ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέες απειλές για πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιντλίμπ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέες απειλές για μονομερή «δράση» σε βάρος του συριακού στρατού σε περίπτωση που παραβιαστεί η ρωσο-τουρκική συμφωνία της 5ης Μάρτη για το Ιντλίμπ εκτόξευσε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν.

«Η Τουρκία θα κάνει περισσότερα από απλά αντίποινα εάν γίνουν στόχος επίθεσης τα (σ.σ. τουρκικά) παρατηρητήρια», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, προσθέτοντας πως παρακολουθείται «στενά» η ανάπτυξη δυνάμεων του συριακού στρατού στην περιοχή και «της τρομοκρατικής ομάδας», αναφερόμενος στους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG. Σε επόμενο σημείο ισχυρίστηκε ότι ο τουρκικός στρατός δεν βρίσκεται στο Ιντλίμπ ως κατοχική δύναμη ή ως δύναμη που επιδιώκει την αρπαγή συριακού εδάφους αλλά τάχα γιατί επιδιώκει «την ασφάλεια των εδαφών της» και την... «προστασία» των εκατομμυρίων κατοίκων του Ιντλίμπ.

Ισχυρίστηκε επίσης πως η τελευταία επέμβαση του τουρκικού στρατού στην περιοχή με την ονομασία «Ανοιξιάτικη Ασπίδα» έδωσε την ευκαιρία να δοκιμαστούν οι δυνατότητες της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας και να εδραιώσει την πεποίθηση πως «η Τουρκία είναι έτοιμη για μεγαλύτερες απειλές».

Τέλος, εξέφρασε την άποψη πως η Συρία μπορεί να μπει σε μία περίοδο σταθερότητας «με νέο Σύνταγμα και νέες εκλογές», αρκεί να μη βρίσκεται το ένα τρίτο του συριακού εδάφους υπό τον έλεγχο των Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες δυσκολίες στα αμερικανικά σχέδια για «ειρήνευση»

Από συνάντηση της αφγανικής ηγεσίας με την ηγεσία του ΝΑΤΟ στα τέλη Φλεβάρη

Copyright 2019 The Associated

Από συνάντηση της αφγανικής ηγεσίας με την ηγεσία του ΝΑΤΟ στα τέλη Φλεβάρη
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Παραμένουν οι δυσκολίες στα αμερικανικά σχέδια για «ειρήνευση» στο Αφγανιστάν, καθώς φαίνεται ότι η συμφωνία ΗΠΑ - Ταλιμπάν, που υπογράφτηκε πρόσφατα, ερμηνεύεται με διαφορετικούς τρόπους.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Ασράφ Γάνι (του οποίου βέβαια η εκλογή εξακολουθεί να αμφισβητείται από αντιπάλους του, με πρώτο τον πρώην πρωθυπουργό Αμπντουλά Αμπντουλά, ο οποίος μάλιστα έκανε παράλληλη «ορκωμοσία» ως Πρόεδρος), είναι έτοιμος να υπογράψει διάταγμα για την απελευθέρωση των πρώτων 1.500 κρατούμενων Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν ωστόσο θεωρούν ότι η συμφωνία προέβλεπε την απελευθέρωση όλων, με τον εκπρόσωπό τους, Σουχάιλ Σαχίν, να δηλώνει από το Κατάρ όπου βρίσκεται ότι η υπό όρους και σταδιακή απελευθέρωση κρατούμενων παραβιάζει τη συμφωνία Ταλιμπάν - ΗΠΑ. «Εξηγείται σαφώς στην ειρηνευτική συμφωνία ότι πρώτα θα αφεθούν ελεύθεροι 5.000 κρατούμενοι και μετά θα ξεκινήσει ο αφγανικός διάλογος... Ποτέ δεν συμφωνήσαμε σε οποιαδήποτε υπό όρους απελευθέρωση κρατουμένων. Αν κάποιος το ισχυριστεί αυτό, παραβιάζει την ειρηνευτική συμφωνία που υπογράψαμε στις 29/2», υποστήριξε.

Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», το διάταγμα Γάνι προβλέπει ότι όσοι Ταλιμπάν απελευθερώνονται θα πρέπει «να δίνουν γραπτές εγγυήσεις ότι δεν θα επιστρέψουν στο πεδίο της μάχης» και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για άμεσες συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και ενόπλων.

Χτες, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα σε ΜΜΕ ότι ξεκίνησε η απόσυρση στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, ενώ ανέφερε και πως οι Ταλιμπάν έχουν οριστικοποιήσει τις «διευθετήσεις» για την απελευθέρωση 1.000 δικών τους κρατουμένων.

Την Τρίτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα αμερικανικό ψήφισμα για την έγκριση της συμφωνίας ΗΠΑ - Αφγανών Ταλιμπάν, η οποία σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ περιλάμβανε και παραρτήματα για «τη μάχη κατά της τρομοκρατίας», στα οποία δεν είχαν πρόσβαση τα μέλη του ΣΑ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τρεις στρατιωτικοί (2 Αμερικανοί και 1 Βρετανός) φέρεται να σκοτώθηκαν χτες, όταν 15 μικροί πύραυλοι έπληξαν τη στρατιωτική βάση του Τάτζι, βόρεια της Βαγδάτης, όπως ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι επικαλούμενοι πρώτες πληροφορίες, ανέφερε το «Reuters». Επίσης, αρκετοί άλλοι στρατιώτες φέρεται να τραυματίστηκαν. Από τα τέλη Οκτώβρη έχουν σημειωθεί κι άλλες επιθέσεις στο Ιράκ, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν ένας Ιρακινός στρατιώτης και ένας Αμερικανός υπεργολάβος. Μέχρι χτες το βράδυ δεν υπήρχε ανάληψη ευθύνης για την επίθεση. Για τις προηγούμενες η Ουάσιγκτον κατηγορεί ένοπλες φιλοϊρανικές οργανώσεις.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τους 26 έφτασαν οι νεκροί από την κατάρρευση ξενοδοχείου στην επαρχία Φουτζιάν της Κίνας που χρησιμοποιούνταν για τον περιορισμό ατόμων λόγω της επιδημίας του κορονοϊού. Από τους 71 ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί σε αυτό δεκάδες ανασύρθηκαν ζωντανοί, ενώ χτες τρία ακόμα άτομα παρέμεναν εγκλωβισμένα. Σύμφωνα με το υπουργείο Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων, το κτίριο «είχε κατασκευαστεί παράνομα και είχαν γίνει πολλές παραβιάσεις του οικοδομικού κανονισμού». Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι εργάτες που δούλευαν για την ανακαίνισή του, είχαν ενημερώσει τον ιδιοκτήτη του κτιρίου ότι μία κολόνα είχε παραμορφωθεί.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ποινή φυλάκισης 23 ετών για βιασμούς και άλλες σεξουαλικές επιθέσεις το 2006 και το 2013 σε βάρος μίας ηθοποιού και μίας βοηθού παραγωγής επιβλήθηκε χτες στον διάσημο πρώην παραγωγό ταινιών του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν. Οι καταγγελίες σε βάρος τού κάποτε πανίσχυρου παραγωγού προκάλεσαν πέρσι κίνημα γυναικών κατά των σεξουαλικών επιθέσεων και παρενόχλησης γνωστό ως κίνηση «Μe too».

ΡΩΣΙΑ
Εγκρίθηκε και από τη Γερουσία η τροποποίηση του Συντάγματος

Ανοίγει ο δρόμος για τον Πούτιν να θέσει ξανά υποψηφιότητα μετά το 2024

ΜΟΣΧΑ.--

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ρωσίας (Ανω Βουλή) ενέκρινε χτες το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, ενώ προχτές είχε προηγηθεί η έγκρισή του από την Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή).

Συνολικά 160 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, ένας καταψήφισε και άλλοι τρεις απείχαν. Το νομοσχέδιο θέτει μεν όριο δύο προεδρικών θητειών, αλλά ο σημερινός και οι προηγούμενοι αρχηγοί του κράτους θα μπορούν να θέσουν ξανά υποψηφιότητα για την Προεδρία μετά την έναρξη ισχύος των τροπολογιών, καθώς θεωρείται ότι ο χρόνος «μηδενίζεται» μετά την έγκριση της συνταγματικής αναθεώρησης. Ετσι ανοίγει ο δρόμος για τον Βλαντιμίρ Πούτιν να θέσει ξανά υποψηφιότητα μετά το 2024. Στις 22 Απρίλη θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την έγκριση του νέου Συντάγματος.

Επίσης οι αναθεωρημένες διατάξεις του Συντάγματος προβλέπουν μεταξύ άλλων περισσότερες αρμοδιότητες στο Κοινοβούλιο και στο Συνταγματικό Δικαστήριο, την υπεροχή του Συντάγματος έναντι άλλων νόμων και την υπεροχή του ρωσικού Δικαίου έναντι του διεθνούς.

Η αναθεώρηση τροπολογιών του Συντάγματος στοχεύει στην ενίσχυση και τον «εκσυγχρονισμό» του ρωσικού αστικού κράτους, καθώς σύμφωνα με τον Πούτιν η εσωτερική πολιτική σταθερότητα είναι από τα πολλά ευάλωτα σημεία της Ρωσίας, όπως και η οικονομική και κοινωνική της ανάπτυξη.

Χτες, μιλώντας σε επενδυτές, ο Ρώσος Πρόεδρος υπογράμμισε πως «θα κάνουμε τα πάντα για να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε». Ο Πούτιν αναμένει από τη ρωσική οικονομία να επιβιώσει από αναταραχές και να ισχυροποιηθεί. «Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και πιθανότητες οι βασικοί τομείς της παραγωγής της Ρωσίας να βγουν από αυτήν την κατάσταση πολύ ισχυρότεροι και έτοιμοι για περαιτέρω σοβαρό ανταγωνισμό», είπε.

ΗΠΑ
Κερδισμένος ο Μπάιντεν στις τελευταίες προκριματικές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δυναμική ώθηση παίρνει η προεκλογική εκστρατεία του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη μάχη διεκδίκησης του χρίσματος των Δημοκρατικών καθώς ο σοσιαλδημοκράτης αντίπαλός του, γερουσιαστής από το Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς, έχασε χτες στις προκριματικές της λεγόμενης «μίνι Τρίτης» που διεξήχθησαν μεταξύ άλλων σε Μίσιγκαν, Μισούρι, Αϊντάχο και Μισισίπι.

Ο Σάντερς φάνηκε να κερδίζει σε Βόρεια Ντακότα και την περιοχή της Ουάσιγκτον, με αποτέλεσμα να μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες να πάρει αυτός το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοέμβρη 2020.

Μετά από τις τελευταίες προκριματικές εκλογές ο Μπάιντεν φάνηκε να παίρνει τουλάχιστον 823 εκλέκτορες έναντι 663 που παίρνει ο Σάντερς. Οι επόμενες μεγάλες μάχες αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το τοπίο. Θα δοθούν ωστόσο σε πολιτείες όπου ο Τζο Μπάιντεν είναι πιο ισχυρός, όπως η Φλόριντα, το Οχάιο και η Τζόρτζια. Το χρίσμα θα πάρει εκείνος που θα καταφέρει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 1.991 εκλέκτορες.

Ο Μπάιντεν πάντως μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων από τις τελευταίες προκριματικές εμφανίστηκε «ενωτικός» λέγοντας ότι μαζί με τον Σάντερς θα καταφέρουν να νικήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές ερμηνεύουν αυτήν την τάση υπέρ του Μπάιντεν ως επιτυχία του εκλογικού του επιτελείου που μπόρεσε να πείσει τμήματα των λαϊκών στρωμάτων, όπως π.χ. Αφροαμερικανούς, ηλικιωμένους ψηφοφόρους, εργαζόμενους σε εταιρείες τεχνολογίας κ.ά. Αντίθετα, ο Σάντερς φαίνεται να διατηρεί τη μεγαλύτερη απήχησή του κυρίως σε Αμερικανούς έως 30 ετών και Λατίνους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ