ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 1 Μάρτη 2020
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ενίσχυση της ΔΑΣ για να δυναμώσει η οργάνωση των εργατών σε σύγκρουση με κυβερνήσεις και εργοδοσία

Αποσπάσματα από το αγωνιστικό - ταξικό κάλεσμα της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας»

Κάλεσμα στους εργαζόμενους της εργατούπολης της Ελευσίνας και συνολικά της περιοχής της Δυτικής Αττικής να παρακολουθήσουν τις εργασίες του 16ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής (ΕΚΕ-ΔΑ) απευθύνει η ΔΑΣ (συνδυασμός που συγκροτείται από συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και άλλους πρωτοπόρους αγωνιστές). Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Μάρτη, στον απόηχο των μεγάλων εργατικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νόμο - λαιμητόμο της ΝΔ για την Κοινωνική Ασφάλιση αλλά και ενάντια στις διαδικασίες - παρωδία του εργατοπατερισμού στη ΓΣΕΕ, μάχες που αποκάλυψαν τις δύο γραμμές που συγκρούονται στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Οι αντιπρόσωποι να επιβάλουν την ουσιαστική συζήτηση στο συνέδριο

Στο κάλεσμά της η ΔΑΣ σημειώνει ότι το συνέδριο του ΕΚΕ-ΔΑ, με ευθύνη της πλειοψηφίας, η οποία συντάσσεται με τη γραμμή του εκφυλισμού της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, θα κρατήσει ελάχιστες ώρες, χωρίς να γίνει ουσιαστική συζήτηση για την οργάνωση της αντίστασης και των αγώνων σε μια περιοχή όπως η βιομηχανική ζώνη του Θριασίου με τα τόσα προβλήματα. «Θέλουν να αξιοποιήσουν τις διεργασίες του συνεδρίου του ΕΚΕ-ΔΑ για να ρίξουν το κουκί στην κάλπη και να φύγουν», σημειώνει η ΔΑΣ, καλώντας ιδιαίτερα όλους τους αντιπροσώπους να πάρουν μέρος στις διαδικασίες και να μην επιτρέψουν να εξελιχθεί σε ένα ακόμα συνέδριο - παρωδία, μακριά από τις ανάγκες και τα προβλήματα των εργαζομένων. Να επιβάλουν με τη συμμετοχή τους να γίνει ουσιαστική συζήτηση για την οργάνωση του αγώνα και για το πλαίσιο των διεκδικήσεων που πρέπει να έχει ώστε να έχει επιτυχία η αναμέτρηση με την αντεργατική πολιτική. Να δυναμώσει η συζήτηση για τα συνδικάτα και το ρόλο τους στην προάσπιση των εργατικών συμφερόντων και όχι σε ρόλο βαστάζου στην αντιλαϊκή πολιτική που επιδιώκει να επιβάλλει ο εργοδοτικός - κυβερνητικός μηχανισμός.

Η ΔΑΣ στη διακήρυξή της σχολιάζει τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, που δείχνουν ότι «η "ανάπτυξη" που μας έταξαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας αφορά τους λίγους, τους επιχειρηματικούς ομίλους». Και αφού αναλύει την αντιλαϊκή πολιτική γύρω από το Ασφαλιστικό, τις ΣΣΕ, την Υγεία, τον περιορισμό των διαδηλώσεων, την ιμπεριαλιστική εμπλοκή κ.ο.κ., σημειώνει ότι «απέναντι σ' αυτήν την επίθεση χρειάζεται να δυναμώσει η εργατική και λαϊκή αντίσταση, να δυναμώσει ο αγώνας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας».

«Εργα και ημέρες» του εργατοπατερισμού στο ΕΚΕ-ΔΑ

Αναφερόμενη στις διαχρονικές ευθύνες των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στο συνδικαλιστικό κίνημα, όπως και για το γεγονός ότι το ΕΚΕ-ΔΑ έχει απαξιωθεί σημαντικά στα μάτια των εργαζομένων, η ΔΑΣ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Η πλειοψηφία του ΕΚΕ-ΔΑ, σε όλη την προηγούμενη θητεία της, έδωσε τα διαπιστευτήριά της ακολουθώντας την ηγεσία της ΓΣΕΕ και προωθώντας την πολιτική κυβερνήσεων και εργοδοσίας:

-- Προβάλλει το ιδεολόγημα της "ανάπτυξης του Θριασίου" σηκώνοντας αιτήματα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων με "ζεστό" χρήμα, ελαφρύνσεις, φτηνό ρεύμα για τους βιομήχανους και απαλλαγές για τους "μεγάλους", την ώρα που οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες στενάζουν κάτω από τη βάρβαρη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοτικής εκμετάλλευσης.

-- Ζυμώνει την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων σε Ναυπηγεία, ΕΛΠΕ και αλλού, επικεντρώνοντας στο ζήτημα του καλού επενδυτή και στο ποιος θα εξυγιάνει τις επιχειρήσεις.

-- Προωθεί τη βρώμικη προπαγάνδα ότι "οι αγώνες κλείνουν τα εργοστάσια" και προβάλλει ότι η λύση θα βρεθεί στη συμμετοχή σε "κοινωνικούς διαλόγους" στην Περιφέρεια με βουλευτές και δημάρχους και συμμετείχε στις "αναπτυξιακές" φιέστες του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις πλημμύρες στη Μάνδρα.

-- Δεν οργάνωσε την πάλη των εργαζομένων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας απέναντι στο ασφαλιστικό έκτρωμα, τη στιγμή που όλα τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής και εκατοντάδες Σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες σε όλη την Ελλάδα πραγματοποίησαν απεργία στις 18 Φλεβάρη. Τακτική που δείχνει ότι υπονομεύει τον αγώνα και φανερώνει ότι βρίσκεται σε συνεργασία με κυβέρνηση και εργοδοσία.

Η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΕ-ΔΑ επιδιώκει το συνδικαλιστικό κίνημα όχι μόνο να παραμένει παροπλισμένο και ανήμπορο να αντιμετωπίσει την επίθεσή τους, αλλά να βάζει πλάτη στο να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι τη σφαγή τους».

Συνδικάτα εργατών και όχι των εργοδοτών!

Τονίζεται ακόμη στη διακήρυξη:

«Αντίθετα, η ΔΑΣ αλλά και σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ μπήκαν μπροστά, πήραν αποφάσεις και κινητοποιήθηκαν για το Ασφαλιστικό, τις ΣΣΕ, οργάνωσαν απεργίες, κλαδικές κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας, μέσα στους χώρους εργασίας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής για κάθε πρόβλημα που αφορά τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους».

Στη συνέχεια αναφέρονται συγκεκριμένα παραδείγματα από τη δράση που αναπτύχθηκε από τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ:

«Πάλεψαν για οξυμένα λαϊκά προβλήματα, για τις πλημμύρες της Μάνδρας, για τις συγκοινωνίες, για να μην κόβεται το ρεύμα σε ανέργους και σε οικονομικά αδύνατους, για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στους μετανάστες.

Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας οι δυνάμεις μας πρωτοστατούν στο να πάρουν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους, παλεύουν για λύση στη Ναυπηγική Βιομηχανία με βάση τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Στη "Χαλυβουργική", κόντρα στο κλίμα συναίνεσης της πλειοψηφίας του Σωματείου, αναδείξαμε τις πραγματικές αιτίες της κρίσης στη βιομηχανία του χάλυβα, που δεν είναι τίποτα άλλο από την καπιταλιστική οικονομική κρίση, που οδηγεί σε συρρίκνωση της παραγωγής και τελικά στο κλείσιμο του εργοστασίου, κόντρα στις λογικές για φθηνή Ενέργεια, μειωμένα δημοτικά τέλη.

Οι δυνάμεις του Συνδικάτου Μετάλλου είναι καθημερινά δίπλα στους μεταλλεργάτες, με τη δυναμική παρέμβαση του Συνδικάτου πάρθηκαν πίσω απολύσεις συναδέλφων, επιβάλαμε να παρθούν μέτρα υγείας και ασφάλειας. Δημιουργήθηκαν επιτροπές του Συνδικάτου σε μια σειρά από χώρους. Παλεύουμε για κλαδική Συλλογική Σύμβαση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Το κλαδικό Σωματείο της Ενέργειας πάλεψε ενάντια στις "ελαστικές" σχέσεις εργασίας και στις απολύσεις εργολαβικών συναδέλφων διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και απευθείας πρόσληψη των εργολαβικών εργαζομένων από την εταιρεία των ΕΛΠΕ.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα. Ενώνει τους εργαζόμενους στον κλάδο χωρίς διαχωρισμούς μεταξύ εταιρικών και εργολαβικών, είναι μπροστά στην υπεράσπιση συναδέλφων σε κάθε χώρο, με παρεμβάσεις για δικαιώματα και νέες κατακτήσεις σε χώρους δουλειάς. Ανέδειξε το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας, με παρεμβάσεις, εξορμήσεις και συγκεντρώσεις σε σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα. Επίσης, έβαλε μπροστά διεκδικήσεις για την πληρωμή της νυχτερινής προσαύξησης σε εργολαβικούς εργαζόμενους στην εταιρεία "Παπαστράτος".

Ολη αυτή η πολύμορφη δράση οργανώθηκε με μαζικές δημοκρατικές διαδικασίες, με συγκεντρώσεις στους χώρους και μέσα από Γενικές Συνελεύσεις. Ενα τέτοιο κίνημα έχει πραγματικά ανάγκη η εργατική τάξη. Σε αυτήν την κατεύθυνση, οι συνδικαλιστές και τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις».

Κριτήριο τα αιτήματα ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας

Απευθυνόμενη στους αντιπροσώπους του συνεδρίου, η ΔΑΣ καλεί σε ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων, τους καλεί να μην επιτρέψουν «να έχουν το τιμόνι της διοίκησης του ΕΚΕ-ΔΑ τα συνδικαλιστικά στελέχη που υπηρετούν την πολιτική κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Αυτή η κατάσταση, να μας καταδικάζουν να ζούμε στην ανέχεια, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από κανέναν εργαζόμενο, από κανέναν τίμιο συνδικαλιστή από όποια πολιτική ή συνδικαλιστική αφετηρία προέρχεται.

Κριτήριο για κάθε εργαζόμενο, για κάθε συνδικαλιστή πρέπει να γίνουν τα αιτήματα εκείνα που πραγματικά διεκδικούν λύσεις προς όφελος των δικών τους συμφερόντων, των δικών τους αναγκών.

Να μην αποδεχτούμε να ζούμε με μισθούς - ψίχουλα και κουτσουρεμένα δικαιώματα. Να παλέψουμε για να έχουμε ΣΣΕ με μισθούς που να αναπληρώνουν τις απώλειες που είχαμε όλη την περίοδο της κρίσης. Να έχουμε συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, σταθερό ωράριο εργασίας που να μην εξοντώνει. Κοινωνική Ασφάλιση και Υγεία για εμάς και τις οικογένειές μας. Σχολείο που να μορφώνει πραγματικά τα παιδιά μας.

Να παλέψουμε να κατακτήσουμε ό,τι πραγματικά δικαιούμαστε και ό,τι έχουμε πραγματικά ανάγκη.

Γιατί εμείς παράγουμε όλο τον πλούτο, εμείς πρέπει να τον απολαμβάνουμε!».

Το κάλεσμα της ΔΑΣ καταλήγει σημειώνοντας ότι θα αξιοποιήσει «κάθε δυνατότητα, κάθε έδρα στη διοίκηση του ΕΚΕ-ΔΑ για να δυναμώσουν η οργάνωση των εργατών στους χώρους δουλειάς, η συμμετοχή νεολαίας, γυναικών, μεταναστών. Για να είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρωταγωνιστές των εξελίξεων μέσα από μαζικές διαδικασίες και Γενικές Συνελεύσεις, ώστε να φτάσει ακόμα πιο πλατιά η γραμμή της οργάνωσης, της αντίστασης, της ρήξης με την κυβέρνηση και τη μεγαλοεργοδοσία.

Για να δυναμώσει η προσπάθεια για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων της περιοχής της Δυτικής Αττικής ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και εργοδοσίας.

Για να αποτελέσει ουσιαστικό στήριγμα για κάθε σωματείο, κάθε εργάτη και εργαζόμενους οποιασδήποτε επιχείρησης που θα έρθουν αντιμέτωποι με την απόλυση, την απλήρωτη δουλειά, την εργοδοτική τρομοκρατία, τις άθλιες συνθήκες δουλειάς.

Για να μην περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει στο γύψο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα με το νέο νόμο που ετοιμάζει. Να μην καθιερώσει σωματεία - φαντάσματα όπου οι εργαζόμενοι θα κάνουν "like" μέσω Internet ή θα ψηφίζουν με επιστολές, αλλά μπροστά στον εργοδότη θα είναι μόνοι.

Για να διεκδικήσουμε όσα μας έχουν κλέψει, όσα μας έχουν στερήσει, για να διεκδικήσουμε την κάλυψη των απωλειών μας. Για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ