ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καθημερινές ξεναγήσεις στην έκθεση για την εκδοτική δραστηριότητα του Κόμματος

Μέχρι τις 26 Γενάρη, στην έδρα της Οργάνωσης στην Αθήνα

Από την ξενάγηση της ΤΟ Νότιων Συνοικιών
Από την ξενάγηση της ΤΟ Νότιων Συνοικιών
Εντυπωσιασμένοι φεύγουν όσοι επισκέπτονται και ξεναγούνται στη μεγάλη έκθεση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με θέμα την Ιστορία της εκδοτικής δραστηριότητας του Κόμματος. Θυμίζουμε ότι η έκθεση λειτουργεί μέχρι τις 16 Γενάρη στην έδρα της ΚΟ Αττικής (Αχαρνών 241, σταθμός ΗΣΑΠ «Αγιος Νικόλαος») και βασίζεται σε πρωτότυπο αρχειακό υλικό και ντοκουμέντα από το Αρχείο του ΚΚΕ.

Μια τέτοια ξενάγηση οργανώθηκε το περασμένο Σάββατο από την ΤΟ Νότιων Συνοικιών Αθήνας του Κόμματος, με τον υπεύθυνο σύντροφο να εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια όλη την ιστορική διαδρομή του Κόμματος μέσα από την εκδοτική δραστηριότητα, από την ίδρυσή του το 1918 μέχρι και τις σημερινές εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

Μέσα από τα ντοκουμέντα που εκτίθενται στις ειδικές προθήκες, αποτυπώνεται το γεγονός ότι στον ένα αιώνα δράσης του το ΚΚΕ πέρασε από φωτιά και σίδερο. Η παραγωγή του βιβλίου πέρασε επίσης από όλες τις φάσεις που πέρασε και το Κόμμα: Νομιμότητα, παρανομία, ένοπλη πάλη στον αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, πολιτική προσφυγιά, φυλακές, εξορίες. Αυτό που μένει στον επισκέπτη είναι το κατόρθωμα του ΚΚΕ, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, να μην υποστέλλει το καθήκον της έκδοσης βιβλίων, «όπλων» απαραίτητων στην ιδεολογικοπολιτική πάλη.

Οι συμμετέχοντες στην ξενάγηση ξεχώρισαν ντοκουμέντα όπως οι αλλαγές - ακόμα και σε φυσικό μέγεθος - εκδόσεων π.χ. της ΚΟΜΕΠ, που την περίοδο της παρανομίας ήταν σε μέγεθος που χωρούσε και στην τσέπη. Κομματικά υλικά που εκδίδονταν παράνομα και είχαν άλλο εξώφυλλο για λόγους κάλυψης. Την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας βρίσκουμε έκθεση της Καίτης Ζεύγου, που περιγράφει πώς διασώθηκαν τα βιβλία του «Λαϊκού Βιβλιοπωλείου» από την πυρά στην οποία η δικτατορία έκαψε χιλιάδες βιβλία. Τα βιβλία που διασώθηκαν ήταν και τα μόνα που κυκλοφόρησαν στην Κατοχή. Την εκτύπωση του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου» μέσα στις μάχες που έδινε ο ΔΣΕ στο βουνό. Την προσπάθεια μέσα στη χούντα, όταν κατά τη διάρκεια της ανασυγκρότησης του Κόμματος, σε συνθήκες παρανομίας, έγινε κατορθωτό με έναν συγκλονιστικό τρόπο να εκδοθεί στα Ελληνικά ένα σοβιετικό έργο με τίτλο «Ο Λενινισμός και η Σύγχρονη Εποχή», έκδοση από την οποία πήρε το όνομά του και το σημερινό εκδοτικό του ΚΚΕ.

Στο τέλος της έκθεσης όλοι οι παρευρισκόμενοι εκτύπωσαν οι ίδιοι το ενθύμιό τους σε έναν χειροκίνητο τυπογράφο που εκτίθεται στο χώρο και ο οποίος είναι ακόμα λειτουργικός.

Η έκθεση λειτουργεί τις εξής μέρες και ώρες:

Τετάρτη 5 μ.μ. - 8 μ.μ., Παρασκευή 5 μ.μ. - 8 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

Για ομαδικές επισκέψεις, τηλέφωνο στο 210.5282.607 (Δευτέρα - Παρασκευή 10 π.μ. - 12 μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.). Ανεξάρτητα από τις οργανωμένες επισκέψεις, υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης για επισκέπτες οποιαδήποτε στιγμή της λειτουργίας της έκθεσης.

  • Οι ΚΟ «Ριζοσπάστη», «902» και Εργαζομένων στα ΜΜΕ Αττικής του ΚΚΕ καλούν σε επίσκεψη - ξενάγηση στην έκθεση, το Σάββατο 18 Γενάρη, στις 7 μ.μ.

ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Γιορτή αλληλεγγύης με τα παιδιά στη δομή προσφύγων στη Μαλακάσα

Γιορτή αλληλεγγύης και φιλίας για τα παιδιά στη δομή προσφύγων Μαλακάσας διοργάνωσε την Παρασκευή 10/1 η ΤΟ Βορείου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ.

Με τη βοήθεια παιδαγωγών, τα προσφυγόπουλα κατασκεύασαν ιπτάμενα πουλιά, έδωσαν «ζωή και χρώμα» σε ξερά δέντρα και δημιούργησαν μια μεγάλη συλλογική ζωγραφιά.

Στη συνέχεια χόρεψαν, τραγούδησαν και διασκέδασαν με την ψυχή τους παίζοντας, ενώ τα χαμόγελα πολλαπλασιάστηκαν όταν στο άκουσμα τραγουδιών από την πατρίδα τους τα προσφυγόπουλα άρχισαν να χορεύουν παραδοσιακούς τους χορούς.

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή που μικρά προσφυγόπουλα έφτιαξαν μόνα τους πολύχρωμα χάρτινα λουλούδια, για να τα χαρίσουν στους επισκέπτες τους.

Στις νηπιαγωγούς που εργάζονται στη δομή και δίνουν καθημερινά κι αυτές με τη σειρά τους έναν πολύ δύσκολο αγώνα για να συντρέξουν τα προσφυγόπουλα, παραδόθηκαν παιχνίδια για διάφορες ηλικίες και ευχετήριες κάρτες με μηνύματα ειρήνης, φιλίας και αλληλεγγύης των λαών που είχαν ετοιμάσει ειδικά γι' αυτόν τον σκοπό παιδιά Δημοτικού, φίλοι του «Κόκκινου Αερόστατου» από περιοχές του Βόρειου Τομέα.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η γιορτή, το ραντεβού είχε ήδη ανανεωθεί για νέες στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς, αλλά και στον αγώνα για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων, για να σταματήσει ο εγκλωβισμός που τους έχουν επιβάλει η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις, ώστε να ταξιδέψουν στις χώρες τελικού προορισμού τους αλλά και για τα δικαιώματα των εργαζομένων στη δομή.



Το γλέντι του «Ριζοσπάστη» και του «902»

Με κέφι, χορό, καλό φαγητό και κρασί διασκέδασαν οι φίλοι του «Ριζοσπάστη» και του «902» στο μεγάλο γλέντι που διοργάνωσαν οι Οργανώσεις των μέσων ενημέρωσης του Κόμματος στο Συνεδριακό Κέντρο του δήμου Μεταμόρφωσης Αττικής.

Η εκδήλωση ετοιμάστηκε με μεράκι από τις δύο Οργανώσεις, που πέρα από τη δημιουργία μιας όμορφης ατμόσφαιρας, το καλό φαγητό και το καλό κρασί, φρόντισαν και για τη συλλογή μοναδικών δώρων, προσφορών μελών και φίλων του ΚΚΕ, που έκαναν πλούσια τη «λαχειοφόρο». Γενναιόδωρες ήταν οι προσφορές συντρόφων και οπαδών του Κόμματος και σε ό,τι αφορά το κρασί και τα αναψυκτικά, αλλά και τα επιδόρπια, που έδωσαν έναν ευχάριστο τόνο στο «κλείσιμο» του γλεντιού.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Γιώργος Ελταχήρ, Γραμματέας της ΚΟΒ «Ριζοσπάστη». Στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και στις μάχες που δίνει το ΚΚΕ αυτήν την περίοδο.

Στη συνέχεια ο «λόγος» πέρασε στην ορχήστρα, που με μπουζούκι, κιθάρα και μπαγλαμαδάκι τραγούδησε όμορφα ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια, παρασέρνοντας στο χορό μικρούς και μεγάλους μέχρι αργά το απόγευμα.


Εκοψε την πίτα του το «Σπίτι του Αγωνιστή»

Το απόγευμα της Κυριακής το ΔΣ του ιδρύματος «Το Σπίτι του Αγωνιστή» έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του σε μια πολύ όμορφη και γιορτινή εκδήλωση, παρουσία πλήθους φίλων και συντρόφων, καθώς και συγγενών των φιλοξενούμενων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πολυπληθής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ και Γραμματέα της ΚΟ Αττικής του Κόμματος. Παρευρέθηκαν επίσης ο Νίκος Φάσας από το ΚΣ της ΚΝΕ, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ Γιώργος Κατημερτζής, ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ Σπύρος Χαλβατζής, μέλη του Συλλόγου «Εύγερος», του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αγγελος Σικελιανός», της Επιτροπής Ειρήνης Ηλιούπολης και Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ από τις γύρω περιοχές. Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Στέλιος Λάμπρου, πρόεδρος του ΔΣ του ιδρύματος, ενώ ακολούθησαν η κοπή της πίτας και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ