ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάρτη 2020
Σελ. /24
Πραγματοποιήθηκε η απεργία των εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία στη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής πραγματοποίησαν χτες συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου, στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας που είχαν προκηρύξει οι εργαζόμενοι. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και το Σωματείο Εργαζομένων της ΜΚΟ «Αρσις».

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν μόνιμες προσλήψεις και κατάργηση των «ελαστικών» σχέσεων εργασίας, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Με την απεργία τους εναντιώνονται στην εντατικοποίηση της εργασίας, που προκαλείται από την εφαρμογή του νόμου για τη διεθνή προστασία, ενός νόμου που καταπατά θεμελιώδη δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και περιορίζει την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου όσο και τη διασφάλιση του σχετικού δικαιώματος, αλλά και στη συνολικότερη πολιτική για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, που με τις πλάτες ΕΕ και ΝΑΤΟ εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά και περιστέλλει δραματικά τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο σε Υγεία, Παιδεία, εργασία. Τριμελής αντιπροσωπεία από μόνιμους και συμβασιούχους εργαζόμενους συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, χωρίς όμως αποτέλεσμα καθώς δήλωσε άγνοια των αιτημάτων τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με το πλαίσιο αιτημάτων που θέτει η «Αγωνιστική Συνεργασία» Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών, διεκδικούν: «Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, για την πλήρη στελέχωση της Υπηρεσίας, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων συναδέλφων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κτίρια που θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας, προσβάσιμα, που να επαρκούν για όλους τους εργαζόμενους της Υπηρεσίας. Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επιτάσσει εκτάσεις μονιμοποιώντας τον εγκλωβισμό των προσφύγων - μεταναστών. Να κλείσουν τα υπάρχοντα hot spots και να μη γίνουν άλλα, κλειστά ή ανοιχτά. Απεγκλωβισμό προσφύγων - μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα, να μπορούν ελεύθερα να ταξιδέψουν σε όποια χώρα επιθυμούν ή να παραμείνουν όσοι επιθυμούν στη χώρα μας. Πλήρη υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση με κρατική χρηματοδότηση και χωρίς την εμπλοκή των ΜΚΟ. Να αξιοποιηθούν οι εργαζόμενοι των ΜΚΟ με την πείρα τους και να προσληφθούν στις αντίστοιχες κρατικές δομές, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Η ΕΕ να δεχτεί τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν ως προορισμό τις χώρες της. Να καταργηθεί η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και όποια άλλη τους εγκλωβίζει. Αποζημιώσεις στο 100% των κατοίκων των νησιών που έχουν υποστεί ζημιές από το μαζικό εγκλωβισμό. Οχι στους πλωτούς φράχτες, στην καταστολή και τη βία».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΧΙΟΥ
Η κυβέρνηση να σταματήσει τους επικίνδυνους σχεδιασμούς

Η κυβέρνηση να σταματήσει τους επικίνδυνους σχεδιασμούς για τη δημιουργία νέων δομών στη Χίο, ζητά η Συντονιστική Επιτροπή Αιρετών και Κατοίκων του νησιού.

Με αφορμή την παρουσία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη στη Χίο, η Συντονιστική Επιτροπή με ανακοίνωσή της επισημαίνει:

«Δυστυχώς η κυβέρνηση επιμένει στην αδιέξοδη και αποδεδειγμένα λανθασμένη και φαυλεπίφαυλη πολιτική, της δημιουργίας νέων υπερδομών, παρότι έχουν ήδη καταρριφθεί ένα προς ένα όλα εκείνα τα επιχειρήματα και οι δικαιολογίες που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί για να κρατάει εγκλωβισμένους τους πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά μας!

Τις τελευταίες μέρες, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κύριος Μηταράκης επιχειρεί με διχαστική τακτική, κάνοντας επισκέψεις, επαφές και παζάρια, να προχωρήσει τους επικίνδυνους σχεδιασμούς για δημιουργία κλειστών κέντρων - φυλακών της ΕΕ στο ακριτικό Βόρειο Αιγαίο, εντείνοντας έτσι την πολιτική του εγκλωβισμού! Τα τελευταία γεγονότα στον Εβρο, με την εργαλειοποίηση των προσφύγων - μεταναστών από τον Ερντογάν, απέδειξαν πόσο επικίνδυνος είναι ο εγκλωβισμός τέτοιων πληθυσμών στα ακριτικά μας νησιά και πόσο δίκαιος είναι ο αγώνας όλου του χιώτικου λαού για την αποτροπή δημιουργίας οποιασδήποτε νέας δομής!

Επισημαίνουμε ότι θα έχουν τεράστια ευθύνη όσοι μπουν σε διαδικασία παζαριών με την κυβέρνηση, για μικρές ή μεγάλες δομές, με συναντήσεις που επιχειρούν να στήσουν και να επαναφέρουν πλαγίως ή ευθέως το θέμα για όγδοη φορά στο Δημοτικό ή στο Περιφερειακό Συμβούλιο! Υπενθυμίζουμε μάλιστα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ουδέποτε έλαβε απόφαση για δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής φιλοξενίας, που μάλιστα θα λειτουργεί παράλληλα με την ήδη υπάρχουσα! Αντιθέτως, πολλές φορές και με ομοφωνία ψηφίστηκε η αποδοχή μόνο μιας και μοναδικής δομής υποδοχής και ταυτοποίησης maximum 500 ατόμων, δομής που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται με τη ΒΙΑΛ, η οποία είναι δομή φιλοξενίας και πρέπει να κλείσει, όπως κατ' επανάληψη έχει αποφασιστεί!

Αφού επισημάνουμε για πολλοστή φορά το απολύτως αυτονόητο, ότι ο αγώνας μας δεν στρέφεται κατά ξεριζωμένων και κατατρεγμένων ανθρώπων, το δράμα των οποίων βιώνουμε καθημερινά να εξελίσσεται δίπλα μας, αλλά στρέφεται κατά εκείνων των διαχειριστών της κρίσης σε Ελλάδα και Ευρώπη, που αρνούνται να παραδεχτούν ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική τους χρεοκόπησε παταγωδώς, καλούμε την κυβέρνηση και τον κύριο Μηταράκη να αφουγκραστούν τα μηνύματα των τελευταίων ημερών και να σταματήσουν έστω και σήμερα τον εθνικά επικίνδυνο και επιζήμιο σχεδιασμό!».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Καταγγέλλει τη στοχοποίηση εργαζομένων από φασιστοειδή

Πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζομένων σε υπηρεσίες ασύλου και ΜΚΟ σε Κω και Λέρο για στοχοποίηση των ίδιων και των χώρων εργασίας τους από ακροδεξιούς κύκλους, σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου.

Με αφορμή τις καταγγελίες αυτές, όπως για επίθεση σε εργαζόμενο σε ΜΚΟ κατά την έξοδό του από το hot spot του Πυλιού την προηγούμενη βδομάδα, το Εργατικό Κέντρο επισημαίνει: «Οι ΜΚΟ είναι επιλογή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πολλές από αυτές είναι άμεσα συνδεδεμένες με ιμπεριαλιστικά κέντρα, μονοπωλιακούς ομίλους, ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, προωθώντας συγκεκριμένα συμφέροντα και με χρηματοδότηση εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια. Οι εργαζόμενοι σε αυτές δεν καλύπτουν τις διαρκώς αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από τις αρνητικές εξελίξεις, δουλεύουν σε δύσκολες και ιδιαίτερες συνθήκες, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι περισσότεροι μακριά από τους τόπους καταγωγής τους και τις οικογένειές τους.

Η ρητορική της κυβέρνησης, τοπικών αρχών και παραγόντων τις τελευταίες μέρες ρίχνει λάδι στη φωτιά. Ενισχύει τη δράση διάφορων αυτόκλητων συνοριοφυλάκων και δήθεν "πατριωτών", που επιτίθενται στους απεγνωσμένους πρόσφυγες - μετανάστες και σε εργαζόμενους, διευκολύνοντας εντέλει τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς για δημιουργία των κλειστών κέντρων και μετατροπή των νησιών μας σε φυλακές.

Το Εργατικό Κέντρο απευθύνεται σε όλες τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες, προκειμένου να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Εκφράζει τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους ασύλου που σήμερα (σ.σ. χτες) 11 Μάρτη πραγματοποιούν 24ωρη απεργία με αίτημα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Καλεί όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες της περιοχής να καταδικάσουν και να απομονώσουν με την αγωνιστική δράση τους αντιδραστικές φωνές εθνικισμού και ρατσισμού».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η δράση των ακροδεξιών ομάδων διευκολύνει τον αντιδραστικό σχεδιασμό κυβέρνησης - ΕΕ

Την προσπάθεια μεταφοράς και στη Σάμο δράσεων ακροδεξιών ομάδων, που ήδη δρουν σε Λέσβο και Χίο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ, τονίζοντας πως «τα διάφορα περιστατικά εμπρησμών οχημάτων αλλά και εκφοβισμού που έγιναν στο νησί μας τις τελευταίες μέρες δεν μπορούν να θεωρηθούν τυχαία».

«Η τρομοκράτηση και ο εκφοβισμός εργαζομένων δεν χτυπούν τις ΜΚΟ. Η εμπλοκή τους στο Προσφυγικό είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ», υπογραμμίζει και συμπληρώνει ότι «με τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας του λαού και την υποδαύλιση εκρηκτικών καταστάσεων, διευκολύνεται ο αντιδραστικός σχεδιασμός κυβέρνησης και ΕΕ ενάντια σε πρόσφυγες - μετανάστες και τους κατοίκους των νησιών, που έχει στον πυρήνα του τον μαζικό εγκλωβισμό ανθρώπων στα νησιά, με όλες τις σοβαρές συνέπειες που έχει σε όλους».

Παράλληλα επισημαίνει τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης, «που στα νησιά και στον Εβρο ανέχεται την προβοκατόρικη και ύποπτη δράση ακροδεξιών - ρατσιστικών ομάδων τις οποίες ο λαός είχε βάλει στο περιθώριο το προηγούμενο διάστημα. Η πολιτική της τις ξετρυπώνει και πάλι, για να παίξουν το ρόλο του "λαγού" για την υλοποίηση του απάνθρωπου και αντιλαϊκού σχεδιασμού της».

«Να μην επιτευχθεί ο στόχος να γίνει το νησί μας φυλακή της ΕΕ», καταλήγει. «Ο σαμιώτικος λαός πρέπει να πιστέψει στη δύναμή του και να τον ακυρώσει. Καλούμε τους φορείς και το λαό του νησιού να καταδικάσουν τέτοιες ενέργειες, που βοηθούν την κυβέρνηση και την ΕΕ, και να απομονώσουν τις ρατσιστικές - ακροδεξιές φωνές».

ΤΟ ΣΕΡΡΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνέντευξη Τύπου για το Προσφυγικό

Συνέντευξη Τύπου, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στο Προσφυγικό και τη δημιουργία προσφυγικού κέντρου - στρατοπέδου κλειστού τύπου στη Σιντική, διοργανώνει η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ, αύριο Παρασκευή στις 8 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Elpida Resort». Θα συμμετέχουν ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δημοτικοί σύμβουλοι των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ