ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Απεργία και αύριο σε διάφορες περιοχές και κλάδους

Από τις μεγάλες απεργιακές διαδηλώσεις της Τρίτης (Μασσαλία)

Auriol Thierry

Από τις μεγάλες απεργιακές διαδηλώσεις της Τρίτης (Μασσαλία)
ΠΑΡΙΣΙ.--

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν για να παραδώσει εισφορές και αποθεματικά στην αγορά, να καταργήσει τον δημόσιο χαρακτήρα των συντάξεων και συνολικά της Κοινωνικής Ασφάλειας, να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και να μειώσει τις συντάξεις.

Η προχτεσινή απεργία που έγινε σε όλη τη Γαλλία μετά από αποφάσεις δευτεροβάθμιων και πρωτοβάθμιων συνδικάτων ήταν πολύ μαζική, ενώ η συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις εκτιμάται σε 1,8 εκατομμύρια κόσμου.

Καλώντας σε κλιμάκωση του αγώνα για την απόσυρση της μεταρρύθμισης, μια σειρά συνδικαλιστικών οργανώσεων καλούν αύριο σε νέα 24ωρη απεργία, όπως το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας (UD 13 CGT) στην περιφέρεια Μπους ντε Ρον. Αντίστοιχες αποφάσεις παίρνουν και Γενικές Συνελεύσεις που γίνονται σε χώρους δουλειάς, πολλοί από τους οποίους μάλιστα βρίσκονται σε επαναλαμβανόμενες απεργίες εδώ και πάνω από 10 μέρες. Απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει σιδηροδρομικοί και εργαζόμενοι σε μέσα μεταφοράς, αλλά και διυλιστήρια, άλλους χώρους της χημικής βιομηχανίας κ.τ.λ. Οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία (FNIC) και σε Σιδηροδρόμους, Ορυχεία - Ενέργεια και Μεταφορές καλούν με κοινή τους ανακοίνωση από την περασμένη Κυριακή σε αγωνιστική ετοιμότητα για παραπέρα συντονισμένη κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει τις νέες ανατροπές. Επίσης, μαζικές απεργίες συνεχίζουν οι λιμενεργάτες σε αρκετά βιομηχανικά κέντρα, όπως Μασσαλία, Χάβρη, Λα Ροσέλ, Ρουέν.

Συνέλευση σιδηροδρομικών στις Βερσαλίες αποφάσισε χτες συνέχιση της απεργίας
Συνέλευση σιδηροδρομικών στις Βερσαλίες αποφάσισε χτες συνέχιση της απεργίας
Σε μια νέα προσπάθεια να καλλιεργήσει επανάπαυση ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε χτες διατεθειμένος να βελτιώσει τη νέα μεταρρύθμιση «μέσω των συζητήσεων με τα συνδικάτα», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν θα εγκαταλείψει το σχέδιο αυτό για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού αλλά και μοιράζοντας αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει «πρόοδος έως το τέλος της εβδομάδας».

Χτες, αναμένονταν επαφές κυβερνητικού κλιμακίου (με τη συμμετοχή και του νέου επικεφαλής για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων Λοράν Πιετρασεφσκί) με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διαπάλη για τη «Huawei» στην κατασκευή δικτύου 5G

Βουλευτές επεξεργάστηκαν νομοσχέδιο που ουσιαστικά αποκλείει τον κινεζικό κολοσσό, ενώ και η Κίνα αυξάνει την πίεση προς το Βερολίνο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Η γερμανική κυβέρνηση αναβάλλει για το επόμενο έτος την κατάρτιση των κριτηρίων ασφαλείας για τις υποψήφιες εταιρείες για την κατασκευή του δικτύου 5G στη Γερμανία, λόγω της ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης και των διεθνών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Βουλευτές και των δυο κυβερνητικών εταίρων (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές - CDU/CSU και Σοσιαλδημοκράτες - SPD) έχουν συμφωνήσει σε ένα προσχέδιο νόμου που ουσιαστικά αποκλείει τη «Huawei» από την κατασκευή του 5G δικτύου της χώρας. Σύμφωνα με ΜΜΕ («Financial Times», «Reuters» κ.ά.), στο νομοσχέδιο αναφέρεται πως οι προμηθευτές για τους οποίους υπάρχει «κίνδυνος κρατικής επιρροής χωρίς συνταγματικό έλεγχο, χειραγώγηση ή κατασκοπεία», θα πρέπει να χαρακτηρίζονται «αναξιόπιστοι» και «να αποκλείονται τόσο από τα βασικά όσο και από τα περιφερειακά δίκτυα».

Επίσης, αναφέρει ότι τα κριτήρια ασφαλείας θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους «πολιτικούς και νομικούς όρους στους οποίους εκτίθενται οι προμηθευτές στη χώρα καταγωγής τους», με σαφή υπονοούμενα για την Κίνα. Υπάρχουν ήδη ευρωπαϊκές εταιρείες εξοπλισμού («Nokia» και «Ericsson») που «δεν πρέπει να αποκλειστούν από την εγχώρια αγορά τους από διεθνείς κατασκευαστές που εν μέρει επιδοτούνται από το κράτος», προστίθεται.

Η Γερμανία δέχεται πιέσεις τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Κίνα, ενώ γερμανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν προειδοποιήσει πως ενδεχόμενος αποκλεισμός της «Huawei» θα επιβραδύνει δραματικά τη δημιουργία του δικτύου 5G και θα την κάνει πιο ακριβή. Η καγκελαρία και στελέχη της CDU επιδιώκουν μια πιο «μαλακή» προσέγγιση απέναντι στη «Huawei», φοβούμενοι αντίποινα που θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις γερμανικές επιχειρήσεις για τις οποίες η Κίνα είναι σημαντική αγορά.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ο πρεσβευτής της Κίνας στη Γερμανία, Κεν Γου, απείλησε την περασμένη βδομάδα ότι η Κίνα θα μπορούσε να αντιδράσει εάν η «Huawei» αποκλειστεί από την ανάπτυξη 5G στη Γερμανία, «δείχνοντας» προς τα εκατομμύρια γερμανικά αυτοκίνητα που πωλούνται και κατασκευάζονται στην Κίνα.

Μιλώντας χτες στη Βουλή, η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε πως δεν έχει υπόψη της κάποια πίεση από την Κίνα ως προς το δίκτυο 5G. «Είμαι αντίθετη με τον αποκλεισμό μιας εταιρείας, αλλά είμαι υπέρ της λήψης μέτρων ασφαλείας και αυτό, για παράδειγμα, σημαίνει και διαφοροποίηση των προσφορών», είπε. Στην προκειμένη, συνέχισε, «αντίθετα με άλλες περιπτώσεις όπου είμαστε πολύ πιο εξαρτημένοι, έχουμε δύο εταιρείες, την "Ericsson" και τη "Nokia", που επίσης προσφέρουν πολύ υψηλής ποιότητας προϊόντα».

Εργοστάσιο της «Huawei» στην Ευρώπη

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η «Huawei» σχεδιάζει να ανοίξει στην Ευρώπη εργοστάσιο παραγωγής εξαρτημάτων για τα δίκτυα 5G, το πρώτο αυτού του είδους εκτός Κίνας, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της εταιρείας, Λιανγκ Χούα.

«Στο πλαίσιο των τεχνολογιών 5G (...), σχεδιάζουμε σήμερα να παράγουμε προϊόντα και εξαρτήματα στην Ευρώπη (...) είμαστε στη διαδικασία εκπόνησης μιας μελέτης βιωσιμότητας για να ανοίξουμε ένα εργοστάσιο στην Ευρώπη», δήλωσε ο Λιανγκ, χωρίς να προτείνει μια πιθανή τοποθεσία.

«Η βασική μας αρχή είναι να συμμορφωνόμαστε αυστηρά με τη νομοθεσία κάθε χώρας στην οποία εργαζόμαστε», δήλωσε ο Λιανγκ, προσθέτοντας ότι στην Κίνα δεν υπάρχει νόμος που να «υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να παράσχουν πληροφορίες στις υπηρεσίες κατασκοπείας»...

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο αγώνας των Γάλλων εργατών είναι και δικός μας!

Κοινή ανακοίνωση αλληλεγγύης

Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες της Ελλάδας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων στη χώρα μας, με κοινή τους ανακοίνωση, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Γαλλίας, μετά και τη μεγάλη απεργία στις 17 Δεκέμβρη.

Τονίζουν ότι «οι εργαζόμενοι της Γαλλίας βρίσκονται εδώ και 2 βδομάδες σε συνεχείς κινητοποιήσεις για να εμποδίσουν την καταστροφή των εργασιακών, συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Η επίθεση των κυβερνήσεων στους μισθούς, στις συντάξεις, στο δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση, που γίνεται και στην Ελλάδα και στη Γαλλία, δείχνει πως σε κάθε χώρα οι εργαζόμενοι έχουμε κοινό εχθρό τούς επιχειρηματικούς ομίλους - ΕΕ - κυβερνήσεις, που θέλουν με κάθε τρόπο να αυξήσουν τα κέρδη των μονοπωλίων καταργώντας ό,τι έμεινε όρθιο από εργατικά δικαιώματα. Δεν θα τους αφήσουμε!

Ο αγώνας των εργατών της Γαλλίας είναι και δικός μας αγώνας.

Συνάδελφοι, είμαστε στο πλευρό σας- Ολοι στην Απεργία!

Ζήτω ο Αγώνας των εργατών της Γαλλίας! Ζήτω η Ταξική Αλληλεγγύη!».

Την ανακοίνωση υπογράφουν:

Οι Ομοσπονδίες Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Λογιστών, Οικοδόμων, Τύπου - Χάρτου, Εμφιαλωμένων Ποτών, Υπουργείου Γεωργίας, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Φαρμάκου.

Και τα Εργατικά Κέντρα Λαυρίου, Λάρισας, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Αγρινίου, Αρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λέσβου, Σάμου, Νάουσας, Λευκάδας, Ζακύνθου, Φωκίδας, Αμαλιάδας.

ΕΕΔΔΑ
Σήμερα το Χριστουγεννιάτικο παζάρι

Χριστουγεννιάτικο παζάρι πραγματοποιεί η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης μέχρι τις 23 Δεκέμβρη, με γλυκίσματα και χειροποίητα είδη από Ελλάδα, Παλαιστίνη, Κούβα, Μεξικό, Νιγηρία και Τυνησία.

Τα εγκαίνια της εκδήλωσης, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ΕΕΔΔΑ, γίνονται σήμερα στις 6 μ.μ. στα γραφεία της οργάνωσης (Μενάνδρου 54, 7οςόροφος) με σπιτικούς μεζέδες και κρασί. Με την ευκαιρία, θα γίνει σύντομη ενημέρωση και συζήτηση για τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική.

«NORD STREAM 2»
Αντιδράσεις κατά των αμερικανικών κυρώσεων

ΜΟΣΧΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αντιδράσεις από τη Γερμανία και τη Ρωσία προκάλεσε η ανακοίνωση της επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ κατά του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», σε μια προσπάθεια να εξάγεται περισσότερο αμερικανικό υγροποιημένο αέριο (LNG) στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος του γερμανικού επιχειρηματικού συνδέσμου Ανατολικής Ευρώπης, Ολιβερ Χέρμες, υπογραμμίζει ότι οι υπό κατασκευή ρωσικοί αγωγοί «Nord Stream 2» (προς τη Βόρεια Γερμανία) και «Turkstream» μπορούν να μεταφέρουν «στα ευρωπαϊκά κράτη φθηνό φυσικό αέριο, εξασφαλίζοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας» και καλεί την ΕΕ «να αναπτύξει γρήγορα εργαλεία που αποτρέπουν ή αντισταθμίζουν μια τέτοια εξωτερική παρέμβαση στα ευρωπαϊκά κυριαρχικά δικαιώματα». Η γερμανική κυβέρνηση «θα πρέπει να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Επίσης καλεί τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ«να αναστείλει την απόφαση του Κογκρέσου σχετικά με την προστασία των εθνικών συμφερόντων των ΗΠΑ», επειδή «δεν μπορεί να είναι προς το εθνικό συμφέρον της Αμερικής να δημιουργήσει μια σφήνα στη διατλαντική εταιρική σχέση».

Πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σημείωσε χτες στη Βουλή ότι η κυβέρνησή της αποδοκιμάζει μεν τις αμερικανικές κυρώσεις, ωστόσο δεν εξετάζει αντίμετρα και υποστηρίζει το δρόμο των «συνομιλιών» με τις ΗΠΑ.

«Οι πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ αποτελούν άμεση παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αποτελούν τυπικό παράδειγμα αθέμιτου ανταγωνισμού» και επιδιώκουν «να επιβάλουν στην Ευρώπη πιο ακριβό, αμερικανικό φυσικό αέριο», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, εκτιμώντας ότι ο «Nord Stream 2» - που βρίσκεται στο τελικό στάδιο - θα ολοκληρωθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ