ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ
Εργαλείο ενσωμάτωσης των βιοπαλαιστών αγροτών στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - ΕΕ

H νέα ΚΑΠ 2021 - 2027 προβλέπει τη διαμόρφωση από κάθε κράτος της ΕΕ δικού του «Στρατηγικού Σχεδίου» για την υλοποίηση των στόχων της ΚΑΠ, το οποίο θα εγκρίνεται και θα αξιολογείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ, κινούμενη στο στρωμένο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδαφος, έχει συστήσει μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) διάφορες διαδικασίες «διαβούλευσης», με στόχο να εντείνει την πίεση ενσωμάτωσης και να δημιουργηθούν νέες αυταπάτες σε εκτεταμένα στρώματα αυτοαπασχολούμενων αγροτών, ότι στο πλαίσιο του καπιταλισμού και της ΚΑΠ μπορεί να βελτιωθεί ή τουλάχιστον να μην επιδεινωθεί η κατάστασή τους.

Μετά το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο με θέμα «Διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ 2021-2027» και τις ημερίδες που το ακολούθησαν πέρυσι το Δεκέμβρη, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ προχώρησε πρόσφατα στη σύσταση των τριών ομάδων εργασίας (για την «ανταγωνιστικότητα του αγροτοδιατροφικού τομέα», «το περιβάλλον - κλιματική αλλαγή» και την «τοπική ανάπτυξη») που θα επιφορτιστούν με τη «στοιχειοθέτηση των βασικών στρατηγικών επιλογών» και την «επιλογή παρεμβάσεων» για την κατάρτιση του «Στρατηγικού Σχεδίου» της νέα ΚΑΠ.

Δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι πρώτο όνομα και στις τρεις ομάδες εργασίας φιγουράρει αυτό του ΣΕΒ, αποδεικνύοντας ότι βασικό μέλημα της όλης διαδικασίας είναι η εξασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Σε αυτές συμμετέχουν και φορείς όπως η Ενωση Περιφερειών (ΕΝΠΕ), διεπαγγελματικές οργανώσεις (π.χ κρέατος, βάμβακος), το ΓΕΩΤΕΕ, διάφορες αγροτικές ενώσεις, όπως η Πανελλήνια Ενωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) και η Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), κ.ά.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μέσω «της ευρείας διαβούλευσης» μπορεί «να διασφαλιστεί μια κοινή αντίληψη για τον προσανατολισμό και τις εθνικές μας προτεραιότητες και επιδιώξεις, τις στρατηγικές επιλογές και προκλήσεις για την ελληνική γεωργία και τις αγροτικές μας περιοχές, ώστε να γίνει ένα σημαντικότατο βήμα για τον στρατηγικό σχεδιασμό της επόμενης περιόδου».

Οταν η κυβέρνηση αναφέρεται σε «κοινή αντίληψη» εννοεί την υποταγή του βιοπαλαιστή αγρότη στα «εθνικά» προτάγματα, δηλαδή στις προτεραιότητες της κερδοφορίας των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων και των τραπεζών, που αποτελούν και τις κατευθυντήριες γραμμές της ΚΑΠ.

Ουσιαστικά απευθύνεται στον ατομικό αγροτοπαραγωγό, που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στην παραγωγή, και του λέει ότι έχει ο ίδιος ευθύνη που δεν μπορεί να εξασφαλίσει τους όρους επιβίωσής του, γιατί δεν είναι ούτε «παραγωγικός - ανταγωνιστικός» ούτε «εκπαιδευμένος», και η παραγωγή του έχει μεγάλο «κόστος».

Παράλληλα, του δείχνει τη «διέξοδο» που συμφέρει τα μονοπώλια για να ενισχύσουν την κυριαρχία τους στην παραγωγή μέσω διαφόρων εργαλείων όπως η «συμβολαιακή γεωργία», οι «ομάδες παραγωγών», οι διεπαγγελματικές ενώσεις, η περαιτέρω ανάπτυξη ιδιωτικών συστημάτων ασφάλισης της παραγωγής κ.λπ., που αποτελούν βασικές κατευθύνσεις της ΚΑΠ.

Ακόμα και οι άμεσες ενισχύσεις, που αποτελούν ισχυρό μηχανισμό αναπαραγωγής μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων, τελικά καταλήγουν στα μονοπώλια της μεταποίησης και της εμπορίας, που μέσω αυτών εξασφαλίζουν τις απαραίτητες πρώτες ύλες σε τιμές ακόμα και κάτω του κόστους.

Ασφαλώς η κυβέρνηση δεν απευθύνεται μόνο στους βιοπαλαιστές αγρότες, απευθύνεται και στους κεφαλαιοκράτες, λέγοντάς τους ότι κάνει καλά τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό τους και ότι είναι έτοιμη να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για την κερδοφορία τους και τη βελτίωση της θέσης τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό (καπιταλιστική ανάπτυξη, επενδύσεις, εξωστρέφεια κ.λπ.).

Καμία εκδοχή της ΚΑΠ δεν ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες όσων μοχθούν και παράγουν.

Είναι αναγκαίο οι βιοπαλαιστές αγροτοπαραγωγοί, που πέρασαν από τις συμπληγάδες των προηγούμενων ΚΑΠ και σήμερα παλεύουν να μείνουν στο χωράφι τους, να κλείσουν τα αυτιά τους στις αυταπάτες που καλλιεργούν η κυβέρνηση και οι διάφοροι βαστάζοι της πολιτικής της.

Πρόκειται για απάτη ότι δήθεν μέσω του «στρατηγικού σχεδίου» που συνδιαμορφώνουν μπορούν να κάνουν την ΚΑΠ καλύτερη. Ο χαρακτήρας της ΚΑΠ είναι συγκεκριμένος και δεν αλλάζει. Στόχο έχει τη συγκέντρωση της παραγωγής σε επιχειρηματικούς ομίλους και μεγαλοαγρότες.

Σε αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλουν και οι πολιτικές των κυβερνήσεων, που αρνούνται να πάρουν μέτρα προς όφελος των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το υψηλό κόστος παραγωγής, τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού, τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, την απουσία γρήγορων και στο 100% αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για ζημιές στην παραγωγή, όπου η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει και να πάρει μέτρα προς όφελος των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων.

Απάντηση στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και την προπαγάνδα που τη συνοδεύει μπορεί να δοθεί μονάχα με τη σύγκρουση με αυτήν την πολιτική, με οργάνωση και αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων του ριζοσπαστικού αγροτικού κινήματος, τα οποία πραγματικά μπορούν να δώσουν ανάσες επιβίωσης, σε κοινή πορεία και δράση με τους εργατοϋπαλλήλους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα.

Παράλληλα, με βάση και την πείρα που υπάρχει, μπορούν να γίνουν βήματα στη συνειδητοποίηση από όσο το δυνατόν περισσότερους αυτοαπασχολούμενους αγροτοπαραγωγούς ότι ο αντίπαλός τους, που είναι η τάξη των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων, των τραπεζιτών και των καπιταλιστών μεγαλοαγροτών, για λογαριασμό της οποίας ενεργούν οι κυβερνήσεις με βάση την ΚΑΠ, μπορεί να ανατραπεί. Είναι αυτοί που τους απομυζούν τον κόπο και τον ιδρώτα, και πρέπει να περάσουν στο περιθώριο, αν οι βιοπαλαιστές αγρότες θέλουν να δουν άσπρη μέρα.

Να οργανωθεί η παραγωγή με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι την κερδοφορία των κεφαλαιοκρατών. Για να γίνουν αυτά είναι αναγκαία η εργατική εξουσία, που θα αξιοποιεί πλήρως τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και θα οργανώσει την παραγωγή με σοσιαλιστικές σχέσεις, στο πλαίσιο των οποίων ο βιοπαλαιστής αγρότης θα ζει πολύ καλύτερα, ενταγμένος εθελοντικά στη συνεταιριστική αγροτική παραγωγή, η οποία θα συνδέεται με την κοινωνικοποιημένη βιομηχανία, το κρατικό εμπόριο θα εξασφαλίζει τιμές, υποδομές, προστασία από φυσικά φαινόμενα κ.λπ.


Γ. Π.

Διαμαρτυρία στον ΕΛΓΑ της Βέροιας

Να γίνει άμεσα αναγγελία ζημιάς, να γίνουν οι εκτιμήσεις και να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί της Νάουσας για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τους πρωτοφανείς ανέμους που έπληξαν την περιοχή στις 27 Φλεβάρη, διεκδικεί από τον ΕΛΓΑ ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».

Αντιπροσωπεία του Συλλόγου επισκέφθηκε τη Δευτέρα το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια και μετέφερε στην προϊσταμένη και τα άλλα στελέχη του οργανισμού την αγωνία και τη δίκαιη αγανάκτηση των αγροτοκτηνοτρόφων για τη μη αναγγελία της ζημιάς. Ενημέρωσε ότι από τους πρωτοφανείς ανέμους προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες, θερμοκήπια, σταβλικές εγκαταστάσεις, αποθήκες κ.ά.

Απαιτεί από το ΔΣ του ΕΛΓΑ να γίνει άμεσα αναγγελία ζημιάς, να γίνουν οι εκτιμήσεις και να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί, να εξοφληθούν όλες οι εκκρεμότητες από τον ΕΛΓΑ προς τους παραγωγούς και να στελεχωθεί ο οργανισμός με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό και μεταφορικά μέσα.

Ο Σύλλογος, επίσης, διεκδικεί από την κυβέρνηση να δώσει επιτέλους τα χρωστούμενα προς τον ΕΛΓΑ, 30-35 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο από το 2011 και μετά. Να μη σκεφτεί να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ. Απαιτεί ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, που να καλύπτει τους αγροτοκτηνοτρόφους από όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις ασθένειες στο 100% της ζημιάς.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Την Κυριακή 22/3 ο αγωνιστικός γιορτασμός του Κιλελέρ

Στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων

Με αγωνιστική συγκέντρωση στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, την Κυριακή 22 Μάρτη, θα τιμηθεί η 110η επέτειος από την ηρωική εξέγερση του Κιλελέρ. Οπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της διευρυμένης Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, το συλλαλητήριο αυτό θα αποτελέσει τη συνέχεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, που έγιναν σε πολλές περιοχές της χώρας το προηγούμενο διάστημα, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ, οδηγώντας τους ακόμα πιο γρήγορα στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Ενάντια στη μοιρολατρία και την απογοήτευση ότι «δεν γίνεται τίποτα», η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους να συνειδητοποιήσουν πως ο οργανωμένος αγώνας είναι ισχυρό όπλο στα χέρια τους και ποτέ δεν πάει χαμένος. Με δυνατούς, ζωντανούς, δραστήριους Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες σε κάθε χωριό, να συνεχίσουν τον δύσκολο και μακρόχρονο αγώνα επιβίωσης που δίνουν, ενάντια στους σύγχρονους «τσιφλικάδες», τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που επιχειρούν να αρπάξουν το βιος τους και να τους μετατρέψουν ξανά σε κολίγους.

ΑΙΑΝΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
Σύσκεψη για τη συγκρότηση Αγροτικού Συλλόγου

Η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Κοζάνης - Σερβίων - Βελβεντού καλεί σε σύσκεψη το Σάββατο 14 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τοπικού Συμβουλίου Αιανής, για τη δημιουργία Αγροτικού Συλλόγου στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ