ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 1 Μάρτη 2020
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κινητοποιήσεις με αιχμή τη ρύπανση και τη δυσοσμία των ΕΛΠΕ

Eurokinissi

Η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα και η ανακοίνωση δύο συγκεντρώσεων στις 7 Μάρτη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Εργατικών Κατοικιών της Μάνδρας, και στις 4 Απρίλη, στις 7 μ.μ. έξω από την ΠΥΡΚΑΛ, ήταν το αποτέλεσμα της σύσκεψης συνδικάτων, συλλόγων και άλλων μαζικών φορέων της Ελευσίνας που έγινε την περασμένη Δευτέρα, με θέμα τη ρύπανση από τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ.

Η σύσκεψη, που είχε ως σύνθημα «Κάλεσμα αγώνα - Μας κόβουν την ανάσα! Δεν ανεχόμαστε άλλο τη ρύπανση και τη δυσοσμία των ΕΛΠΕ! Καμία σκέψη για επέκταση στο χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ», έγινε με πρωτοβουλία του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής και συμμετείχαν η Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, ο Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας, το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Θριασίου, το Παράρτημα Ελευσίνας του Συνδικάτου Μετάλλου, το Σωματείο Συνταξιούχων Ελευσίνας - Μαγούλας, η Επιτροπή Ειρήνης Ελευσίνας και η Επιτροπή Παραλίας.

Ο Νίκος Μαΐλης, γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, στην ομιλία του τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Απευθυνόμαστε σε όλο το λαό της περιοχής να πάρει μαζικά μέρος στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα αποφασίσουμε. Να μην ανεχτούμε άλλο την υποβάθμιση της ζωής μας, να μην ανεχτούμε να βρίσκεται η υγεία η δική μας και των παιδιών μας σε συνεχή κίνδυνο. Αναδεικνύουμε το ζήτημα της δυσοσμίας και της ρύπανσης των ΕΛΠΕ στην ευρύτερη περιοχή και δηλώνουμε ξεκάθαρα την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε σκέψη παραχώρησης της έκτασης της πρώην ΠΥΡΚΑΛ και επέκτασης εκεί των εγκαταστάσεων, καθώς και στη διακηρυγμένη πρόθεση σύνδεσης των διυλιστηρίων Ελευσίνας και Ασπροπύργου μέσω αγωγού μεταφοράς καυσίμων που θα διέρχεται μέσα από την πόλη. Οι κάτοικοι της Ελευσίνας και των γύρω περιοχών έχουμε νωπές στη μνήμη μας τις τραγικές επιπτώσεις από την ανάπτυξη στην περιοχή, που μπροστά στο κέρδος δεν υπολογίζει τις περιουσίες, την υγεία, ακόμη και τη ζωή των κατοίκων».

Το πλαίσιο διεκδίκησης περιλαμβάνει:

1. Μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και του λαού της περιοχής από την ανεξέλεγκτη ρύπανση και δυσοσμία των ΕΛΠΕ. Να υποβληθούν άμεσα οι κάτοικοι της περιοχής στις ενδεδειγμένες εξετάσεις για τις επιπτώσεις στην υγεία τους από τη μακροχρόνια έκθεση στους βιομηχανικούς ρύπους.

2. Να αποδοθεί ο χώρος της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στο λαό της περιοχής, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών του σε πράσινο, την ελεύθερη πρόσβασή του στο παραλιακό μέτωπο, αλλά και τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» μεταξύ των κατοικημένων περιοχών και των ΕΛΠΕ.

3. Καμία σκέψη για δημιουργία αγωγού μεταφοράς καυσίμων που θα διέρχεται μέσα από την πόλη.

4. Να παρθούν μέτρα για την αποφυγή και την αντιμετώπιση ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης.

5. Οχι στις χορηγίες των ΕΛΠΕ, που δίνονται για να εξαγοράσουν την ανοχή μας για την κατάσταση που ζούμε. Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες μας σε σχολική στέγη, Υγεία, χώρους άθλησης και αναψυχής, αποκλειστικά από το κράτος, την Περιφέρεια και το δήμο.

6. Να ενισχυθούν το «Θριάσιο» Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Να δημιουργηθούν πλήρως στελεχωμένο Κέντρο Υγείας Μάνδρας και Περιφερειακό Ιατρείο στις εργατικές κατοικίες.

ΠΕΡΑΜΑ - ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
Συνεχίζεται ο αγώνας για άμεση μετεγκατάσταση των καζανιών του θανάτου

Την άμεση μετεγκατάσταση των καζανιών των εταιρειών πετρελαιοειδών, των «καζανιών του θανάτου» όπως τα χαρακτηρίζουν, συνεχίζουν να διεκδικούν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες του Περάματος, που βλέπουν το επίπεδο της ζωής τους καθημερινά να υποβαθμίζεται από τη δράση των μονοπωλιακών μονοπωλίων όπως η COSCO και των εφοπλιστών, και η υγεία τους να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο στο όνομα της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ανάπτυξης.

Με πρωτοβουλία των Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος και Κερατσινίου - Δραπετσώνας, στις 15 Φλεβάρη έγινε σύσκεψη φορέων στο 20ό Γυμνάσιο Κερατσινίου με τη συμμετοχή συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων, όπου καθορίστηκε κοινό διεκδικητικό πλαίσιο και αποφασίστηκαν συντονισμός και κοινή δράση των κατοίκων του Περάματος με τους κατοίκους του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, που κι αυτοί με τη σειρά τους είναι αντιμέτωποι με τα καζάνια της «Oil One». Πρώτα βήματα του συντονισμού είναι η παρέμβαση στις 2 Μάρτη (Καθαρά Δευτέρα) στο χώρο των Λιπασμάτων με ανάρτηση γιγαντοπανό. Πικετοφορίες στις γειτονιές το Μάρτη, των οποίων οι ημερομηνίες θα καθοριστούν στη συνέχεια, ως προετοιμασία για τις πολύμορφες κινητοποιήσεις που θα γίνουν ταυτόχρονα στις 3 Απρίλη στις 11 π.μ. και στις τρεις περιοχές, κινητοποίηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος στις 4 Μάη και έπεται συνέχεια.

Αυτό που αναδείχθηκε και στη διάρκεια της σύσκεψης είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων που έχουν τοποθετηθεί για τις δεξαμενές πετρελαιοειδών, δηλαδή τα καζάνια, τάσσονται ενάντια στη λειτουργία τους δίπλα στα σπίτια και στα σχολεία και ότι εδώ και χρόνια παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση βαρέων μετάλλων, που είναι σημαντικός παράγοντας για δημιουργία καρκίνου, κυρίως του πνεύμονα.

Υπάρχουν πρόσφατες καταγεγραμμένες μετρήσεις του «Δημόκριτου» που επιβεβαιώνουν ότι η ατμόσφαιρα είναι φορτωμένη με θειούχες πτητικές ενώσεις που προέρχονται από επεξεργασία ή καύση πετρελαιοειδών, ενώ καταγράφονται τιμές βενζολίου που κάποιες μέρες ξεπερνούν τη μέση οριακή τιμή για την προστασία της υγείας των κατοίκων.

Παράλληλα, ακόμα και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της COSCO, στο πλαίσιο του Master plan της, αν και έγινε κατά παραγγελία της, όσο κι αν ωραιοποιεί την κατάσταση δεν μπορεί να κρύψει ούτε τις επιπτώσεις από τις δραστηριότητές της ούτε ότι είναι πιθανός ο κίνδυνος ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ), που με τα καζάνια θα λειτουργήσει ως ντόμινο, με ό,τι εφιαλτικό σημαίνει αυτό.

«Με τους αγώνες μας έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι δεν συμβιβαζόμαστε με την μπόχα και τις καρκινογόνες ουσίες που πνίγουν τις γειτονιές και τα σχολεία των παιδιών μας, δεν συμβιβαζόμαστε να ζούμε και να δουλεύουμε σε γειτονιές απομονωμένες από χώρους πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και άθλησης, που είτε δεν υπάρχουν είτε είναι εμπορευματοποιημένοι», τονίζουν οι δύο Ενώσεις και απευθύνουν κάλεσμα αγωνιστικού ξεσηκωμού.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Κινητοποίηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ενάντια στις χωματερές

Την Τετάρτη 4 Μάρτη, στις 3 μ.μ., το αγωνιστικό ραντεβού

Σε ξεσηκωμό καλούν το λαό και τη νεολαία τα σωματεία και οι φορείς που συντονίζουν τη δράση τους ενάντια σε παλιές και νέες χωματερές, σε Δυτική Αττική, Δυτική Αθήνα, Μαραθώνα - Γραμματικό - Νέα Μάκρη.

Οι Συντονιστικές Επιτροπές καλούν σε κινητοποίηση την Τετάρτη 4 Μάρτη, στις 4 μ.μ., στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (Αναστάσεως 2 & Τσιγάντε, στάση μετρό «Εθνική Αμυνα»), αντιδρώντας στους σχεδιασμούς για επέκταση της χωματερής της Φυλής και στο νέο έγκλημα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Γραμματικού.

Συνθήματα της κινητοποίησης είναι «Οχι άλλο καρκίνο για τα κέρδη τους! Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής - Οχι νέα εγκλήματα τύπου Φυλής στην Αττική! Ο περιφερειακός σχεδιασμός είναι για τα σκουπίδια».

  • Λεωφορεία για την κινητοποίηση θα αναχωρήσουν από: Ανω Λιόσια, στις 1.45 μ.μ. τριγωνική πλατεία - πίσω από το Δημαρχείο. Μενίδι, στις 2 μ.μ. από πλ. Καράβου. Ελευσίνα, 2 μ.μ. από Δημοτικό Πάρκινγκ. Βαρνάβα, στις 3 μ.μ. από το Δημοτικό Σχολείο.
Κινητοποίηση για τη διεκδίκηση των χώρων του 301 και του ΟΣΕ

Στις 18 Μάρτη στην πλατεία Αγίων Αναργύρων, με πρωτοβουλία σωματείων και φορέων

Σε κινητοποίηση στις 18 Μάρτη στην πλατεία Αγίων Αναργύρων προχωρούν σωματεία και φορείς της περιοχής, διεκδικώντας την αξιοποίηση των χώρων του Στρατοπέδου 301 ΕΒ και του ΟΣΕ για τις ανάγκες των κατοίκων των Αγίων Αναργύρων, του Καματερού και των γύρω περιοχών.

Πρόκειται για δύο χώρους που βρίσκονται στην καρδιά της πόλης, σε ένα σημείο επιβαρυμένο κυκλοφοριακά και από το οποίο απουσιάζουν χώροι αναψυχής, άθλησης, πρασίνου. Το 301 βρίσκεται στο κέντρο των Αγ. Αναργύρων, καταλαμβάνοντας μια έκταση 220 στρεμμάτων, και εξακολουθεί να λειτουργεί παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες για μεταφορά του. Οι χώροι του ΟΣΕ, με έκταση 45 στρέμματα, περιλαμβάνουν τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, το παλιό αμαξοστάσιο λεωφορείων και τις ανενεργές γραμμές εκατέρωθεν της κεντρικής πλατείας, που είναι εγκαταλελειμμένα και χρησιμοποιούνται ως χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων.

Στην απόφαση για την κινητοποίηση κατέληξαν οι φορείς μετά από σύσκεψη που έγινε την περασμένη Δευτέρα με πρωτοβουλία του Παραρτήματος Ιλίου - Αγίων Αναργύρων - Καματερού - Πετρούπολης του Συνδικάτου Οικοδόμων. Σε αυτήν εκφράστηκε η αντίθεσή τους στα σενάρια για εμπορευματοποίηση και τσιμεντοποίηση, που φουντώνουν, τη στιγμή που υπάρχει η ανάγκη για υποδομές αναψυχής και πρασίνου σε μια περιοχή με ελάχιστους ελεύθερους χώρους.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να παρθούν από τους εργαζόμενους και τους κατοίκους πρωτοβουλίες ανάδειξης και συλλογικής διεκδίκησης των αιτημάτων:

-- Να μεταφερθεί το 301 ΕΒ, με διασφάλιση των εργαζομένων σε αυτό.

-- Να αξιοποιηθούν το στρατόπεδο και οι χώροι του ΟΣΕ για τις ανάγκες του λαού της περιοχής ως χώροι πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής, με ελεύθερη και δωρεάν χρήση, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ