο Ρέθυμνο, στην Κρήτη, μπαίνουμε μπροστά για την οργάνωση της πάλης του λαού, για να δοθεί αποφασιστική, μαχητική απάντηση στην πολιτική που στη μία της όψη έχει την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στους μισθούς, στις συντάξεις, στη μόρφωση. Και στην άλλη όψη της, την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που φέρνουν τον ελληνικό λαό αλλά και τους άλλους λαούς της περιοχής μπροστά σε μεγάλους, θανάσιμους κινδύνους.

Και αυτή η πολιτική έχει συνέχεια, γιατί συνέχεια θέλουν να έχει, χωρίς ανακοπές, η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλίων. Απόδειξη, ότι η ΝΔ χωρίς να χάσει χρόνο έπιασε το νήμα από κει που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει με ταχύτητα την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Γιατί να πρωτομιλήσουμε; Για το "νέο Ασφαλιστικό" - καρμανιόλα; Το Φορολογικό, δηλαδή τις ελαφρύνσεις στο κεφάλαιο; Τις αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία;

Την ίδια στιγμή βέβαια που συνεχίζονται οι επιθέσεις των ΜΑΤ σε διαδηλωτές, έχει καταπατηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο, ο συνδικαλιστικός νόμος περιορίζει κι άλλο τα εργατικά δικαιώματα και είναι έτοιμα τα σχέδια για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Απόδειξη πως η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής πάει χέρι - χέρι με τον αυταρχισμό και την καταστολή.

Το ζήτημα για το λαό είναι να πιάσει το δικό του νήμα, αυτό που μπορεί να ενώσει τους αγώνες, τις διεκδικήσεις του εργάτη, του άνεργου, του φτωχού αγρότη και αυτοαπασχολούμενου, και να τραβήξει μπροστά.

Μόνο μπροστά.

Γιατί σήμερα, όσο δύσκολα κι αν φαίνονται τα πράγματα, όσο κι αν πέφτει βαριά η σκιά του αρνητικού συσχετισμού στη συνείδηση, όσο κι αν βαραίνουν οι ανατροπές, το πισωγύρισμα, η αντεπανάσταση, οι σημερινές δυνατότητες που δίνει η πρόοδος της επιστήμης, της παραγωγής, της τεχνικής, μπορούν να διαμορφώσουν ένα ανώτερο επίπεδο ζωής για τους εργαζόμενους και το λαό μας.

Γιατί σήμερα, εδώ σ' αυτή τη χώρα, που έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, ικανό και έμπειρο εργατικό δυναμικό, ικανό επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό, ο λαός μας θα μπορούσε να απολαμβάνει σταθερή δουλειά με δικαιώματα, αξιοπρεπή μισθό, δωρεάν και αναβαθμισμένη Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια. Θα μπορούσε πραγματικά να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες όλων.

Γι' αυτό δρούμε με πείσμα και επιμονή μέσα στο λαό, στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές, σε πόλεις και χωριά, ώστε να ενισχύεται το στρατόπεδο της πάλης, της διεκδίκησης, ώστε να ανάβουν εστίες αντίστασης σε χώρους δουλειάς και μόρφωσης, στις πόλεις και τα χωριά. Για να μπουν στο επίκεντρο της πάλης του λαού οι δικές του ανάγκες και όχι οι προτεραιότητες των ομίλων και οι στόχοι τους, που για το λαό μεταφράζονται σε εκμετάλλευση, πολέμους, φτώχεια και ανασφάλεια.

Με αγώνα, γνώση, τόλμη και αντοχή, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να κερδίζει έδαφος η πρόταση πάλης και εξουσίας του ΚΚΕ.

Γιατί ο σοσιαλισμός, η εργατική εξουσία, μπορεί να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις που έρχονται στο προσκήνιο προς όφελος της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των φτωχών επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.

Να δυναμώσει η αλληλεγγύη και ο αγώνας ενάντια στις πολιτικές που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες

Ο λαός μας, που χρόνια τώρα ζει το δράμα των προσφύγων, μπορεί να καταλάβει πως όσο υπάρχουν ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και επεμβάσεις θα υπάρχουν άνθρωποι που ξεριζώνονται, οικογένειες με μικρά παιδιά που θα αναζητούν μια καλύτερη ζωή, μακριά από τις βόμβες, τις καταστροφές. Στις Μόριες, αλλά και στις νέες Αμυγδαλέζες που θέλει να φτιάξει η κυβέρνηση της ΝΔ, και εδώ στην Κρήτη, για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα στο Προσφυγικό, μπορεί να δει ο λαός μας τα τραγικά, απάνθρωπα αποτελέσματα της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιεί όμως και η ΝΔ, της Συνθήκης του Δουβλίνου, της απαράδεκτης πολιτικής της ΕΕ, η οποία επιδεινώνει μέρα με τη μέρα το προσφυγικό πρόβλημα.

Αυτή η πολιτική ανοίγει την πόρτα στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, που διάφοροι καλοθελητές θέλουν να την κρατήσουν ανοιχτή, όπως συμβαίνει σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ολοι αυτοί πρέπει τώρα να απομονωθούν και εδώ στην Κρήτη, στο Ρέθυμνο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, από το λαό μας, που εκδηλώνει καθημερινά την αλληλεγγύη του.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός της Κρήτης δεν μπορεί παρά να αγκαλιάσει τα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, των επεμβάσεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, κάθε μετανάστη και πρόσφυγα, κάθε παιδί που χωρίς να το θέλει αναγκάστηκε να φύγει από την πατρίδα του για να γλιτώσει από τους βομβαρδισμούς, τον όλεθρο και τη φτώχεια που σπέρνει στις χώρες τους ο καπιταλισμός.

Και την ίδια ώρα να δυναμώσει τον αγώνα ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, ενάντια στη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, για να κλείσουν τα άθλια hot spots και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο - φυλακή. Για να απαιτήσουμε χώρους φιλοξενίας ανοιχτούς, ανθρώπινους και αξιοπρεπείς, με υποδομές που να καλύπτουν τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων σε στέγαση και υγιεινή, νερό και ό,τι άλλο απαιτείται για τη φιλοξενία των πιο ευάλωτων από τους πρόσφυγες, που είναι τα παιδιά.

Για να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους.

Για να προχωρήσουν άμεσα οι οικογενειακές επανενώσεις σε χώρες της ΕΕ. Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τους ασυνόδευτους ανήλικους.

Να επισπευστούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου σε όλους όσοι προέρχονται από χώρες πολέμων, χώρες που ζουν κάτω από κατοχή, καθώς και σε θύματα αντιδραστικών καθεστώτων.

Να εξασφαλιστούν δωρεάν και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στην Εκπαίδευση.

Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Να δοθούν άδειες διαμονής όσων ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, χωρίς παράβολα, εξουθενωτικές προϋποθέσεις και ταλαιπωρία. Να κατοχυρωθούν ισότιμα δικαιώματα.

Οσο κι αν τα πράγματα φαίνεται να μένουν στάσιμα, η αλήθεια αποτυπώνεται στο σύνθημά μας:

Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο Σοσιαλισμός! Για το στόχο αυτό δουλεύουμε από σήμερα, σε καθημερινή βάση, προετοιμαζόμαστε, δυναμώνουμε.

Εχουμε την ιστορική αισιοδοξία και την πίστη στις αρχές μας, στη θεωρία μας, στο Πρόγραμμά μας, στην ίδια τη δυναμική της ταξικής πάλης.

Γιατί, όπως λέτε κι εσείς εδώ στην Κρήτη:

"Αγώνες με συνέπεια και πείρα ενός αιώνα,

για παρακαταθήκη του, τα έχει ένα Κόμμα:

Το Κάππα Κάππα Εψιλον, που στόχο έχει βάλει

να οργανώσει το λαό στην ταξική την πάλη.

Να απαλλαγεί οριστικά απ' την μπουρζουαζία

κι από της εκμετάλλευσης τη βάρβαρη εξουσία"».

Ο λαός να κάψει τα σενάρια των εκβιασμών και της ενσωμάτωσης

Από τα Χανιά, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα και σημείωσε:

«Η αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι καλά κουρδισμένη. Η ΝΔ απειλεί με διπλές εκλογές, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν ταλαιπωρία. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει την πάσα για να θυμηθεί την "κασέτα" των παλιών καιρών, έχοντας κυβερνήσει 4,5 χρόνια, έχοντας συγκυβερνήσει ακόμα και με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, περισυλλέγοντας ξανά ό,τι έχει αφήσει το παλιό ΠΑΣΟΚ. Εχοντας αναγορεύσει σε "αριστερά" και "πρόοδο" τις υποκλίσεις στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, στο μεγάλο κεφάλαιο, τώρα ξαναψελλίζει τα περί συστράτευσης για μια "κυβέρνηση προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων".

Ζορίζονται όταν τους λέμε πως το πλέον ρεαλιστικό σενάριο σε περίπτωση αδιεξόδου στον σχηματισμό κυβέρνησης είναι μία συγκυβέρνηση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ή τουλάχιστον να ανοίξει ο δρόμος προς μία τέτοια προοπτική.

Αυτό το βασίζουμε στις πράξεις και τις διακηρύξεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιοι αλήθεια από τον ΣΥΡΙΖΑ ξαφνιάζονται και ξορκίζουν αυτό το ενδεχόμενο το οποίο θέτει το ΚΚΕ;

Ολα αυτά τα στελέχη, που σε διάφορες περιόδους και από διάφορα πόστα έχουν συγκυβερνήσει ήδη με τη ΝΔ, όλοι αυτοί που έχουν διαμορφώσει πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Τα ίδια δεν έλεγε και παλιότερα το ΠΑΣΟΚ; "Να πέσει η φωτιά να μας κάψει" - έλεγαν - "αν συγκυβερνήσουμε με τη ΝΔ!".

Το έκαναν όμως κι αυτό, και τώρα ζητάνε από το λαό να κάνει πως δε θυμάται. Ομως ο λαός μας, οι αριστεροί, οι προοδευτικοί άνθρωποι και εδώ στην Κρήτη δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου. Και μπορούν σήμερα, αξιοποιώντας την πείρα τους, να απαντήσουν και στους εκβιασμούς και στα ψευτοδιλήμματα.

Τα σενάρια των εκβιασμών και της ενσωμάτωσης μπορεί να τα κάψει ο λαός με τη διαμόρφωση μιας πλατιάς αντικαπιταλιστικής - αντιμονοπωλιακής κοινωνικής συμμαχίας, με τη συμπόρευση με το ΚΚΕ στη μάχη για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών του εργαζόμενου λαού, της νεολαίας μας».


Ο λαός με την πάλη του μπορεί να επιβάλει να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του

Μιλώντας στο Ηράκλειο ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε:

«Και εδώ στο Ηράκλειο, στην Κρήτη, απευθυνόμαστε στους εργάτες και τις εργάτριες, στους υπάλληλους, στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες, στη νεολαία μας, με το βλέμμα στραμμένο στο ασφυκτικό σήμερα, αλλά και στο ελπιδοφόρο αύριο, που μπορεί να διαμορφώσει ο λαός με την πάλη του, τις διεκδικήσεις του, επιβάλλοντας να ικανοποιηθούν επιτέλους οι σύγχρονες ανάγκες του.

Είμαστε μπροστά σε κάθε αγωνιστική ανάταση, ακόμα και για τα στοιχειώδη δικαιώματα, που σήμερα μπαίνουν στο στόχαστρο από το μεγάλο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του.

Είμαστε μπροστά σε κάθε προσπάθεια να ανάψει έστω και μια μικρή εστία αντίστασης, διεκδίκησης, για να μη χαθεί ούτε ένα μεροκάματο, για να μη γίνει ούτε μια απόλυση, για να απαιτήσουμε τα αυτονόητα, όλα αυτά που έχει ανάγκη σήμερα ο εργάτης, ο άνεργος, ο άνθρωπος του μόχθου για να ζήσει τα παιδιά του.

Είμαστε μπροστά σε κάθε προσπάθεια οργάνωσης, κινητοποίησης, ανασύνταξης του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος.

Αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν καλύτερα οι ίδιοι οι εργάτες της περιοχής. Οπως αυτοί της Ανακύκλωσης, που ξέρουν ότι έχουν να υπολογίζουν σε μία σταθερή, μάχιμη δύναμη για κάθε διεκδίκησή τους: Στο ΚΚΕ.

Από το Ηράκλειο
Από το Ηράκλειο
Οι εργάτες που βλέπουν τους επενδυτές στον κλάδο διαχείρισης των απορριμμάτων να ξεκοκαλίζουν τεράστια ποσά από τα ΕΣΠΑ, από κρατικές επιδοτήσεις και οι ίδιοι είναι αντιμέτωποι με την απληρωσιά, τα εργατικά ατυχήματα, τη μεγάλη αβεβαιότητα, για το πώς και αν θα έχουν δουλειά, ενώ ακόμα και το δίκαιο αίτημά τους να εντάσσονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, δεν ικανοποιήθηκε από καμιά κυβέρνηση, ούτε απ' αυτή που προσπάθησε να ντύσει με αριστερό περιτύλιγμα τα αντεργατικά της μέτρα.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού, που μπορεί να εξυπηρετούν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες που κάνουν τις διακοπές τους εδώ στο όμορφο νησί της Κρήτης, αλλά οι ίδιοι δεν ξεκουράζονται ποτέ, παρά μόνο τους μήνες της ανεργίας, περιμένοντας τη νέα σεζόν.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, που προσπαθούν να τα κρατήσουν όρθια, με εξαντλητικά ωράρια, αφού οι αναγκαίες προσλήψεις που απαιτούνται, δεν γίνονται, γιατί, όπως απαντούσε η προηγούμενη κυβέρνηση και όπως απαντάει και η σημερινή, "δεν μπορεί το κράτος να ανταποκριθεί οικονομικά".

Το ίδιο κράτος, βέβαια, δεν απαντάει με τον ίδιο τρόπο όποτε το μεγάλο κεφάλαιο ζητάει απαλλαγές, μείωση φορολογίας, σβήσιμο προστίμων και χρεών.

Ετσι, λοιπόν, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις συμμετέχουν μόνο κατά 7% στο σύνολο των φορολογικών εσόδων, η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε κι άλλο τους φορολογικούς συντελεστές, από το 28% στο 24% και για τα διανεμόμενα κέρδη, από το 10% στο 5%, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα συνεχίζουν να πληρώνουν το 93% των φορολογικών εσόδων.

Η εργατική τάξη, ο λαός θα συνεχίζει να "πληρώνει το μάρμαρο"! Η εργατική τάξη θα συνεχίζει να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία, θα πληρώνει και για την Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία, αφού οι κρατικές δαπάνες παραμένουν παγωμένες, ενώ οι ελλείψεις σε υποδομές και πάνω απ' όλα σε προσωπικό είναι πολύ μεγάλες.

Και όλα αυτά, σε συνθήκες ανάπτυξης, επενδύσεων, όπως λένε το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά στελέχη, αφού, σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης, οι επενδυτές, για να στηριχτούν, δεν έχουν ανάγκη μόνο από ζεστό κρατικό χρήμα για τις επενδύσεις τους, έχουν ανάγκη και από διάφορες άλλες διευκολύνσεις, όπως είναι για παράδειγμα το πεδίο ελεύθερο, απαλλαγμένο από κάθε εμπόδιο συνδικαλιστικής δράσης, απαλλαγμένο από τα εργατικά σωματεία.

Αυτό το καθάρισμα που άφησε στη μέση ο ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε να τελειώσει η ΝΔ, με την ωμή παρέμβαση του κράτους στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με τις ενώσεις προσώπων, την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας, τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, την προσπάθεια δηλαδή να μπει το εργατικό κίνημα στον ηλεκτρονικό γύψο.

Ερχονται να ολοκληρώσουν το έγκλημα στην Κοινωνική Ασφάλιση

Το νέο Ασφαλιστικό, που δεν είναι και τόσο νέο, γιατί είναι συνέχεια των νόμων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ των προηγούμενων χρόνων - δεν το λέμε εμείς, ο Βρούτσης το ομολόγησε - έρχεται να ολοκληρώσει το έγκλημα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Γιατί έγκλημα είναι η συνολική ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, έτσι ώστε η Ασφάλιση από κοινωνικό δικαίωμα να μετατρέπεται σε "επένδυση" και ατομικό ρίσκο.

Εγκλημα είναι οι εργαζόμενοι να υποχρεώνονται για όλη τη ζωή τους να πληρώνουν ατέλειωτες εισφορές από το μισθό τους, ή ακόμα και φόρους, αλλά στο τέλος να μη γνωρίζουν τι θα πάρουν και αν θα πάρουν σύνταξη.

Και όλα αυτά δεν περιμένουμε να τα δούμε γραμμένα σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ. Τώρα πρέπει να τα συζητήσουμε, τώρα πρέπει να τα απορρίψουμε, να τα απορρίψουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσα στους τόπους δουλειάς, στα σωματεία τους, να τα απορρίψουν οι φτωχοί αγρότες στα χωριά, στους αγροτικούς συλλόγους, οι αυτοπασχολούμενοι ΕΒΕ στους συλλόγους τους, να τα απορρίψουν τα νέα παιδιά που ξέρουν πως στα χρόνια της εργασιακής ζούγκλας, της ευελιξίας, δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη.

Σ' αυτήν τη συζήτηση, που το ΚΚΕ έχει ανοίξει, με συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις, αλλά και μέσα στους τόπους δουλειάς, αναδεικνύουμε πως το κράτος πρέπει να εγγυάται το δικαίωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης σε όλους, γιατί δεν είναι εμπόρευμα να πωλείται.

Γιατί στη δική μας αντίληψη το Ασφαλιστικό δεν είναι κόστος. Γι' αυτό, βέβαια, χρειάζεται άλλη οικονομία, άλλη κοινωνία, που δεν θα φρενάρει, αλλά θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες.

Γιατί οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να ζήσουν περισσότερα χρόνια στα γεράματά τους εκτός παραγωγής, να ζήσουν ελεύθεροι, χωρίς το βραχνά της εργοδοτικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, να ξεκουραστούν και να διαθέσουν το χρόνο τους όπως αυτοί επιθυμούν. Και όχι όπως επιθυμούν οι καπιταλιστές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, που προσπαθούν να επιβάλουν την απασχόληση μέχρι τα βαθιά γηρατειά, με το βάρβαρο επιχείρημα της "ενεργού γήρανσης" που επιβάλλει η ΕΕ.

Γι' αυτό αγωνιζόμαστε για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, που περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας.

Ολα αυτά που συζητάμε, συνθέτουν την αντιδραστική κυβερνητική πολιτική, η οποία επιβάλλεται με ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής, όπως αποδεικνύουν και τα πρόσφατα έργα της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ολα αυτά και ακόμα περισσότερα, που είναι καθημερινότητα για όλους τους εργαζόμενους, δεν είναι μοιραία ούτε ουρανοκατέβατα.

Δεν πρόκειται να τα αποδεχτούμε! Ξέρουμε ότι δύσκολα θα αλλάξουν προς το καλύτερο, όπως ξέρουμε, επίσης, ότι με τίποτα δεν θα αλλάξουν, αν δεν το παλέψουν σκληρά, για να το επιβάλουν, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με την ταξική τους ενότητα, το δυνάμωμα των σωματείων, την απαλλαγή του συνδικαλιστικού κινήματος από τις φιλοεργοδοτικές, υποταγμένες ηγεσίες, οι οποίες είναι συνυπεύθυνες για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Απαντήσεις υπέρ του λαού μπορεί να δώσει μόνο η αντικαπιταλιστική γραμμή πάλης

Το ΚΚΕ καταθέτει όλες του τις δυνάμεις στην οργάνωση της πάλης και της λαϊκής αντεπίθεσης, για να αυξηθούν οι εστίες αντίστασης, να διευρύνεται η δύναμη του Κόμματος και της ΚΝΕ με νέους αγωνιστές και αγωνίστριες, για να αναπτύσσεται η Κοινωνική Συμμαχία των μισθωτών εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων αγροτών και ΕΒΕ, να αγκαλιάζει πιο πλατιά τις γυναίκες και τη νεολαία.

Απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις, διέξοδο υπέρ των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων μπορεί να δώσει μόνο η αντικαπιταλιστική γραμμή πάλης. Ο αγώνας για μία διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας, της οικονομίας της εξουσίας, ο αγώνας για το Σοσιαλισμό.

Το ΚΚΕ έχει επεξεργασμένο Πρόγραμμα και σχέδιο για να ζήσει ο λαός μας όπως του αξίζει.

Ζωή με σύγχρονα δικαιώματα και καπιταλιστική ανάπτυξη είναι ασυμβίβαστα μεταξύ τους. Ασφάλεια για το παρόν και το μέλλον και ταυτόχρονα συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όπως συμβαίνει σήμερα, δεν μπορούν να συμβαδίσουν.

Οι καπιταλιστές, οι κυβερνήσεις τους, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να καυχιούνται και να ανταλλάσσουν συγχαρητήρια για πολλά και διάφορα. Για ένα πράγμα όμως δεν δίνουν συγχαρητήρια ο ένας στον άλλον. Γιατί ένα πράγμα δεν καταφέρανε. Να τσακίσουν τη διάθεση για αντίσταση, τη διάθεση για διεκδίκηση, την προοπτική ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε και αλλιώς, μπορούν να αλλάξουν. Και αυτό θα το βρουν μπροστά τους.

Το ΚΚΕ γι' αυτό παλεύει και δεν πρόκειται να το βάλουν στο χέρι. Κάθε προσπάθειά μας, κάθε παρέμβασή μας παίρνει υπόψη της τη σημερινή πραγματικότητα, αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες της εποχής που μπορούν να αξιοποιηθούν για να "ανθρωπέψει ο άνθρωπος".

Γιατί εκεί πρέπει να κοιτάει η λαϊκή πάλη, εκεί πρέπει να προσανατολίζεται ο αγώνας, για να έχει διάρκεια, συνέχεια, να αφήνει παρακαταθήκες στην άνοδο της οργάνωσης, να θωρακίζεται τόσο απέναντι στην κρατική καταστολή, όσο και στην ενσωμάτωση, να αγκαλιάζει με τα αιτήματά του ακόμα περισσότερους, να ταρακουνάει τη μοιρολατρία. Το δρόμο για το αύριο που θέλουμε, για μία ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, τον ανοίγουν οι δύσκολες καθημερινές μάχες του σήμερα. Γι' αυτό είμαστε σίγουροι.

Καθήκον όλων μας είναι να δυναμώνουμε το Κόμμα μας, κάθε μέρα, κάθε ώρα, παντού, όπου χτυπά η καρδιά της εργατικής τάξης, του εργατικού - λαϊκού κινήματος, των αγροτικών μπλόκων του αγώνα, των φοιτητικών κινητοποιήσεων, των αντιιμπεριαλιστικών αντιπολεμικών δράσεων.

Γιατί όπως γράφει και ο Δημήτρης Περυσινάκης:

"Ολη η ζωή μας σύντροφοι, αγώνας και θυσία

Για μια ζωή καλλίτερη, με Λαϊκή Εξουσία

Που είναι μια ιστορική ανάγκη κι επιβάλει

Μικρό χαλίκι όποιος μπορεί, ή αγκωνάρι ας βάλει.

Σαν οργισμένος ποταμός το προλεταριάτο,

Θα ενωθεί και θάρθουνε στη γης τα πάνω κάτω"».


Συνάντηση με τον δήμαρχο Χανίων

Από τη συνάντηση με τον δήμαρχο Χανίων
Από τη συνάντηση με τον δήμαρχο Χανίων
Με τον δήμαρχο Χανίων Π. Σημαντηράκη συναντήθηκε το Σάββατο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κρήτη. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης πολυμελές κλιμάκιο του Κόμματος, ενώ από την πλευρά της δημοτικής αρχής παρών ήταν και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Ε. Δαμιανάκης.

Ο δήμαρχος Χανίων ανέπτυξε στον Δ. Κουτσούμπα μια σειρά σημαντικά προβλήματα του δήμου, που συνοπτικά αφορούν αρμοδιότητες δίχως πόρους, υποστελέχωση, γραφειοκρατικά εμπόδια κ.ά. Παράλληλα προσέφερε στον ΓΓ της ΚΕ δύο λευκώματα για την πόλη, ενώ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είμαστε σίγουροι ότι η θέση του ΚΚΕ και η πίεση προς την κεντρική εξουσία θα βοηθήσει στις όποιες διεκδικήσεις έχουμε θέσει από κοινού για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτά τα σημαντικά θέματα».

Από την πλευρά του ο Δ. Κουτσούμπας, σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, αναφέρθηκε αναλυτικά σε όσα επισήμανε κατά τη διάρκειά της:

«Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον δήμαρχο Χανίων, κατά τη διάρκεια αυτής της διήμερης επίσκεψής μας εδώ στα Χανιά, στην Κρήτη. Ανταλλάξαμε απόψεις για τα ζητήματα που έχουν να επιλύσουν το Δημοτικό Συμβούλιο και ο δήμαρχος για το καλό της πόλης.

Και βεβαίως θέσαμε εκ μέρους του ΚΚΕ μια σειρά προβληματισμούς και ζητήματα γύρω από τα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο. Ενα από τα κεντρικά ζητήματα αυτή την περίοδο, για παράδειγμα, όπως σε όλη τη χώρα και εδώ ακόμα περισσότερο, είναι τα ζητήματα πολιτικής προστασίας, που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία, την αντισεισμική προστασία, τη δασοπροστασία. Είναι ζητήματα δηλαδή που άπτονται της ζωής, της επιβίωσης και της προστασίας της περιουσίας των συνανθρώπων μας και εδώ, στον τόπο με τις συνεχείς πλημμύρες και με την έλλειψη - κυρίως - έργων υποδομής τα οποία χρειάζονται.

Ταυτόχρονα θέσαμε τα ζητήματα της αναγκαιότητας της σχολικής στέγης, τα ζητήματα της Παιδείας, της Υγείας, που με τις αρμοδιότητες που χορηγεί συνεχώς, όπως ξέρετε, το κράτος, η κεντρική εξουσία προς την Τοπική Διοίκηση, χωρίς τους απαραίτητους πόρους και την κρατική χρηματοδότηση, επιτείνουν το πρόβλημα και τα αδιέξοδα σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς για τη ζωή του λαού και εδώ στην περιοχή, όπως είναι η Υγεία, όπως είναι η Παιδεία των παιδιών μας.

Θέσαμε επίσης το ζήτημα της ανάγκης στελέχωσης των υπηρεσιών σε μια σειρά τομείς, έτσι ώστε να διευκολύνονται οι διαδικασίες και να εξυπηρετούνται οι πολίτες, αλλά αυτό χρειάζεται πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με σταθερή δουλειά και σε πάρα πολλές ειδικότητες.

Και τέλος, αλλά όχι τελευταίο σε σπουδαιότητα κατά την άποψή μας, είναι η αξιοποίηση του ιστορικού χώρου του Ιτζεδίν, που δεν έχει μόνο ιστορική αλλά και τεράστια πολιτιστική, αρχιτεκτονική σημασία. Υπόκειται στη φθορά του χρόνου και πρέπει να γίνουν έργα αποκατάστασης, πρέπει να φύγει από το υπερταμείο, πρέπει να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία και θα πρέπει να αποτελέσει ένα ακόμη στοιχείο επίσκεψης, ξενάγησης, ανάπτυξης της ιστορικής γνώσης, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και της ίδιας της ιστορίας του τόπου από τις νέες γενιές. Κι αυτό θα διευκολύνει και την τοπική οικονομία εδώ της περιοχής αλλά και κυρίως θα δίνει γνώση, θα δίνει δύναμη για να προχωρήσουμε στο μέλλον. Γιατί λαός χωρίς το ιστορικό του παρελθόν, χωρίς τη μεγάλη, την πλούσια πολιτιστική του κληρονομιά, δεν μπορεί να πάει για πολύ και μακριά μπροστά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ