ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Ούτε ένα εκατοστό στο ρατσισμό και την ξενοφοβία»

Ανακοίνωση με αφορμή το ρατσιστικό - φασιστικό παραλήρημα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 16 Δεκέμβρη, στη διάρκεια της συζήτησης για τη συνέχιση του προγράμματος REACT για τη στέγαση προσφύγων - μεταναστών σε μισθωμένες κατοικίες για το 2020, σχολιάζει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οπως σε κάθε συζήτηση με αναφορά στις λέξεις "πρόσφυγας - μετανάστης" ήταν αναμενόμενο να ξιφουλκήσουν οι γνωστοί ακροδεξιοί (Κουριαννίδης - Νασιούλας), να επαναλάβουν το εμετικό ρατσιστικό, φασιστικό παραλήρημά τους κατά των θυμάτων (πρόσφυγες) για να αθωώσουν τους θύτες (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ερντογάν, ελληνικές κυβερνήσεις κ.λπ.).

Το γαϊτανάκι της ξενοφοβίας ξεκίνησε η παράταξη "Μένουμε Θεσσαλονίκη", η οποία καταψήφισε τη συνέχιση στέγασης των προσφύγων επικαλούμενη "την αλλαγή της φυσιογνωμίας της χώρας από τους πρόσφυγες". Συνεχίστηκε από τον ακροδεξιό Κουριαννίδη που υπερασπίστηκε με τον γνωστό χαρακτηρισμό "λαθρομετανάστες". Κορυφώθηκε με ένα ακόμα χιτλερικό παραλήρημα Νασιούλα, που, εκτός των άλλων, κατηγόρησε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες για την άνοδο των ενοικίων (!!!). Για να μη μείνει παραπονεμένη καμία εκδοχή της ακροδεξιάς, η συζήτηση "ολοκληρώθηκε" με την ανάγνωση από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ενός κειμένου υπογραφών "πολιτών" της γνωστής ναζιστικής συμμορίας "Ιερός Λόχος".

Ομως, προξένησε εντύπωση ότι ο δήμαρχος δεν έκανε ούτε ένα νεύμα καταδίκης για τον χιτλερικό οχετό Νασιούλα, ενώ επιτέθηκε στον Σ. Ζαριανόπουλο επειδή χαρακτήρισε "εμετική" την τοποθέτηση του τελευταίου».

Απευθυνόμενη προς τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου σημειώνει: «Η Ιστορία διδάσκει ότι πολλές φορές η ανοχή στο φασισμό είναι πιο επικίνδυνη από τον ίδιο το φασισμό. Προστασία της ελεύθερης έκφρασης δεν είναι η ανοχή σε μεταλλαγμένους χρυσαυγίτες, ντυμένους με πολιτικά».

Απευθυνόμενη προς την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη» τονίζει: «Οταν ο εχθρός συμφωνεί μαζί σου, να αρχίσεις να ανησυχείς. Κι αυτό δεν αφορά μόνο την τοποθέτησή τους στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο. Το "μπλέξιμο" μιας δήθεν "προοδευτικής" ή "λογικοφανούς" επιχειρηματολογίας με το ιδεολογικό οπλοστάσιο και διατυπώσεις της ακροδεξιάς είναι επικίνδυνο, την νομιμοποιεί».

Θυμίζει ότι «η αιτία της προσφυγιάς είναι ο πόλεμος. Μ' αυτόν ο ιμπεριαλισμός θυσιάζει και ξεριζώνει εκατομμύρια για τα συμφέροντα μιας χούφτας μονοπωλίων. Και στον πόλεμο αυτόν συμμετέχουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μετατρέποντας τη χώρα σε "χώρο" εξαπόλυσης επιθέσεων σε άλλους λαούς με τις βάσεις του θανάτου που έχουν σπείρει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε γωνιά της.

Αιτία του εγκλωβισμού των προσφύγων είναι η επαίσχυντη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, οι Συμφωνίες του Δουβλίνου που στήριξαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Αυτές δημιούργησαν, συντηρούν και πολλαπλασιάζουν κολαστήρια τύπου "Μόρια" με την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ. Απαγορεύει στους ξεριζωμένους να πάνε στις χώρες που επιθυμούν, να ενωθούν με τις οικογένειές τους. Ετσι ευνοούνται κυκλώματα δουλεμπόρων και οι ύποπτες ΜΚΟ. Η πολιτική αυτή εξοντώνει τους ξεριζωμένους, δημιουργεί προβλήματα στο λαό, δίνει έδαφος σε ακροδεξιούς, ρατσιστές, φασίστες.

Προγράμματα όπως το REACT σαφώς δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Το ζήτημα της διαμόρφωσης ανθρώπινων - αξιοπρεπών δομών φιλοξενίας οφείλει να απεμπλακεί από τις ΜΚΟ, να είναι κρατική αποκλειστικά μέριμνα. Μόνο τυφλοί όμως δεν μπορούν να δουν ότι είναι η μέρα με τη νύχτα η διαμονή οικογενειών προσφύγων σε διαμερίσματα και όχι σε καταυλισμούς, διάσπαρτα στην πόλη και όχι σε γκέτο. Οι θετικές πτυχές αυτής της ιστορίας δεν αρκούν για να χάσει κανείς το "δάσος" που είναι το προσφυγικό πρόβλημα, ούτε μπορούν να λειτουργήσουν σαν φύλλο συκής σε μια συνολικά απάνθρωπη πολιτική. Αλλά όμως δεν έχει και κανείς να κερδίσει τίποτα από το να πεταχτούν στο δρόμο κάποιοι άνθρωποι».

Τέλος, καλεί να απομονωθούν οι κήρυκες του μίσους απέναντι στους πρόσφυγες επειδή προσπαθούν να κάνουν τον ελληνικό λαό να βλέπει ως εχθρό του τον ανήμπορο πρόσφυγα και τα ορφανά, να βλέπει ως αντίπαλο τον ξένο εργάτη και όχι αυτόν που εκμεταλλεύεται κάθε εργαζόμενο, Ελληνα ή ξένο.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Πολύμορφες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες της περιοχής

Οι φοιτητές, με τις πρωτοβουλίες τους για τα παιδιά και τους νέους πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στην περιοχή, έστειλαν χτες το δικό τους ιδιαίτερο μήνυμα αλληλεγγύης στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, δείχνοντας έτσι το δρόμο για την έμπρακτη απομόνωση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του φασισμού.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Μετανάστη η φοιτητική Επιτροπή Αλληλεγγύης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας οργάνωσε δράσεις με ιδιαίτερο αποδέκτη τα προσφυγόπουλα και τους μοίρασε τα είδη που είχε συγκεντρώσει.

Οι Σύλλογοι Φοιτητών Παιδαγωγικού και Νηπιαγωγών Φλώρινας επισκέφθηκαν το 1ο Νηπιαγωγείο Αμυνταίου, το οποίο παρακολουθούν από κοινού Ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα. Εκεί παρέδωσαν σχολικά είδη και παιχνίδια τα οποία μάζεψαν από φοιτητές το προηγούμενο διάστημα. Ακόμα, οι φοιτητές πραγματοποίησαν δραστηριότητες που προετοίμασαν για τα μικρά παιδιά. Οι δύο φοιτητικοί σύλλογοι έλαβαν αποφάσεις για συνέχεια αντίστοιχων πρωτοβουλιών αλληλεγγύης για τα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στην περιοχή.

Στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στην Αιανή Κοζάνης, φοιτητές από τα τμήματα της Κοζάνης, που συμμετέχουν στην επιτροπή, παρέδωσαν τα ρούχα και τα σχολικά είδη που μάζεψαν το προηγούμενο διάστημα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης, και συζήτησαν εκεί με νέους πρόσφυγες και μετανάστες ηλικίας 14 - 18 ετών.

Τα μέλη της επιτροπής εξέφρασαν τη βούλησή τους να οργανώσουν εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κοζάνη μετά τα Χριστούγεννα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και τους κάλεσαν να την παρακολουθήσουν αλλά και να συμμετάσχουν σε αυτή, με μορφή που θα επιλέξουν. Επίσης, ανέφεραν πως η επιτροπή θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα να συλλέγει είδη πρώτης ανάγκης και σχολικά για τα προσφυγόπουλα τα οποία θα παραδώσει και στις υπόλοιπες δομές φιλοξενίας της περιοχής, καλώντας τα παράλληλα σε συμμετοχή στην εκδήλωση.

Αλληλεγγύη από μαθητές και φοιτητές

Αντιπροσωπεία φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας βρέθηκε χτες στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Μαλακάσα και παρέδωσε είδη πρώτης ανάγκης. Στον προσφυγικό καταυλισμό μένουν πάνω από 1.600 ξεριζωμένοι (οι 400 - 450 είναι ανήλικοι), στη συντριπτική τους πλειοψηφία (97%) πρόσφυγες από το Αφγανιστάν. Το camp διαθέτει 269 εμπορευματοκιβώτια, 29 διαμερίσματα αλλά και περίπου 100 σκηνές, όπου ζουν πρόσφυγες σε κακές συνθήκες μέσα στο χειμώνα. Μερικές από τις σκηνές είναι κάτω από τέντες. Σκηνές στήνονταν κατά καιρούς και τώρα σε αυτές μένουν 300 μη καταγεγραμμένα άτομα, που δεν προέρχονται από τις οργανωμένες μετακινήσεις των αρχών. Τα περισσότερα από αυτά τα άτομα έχουν περάσει στην Ελλάδα από τον Εβρο.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται τις επόμενες μέρες οι πολύμορφες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, από φοιτητικούς συλλόγους, επιτροπές αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες που έχουν δημιουργηθεί σε πανεπιστήμια και από μαθητικά συμβούλια.

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μετανάστη προγραμματίζονται τα εξής:

Αύριο, Παρασκευή, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πρέβεζας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο hot spot στη Φιλιππιάδα παραδίδοντας σχολικά είδη και δώρα σε πρόσφυγες συμμαθητές τους.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Φοιτητικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης θα παραδώσουν το Σάββατο 21/12 είδη πρώτης ανάγκης που έχουν συγκεντρώσει στους πρόσφυγες στα Διαβατά.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία μιας σειράς μαθητικών συμβουλίων σε πόλεις της Θεσσαλίας συγκεντρώνονται σχολικά είδη και παιχνίδια στα σχολεία.

Σε σχολεία της Σάμου και της Μυτιλήνης με πρωτοβουλίες μαθητών και των μαθητικών συμβουλίων θα ετοιμαστούν χριστουγεννιάτικες γιορτές αφιερωμένες στους πρόσφυγες, θα αφιερωθoύν διδακτικές ώρες για να συζητήσουν για τους πρόσφυγες και μετανάστες, τις πρωτοβουλίες που θα πάρουν για να δείξουν την αλληλεγγύη τους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Παρουσίασε την πολιτική εγκλωβισμού και καταστολής που υλοποιεί

Τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό με βάση τις κατευθύνσεις και συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που εντείνουν τον εγκλωβισμό και την καταστολή, επανέλαβε χτες στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος. Εκανε αναφορά σε διαδικασίες ασύλου, γρήγορη εξέταση των αιτήσεων και μέριμνα για την ασφάλεια των τοπικών κοινωνιών. Επίσης, έγιναν συζητήσεις για τις δυνατότητες και τα εργαλεία που παρέχει η ευρωπαϊκή πολιτική για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού - Προσφυγικού, ειδικά στην Ανατ. Μεσόγειο.

Είναι γνωστό ότι ο πυρήνας της αντιδραστικής στρατηγικής της ΕΕ που υλοποιείται από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και αυτές των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν, είναι: Η απαράδεκτη κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, με βάση την οποία οι απελάσεις στην Τουρκία θα γίνονται μόνο από τα ελληνικά νησιά των hot spots, με εξαίρεση τους λεγόμενους ευάλωτους, και σε αυτήν οφείλεται ο εγκλωβισμός των ξεριζωμένων στα νησιά. Ο αντιδραστικός Κανονισμός του Δουβλίνου και το αντίστοιχο ευρωενωσιακό πλαίσιο ασύλου, που θεωρεί τις χώρες πρώτης γραμμής, όπως τη χώρα μας, αυτόματα υπεύθυνες για τους αιτούντες άσυλο, απαγορεύοντας τις λεγόμενες δευτερογενείς μετακινήσεις, δηλαδή να μεταβούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους. Η στρατηγική του κεφαλαίου για ελεγχόμενη ροή όσων προσφύγων έχει ανάγκη το κεφάλαιο ως εργατική δύναμη.

Υπενθυμίζεται πως ο νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ με τον κατάλογο «ασφαλών χωρών καταγωγής» ή και «ασφαλών περιοχών καταγωγής» μέσα σε «μη ασφαλή χώρα», καθώς και «ασφαλών τρίτων χωρών», στοχεύει στο να απορρίπτονται μαζικά και με συνοπτικές διαδικασίες οι αιτήσεις ασύλου και να απελαύνονται οι αιτούντες σε αυτές τις χώρες, χωρίς ουσιαστική εξατομικευμένη εξέταση, όπως απαιτείται από τη Συνθήκη της Γενεύης. Χαρακτηριστικό είναι ότι με βάση τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, η πιο «ασφαλής τρίτη χώρα» είναι η Τουρκία, την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους Σύρους πρόσφυγες ως ομήρους στη ζώνη που έφτιαξε με την επέμβασή της στη Συρία.

Το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας εκφράζει την «έντονη αντίθεσή του στην παρέμβαση του δημάρχου Γλυφάδας, Γ. Παπανικολάου, η οποία οδήγησε στη διακοπή του προγράμματος: "Το Σχολείο που μας Χωράει"(...) Η παραπάνω παρέμβαση οδήγησε μάλιστα στην παραίτηση της επιστημονικά υπεύθυνης του Κέντρου Πρόληψης και του προϊσταμένου του Τμήματος Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΟΚΑΝΑ». Με αφορμή και το συγκεκριμένο περιστατικό το Σωματείο καλεί τους αρμόδιους φορείς να επανεξετάσουν το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ