ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Χωρίς τέλος τα ιμπεριαλιστικά παζάρια με μοχλό το Μεταναστευτικό

Από τη χτεσινή ομιλία του Τούρκου Προέδρου
Από τη χτεσινή ομιλία του Τούρκου Προέδρου
«Δεν ζητιανεύουμε. Το μόνο που ζητάμε είναι να τηρηθούν οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί στη χώρα μας», δήλωσε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του (ΑΚΡ) και επιβεβαιώνοντας ότι η τουρκική αστική τάξη θα κλιμακώσει τα παζάρια με ΕΕ - ΝΑΤΟ αξιοποιώντας στο έπακρο την πολιτική εγκλωβισμού των εκατομμυρίων κατατρεγμένων που γεννούν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι «μέχρι όλες οι προσδοκίες της Τουρκίας να ικανοποιηθούν... θα συνεχίσουμε την ίδια πρακτική στα σύνορά μας», αναφερόμενος στην «παρότρυνση» των προσφύγων να μετακινηθούν προς Ελλάδα και Ευρώπη και ξεκαθαρίζοντας ότι η Αγκυρα ιεραρχεί ψηλά την «ελεύθερη μετακίνηση» Τούρκων στην ΕΕ (κατάργηση βίζας), την «επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης» (βασικό ζήτημα για την ευρωτουρκική οικονομική συνεργασία) και «την οικονομική βοήθεια», που η ΕΕ έχει συμφωνήσει να δώσει στην Τουρκία ως «στήριξη για το Μεταναστευτικό». Αλλωστε, ο Τούρκος ηγέτης αναφέρθηκε ξανά σε συνάντηση που θα γίνει στις 17 Μάρτη στη χώρα του, με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας (πιθανώς και της Βρετανίας) - που ωστόσο δεν έχουν ακόμα επίσημα επιβεβαιώσει οι άλλες πλευρές.

Σημειωτέον, ο Τούρκος ηγέτης κατέφυγε και σε νέες προκλήσεις, με νέα ...μαθήματα ανθρωπιάς, φτάνοντας να ισχυριστεί πως «δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ αυτού που έκαναν οι ναζί και των εικόνων που φτάνουν από τα ελληνικά σύνορα» και χαρακτηρίζοντας τις ελληνικές αρχές «βάρβαρες» και «φασιστικές». Είχε προηγηθεί, στις 9/3, δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, που παρομοίασε τη μεθοριακή γραμμή στις Καστανιές Εβρου με το Αουσβιτς.

Πάντως, η όξυνση του ευρωτουρκικού παζαριού αποτελεί κοινή προτεραιότητα Αγκυρας και Βρυξελλών, όπως ανέδειξε και η πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τους επικεφαλής της ΕΕ και ανακοινώθηκε η συγκρότηση κοινής επιτροπής για την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας του 2016 για το Μεταναστευτικό. Στο πλαίσιο αυτό, χτες, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία οι επικεφαλής της ευρωπαϊκής και τουρκικής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ και Μ. Τσαβούσογλου, για το περιεχόμενο της οποίας ωστόσο δεν έγινε επίσημη ενημέρωση.

Την ίδια ώρα, τον ευρωατλαντικό «αέρα στα πανιά» των τουρκικών διεκδικήσεων αναδείκνυαν και οι τοποθετήσεις του εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΕΞ.

Σχετικά με το περιστατικό στην Κω ο εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, σημείωσε ότι «το υπουργείο δεν έχει ίδια γνώση για το περιστατικό».

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού παρέπεμψε σε παλιότερη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, που αποδέχεται νέο παζάρι με την Τουρκία, με δεδομένη την παράνομη εισβολή της στη Συρία. Σημείωνε χαρακτηριστικά: «Το μήνυμα της Ευρώπης προς την Τουρκία είναι σαφές: Υποστηρίζουμε μια δίκαιη κατανομή των βαρών, αλλά δεν δεχόμαστε άνθρωποι που βρίσκονται ήδη σε απελπιστική κατάσταση να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης ως πολιτικό μέσο πίεσης. Μία διαπραγματευτική τακτική στην πλάτη των πιο αδύναμων δεν θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Εφόσον υπάρχουν οικονομικές ελλείψεις στην ανθρωπιστική φροντίδα των προσφύγων, είτε στην Τουρκία είτε στο Ιντλίμπ είτε στην Ιορδανία είτε στον Λίβανο, δεν θα αρνηθούμε ποτέ να συζητήσουμε. Αυτό προϋποθέτει όμως ότι η Τουρκία θα τηρήσει το δικό της μερίδιο των συμφωνηθέντων».

Το Κυπριακό

Το κάδρο των διεργασιών συμπληρώνει σταθερά το Κυπριακό, για το οποίο, ενόψει και των «προεδρικών εκλογών» στα Κατεχόμενα, συνεχίζονται οι συζητήσεις για παλιές και νέες διχοτομικές λύσεις.

Ετσι, ο «υποψήφιος» για την «προεδρία» Ερσίν Τατάρ μιλώντας στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» - που τον παρουσίασαν ως «πρωθυπουργό της Βόρειας Κύπρου» - δήλωσε ανοιχτά: «Η πραγματικότητα της Κύπρου είναι ότι έχουμε δύο κράτη να ζουν πλάι πλάι. Κανένας δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό». Υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν τύχει «πολύ, πολύ άδικης μεταχείρισης» και έχουν υποχρεωθεί να αισθάνονται ότι πρέπει να «υποκύπτουν» στις αρχές της «ελληνόφωνης» πλευράς του νησιού, που «πιστεύει ότι είναι οι πραγματικοί άρχοντες της Κύπρου». Ακόμα, δήλωσε μεν έτοιμος να διαπραγματευτεί και να συνεργαστεί με την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά απέρριψε έναν «εξαναγκαστικό γάμο». Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «θέλουμε ένα τουρκοκυπριακό κράτος και δεν πιστεύουμε ότι μετά από όλα αυτά τα χρόνια θα πρέπει να ενωθούμε σε μία ομοσπονδιακή δημοκρατία στην οποία οι Ελληνες θα κυβερνούν τους Τουρκοκύπριους - αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε ποτέ να αποδεχθούμε». Επίσης, ο Τατάρ έκανε λόγο για τη «στήριξη της μητέρας πατρίδας» (Τουρκίας) που «ήταν μαζί μας σε όλες τις κρίσιμες στιγμές», αναφέροντας ότι «δεν μπορούμε να υπάρξουμε χωρίς την τουρκική υποστήριξη». Τέλος, αναφέρθηκε και στις προοπτικές που ανοίγονται για τις σχέσεις Τουρκίας - Βρετανίας, σχολιάζοντας ότι «η Τουρκία είναι πολύ σημαντική χώρα τώρα εκτός Ευρώπης. Η Βρετανία είναι εκτός Ευρώπης. Επομένως, τα πράγματα κινούνται λίγο ευνοϊκά...».


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Επικίνδυνο σκηνικό στο φόντο ιμπεριαλιστικών σχεδίων και παζαριών

Τεθωρακισμένο της αυστριακής αστυνομίας περιπολεί στον Εβρο

INTIME NEWS

Τεθωρακισμένο της αυστριακής αστυνομίας περιπολεί στον Εβρο
Ολο και πιο σύνθετες διαστάσεις λαμβάνει το σκηνικό που διαμορφώνεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο, στο φόντο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και παζαριών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Αναμφίβολα από τα χτεσινά περιστατικά στην περιοχή ξεχωρίζουν οι παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών (βλέπε αναλυτικά σελ. 9), την ίδια ώρα που συνεχίζεται εκατέρωθεν των συνόρων η ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων στρατού και αστυνομίας των δυο χωρών, αλλά και της ευρωενωσιακής Frontex, μετά το πρόσφατο κάλεσμα της κυβέρνησης που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, βάζοντας έναν ακόμα ιμπεριαλιστικό μηχανισμό - μετά το ΝΑΤΟ, που κάλεσε στο Αιγαίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ως «επιδιαιτητή» στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Οι αφίξεις στελεχών της Frontex στον Εβρο ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή, και οι 600 άνδρες που θα επιχειρήσουν στην περιοχή θα τεθούν άμεσα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Την αποστολή συνδράμουν η Πολωνία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Αυστρία και η Γερμανία. Ειδικά η Αυστρία αποφάσισε την αποστολή ειδικού τεθωρακισμένου οχήματος, ενώ η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αποστολή 200 στρατιωτών στην περιοχή.

Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας στον Εβρο αναμένεται να ενισχυθούν με ακόμα 1.000 άνδρες του στρατού και άλλους τόσους αστυνομικούς, όπως και δύο λόχους καταδρομών. Παράλληλα, τα οχυρωματικά έργα συνεχίζονται, μετά και την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για επέκταση του φράχτη του Εβρου κατά 40 χιλιόμετρα και την κατασκευή σε σχεδόν όλο το μήκος της μεθορίου 11 πυλώνων ύψους 50 μέτρων με κάμερες.

Την ίδια ώρα, τοπικές πηγές επιβεβαιώνουν τα δύο περιστατικά πυροβολισμών από την τουρκική πλευρά, κοντά στα χωριά Σοφικό και Πύθιο, σε σημείο όπου πραγματοποιούνταν κοινή περιπολία της αστυνομίας και του στρατού. Ακόμα, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για περιστατικό πυροβολισμών πάνω από τζιπ του ελληνικού στρατού, το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο στην ελληνική πλευρά των συνόρων, αργά το βράδυ της Τρίτης από άνδρες της επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Επιχειρήσεων της τουρκικής αστυνομίας «Ozel Harekat».

Επίσης, σύμφωνα πάλι με τοπικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται να διατηρήσει τις ενισχυμένες δυνάμεις στον Εβρο για τουλάχιστον ένα μήνα ακόμα, καθώς οι πληροφορίες υποστηρίζουν πως το επιβατηγό/οχηματαγωγό πλοίο με χωρητικότητα 1.800 επιβατών που έχει δέσει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, για τη φιλοξενία αστυνομικών που μετακινήθηκαν στον Εβρο, θα παραμείνει εκεί τουλάχιστον μέχρι τις 11 Απρίλη.

Αντιδράσεις από τη Βουλγαρία

Στο μεταξύ, έτοιμος με πρόσχημα το Προσφυγικό να αποτελέσει τμήμα της επικίνδυνης συνάρτησης στην περιοχή είναι και ο βουλγαρικός στρατός, καθώς ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, αντιπρόεδρος και υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας, δήλωσε με ανάρτησή του πως «ο βουλγαρικός στρατός είναι έτοιμος και εγγυώμαι ότι νέο κύμα μεταναστών δεν θα γίνει δεκτό στη χώρα», υπογραμμίζοντας ότι «η Βουλγαρία δεν θα πληρώσει ξένους λογαριασμούς».

Σύμφωνα με βουλγαρικά δημοσιεύματα, ο Καρακατσάνοφ δήλωσε πως «έχουμε πολύ καλές διπλωματικές σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά η συγκέντρωση μεταναστών στα σύνορά μας είναι απαράδεκτη», αναφερόμενος στην απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη δημιουργία κλειστού κέντρου φύλαξης προσφύγων και μεταναστών στο παλιό στρατόπεδο Βασιλειάδη, στο δήμο Σιντικής Σερρών.

«Η μεταφορά παράνομων μεταναστών κοντά στα σύνορά μας από την ελληνική πλευρά αποτελεί θέμα για περαιτέρω ένταση. Αυτό δεν είναι γειτονία, είναι παράλογο», δήλωσε ο Βούλγαρος αξιωματούχος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ