ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 1 Μάρτη 2020
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τροπολογίες για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Δύο τροπολογίες που αφορούν στην προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ), στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) και στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στη Βουλή και συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τίτλο «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις», η συζήτηση του οποίου θα ξεκινήσει την Τρίτη 3 Μάρτη.

Η πρώτη τροπολογία

Προβλέπει σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους εργαζόμενους των υπό εκκαθάριση ΑΣ και ΕΑΣ. Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, ο νόμος 4015/2011 περί αγροτικών συνεταιρισμών αποτέλεσε τη χαριστική βολή για τον αγροτικό συνεταιριστικό χώρο, που ήταν ήδη προβληματικός. Η εφαρμογή του οδήγησε «στη διάλυση και στο ξεπούλημα της περιουσίας των οργανώσεων που είχε δημιουργηθεί από τις εισφορές της αγροτιάς», «έχει ήδη καταστρεπτικές συνέπειες για τους μικρομεσαίους αγρότες αλλά και τις χιλιάδες εργαζομένων στις ΑΣ και στις ΕΑΣ». Επισημαίνεται ότι η τροπολογία προτείνεται «προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των εργαζομένων στις ΑΣ και ΕΑΣ που έχουν τεθεί, ή που πρόκειται να τεθούν σε εκκαθάριση, ώστε οι εργαζόμενοι, με την κατά το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις άμεσες ανάγκες τους και να εισπράξουν τις απαιτήσεις τους έναντι των συνεταιριστικών οργανώσεων, αλλά και προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν εργασία όσοι βρεθούν εκτός δουλειάς».

Το σχετικό άρθρο που προτείνεται να προστεθεί στο νομοσχέδιο, αποτελείται από 5 παραγράφους, στις οποίες προβλέπονται συγκεκριμένο και γρήγορο χρονοδιάγραμμα για τις διαδικασίες (Γενικές Συνελεύσεις, δικαστικές αποφάσεις κ.ά.) για τις εκκαθαρίσεις, ενώ «από το προϊόν της εκκαθάρισης των ΑΣ και των ΕΑΣ» να εξοφλούνται κατά σειρά προτεραιότητας πρώτα οι οφειλές προς τους εργαζόμενους και να ακολουθεί η εξόφληση των οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, έπειτα να ακολουθεί η εξόφληση των πιστωτικών ιδρυμάτων και στη συνέχεια να γίνεται η εξόφληση των λοιπών δανειστών. Προβλέπεται ότι «η παρούσα ρύθμιση είναι ειδική και υπερισχύει κάθε αντίθετης διάταξης».

Προβλέπεται ακόμα ότι «από τη θέση σε εκκαθάριση των ΑΣ και των ΕΑΣ, σε κάθε περίπτωση, έστω και αν δεν έχει λυθεί η σχέση εργασίας τους, εφόσον οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται από τη συνεταιριστική οργάνωση, η οικεία οργάνωση θεωρείται αφερέγγυος εργοδότης και εφαρμόζεται ως προς τους εργαζόμενους το άρθρο 16 του ν. 1836/1989». Ακόμα, οι εργαζόμενοι των ΑΣ ή ΕΑΣ που τίθενται υπό εκκαθάριση ή διαγράφονται από τα μητρώα, «μπορούν να απορροφηθούν κατά προτεραιότητα από άλλες ενεργές ΑΣ». Οσοι δεν απορροφηθούν «μπορούν με αίτησή τους να ενταχθούν σε προγράμματα ειδικής επιδότησης του ΟΑΕΔ. Στους πιο πάνω εργαζόμενους παρέχεται επίσης προσαυξημένη μοριοδότηση για την εμπειρία τους (...) κάθε φορά που γίνονται προσλήψεις προσωπικού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή στους εποπτευόμενους φορείς του».

Η δεύτερη τροπολογία

Προβλέπει ρυθμίσεις για την εξασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ). Στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται ότι ο νόμος 4015/2011 οδήγησε στη διάλυση και στο ξεπούλημα της περιουσίας και των ΑΣΟ, που επίσης είχε δημιουργηθεί από τις εισφορές της αγροτιάς, είχε καταστροφικές συνέπειες τόσο για τους μικρομεσαίους αγρότες όσο και τους χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτές. Οπως επισημαίνει, «σε σχέση με τους εργαζόμενους, η μετατροπή των ΑΣΟ σε ΑΕ και η παράδοσή τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο, οι εκκαθαρίσεις και οι συγχωνεύσεις έχουν οδηγήσει σε απολύσεις, σε μειώσεις μισθών, στην κατάργηση εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα απλήρωτοι». Επιπλέον, «εκατοντάδες εργαζόμενοι, πολλοί από αυτούς σε μεγάλη ηλικία, λίγο πριν από τη σύνταξη, κινδυνεύουν να βρεθούν άνεργοι και να μην μπορούν να συνταξιοδοτηθούν».

Στο σχετικό άρθρο της τροπολογίας προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ έως τις 31/12/2020 οι καταστατικές διατάξεις του πρώην ΤΣΕΑΠΓΣΟ (Ταμείο Σύνταξης και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Γεωργικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων), που υπήρχε έως το 2010. Στο άρθρο 15 του καταστατικού του ΤΣΕΑΠΓΣΟ προβλεπόταν ότι εργαζόμενοι των οποίων η θέση τους καταργείται ή έχουν συμπληρώσει συγκεκριμένο όριο ηλικίας, δικαιούνταν να συνταξιοδοτηθούν με ευνοϊκές προϋποθέσεις. Στην τροπολογία «θεωρείται ότι ουδέποτε καταργήθηκαν» οι καταστατικές διατάξεις του Ταμείου, παρατίθενται τα όσα προβλέπει το άρθρο 15 και ορίζεται ότι καταργείται «κάθε αντίθετη διάταξη νόμου».

Τροπολογία για την αλλαγή χρήσης γης στο Κάτω Σούλι

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο ίδιο νομοσχέδιο κατέθεσε μία ακόμα τροπολογία, που αφορά δίκαιο αίτημα των κατοίκων στο Κάτω Σούλι «προκειμένου να εξασφαλιστούν σύγχρονες υποδομές και ποιοτική κατοικία, να επιτραπούν εκ των προβλεπόμενων στο άρθρο 1 του Π.Δ. 59/2018 οι χρήσεις αμιγούς και γενικής κατοικίας, κοινωφελών λειτουργιών, ελεύθερων χώρων και αστικού πρασίνου, παραγωγικών δραστηριοτήτων χαμηλής όχλησης, εγκαταστάσεων αστικών υποδομών κοινής ωφέλειας και αγροτικής χρήσης».

«Εφυγε» από τη ζωή η Αλκη Ζέη

«Εφυγε» τα ξημερώματα της Παρασκευής από τη ζωή, στα 97 της χρόνια, η αγαπημένη συγγραφέας Αλκη Ζέη, που τα βιβλία της διαβάστηκαν, αγαπήθηκαν και συνεχίζουν να γοητεύουν γενιές παιδιών.

Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη 3 Μάρτη στο Α' Νεκροταφείο.

Η Αλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Σάμο, από όπου καταγόταν η μητέρα της. Οταν άρχισε το σχολείο, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στο Μαρούσι και στη συνέχεια στην Αθήνα. Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με το γράψιμο. Ηδη από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου άρχισε να γράφει κείμενα για το κουκλοθέατρο. Αυτά τα χρόνια γνωρίζει και γίνεται φίλη για μια ζωή με την άλλη μεγάλη συγγραφέα που αγάπησαν τα παιδιά, την Ζωρζ Σαρή.

Κατά την περίοδο της Κατοχής εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και σπούδασε Φιλοσοφία του Θεάτρου στη Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου των Αθηνών και υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Τότε γνώρισε και τον Γιώργο Σεβαστίκογλου, θεατρικό συγγραφέα, με τον οποίο παντρεύτηκαν το 1945. Κατά την υποχώρηση του ΔΣΕ ο Γιώργος Σεβαστίκογλου, ο οποίος ήταν μέλος του κινηματογραφικού του συνεργείου, βρέθηκε στην Τασκένδη, ενώ η Ζέη συνελήφθη και εξορίστηκε στη Χίο. Επανασυνδέθηκε με τον σύζυγό της το 1954 στην Τασκένδη, όπου απέκτησαν και δυο παιδιά. Το 1957 μετακόμισαν στη Μόσχα και η Ζέη σπούδασε στο Τμήμα Σεναριογραφίας του Ινστιτούτου Κινηματογράφου της Μόσχας. Στη Μόσχα γράφει και το πρώτο της βιβλίο, «Το καπλάνι της βιτρίνας». Οπως έχει αναφέρει η ίδια, «ξεκίνησε επειδή διηγόμουν πολύ τις ιστορίες των παιδικών μου χρόνων με τον παππού μου στα παιδιά μου». Το 1964 επέστρεψε στην Ελλάδα, για να ξαναφύγει πάλι το 1967 με τον ερχομό της χούντας, αυτήν τη φορά για το Παρίσι, και να επιστρέψει οριστικά το 1974.

Με χιούμορ, τρυφερότητα, ωραία και δουλεμένη πλοκή, απευθύνεται κατευθείαν στην καρδιά των παιδιών. Δεν μιλά τυποποιημένα ή ευκολοχώνευτα. Τα θέματα του βιβλίου της εμπνέονται συχνά από προσωπικές της εμπειρίες και η υπόθεσή τους ξεδιπλώνεται παράλληλα με ιστορικά και πολιτικά γεγονότα, με τη δράση του λαού μας. «Το καπλάνι της βιτρίνας», «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», «Κοντά στις ράγες», «Μωβ ομπρέλα», «Ο ψεύτης παππούς», «Ο θείος Πλάτων» είναι κάποια μόνο από τα βιβλία της που τόσο έχουν αγαπηθεί και τα μηνύματά τους έχουν λάβει τη δική τους θέση στο μυαλό και στην καρδιά ενός παιδιού που μεγαλώνει.

Πολλά από τα βιβλία της έχουν μεταφερθεί στο θέατρο και στην τηλεόραση. Το σύνολο του έργου της έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί σε πολλές χώρες. Η ίδια είχε επίσης μεταφράσει αρκετά βιβλία από τα Γαλλικά, τα Ιταλικά και τα Ρωσικά, ανάμεσά τους και έργα του Τζιάννι Ροντάρι και της Βέρα Πανόβα. Εχει λάβει πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, όπως το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της και τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής το 2015.

Το ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη την Αλκη Ζέη

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του αποχαιρετά την Α. Ζέη. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Αποχαιρετούμε με θλίψη την Αλκη Ζέη, που με τα εξαίσια διηγήματα και μυθιστορήματά της ανατράφηκαν ήδη τρεις γενιές.

Τα έργα της αποτέλεσαν τομή στην παιδική - εφηβική λογοτεχνία για το πρωτοπόρο ιδεολογικό, πολιτικό περιεχόμενό τους, σε πείσμα του κυρίαρχου αφηγήματος ότι η πολιτική σκοτώνει τη λογοτεχνία. Είναι έργα που βοηθούν τους νέους ανθρώπους να αναγνωρίσουν την αξία των κοινωνικών αγώνων, να συμμεριστούν τα μεγάλα κοινωνικά ιδανικά, να αγαπήσουν εκείνους που τα υπερασπίζονται, θυσιάζοντας ακόμη και τη ζωή τους, σε αντίθεση με τον ατομικισμό, τη ματαιοδοξία, την ιδιοτέλεια που καλλιεργεί το κυρίαρχο σύστημα από τα παιδικά κιόλας χρόνια.

Γι' αυτό η ΚΝΕ τιμά και αγκαλιάζει τη λογοτεχνική δημιουργία της Αλκης Ζέη, παρουσιάζοντας μάλιστα σε πρόσφατα Φεστιβάλ της θεατρικά της παιδικής θεατρικής ομάδας, εμπνευσμένα από τα κορυφαία μυθιστορήματα "To καπλάνι της βιτρίνας" και "Κοντά στις ράγες".

Το σπουδαίο έργο της Αλκης Ζέη οφείλει πολλά στα συνταρακτικά βιώματά της από τη συμμετοχή της στον αντιστασιακό αγώνα, μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, τον εκτοπισμό της από το αστικό κράτος για τη δράση της, την πολιτική προσφυγιά.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια σε όλους τους δικούς της ανθρώπους, συγγενείς και φίλους».

Οι αγορεύσεις των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στον «902.gr»

Ολόκληρες οι αγορεύσεις των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη δίκη της Χρυσής Αυγής είναι αναρτημένες στον «902.gr».

Στην ομάδα της Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ συμμετείχαν οι Αντώνης Αντανασιώτης, Αγγελος Βρεττός, Ελένη Ζαφειρίου (η οποία συνταξιοδοτήθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης και έτσι δεν μπόρεσε να αγορεύσει), Θόδωρος Θεοδωρόπουλος, Μάνος Μαλαγάρης, Τάκης Σαπουντζάκης και Χάρης Στρατής.

Τα συγκεκριμένα κείμενα αποτελούν σημαντικό «εργαλείο», καθώς αναδεικνύουν σημαντικές πτυχές της υπόθεσης και της δράσης της εγκληματικής - ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Διαμαρτυρία ενάντια στον αυταρχισμό

Με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συνεχίστηκαν την Παρασκευή οι αγωνιστικές παρεμβάσεις φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας ενάντια στην ένταση της καταστολής.

Φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο απαιτώντας να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ), καταγγέλλοντας την παρουσία οπλισμένου αστυνομικού στο προαύλιο του Ιδρύματος, την καταπάτηση του ασύλου, την απρόκλητη βία και τις αναίτιες συλλήψεις με τη λήξη του φοιτητικού συλλαλητηρίου την Τετάρτη το απόγευμα.

«Εξω τα ΜΑΤ απ' τις σχολές, το άσυλο θα μείνει στους φοιτητές», «Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία», «Ούτε στην ΑΣΟΕΕ ούτε στα νησιά, η τρομοκρατία δεν μας σταματά» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν από τους φοιτητές, που κατήγγειλαν την ηγεσία του υπουργείου που δεν δέχτηκε αντιπροσωπεία των συλλόγων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ