ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ
Προσπάθεια διεξαγωγής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, κόντρα στις αποφάσεις του Συλλόγου

Με ανακοίνωσή της η Σύγκλητος υπερασπίστηκε τις θεσμοθετημένες διαδικασίες

Στην επικαιρότητα ήρθε και πάλι το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε τέτοια διαδικασία στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου την προηγούμενη βδομάδα.

Σημειωτέον, η συζήτηση γύρω από την καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ως τρόπου λήψης αποφάσεων, με το πρόσχημα της «περισσότερης δημοκρατίας», άνοιξε σε μία περίοδο που οι φοιτητές μέσα από τις συνελεύσεις και τις μαζικές διαδικασίες τους συζητούσαν το περιεχόμενο των μέτρων που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση στην Ανώτατη Εκπαίδευση και αποφάσιζαν τρόπους συλλογικής διεκδίκησης, με αγωνιστικές αποφάσεις. Σε κατεύθυνση εντελώς αντίθετη, εμφανίστηκαν προτάσεις, βολικές προς την κυβέρνηση και όσους θέλουν τους φοιτητές «στη γωνία», για ηλεκτρονική ψήφο, προτάσεις οι οποίες «συμπτωματικά» υποστηρίζονταν από δυνάμεις εχθρικές προς κάθε διεκδίκηση.

Αντίστοιχο περιεχόμενο είχε και η πρόταση της παράταξης των «Ανεξάρτητων Μηχανολόγων» στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, όπου η Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου έχει πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, υπερασπίζοντας τον Σύλλογο και τις διαδικασίες του. Αυτό διατυπώνεται στις τελευταίες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων του Συλλόγου, ενώ η πρόταση που έθεσε στην τελευταία (4 Μάρτη) η παράταξη των «Ανεξάρτητων» δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία, καθώς είναι αντίθετη στο καταστατικό του Συλλόγου.

Ωστόσο, πέρα από κάθε διαδικασία, την επόμενη μέρα εκατοντάδες φοιτητές του Τμήματος έλαβαν email που τους καλούσε να πάρουν μέρος σε ηλεκτρονική ψηφοφορία. Το γεγονός γέννησε μια σειρά από ερωτήματα: Πώς αποκτήθηκαν δεδομένα των φοιτητών, ποια ήταν η εφορευτική επιτροπή που διεξήγαγε την ηλεκτρονική ψηφοφορία κ.ά., τα οποία ο Σύλλογος έθεσε στη Σύγκλητο.

Για το θέμα η Σύγκλητος πήρε θέση με ανακοίνωσή της, δηλώνοντας ότι «δεν επιτρέπεται η διάθεση και χρήση προσωπικών στοιχείων των μελών της κοινότητας του ΕΜΠ, καθώς αυτά προστατεύονται από την κείμενη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων. Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΜΠ εφαρμόζει πλήρως τους κανονισμούς, δεν διαθέτει σε οποιονδήποτε που δεν προβλέπεται από τις διατάξεις του νόμου, προσωπικά στοιχεία των φοιτητών και του προσωπικού του, όπως ονοματεπώνυμα και emails, για τη διεξαγωγή άτυπων ψηφοφοριών με ηλεκτρονικό τρόπο». Σημειώνει επίσης ότι «οι φοιτητικοί σύλλογοι, ως θεσμοθετημένοι εκπρόσωποι του φοιτητικού σώματος, μεταφέρουν τις θέσεις τους στη Διοίκηση του Ιδρύματος (Σύγκλητος, Σχολές) μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Να επαναπροσληφθούν άμεσα οι καθαρίστριες στο Πανεπιστήμιο

Χωρίς καθαρίστριες έχουν μείνει τα Τμήματα και οι Εστίες του παραρτήματος του Διεθνούς Πανεπιστημίου (ΔΙΠΑΕ) στην Καβάλα, καθώς έληξαν και δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις των καθαριστριών, οι οποίες μάλιστα έχουν μείνει για 4 μήνες απλήρωτες.

Σε ανακοίνωσή της, η Τομεακή Οργάνωση Καβάλας της ΚΝΕ τονίζει πως «στα απαρχαιωμένα, ασυντήρητα κτίρια, με φοιτητικές εστίες που υπάρχουν κοινόχρηστα μπάνια», οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, με ευθύνη της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου, «ουσιαστικά μένουν παντελώς απροστάτευτοι απέναντι σε κινδύνους για τη δημόσια υγεία, όπως είναι ο κορονοϊός», την ώρα που ήδη νοσούν δεκάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα.

«Αυτή είναι η πολιτική της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων», συνεχίζει η ανακοίνωση, «που αφήνει τις ανάγκες των φοιτητών στο περιθώριο, υποβαθμίζει τις σπουδές, τη ζωή και τη διαβίωσή τους. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθούν στην Εκπαίδευση η μία κυβέρνηση μετά την άλλη, που έχει οδηγήσει τους φοιτητές αντιμέτωπους μεταξύ άλλων και με τέτοιες επίφοβες για την υγεία τους καταστάσεις».

Η ΤΟ Καβάλας καλεί όλους τους φοιτητές του ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα, εστιακούς και μη, αλλά και τους εργαζόμενους του ιδρύματος, να απαιτήσουν:

-- Αμεση επαναπρόσληψη για όλες τις καθαρίστριες που έληξαν οι συμβάσεις τους. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

-- Αμεσα απολύμανση των Εστιών και όλων των χώρων του Πανεπιστημίου.

-- Αμεση επισκευή όλων των χώρων του Πανεπιστημίου που υπάρχουν ζημιές και δυσλειτουργίες.

-- Αμεση κρατική επιχορήγηση των πανεπιστημίων για αγορά φαρμακευτικού και προληπτικού υλικού, που να παρέχεται δωρεάν στους φοιτητές και τους εργαζόμενους του Διεθνούς Πανεπιστημίου στην Καβάλα.

-- Κρατική χρηματοδότηση ώστε να εξασφαλίζεται η δωρεάν ιατρική εξέταση, εργαστηριακές εξετάσεις, σε όλους όσοι απαιτείται να περιθάλπονται κατ' οίκον ή εκτός νοσοκομείων.

-- Να παρθούν μέτρα για τις εκπαιδευτικές διαδικασίες που θα χαθούν το επόμενο διάστημα στο Πανεπιστήμιο. Εάν ασθενήσουν εργαζόμενοι φοιτητές ή χρειάζεται να μείνουν σπίτι, να έχουν πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση, με κρατική απόφαση δεσμευτική για όλους τους εργοδότες.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ»
Καταγγέλλει σωματική έρευνα σε εκπαιδευτικό έξω από το σχολείο του στην Καισαριανή

Το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη» καταγγέλλει ότι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. υπέβαλαν σε σωματική έρευνα εκπαιδευτικό, στις 29 Φλεβάρη, λίγο πριν από τις 10 π.μ., έξω ακριβώς από το Ειδικό Δημοτικό «Ρόζα Ιμβριώτη», όπου υπηρετεί, στην Καισαριανή.

Στην καταγγελία του ο Σύλλογος αναφέρει:

«Εκπαιδευτικοί του σχολείου κατά τη διάρκεια του διαλείμματος συνηθίζουν να βγαίνουν στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου. Εκεί βρίσκονταν και την εν λόγω μέρα εκπαιδευτικοί του σχολείου, μεταξύ των οποίων και ο συνάδελφος που υπέστη τη σωματική έρευνα από τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.!

Τέσσερις, λοιπόν, αστυνομικοί, χωρίς να ενημερώσουν για τίποτα, χωρίς να αρθρώσουν λέξη, ζήτησαν από τον συνάδελφο με επιτακτικό τρόπο να γυρίσει προς τον τοίχο και, παράλληλα, εκείνοι άρχισαν την εξονυχιστική σωματική έρευνα! Κατά τη διάρκεια της έρευνας, μάταια οι υπόλοιποι συνάδελφοι, που βρίσκονταν εκεί, προσπαθούσαν να εξηγήσουν ότι πρόκειται για εκπαιδευτικό του σχολείου και ότι δεν είχε λείψει καθόλου το πρωινό εκείνο από το σχολικό χώρο.

Αφού, λοιπόν, ολοκλήρωσαν την έρευνα και δεν έδωσαν καμία απάντηση στα ερωτήματα των άλλων εκπαιδευτικών, δηλαδή για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό κι αν υπάρχει ένταλμα για κάτι τέτοιο, έφυγαν βιαστικά!

Λίγο αργότερα, επέστρεψαν για να αναφέρουν μόνο ότι είχε γίνει μία ληστεία στην κοντινή περιοχή και ο δράστης φορούσε στον ώμο ένα μαύρο τσαντάκι, παρόμοιο με αυτό του ...συναδέλφου!

Η ενέργεια αυτή της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είναι απαράδεκτη και, φυσικά, απολύτως καταδικαστέα. Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών, ως συνδικαλιστικό σωματείο που προασπίζει τα δικαιώματα των μελών του, απαιτούμε να δοθεί απάντηση από τη διοίκηση της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., να καταδικάσει τη συγκεκριμένη πράξη και να δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει παρόμοια ενέργεια!

Γνωρίζουμε καλά ότι η άδικη αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων χρειάζεται την καταστολή, το δόγμα "νόμος και τάξη", για να περάσει. Δηλώνουμε ότι είμαστε σταθερά απέναντι από αυτήν την πολιτική! Κάνουμε σαφές ότι η τρομοκρατία δεν θα περάσει!».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Θα ανακοινωθεί νέα ημερομηνία για την κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής αποφάσισε να μεταθέσει την κινητοποίηση που είχε οριστεί για σήμερα στις 9 π.μ. στο υπουργείο Παιδείας σε νέα ημερομηνία που θα ανακοινωθεί, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που εφαρμόζονται σε όλη τη χώρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους να διεκδικήσουν:

  • Μόνιμο, επαρκές και πλήρους ωραρίου προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία καθ' όλη τη λειτουργία τους.
  • Κάλυψη όλων των σχολείων με το αναγκαίο ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό (νοσηλευτές, σχολικός νοσοκόμος).
  • Εξασφάλιση της αναγκαίας γονικής άδειας με πλήρη αποζημίωση για τους γονείς.
  • Πλήρη αποζημίωση των γονιών για τις εκδρομές που ακυρώθηκαν με οδηγία του κράτους.
  • Πρόβλεψη για την ύλη των Πανελληνίων Εξετάσεων ώστε όλοι οι μαθητές της Γ' Λυκείου να διαγωνιστούν με πλήρη ισονομία.
  • Αμεσο σχεδιασμό για τη δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας στο πλαίσιο του ΕΣΥ που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την παρακολούθηση της ανάπτυξης και της υγείας όλων των μαθητών.
ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αναβάλλονται οι εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης από τον κορονοϊό, αναβάλλονται οι εκδηλώσεις του Μάρτη στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα.

Προς το παρόν, θα συνεχίσουν να γίνονται κανονικά τα μαθήματα που διεξάγονται στο Στέκι, όπου πρόκειται για ολιγομελείς ομάδες, καθώς και οι πρόβες της θεατρικής ομάδας της ΚΝΕ, ενώ αναβάλλονται οι πρόβες της παιδικής θεατρικής ομάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ