ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 1 Μάρτη 2020
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Αγωνιστικό πρόγραμμα συνέχισης των κινητοποιήσεων

Διαμαρτυρία το πρωί της Παρασκευής στα διόδια του Πολύμυλου

Το επόμενο βήμα του αγώνα ενάντια στην τροπολογία που οδηγεί στη διάλυση της ΛΑΡΚΟ προετοιμάζουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης.

Στη Γενική Συνέλευση του επιχειρησιακού σωματείου στο εργοστάσιο της Λάρυμνας προσδιορίστηκε ότι το επόμενο διάστημα θα σχεδιαστούν κινητοποιήσεις, όπως συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Χαλκίδα στις 11/3, στο πλαίσιο παρουσίας του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, συναυλία αλληλεγγύης στη Λάρυμνα, συλλαλητήρια σε πόλεις της Στερεάς Ελλάδας, καθώς και συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, σε συντονισμό με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ σε Καστοριά και Κοζάνη.

Οι τελευταίοι, που βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα, πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής μαζική κινητοποίηση στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα που έχουν συγκροτήσει. Σε αυτή συμμετείχαν εργαζόμενοι - απολυμένοι από εργολάβο από την Ιεροπηγή Καστοριάς, εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, επαγγελματίες οδηγοί, έχοντας στο πλευρό τους τη Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Σωματείων Δυτικής Μακεδονίας αλλά και άλλους μαζικούς φορείς.

Εκεί, οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν για πάνω από δύο ώρες, μοιράζοντας ανακοινώσεις στους διερχόμενους οδηγούς, ενώ για ένα διάστημα επέτρεψαν την ελεύθερη διάβαση των οχημάτων από τα διόδια. Αιτήματα των εργαζομένων, επαγγελματιών και μικροεργολάβων είναι η απόσυρση της τροπολογίας της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ, η οποία, όπως αναφέρουν στις ανακοινώσεις που διαμοίρασαν, οδηγεί στο ξεπούλημα και το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, αλλά και η καταβολή των δεδουλευμένων, τα οποία αγγίζουν τα 5 εκατ. ευρώ.

Τη συμπαράσταση στον αγώνα αυτόν εξέφρασαν για άλλη μια φορά με την παρουσία τους οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Θανάσης Χαστάς (περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας) και Νίκος Γεωργακόπουλος (δημοτικός σύμβουλος Σερβίων).

Τη σημασία του ενιαίου αγώνα ενάντια συνολικά στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ τόνισε στην παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Μακεδονίας της περασμένης Τετάρτης ο Θανάσης Χαστάς. Η παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για να ενταχθεί στο ψήφισμα συμπαράστασης και το αίτημα της απόσυρσης της κυβερνητικής τροπολογίας, πέρα από αυτό της καταβολής των δεδουλευμένων, ψηφίστηκε ομόφωνα.

ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ - ΒΡΟΥΤΣΗ
Σε ισχύ οι διατάξεις που επιβαρύνουν κι άλλο τους ελευθεροεπαγγελματίες

Αυξημένες εισφορές κατά 20% σε σχέση με τα ισχύοντα, καλούνται να πληρώσουν από τις 20 Μάρτη 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες και αγρότες, με βάση το νέο καθεστώς εισφορών που προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή.

Η αποσύνδεση των εισφορών από το εισόδημα γι' αυτήν τη μεγάλη ομάδα ασφαλισμένων που προώθησε η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου, οδηγεί σε επιβάρυνση τη συντριπτική πλειοψηφία των μη μισθωτών ασφαλισμένων, την ίδια ώρα που, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική κλάση, προβλέπει συντάξεις πτωχοκομείου στο τέλος του εργάσιμου βίου τους.

Ταυτόχρονα, η αποσύνδεση από το πραγματικό εισόδημα του κάθε ασφαλισμένου πριμοδοτεί όσους έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα, αφού με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν να πληρώνουν την αντίστοιχη εισφορά, όπως ισχύει στην περίπτωση των μισθωτών.

Ηδη τέθηκε σε λειτουργία n διαδικτυακή πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr/epilego/), μέσω της οποίας οι μη μισθωτοί θα καταβάλλουν κάθε μήνα τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας «επιλογής» της κατηγορίας ασφάλισης, ο e-ΕΦΚΑ θα αναρτήσει στις 16 Μάρτη τα νέα ειδοποιητήρια για τις εισφορές του Γενάρη 2020, οι οποίες θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι την Παρασκευή 20 Μάρτη. Οσοι δεν επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία, θα ενταχθούν αυτομάτως στην ελάχιστη υποχρεωτική κατηγορία για όλο το τρέχον έτος. Σημειώνεται ότι στην αρχή κάθε έτους ο ασφαλισμένος μπορεί να επιλέγει νέα ασφαλιστική κλάση, που θα ισχύει όμως για όλο το έτος.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Την Κυριακή 22/3 ο αγωνιστικός γιορτασμός του Κιλελέρ

Στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων

Με αγωνιστική συγκέντρωση στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, την Κυριακή 22 Μάρτη, θα τιμηθεί η 110η επέτειος από την ηρωική εξέγερση του Κιλελέρ. Οπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της διευρυμένης Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στη Λάρισα, την προηγούμενη Πέμπτη, το συλλαλητήριο αυτό θα αποτελέσει τη συνέχεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, που έγιναν σε πολλές περιοχές της χώρας το προηγούμενο διάστημα, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ, οδηγώντας τους ακόμα πιο γρήγορα στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Ενάντια στη μοιρολατρία και την απογοήτευση ότι «δεν γίνεται τίποτα», η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους να συνειδητοποιήσουν πως ο οργανωμένος αγώνας είναι ισχυρό όπλο στα χέρια τους και ποτέ δεν πάει χαμένος. Με δυνατούς, ζωντανούς, δραστήριους Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες σε κάθε χωριό, να συνεχίσουν τον δύσκολο και μακρόχρονο αγώνα επιβίωσης που δίνουν, ενάντια στους σύγχρονους «τσιφλικάδες», τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που επιχειρούν να αρπάξουν το βιος τους και να τους μετατρέψουν ξανά σε κολίγους.

Συνελεύσεις σωματείων
  • Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Ν. Λάρισας πραγματοποιεί Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 4/3, στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, στις 9 π.μ. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων, το ΔΣ του Συλλόγου έχει προκηρύξει στάση εργασίας από 9 π.μ. έως 12 μ.
  • Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων θα πραγματοποιήσει την Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευσή του την Κυριακή 8/3, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.
Στην Ηλεία ο Χρήστος Κατσώτης

Στην Ηλεία θα περιοδεύσει την Πέμπτη 5 Μάρτη ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 12 μ. στα γραφεία της ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ (Τάκη Σινόπουλου 13).

Θα συναντηθεί στις 18.30 με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας και με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου Κυλλήνης.

Τέλος, στις 19.30 θα μιλήσει σε συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, με θέμα «Εναρξη της νέας σεζόν και η καταλήστευση των εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό. Οι θέσεις του ΚΚΕ και η οργάνωση της πάλης».

ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ
Εκδήλωση για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Εκδήλωση διοργανώνει η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στο Σίδνεϊ Αυστραλίας για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, το Σάββατο 7 Μάρτη στις 5.30 το απόγευμα στην αίθουσα του Ελληνικού Πολιτιστικού Συνδέσμου Σίδνεϊ και ΝΝΟ, κτίριο 36. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ομιλία για τη Μέρα της Γυναίκας, ποιήματα και προβολή της μαγνητοσκοπημένης θεατρικής παράστασης «Το Κέντημα».

Ακυρώνεται το αποκριάτικο πάρτι στον Πειραιά

Η ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ ενημερώνει ότι ακυρώνεται το αποκριάτικο πάρτι το Σάββατο 29 Φλεβάρη.

ΝΙΚΑΙΑ
Εκδήλωση για την επέτειο της Μάχης της Κοκκινιάς

Το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και οι Κομματικές Οργανώσεις Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ διοργανώνουν την Πέμπτη 5/3 εκδήλωση με θέμα «Ποιος εγκαθίδρυσε τον Χίτλερ - Μονοπώλια και πολιτική εξουσία στην Ευρώπη της δεκαετίας του 1930», με αφορμή την ιστορική Μάχη της Κοκκινιάς (4 - 8 Μάρτη 1944). Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ., στην πλατεία Δαβάκη (Περιβολάκι) και θα συνεχιστεί στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Νίκαιας - Ρέντη. Θα μιλήσουν ο πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Παν. Γεωργιόπουλος, και ο Αναστάσης Γκίκας, διδάκτωρ Ιστορίας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Τιμούν τους 40 εκτελεσμένους από τους ναζί

Εκδήλωση τιμής για τους 40 εκτελεσμένους από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 23/2/1943 στο Σταθμό Κατερίνης διοργανώνει το Παράρτημα Κατερίνης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 1 Μάρτη, στις 11.30 το πρωί, στο χώρο του μνημείου.

ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσίαση του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ

Εκδήλωση παρουσίασης του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ 1918 - 1949, με θέμα «Η ανάπτυξη του καπιταλισμού στην Ελλάδα, η γέννηση της εργατικής τάξης και η δράση του ΚΚΕ στο κίνημά της», διοργανώνουν οι Κλαδικές Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Πέμπτη 5 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος» του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ