ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Γενάρη 2020 - Κυριακή 5 Γενάρη 2020
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Βήμα κλιμάκωσης η απόφαση αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη

Η τουρκική Βουλή ενέκρινε την πρόταση της κυβέρνησης Ερντογάν, με το επιχείρημα ότι αυτή προστατεύει τα συμφέροντα της Τουρκίας και τη σταθερότητα της περιοχής

Βουλευτές του κυβερνώντος ΑΚΡ χειροκροτούν μετά την έγκριση της πρότασης για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη

AP

Βουλευτές του κυβερνώντος ΑΚΡ χειροκροτούν μετά την έγκριση της πρότασης για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη
Λίγο μετά την απόφαση της τουρκικής Βουλής (την Πέμπτη το απόγευμα) να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη στο πλευρό του δοτού πρωθυπουργού Φαγέζ αλ Σάρατζ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου τη χαρακτήρισε σημαντική «για την προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας καθώς επίσης και για την ειρήνη στην περιοχή και τη σταθερότητα». Ο δε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, υποστήριξε ότι η αποστολή στρατευμάτων θα ανακόψει (αντίπαλα) περιφερειακά σχέδια, προσθέτοντας ότι κάθε βήμα της τουρκικής κυβέρνησης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μέρος μιας λεπτομερούς στρατηγικής. Επισήμανε δε ότι η Αγκυρα έκανε «ένα τεράστιο άλμα προς τη μετατροπή της σε κρίσιμο ενεργειακό διάδρομο», αναφερόμενος συνολικά στη συνεργασία της κυβέρνησης Ερντογάν με την πλευρά Σάρατζ. Επίσης, υπενθύμισε ότι στις 8 Γενάρη φτάνει στη χώρα του ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να παραστεί στην έναρξη της λειτουργίας του αγωγού «Turkish Stream», που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο προς τη Δύση και η Αγκυρα προβάλλει έντονα για να διαφημίσει ικανότητες μετατροπής της σε «ενεργειακό διάδρομο...».

Είχαν προηγηθεί και πρωτοχρονιάτικες δηλώσεις του ίδιου του Ερντογάν, που μοιράζοντας εύσημα στις Ενοπλες Δυνάμεις για την «επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης"» (στη Βόρεια Συρία) και συνολικά «την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», δήλωσε ότι «τώρα θα κάνουμε νέο άλμα στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο» και μνημονεύοντας τα κατορθώματα του αρχιναύαρχου του οθωμανικού στόλου Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά, προέβλεψε ότι αυτά θα επαναληφθούν.

Πάντως, πρέπει να καταγραφούν οι αναφορές του Οκτάι - πριν από την απόφαση της τουρκικής Βουλής - που εξήγησε ότι η τακτική της Αγκυρας θα καθοριστεί από τις ευρύτερες εξελίξεις, αναφέροντας ότι «όταν περάσει το υπόμνημα μπορεί οι άλλες πλευρές να πάρουν μια άλλη στάση, λέγοντας "εντάξει αποσυρόμαστε, εγκαταλείπουμε την επίθεση"... το υπόμνημα έχει ένα χρόνο διάρκειας, όταν υπάρξει ανάγκη θα σταλούν οι δυνάμεις που χρειάζονται».

Η αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη εγκρίθηκε με 325 ψήφους υπέρ και 184 κατά. Την υπερψήφισαν το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα ΑΚΡ και το εθνικιστικό ΜΗΡ. Το CHP καταψήφισε, με τον επικεφαλής του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου να εκφράζει αντιρρήσεις για την εμπλοκή σε άλλη μια σύγκρουση και να καλεί την κυβέρνηση να πρωτοστατήσει για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη Λιβύη, αναβαθμίζοντας τις διπλωματικές της προσπάθειες για τη σταθερότητα της περιοχής. Κατά ψήφισε και το Καλό κόμμα (IYI), με την πρόεδρό του Μεράλ Αξενέρ να επικρίνει την αποστολή στρατευμάτων επειδή έτσι η Αγκυρα παίρνει (ανοιχτή) θέση στη σύγκρουση στη Λιβύη.

Τέλος, το εθνικιστικό Κόμμα της Ευδαιμονίας (SP) υποστήριξε ότι η αποστολή μόνο τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω παρατυπίες, ωστόσο μόνο ο ένας βουλευτής του κόμματος υπερψήφισε την πρόταση και ο δεύτερος αποχώρησε από τη διαδικασία.

Αντιδράσεις

Στο μεταξύ, το ίδιο βράδυ, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, επέκρινε την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό «East Med», μιλώντας για «μάταια βήματα» που επιδιώκουν «τον αποκλεισμό της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ στην περιοχή». Επανέλαβε ότι «κάθε σχέδιο που παραβλέπει την Τουρκία, που διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, και τους Τουρκοκύπριους που έχουν ίσα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους της Κύπρου, δεν μπορεί να πετύχει», αλλά και ότι «ο πιο οικονομικός και ασφαλής δρόμος για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο και η διανομή τους στις καταναλωτικές αγορές στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, είναι η Τουρκία».

Λιγότερο από μια ώρα μετά την απόφαση της τουρκικής Βουλής, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, με θέμα τις εξελίξεις σε Λιβύη αλλά και Συρία, Ιράκ (με φόντο και το θάνατο του Ιρανού στρατηγού). Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, οι δυο ηγέτες «τόνισαν τη σημασία της διπλωματίας στην επίλυση των περιφερειακών ζητημάτων», ενώ ο Ερντογάν τόνισε την ανησυχία με την οποία η Αγκυρα παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις.

Επίσης, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ρωτήθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και εξέφρασε γενικόλογα την «ελπίδα» πως οι «υπεράκτιοι πόροι της Κύπρου θα αναπτυχθούν προς όφελος των Κυπρίων» αλλά και τις «ανησυχίες» των ΗΠΑ «για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή».

Αντιδρώντας στην απόφαση της τουρκικής Βουλής, η ΕΕ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της και με δήλωση του επικεφαλής εκπροσώπου της επί θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Πέτερ Στάνο, υποστήριξε ότι «ενέργειες που υποστηρίζουν εμπόλεμους στη σύγκρουση απλώς θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή». Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι «η ΕΕ θα παραμείνει ενεργά δεσμευμένη υπέρ κάθε μέτρου αποκλιμάκωσης καθώς και βημάτων που οδηγούν σε μια αποτελεσματική κατάπαυση του πυρός και την επανάληψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων».

Εκ μέρους της Ιταλίας, η υφυπουργός Εξωτερικών και στέλεχος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Μαρίνα Σερένι, σχολίασε ότι η τουρκική απόφαση «αυξάνει τις εντάσεις» και ότι «η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πρότεινε η Ιταλία γίνεται όλο και πιο σημαντική, για να ζητήσουμε από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σεβαστούν το εμπάργκο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να σιγήσουν τα όπλα και να ξαναποκτήσει τη φωνή της η πολιτική».

Η Αίγυπτος υποστήριξε ότι η στρατιωτική αποστολή της Τουρκίας «θα επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα της περιοχής της Μεσογείου» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει, ενώ ο ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι είχε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ άλλων και με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο' Μπράιαν, με τον οποίο συμφώνησαν - σύμφωνα με το Κάιρο - «στην ανάγκη να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις και τον συντονισμό μεταξύ της Αιγύπτου και των ΗΠΑ κατά την προσεχή περίοδο σε όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης και της εξάλειψης της τρομοκρατίας».

Επίσης, στην απόφαση της Τουρκίας αναφέρθηκε και κοινή δήλωση των Μητσοτάκη - Νετανιάχου - Αναστασιάδη, που την χαρακτήρισαν «επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα» και τόνισαν ότι αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση» του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, «υπονομεύει σοβαρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση μιας ειρηνικής, πολιτικής λύσης για τη λιβυκή σύγκρουση. Σηματοδοτεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση της διένεξης και σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης». Ακόμα, έκαναν λόγο για «απερίσκεπτη κίνηση», που θα έχει «πολύ σοβαρές» συνέπειες για «τη σταθερότητα και την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή».

Κινήσεις από την Αλγερία

Την Παρασκευή, η Αλγερία, μία βδομάδα μετά την ψυχρή απάντηση της Τυνησίας στο «κάλεσμα» του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν για πιθανές διευκολύνσεις σε τουρκική χερσαία επέμβαση στη Λιβύη, ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει το προσεχές διάστημα διπλωματική πρωτοβουλία με στόχο την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη «με ειρηνικά μέσα».

Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Σάμπρι Μπουγκαντούμ, ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του «δεν αποδέχεται καμία ξένη δύναμη στο λιβυκό έδαφος επειδή οι στρατιωτικές λύσεις δεν μπορούν να επιλύσουν την κρίση». Επίσης, πήρε αποστάσεις από την υπογραφή των μνημονίων συνεργασίας της 27ης Νοέμβρη ανάμεσα στον Λίβυο πρωθυπουργό Φ. Σάρατζ και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, τονίζοντας ότι οι συμφωνίες αυτές «είναι κυρίαρχο θέμα μεταξύ των δύο χωρών και όχι έγνοια της Αλγερίας».

Πάντως, στις 26 Δεκέμβρη, σε απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο στο Αλγέρι υποστήριζε την ενεργοποίηση εκ νέου «του ρόλου της Αλγερίας σε διεθνή ζητήματα, ειδικά στη Λιβύη». Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Σάρατζ στην Τρίπολη της Λιβύης, Φάθι Μπασάγκα, δήλωσε πως «θα μπορούσε να γίνει μία συμμαχία με την Αλγερία, την Τυνησία, την Τουρκία και τη Λιβύη "ώστε να ξεκινήσουν ένα είδος μαζικής συνεργασίας"».

Οι κινήσεις αυτές γίνονται με φόντο τις προσπάθειες του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών να διοργανώσει στο Βερολίνο, μέσα στις επόμενες βδομάδες, μία «διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη».

Η Αίγυπτος, που έχει ανταγωνιστικά συμφέροντα (αυτήν την περίοδο τουλάχιστον) με την Τουρκία, επιχειρεί να προωθήσει τα συμφέροντά της, επιδιώκοντας αποδυνάμωση της κυβέρνησης του Λίβυου πρωθυπουργού Φ. Σάρατζ, μέσω του Αραβικού Συνδέσμου. Σε έκτακτη σύνοδο του οργανισμού που έγινε την Τρίτη στο Κάιρο, εκδόθηκε ψήφισμα στο οποίο τονίζεται «η ανάγκη να αποτραπούν οι παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διευκόλυνση της άφιξης ξένων εξτρεμιστών στη Λιβύη». Στο ίδιο ψήφισμα εκφράζεται «σοβαρή ανησυχία για τη στρατιωτική κλιμάκωση» στη Λιβύη, επειδή «απειλεί τη σταθερότητα και ασφάλεια των γειτονικών χωρών και της ευρύτερης περιοχής». Από την άλλη, απέτυχαν οι προσπάθειες της Αιγύπτου για άρση της αναγνώρισης νομιμότητας του «Προεδρικού Συμβουλίου» του Φαγέζ Σάρατζ από τα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου, καθώς αρκετές από τις χώρες - μέλη απέφυγαν να διαλέξουν «πλευρά» ώστε να μη διαταράξουν τις σχέσεις τους σε περιφερειακό επίπεδο...

Η διπλωματική κινητικότητα συνοδεύεται επίσης από κλιμάκωση των συγκρούσεων στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, καθώς τις τελευταίες μέρες έχουν πυκνώσει ειδικά στα νότια προάστια οι αιματηρές επιθέσεις του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ με στόχο τον έλεγχο της πόλης.

ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Να μη σταλούν στρατεύματα στη Λιβύη

Ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής

Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (ΤΚΡ) με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την απόφαση της τουρκικής Βουλής για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη και ζητά την ακύρωσή της. Σε αυτή τονίζει μεταξύ άλλων: «Ο λόγος για τον οποίο θα προσπαθήσει ο στρατός να εγκατασταθεί σε μία χώρα που έχει καταστραφεί, έχει μοιραστεί σε κομμάτια και έχει αλωθεί από τα αρπακτικά, τους τζιχαντιστές και τους ιμπεριαλιστές, είναι προφανής: Οι καπιταλιστές επιδιώκουν να αποκτήσουν νέους πόρους, η κυβέρνηση αναζητεί νέα δυνατά διαπραγματευτικά χαρτιά στην περιοχή».

Και συνεχίζει αναφορικά με τις κινήσεις της κυβέρνησης ότι «βάζουν σε κίνδυνο το λαό μας και τους άλλους λαούς της περιοχής. Με αυτό το νομοσχέδιο, η τουρκική κυβέρνηση κλιμακώνει την ένταση, προκειμένου να μετατρέψει τη Μεσόγειο σε μια περιοχή πολέμων και αναδιανομής των πόρων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ