ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Βήμα βήμα προς τις επικίνδυνες διευθετήσεις, στο «ρυθμό» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Από προηγούμενο γύρο διαπραγματεύσεων για τα ΜΟΕ

INTIME NEWS

Από προηγούμενο γύρο διαπραγματεύσεων για τα ΜΟΕ
Βήμα βήμα προχωράνε οι διεργασίες προς μια «διευθέτηση» στα Ελληνοτουρκικά, με «επιδιαιτησία» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και στόχο τη διατήρηση της ΝΑΤΟικής συνοχής στη νοτιοανατολική του πτέρυγα όσο και τις μπίζνες του κεφαλαίου στην Ενέργεια και άλλα πεδία, και με τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Σε αυτήν τη βάση οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών, Ν. Παναγιωτόπουλος και Χ. Ακάρ, είχαν χτες τηλεφωνική επικοινωνία, όπου - σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ - «έγινε συζήτηση για την επικείμενη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 12 - 13/2, καθώς επίσης και ενόψει της συνέχισης του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που θα διεξαχθεί στην Αθήνα μεταξύ 17 - 21/2» (η τουρκική αντιπροσωπεία καταφτάνει από την προηγούμενη, 16/2).

Στο περιθώριο της Συνόδου της λυκοσυμμαχίας αναμένεται οι δύο υπουργοί να έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση, τα δε ΜΟΕ εντάσσονται στη διαδικασία που, όπως την έχουν περιγράψει αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, μαζί με τις λεγόμενες διερευνητικές επαφές και την υπογραφή συνυποσχετικού, οδηγεί μέχρι τη Χάγη.

Αλλωστε, και τα ίδια τα ΜΟΕ, η διαδικασία για τα οποία διεξάγονται με «παρότρυνση» των ΗΠΑ, λειτουργούν στην πράξη ως πλατφόρμα όπου η τουρκική αστική τάξη απλώνει όλες τις διεκδικήσεις της σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο (κυριαρχία σε νησιά και νησίδες, αποστρατιωτικοποίησή τους, όρια ελληνικού εναέριου χώρου, όρια δικαιοδοσίας συντονισμού επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, κατάθεση σχεδίων πτήσης κ.ά.), άσχετα αν το ΥΠΕΘΑ θέλει - ή υποστηρίζει ότι θέλει - η τέτοια συζήτηση να περιορίζεται σε στρατιωτικό - τεχνικό επίπεδο.

Στο μεταξύ, ενδεικτική είναι και η χτεσινή δήλωση Ερντογάν πως «φέτος δεν υπήρξε κρίση στα Ιμια. Γιατί; Λόγω της στάσης που επιδείξαμε εκεί. Είχαμε πει πως αν γίνει μια κίνηση στα Ιμια, όπως γινόταν προηγουμένως, η απάντησή μας θα είναι διαφορετική. Αλλά αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Ιμια, θα δείτε ότι κι εμείς δεν θα κάνουμε κάτι», συνδέοντας μάλιστα με αυτό το τηλεφώνημα Ακάρ - Παναγιωτόπουλου: «Ο υπουργός Αμυνας, σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα θα τηλεφωνήσει στον υπουργό Αμυνας της Ελλάδας, για να τον ευχαριστήσει. Για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία και στα Ιμια και στα άλλα νησιά, όπως έγινε φέτος. Αυτό είναι που πρέπει να γίνει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, λέγεται ότι στη συνάντηση της Αθήνας τη μεθεπόμενη βδομάδα, σε πρώτη φάση οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα κάνουν μια αποτίμηση της διαδικασίας όπως «έτρεξε» τα προηγούμενα 4,5 χρόνια και στη συνέχεια «θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση με βάση τα σημερινά γεωπολιτικά δρώμενα», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Την ίδια ώρα, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, βρέθηκε για σειρά επαφών στη Μάλτα. Μετά τη συνάντησή του με τον Μαλτέζο ομόλογό του, E. Μπαρτόλο, είπε ότι συζήτησαν «για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, το Μεταναστευτικό και τις περιφερειακές εξελίξεις». Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Μάλτας, Τζ. Βέλα, δήλωσε ότι συζήτησαν «εκτενώς για τη συνολική κατάσταση στην περιοχή μας, ιδίως για την κατάσταση στη Λιβύη και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τα άκυρα και ανυπόστατα μνημόνια που υπεγράφησαν από τον κ. Σάρατζ και την κυβέρνηση της Τουρκίας». Πρόσθεσε πως εξήγησε τη θέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι «τα μνημόνια αυτά αποσταθεροποιούν την περιοχή και δεν διευκολύνουν κατά κανέναν τρόπο την εύρεση κοινού τόπου για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Εισηγείται αλλαγές στη διαδικασία «διεύρυνσης»

Αλλαγές στη διαδικασία ένταξης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σχέδιο που έδωσε χτες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα μπορούν «να ανασταλούν σε ορισμένους τομείς, ή να διακοπούν τελείως, εάν τα προβλήματα που αναφύονται είναι σοβαρά». Τα κεφάλαια που έχουν ήδη κλείσει μπορούν «να ξανανοίξουν ή να επανεκκινήσουν εξαρχής». Μάλιστα, πέραν των αλλαγών στη μεθοδολογία, με την πρότασή της ενισχύει το ρόλο και τον λόγο κρατών - μελών ως προς τη συνέχιση ή την παύση της διαδικασίας. Οπως αναφέρει στην πρότασή της, «ο πολιτικός χαρακτήρας της διαδικασίας προσχώρησης απαιτεί ισχυρότερη πολιτική καθοδήγηση και δέσμευση στα πιο υψηλά επίπεδα (...) Επιπλέον, τα κράτη - μέλη θα πρέπει να συμμετέχουν συστηματικότερα στην παρακολούθηση και την επανεξέταση της διαδικασίας».

Για να ανάψει το «πράσινο φως», η Κομισιόν ζητά έμφαση «στις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις», στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις δηλαδή, με την υψηλή καθοδήγηση της ΕΕ και την απαραίτητη στήριξη.

Το σχέδιο έρχεται στο φόντο του πρόσφατου γαλλικού «βέτο» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, που είχε προκαλέσει αντιδράσεις από άλλα κράτη - μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που πρωτοστατεί στα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» στην περιοχή, όσο και από τις ΗΠΑ.

Μετά την παρουσίαση της πρότασης ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος Ο. Βάρχεϊ, αφού δήλωσε ότι η διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κομισιόν, φέρεται να παραδέχτηκε τον «γεωστρατηγικό» χαρακτήρα αυτής της επιδίωξης, προσθέτοντας σύμφωνα με το «Ρόιτερς» ότι «το ευρωπαϊκό μπλοκ δεν μπορεί να ανακόψει τη φθίνουσα πορεία της παγκόσμιας επιρροής του χωρίς σταθερότητα στα Βαλκάνια».

Η Επιτροπή εξέφρασε την ελπίδα ότι τα κράτη - μέλη θα εγκρίνουν την πρόταση, παράλληλα με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Δυτικών Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ, στις 6-7 Μάη. Για τη Σύνοδο Κορυφής, η Επιτροπή θα εξετάσει τον τρόπο προώθησης των επενδύσεων, της «κοινωνικοοικονομικής ένταξης» και του «κράτους δικαίου» για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Με γρήγορα αντανακλαστικά η Γαλλίδα υπουργός για την ΕΕ, Αμελί ντε Μονσαλάν, δήλωσε ότι η χώρα της είναι θετική σε μια αλλαγή στη μεθοδολογία διεύρυνσης, προσθέτοντας παράλληλα ότι το Παρίσι ζητά μία «αναστρέψιμη διαδικασία που να σημαίνει ότι μπορούμε να προχωράμε και προς τα εμπρός και προς τα πίσω». Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι για να πει το «ναι» η Γαλλία, θα πρέπει εκτός από τη νέα μεθοδολογία να έχει πειστεί από την πρόοδο των υποψηφίων σε διάφορες μεταρρυθμίσεις.

Συσκέψεις και περιοδείες για τις εξελίξεις στην περιοχή και τις θέσεις του ΚΚΕ

Πλατύ άνοιγμα ενημέρωσης, επαγρύπνησης και κινητοποίησης για τις εξελίξεις στην περιοχή και τις θέσεις του ΚΚΕ πραγματοποιούν οι Οργανώσεις του Κόμματος. Για τις επόμενες μέρες το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σήμερα Πέμπτη:

-- Στις 9 π.μ., περιοδεία στο ΙΚΑ και στις Υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας στην Καλαμαριά, με επικεφαλής τον Αριστείδη Θάνο, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 π.μ., περιοδεία στα εργοστάσια της ΒΙΠΕ Κιλκίς με τον Κώστα Τσαουσίδη, μέλος της ΤΕ Κιλκίς.

-- Στις 9 π.μ., περιοδεία στις υπηρεσίες του δήμου Κιλκίς, με τον Τάσο Βασιλακάκη, μέλος της ΤΕ Κιλκίς.

-- Στις 11 π.μ., περιοδεία στις υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Κιλκίς και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς, με τον Θοδωρή Αθανασιάδη, μέλος της ΤΕ Κιλκίς.

-- Στις 5 μ.μ., περιοδεία στο ΔΙΕΚ Κουφαλίων με τον Παναγιώτη Μαρκίδη, στέλεχος του ΚΚΕ.

Αύριο Παρασκευή:

-- Η ΚΟ Αρτας καλεί σε συγκέντρωση με θέμα τις θέσεις του ΚΚΕ για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Κρόνος». Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στον Κόκκινο Μύλο (εστιατόριο «Φαγουριό», Φιλαδελφείας 312) θα μιλήσει ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Σε σύσκεψη στα γραφεία του ΚΚΕ στον Ασπρόπυργο (Μάρκου Μπότσαρη 2) θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης.

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Εκπαιδευτικών Βορείων και Μενιδίου - Φυλής καλούν σε σύσκεψη στο Α' ΚΑΠΗ Ν. Ιωνίας (Φιλελλήνων 1 & Διονυσίου Σολωμού).

-- Στις 7 μ.μ., στο ΚΑΦΕ Ξανθίδη στον Αγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης με ομιλητή τον Γρηγόρη Κλιγκόπουλο, Γραμματέα της ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στην Ανάληψη Θεσσαλονίκης (στα γραφεία της ΚΟΒ, Βασ. Ολγας 207) με ομιλητή τον Βασίλη Τομπουλίδη, Γραμματέα της ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

-- Στις 9 π.μ., περιοδεία στο Νοσοκομείο Κιλκίς, στο ΙΚΑ Κιλκίς και στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς με τον Κώστα Σιδηρόπουλο, Γραμματέα της ΤΕ Κιλκίς.

-- Στις 5.30 μ.μ., στο Νυχτερινό ΕΠΑΛ Ευόσμου με τον Γρηγόρη Κλιγκόπουλο, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στην Καλλιρράχη (κεντρική πλατεία - καφενείο Κουμουλίδη), θα μιλήσει ο Διονύσης Κλάδης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 8 Φλεβάρη:

-- Στις 6 μ.μ., σε σύσκεψη της ΚΟ Κεντρικού Μενιδίου, στο 1ο ΚΑΠΗ Δ. Αχαρνών (πλατεία Αγίου Νικολάου 1), θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης.

-- Στις 6 μ.μ., στο 4ο ΚΑΠΗ Δ. Αχαρνών (πλατεία Αγίας Αννας - Εργατικές Κατοικίες), θα μιλήσει ο Τάσος Τραβασάρος, μέλος της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αχαρνών.

-- Στις 6.30 μ.μ., στην κοινότητα Τριλόφου Θεσσαλονίκης με ομιλητή τον Γιώργο Σοφιανό, στέλεχος του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 9 Φλεβάρη:

-- Στις 11 π.μ., οι ΚΟ του δήμου Πειραιά καλούν σε συγκέντρωση στον κινηματογράφο «ΣΙΝΕΑΚ», στην πλατεία Κοραή. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ., οι ΚΟ Βύρωνα καλούν σε συγκέντρωση στην αίθουσα του δημαρχείου Βύρωνα. Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 6 μ.μ., οι ΚΟ Ζωγράφου καλούν σε συγκέντρωση στον δημοτικό κινηματογράφο «Αλέκα». Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής.

-- Στις 7 μ.μ., στο Λιτόχωρο (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου), με ομιλητή τον Νίκο Παπαναστάση, βουλευτή του ΚΚΕ, αντισυνταγματάρχη Ειδικών Δυνάμεων ε.α.

Εκδήλωση - ομιλία στο Τορόντο

Η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στο Τορόντο καλεί σε πολιτική εκδήλωση - ομιλία, την Κυριακή 23 Φλεβάρη, στις 3 μ.μ., στην αίθουσα της Ελληνοκαναδικής Δημοκρατικής Οργάνωσης (290 Danforth), με θέμα: «Οι επικίνδυνες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στη δίνη των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και αντιλαϊκών σχεδιασμών». Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, σε απευθείας σύνδεση μέσω Skype.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ