ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Κάλεσμα επαγρύπνησης ενάντια στους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς του μηχανισμού των εφοπλιστών

Την «ωμή επέμβαση εφοπλιστών, κυβέρνησης ΝΔ, του μηχανισμού του αστικού κράτους, που με εκφυλιστικές - νόθες διαδικασίες στις αρχαιρεσίες στα εργοδοτικά - κυβερνητικά σωματεία (σφραγίδες), επιχειρούν τον έλεγχο της ΠΝΟ και την ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών», καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο αυτής της επέμβασης εντάσσεται και η σύγκληση έκτακτου συνεδρίου της ΠΝΟ όπως την σχεδιάζουν οι γνωστές «πλειοψηφίες».

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα τρία ναυτεργατικά σωματεία επισημαίνουν:

«Μετά το όργιο νοθείας του μηχανισμού των εφοπλιστών στις αρχαιρεσίες της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ), που πραγματοποιήθηκαν από 1/10/2019 έως 10/12/2019, με την αποστολή χιλιάδων ψηφοδελτίων από ταχυδρομικά καταστήματα της Αττικής, με επιστολική "ψήφο", επιδιώκουν τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου της ΠΝΟ, για την αντικατάσταση φθαρμένων συνδικαλιστών, όπως ο Γ. Χαλάς, γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, με άλλα πρόσωπα - στελέχη εφοπλιστικών εταιρειών, πρόθυμα να συνεχίσουν στην ίδια ρότα προηγούμενων εργατοπατέρων, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους για τα κέρδη των εφοπλιστών μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών και συγκεκριμένα: Κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες καραβιών. Ισοπέδωση σε δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία, Πρόνοια. Μείωση των οργανικών συνθέσεων των καραβιών, συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, με οδυνηρές συνέπειες για τους ναυτεργάτες. Χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας, της συνδικαλιστικής δράσης των ναυτεργατών μέσα στα καράβια. Εκφυλιστικές, νόθες διαδικασίες για την αλλοίωση του συσχετισμού σε σωματεία, ΠΝΟ, ΕΚ, ΓΣΕΕ.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες των ταξικών δυνάμεων, των σωματείων ΠΕΜΕΝ, "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Η επίθεση των εφοπλιστών, της κυβέρνησης της ΝΔ, συνέχεια της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει να διαμορφώνει όρους έντασης της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις καλούμε τους ναυτεργάτες, συσπειρωμένοι στα σωματεία, στα καράβια να δώσουμε τη μάχη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης ΝΔ, εφοπλιστών, ΕΕ, ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου, ενάντια στους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς του μηχανισμού των εφοπλιστών σε βάρος των ναυτεργατών».

Ταυτόχρονα, τα ναυτεργατικά σωματεία προειδοποιούν ότι «οι ναυτεργάτες δεν πρόκειται να αποδεχτούν τετελεσμένα γεγονότα, τονίζοντας ότι σε οποιαδήποτε σύγκληση συνδικαλιστικού οργάνου της ΠΝΟ, ΕΚ, ΓΣΕΕ, επιβάλλεται να γίνει έλεγχος αν πληρούν τους όρους νομιμοποίησης των αντιπροσώπων των πρωτοβάθμιων σωματείων».

Σε αυτό το πλαίσιο τονίζουν ότι πρέπει να ελέγχονται τα εξής: «1. Καταστατικό του Σωματείου. 2. Πρακτικό εκλογής Εφορευτικής Επιτροπής αρχαιρεσιών του σωματείου. 3. Αντίγραφα της απόφασης διορισμού δικαστικού αντιπροσώπου για τις αρχαιρεσίες του σωματείου. 4. Βεβαίωση εκλογής αντιπροσώπων επικυρωμένη από δικαστικό αντιπρόσωπο. 5. Κατάσταση ψηφισάντων με ονοματεπώνυμο».

Τέλος, τα σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες σε ετοιμότητα, να απαντήσουν με απεργιακό αγώνα όταν γίνει κατάθεση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, καθώς και σε μαζική συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο για τον προϋπολογισμό.

Καταγγελία για το όργιο νοθείας στις αρχαιρεσίες της ΠΕΠΕΝ

Στο μεταξύ, με δήλωσή του ο Δημήτρης Μανίνης, εκ μέρους της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Ενότητας Πλοιάρχων» (ΔΑΕΠ), σημειώνει τα εξής αναφορικά με τις εκλογές στην ΠΕΠΕΝ:

«Τους τελευταίους μήνες, που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι αρχαιρεσίες στην Πανελλήνια Ενωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ), ακολουθήθηκαν νόθες, εκφυλιστικές διαδικασίες, γεγονός που εμείς ως ΔΑΕΠ καταγγείλαμε επανειλημμένα με συγκεκριμένα στοιχεία, όπως για παράδειγμα η μαζική αποστολή ψηφοδελτίων με διαφορά λίγων δευτερολέπτων από συγκεκριμένα ταχυδρομικά καταστήματα της Αττικής και η καταστροφή των φακέλων των συστημένων επιστολών της επιστολικής ψήφου για να μην μπορούν να ελεγχθούν τα στοιχεία της αποστολής.

Χαρακτηριστικό της νοθείας είναι πως έξι μέρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, κι ενώ έχουμε ζητήσει προφορικά και γραπτά να μας ενημερώσουν για τον ακριβή αριθμό ψηφισάντων, αυτοπρόσωπα και μέσω επιστολικής ψήφου, με γελοίους, ανυπόστατους ισχυρισμούς αρνούνται να μας δώσουν συγκεκριμένη απάντηση.

Καλούμε τους πλοιάρχους και όλους τους ναυτεργάτες να συνεχίσουμε τον αγώνα για "συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών"!».

Χωρίς φάρμακα οι ογκολογικοί ασθενείς στο ΠΓΝ Πατρών

Να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα απαιτεί η ΔΗΠΑΚ Γιατρών

Πριν από λίγες μέρες οι ογκολογικοί ασθενείς, πολλοί από τους οποίους ταξίδεψαν πολλά χιλιόμετρα για να πραγματοποιήσουν τις προγραμματισμένες χημειοθεραπείες τους στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (ΠΓΝΠ), πληροφορήθηκαν ότι οι θεραπείες τους αναστέλλονται λόγω έλλειψης φαρμάκων.

Το γεγονός καταγγέλλει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών, επισημαίνοντας ότι «η επίσημη αιτιολόγηση από τη διοίκηση του νοσοκομείου είναι ότι το φαρμακείο δεν έχει άλλο απόθεμα των συγκεκριμένων χημειοθεραπευτικών σκευασμάτων (που έχουν βάση την πλατίνα), λόγω αναστολής της προμήθειάς του από συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία που έχει σύμβαση με το ΠΓΝΠ, με άγνωστο το πότε θα είναι πάλι διαθέσιμο».

Σημειώνει πως «το γεγονός αυτό δεν αποτελεί καινούριο φαινόμενο και έρχεται να προστεθεί στην καθημερινή αθλιότητα που βιώνουν ασθενείς και προσωπικό στα διαρκώς υποχρηματοδοτούμενα και συνεπώς υποβαθμιζόμενα δημόσια νοσοκομεία σήμερα» και τονίζει πως «θα αποτελεί πλέον καθημερινό φαινόμενο μιας και το Φάρμακο - εμπόρευμα θα υποτάσσεται στους νόμους της αγοράς».

Καταγγέλλει ότι, «την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, μαζί με τους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας και αρωγό την ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, στήνει φιέστες προκειμένου να προχωρήσουν περαιτέρω στο ξεκλήρισμα της δημόσιας Υγείας μέσω των ΣΔΙΤ. Κερδισμένη από αυτά θα βγει μία μερίδα επιχειρηματιών εντός και εκτός των νοσοκομείων που θα ωφεληθούν από τα "νομιμοποιημένα φακελάκια" και την επέκταση της μπίζνας με ιδιωτικές ασφαλιστικές, ιατρικούς τουρισμούς και τη σύνδεση των νοσοκομείων με ιδιώτες. Οι μεγάλοι χαμένοι της πολιτικής αυτής είναι οι ασθενείς που θα αναγκάζονται να βάζουν ολοένα βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες Υγείας αλλά και οι νοσοκομειακοί γιατροί, συνολικά οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Το ομολογεί άλλωστε η ηγεσία του ΠΙΣ ότι οι προτάσεις της σηματοδοτούν το χτύπημα των μισθολογικών, εργασιακών και επιστημονικών μας δικαιωμάτων».

Η ΔΗΠΑΚ Γιατρών απαιτεί από τους αρμόδιους να δώσουν άμεση λύση στο πρόβλημα και να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασθενών. Και διεκδικεί:

  • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, στην Πρόνοια, στο Φάρμακο.
  • Μαζικές προσλήψεις προσωπικού μόνιμου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας.
Παρεμβάσεις σωματείων ενάντια σε απολύσεις
  • Τις απολύσεις δύο εργαζομένων από την επιχείρηση «Ανδρομέδα» καταγγέλλει το Συνδικάτο Ιχθυοκαλλιεργειών, Τροφίμων και Ποτών Θεσπρωτίας. Οπως αναφέρει, οι απολύσεις εργαζομένων είναι μέρος της συμφωνίας στο πλαίσιο της δημιουργίας νέου επιχειρηματικού σχήματος που προέκυψε από την εξαγορά των εταιρειών «Σελόντα» και «Νηρέα», καθώς «το μεγαθήριο που δημιουργείται θέλει να ξεμπερδεύει με τα δικαιώματα των εργαζομένων». Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η «Σελόντα» προχώρησε σε πέντε απολύσεις, μεταξύ τους και ενός εκλεγμένου συνδικαλιστή, στη μονάδα που λειτουργεί στη Νέα Επίδαυρο. Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα για να απαντήσουν στα σχέδια της εργοδοσίας. «Υπερασπιζόμαστε τη δουλειά και τα δικαιώματά μας, διεκδικούμε τη διεύρυνσή τους με υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Υδατοκαλλιεργειών που επιδιώκει η Ομοσπονδία μας και η οποία προβλέπει αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου», τονίζει στην ανακοίνωσή του.
  • Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη λεωφόρο Κηφισού το Σωματείο Εργαζομένων «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας», ενάντια στην απόλυση εργαζόμενου στο τμήμα πωλήσεων της Ρόδου. Το Σωματείο διεκδικεί την ανάκληση της απόλυσης και την επιστροφή του εργαζόμενου στη δουλειά. «Η απόλυση του συναδέλφου δεν αποτελεί ατομική του υπόθεση», τονίζει και απευθύνει κάλεσμα ο αγώνας για την ανάκλησή της να γίνει υπόθεση των εργαζομένων του κλάδου.
  • Την εργοδοσία του ξενοδοχείου «Βυζαντινό», η οποία ζητά την απόλυση του αντιπροέδρου του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αχαΐας, καταγγέλλει το Συνδικάτο. Αυτό που «ενόχλησε» την εργοδοσία ήταν η δράση του εργαζόμενου ενάντια στις απολύσεις που έγιναν τους προηγούμενους μήνες, καθώς και για την εφαρμογή της ΣΣΕ και την καταβολή αναδρομικών.
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΣΜΕ
Αρνήθηκε ακόμα και να συζητηθεί το αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο

Τη στάση των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στο 30ό συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ), την προηγούμενη βδομάδα, καταγγέλλει η ΔΑΣ.

Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι ενώ η ίδια κατέθεσε συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων, όλες οι δυνάμεις του εργατοπατερισμού «λούφαξαν». Χαρακτηριστικό είναι πως «το προεδρείο του συνεδρίου, αποτελούμενο κυρίως από την πλειοψηφία, που ελέγχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αρνήθηκε να βάλει έστω και για συζήτηση το διεκδικητικό πλαίσιο».

«ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Η αντι-ΠΑΜΕ εμπάθεια... τυφλώνει!

Σε μια ακόμα ευφάνταστη καταγγελία της παράταξης «Παρεμβάσεις» αναφέρεται ανακοίνωση της «Δημοσιοϋπαλληλικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ), σημειώνοντας τα εξής:

«Με έκπληξη διαβάσαμε καταγγελία της παράταξης "Παρεμβάσεις" που αφορούσε την εκλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ από το νέο Γενικό Συμβούλιο το οποίο εξελέγη από το 37ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.

Η ΔΑΣ είναι ενισχυμένη τόσο σε ψήφους και ποσοστά στο Συνέδριο, όσο και σε έδρες στο Γενικό Συμβούλιο και στην Εκτελεστική Επιτροπή.

Οι "Παρεμβάσεις" / ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλουν "μεθόδευση" και "παραχάραξη' του αποτελέσματος από τη ΔΑΣ. Στην ουσία ρίχνουν την ευθύνη για τη μη εκλογή της δεύτερης έδρας τους στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ όχι στη μεγάλη μείωση που σημείωσαν στο Συνέδριο, αλλά στο γεγονός ότι εξαιτίας μίας δικαιολογημένης απουσίας δεν μπήκαν σε κλήρωση (!) στην τρίτη κατανομή! Ελεος! Η ανακοίνωση αυτή συνιστά αθλιότητα και τυχοδιωκτισμό, που ως γνωστόν χαρακτηρίζει την ηγεσία των "Παρεμβάσεων".

Μάλιστα, φτάνουν στο σημείο να μας κάνουν υπόδειξη ότι έπρεπε να ζητήσουμε και αναβολή της συγκρότησης του Γενικού Συμβουλίου, παρότι είναι γνωστό το καταστατικό της ΑΔΕΔΥ, που προβλέπει ότι πρέπει να γίνει η συγκρότηση του ΓΣ μέσα σε 10 μέρες.

Τι άλλο πρέπει να περιμένει αλήθεια κάποιος από την ηγεσία αυτού του χώρου;

Με τέτοιες βρώμικες πρακτικές δεν θα αποτρέψετε εκατοντάδες αγωνιστές να συμπορευτούν με το ΠΑΜΕ και τους συνδικαλιστές που συσπειρώνονται σε αυτό. Είναι πολύ περισσότεροι όσοι και όσες έχουν βγάλει συμπεράσματα από αυτήν την ηγεσία».

ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
Κινητοποίηση αύριο ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών

Σε στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στις 12 μ. προχωρούν αύριο οι εργαζόμενοι στα προνοιακά ιδρύματα, απαιτώντας να μην απολυθεί κανείς. Υπενθυμίζεται ότι τέλος του χρόνου αναμένεται η απόλυση εκατοντάδων επικουρικών από τα προνοιακά ιδρύματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ