ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Κάλεσμα αγώνα απέναντι στις μεθοδεύσεις κυβέρνησης - εκκαθαριστή

Επίσκεψη αλληλεγγύης το Σάββατο στη Λάρυμνα από σωματεία της Αθήνας

Για τη συνάντηση που έγινε την Τρίτη ανάμεσα στα Σωματεία που δραστηριοποιούνται στη ΛΑΡΚΟ και τον ειδικό εκκαθαριστή - διαχειριστή, ενημερώνει τους εργαζόμενους με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.

Οπως σημειώνει, ο διαχειριστής ισχυρίστηκε ότι «θα χάσετε όλοι οι εργαζόμενοι, δεν θα υπάρχει εργαζόμενος που δεν θα συνεισφέρει (...) Ο,τι προβλέπεται από το νόμο σε Δώρα, επιδόματα, θα κοπούν σε όλους (...) Με βάση το νόμο δεν δικαιούστε αποζημίωση (...) Ολα όσα χρωστάει η ΛΑΡΚΟ από τις 28 Φλεβάρη και πίσω θα μπουν σε λίστα πιστωτών, στην οποία μάλιστα το Δημόσιο έχει προτεραιότητα στην εξόφληση».

Το Συνδικάτο Μετάλλου ξεκαθαρίζει: «Η προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει διάσπαση μεταξύ των εργαζομένων δεν θα περάσει. Δεν δεχόμαστε καμία περικοπή σε κανέναν εργαζόμενο. Απαιτούμε να αμειβόμαστε με βάση αυτά που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Δεν δεχόμαστε την εκκαθάριση της ΛΑΡΚΟ, που τρώει το μόχθο των εργαζομένων αλλά και των μικρών αυτοαπασχολούμενων εργολάβων».

Ενημερώνει ακόμα ότι:

  • «Οι συνάδελφοι στην εργολαβία ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ είναι απλήρωτοι. Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα πραγματοποιήσουν δίωρη στάση και θα κλιμακώσουν με αποφάσεις που θα πάρουν μέσα από τη Γενική τους Συνέλευση.
  • Οι αυτοαπασχολούμενοι μικροεργολάβοι μηχανημάτων σε ΛΑΡΚΟ και μεταλλεία Αϊ - Γιάννη από αύριο (σ.σ. σήμερα) κατεβαίνουν σε απεργία διαρκείας, ανταμώνοντας με τους αυτοαπασχολούμενους αυτοκινητιστές της Βόρειας Ελλάδας και διεκδικώντας όλοι μαζί το μόχθο τους. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα που πραγματοποιούν οι αυτοαπασχολούμενοι μηχανημάτων, είμαστε δίπλα τους, μαζί τους. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για το συντονισμό όλων των ανθρώπων που έχουν μοχθήσει για το εργοστάσιο και τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ».

Καλεί τέλος τους εργαζόμενους «να είμαστε έτοιμοι για μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και ανάλογες αποφάσεις» και ανακοινώνει ότι «το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι, στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας, αντιπροσωπείες σωματείων και εργαζόμενοι από την Αθήνα θα έρθουν με λεωφορεία για να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη στον αγώνα που ανοίξαμε το προηγούμενο διάστημα και ετοιμαζόμαστε, όλοι μαζί, για κλιμάκωση. Σας καλούμε να τους υποδεχτούμε μαζικά και αγωνιστικά όλοι μαζί να βροντοφωνάξουμε "Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ"».

«ALUMINCO» - ΟΙΝΟΦΥΤΑ
Νέα παρέμβαση για την απόλυση συνδικαλιστή

Εξόρμηση στους εργαζόμενους από το Συνδικάτο Μετάλλου Βοιωτίας

Από τη χτεσινή εξόρμηση
Από τη χτεσινή εξόρμηση
Σε νέα παρέμβαση στην πύλη του εργοστασίου της «Aluminco» στα Οινόφυτα προχώρησε το Συνδικάτο Μετάλλου Βοιωτίας μαζί με συνδικαλιστές και εργαζόμενους της περιοχής, απαιτώντας την ανάκληση της παράνομης και εκδικητικής απόλυσης του αντιπροέδρου του Συνδικάτου και εργαζόμενου στην εταιρεία.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης διακινήθηκε ανακοίνωση του Συνδικάτου, με την οποία ενημερώνει τους εργαζόμενους ότι δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά και τα Εργατικά Κέντρα Θήβας και Λαμίας, έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους και έχουν καταδικάσει την παράνομη και εκδικητική απόλυση, που έγινε λίγες μέρες μετά την απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό και μία μέρα μετά το αίτημα του απολυμένου μεταλλεργάτη και συνδικαλιστή για εγγραφή στο επιχειρησιακό σωματείο.

Ταυτόχρονα στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο καταγγέλλει τη στάση του επιχειρησιακού σωματείου, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ απολύθηκε εργαζόμενος της εταιρείας, το σωματείο όχι μόνο δεν έβγαλε ανακοίνωση καταδίκης της απόλυσης αλλά αρνήθηκε και το συντονισμό με το Εργατικό Κέντρο και το Κλαδικό Συνδικάτο για να ανακληθεί η απόλυση. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος είναι με τους εργαζόμενους και ποιος με τα αφεντικά».

Τονίζει επίσης ότι οι κινητοποιήσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες ανησύχησαν την εργοδοσία, η οποία προχώρησε σε «επιλεκτικές αυξήσεις σε μισθούς κάποιων εργαζομένων», σε περιορισμό της επιπλέον εργασίας το Σάββατο και σε μείωση των υπερωριών.

«Μπορεί να φανταστεί ο καθένας και η καθεμιά πόσο καλύτερη θα ήταν η κατάσταση για όλους αν το σύνολο των εργαζομένων της "Aluminco" συσπειρωνόταν στο Συνδικάτο Μετάλλου, αν το επιχειρησιακό σωματείο είχε διαφορετική στάση», σημειώνει το Συνδικάτο, επισημαίνοντας ότι «η ενότητα και η μαζικότητα των εργαζομένων είναι ακατανίκητο όπλο που πρέπει να αξιοποιήσουμε».

Καταγγέλλει ακόμα ότι «η απόλυση του αντιπροέδρου του Συνδικάτου στοχεύει στο να φιμώσει κάθε φωνή διεκδίκησης και κάθε ταξικά προσανατολισμένη συνδικαλιστική έκφραση, διευκολύνοντας την εφαρμογή των αντεργατικών επιδιώξεων της εργοδοσίας, που βασίζονται στους απαράδεκτους αντεργατικούς νόμους τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, και παράλληλα να χτυπήσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στο συνδικαλισμό».

«Η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας είναι ο μόνος τρόπος για να εμποδίσουμε τη συνεχή επίθεση που δεχόμαστε, όπως και αν εκφράζεται. Χτες με μειώσεις μισθών, σήμερα με απόλυση συναδέλφου, με εξαντλητικά ωράρια, με ανθυγιεινές συνθήκες δουλειάς. Ολα αυτά συμβαίνουν διότι τις αποφάσεις για τις ζωές μας τις παίρνουν μια χούφτα κεφαλαιοκράτες μαζί με τις κυβερνήσεις τους, τσακίζουν τις ζωές μας με βασικό κριτήριο την αύξηση των κερδών τους», καταλήγει το Συνδικάτο και καλεί σε αγωνιστική συσπείρωση για την ανάκληση της παράνομης και εκδικητικής απόλυσης.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΟ ΕΚ ΚΑΒΑΛΑΣ
Κλιμακώνει το σχέδιο έξωσης των συνταξιουχικών σωματείων

Αντιδράσεις από συνδικαλιστικές οργανώσεις της περιοχής

Το σχέδιο έξωσης των συνταξιουχικών σωματείων ΙΚΑ, ΒΦΛ και Πετρελαίων από το κτίριο του Εργατικού Κέντρου Καβάλας έβαλε σε εφαρμογή η νέα πρόεδρός του, Στ. Τσούτσα. Την περασμένη Παρασκευή έδωσε τελεσίγραφο ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν το χώρο μέχρι τέλος Μάρτη και τη Δευτέρα έβαλε «λουκέτο», εμποδίζοντας την είσοδο των εκπροσώπων των συνταξιουχικών σωματείων στο ένα και μοναδικό γραφείο που τους είχε παραχωρηθεί και χρησιμοποιούσαν εδώ και 35 χρόνια...

Μετά από παρέμβαση της αστυνομίας, επιτράπηκε η είσοδος σε έναν εκπρόσωπο των σωματείων που από το παράθυρο έδινε στους συναδέλφους του αρχεία, σφραγίδες και άλλα σημαντικά υλικά που είναι απαραίτητα για την καθημερινή δράση τους.

Η ΠΑΣΚίτικη πλειοψηφία του ΕΚ Καβάλας θέλει να πετάξει έξω τα συνταξιουχικά σωματεία γιατί της μπαίνουν στο μάτι με την καθημερινή συνεπή και αγωνιστική τους στάση. Επικαλείται ότι θέλει το χώρο για να πραγματοποιήσει προγράμματα του ΛΑΕΚ για εργαζόμενους και ανέργους, αλλά και να λειτουργήσει παράρτημα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες ότι χρόνια τώρα έχει μετατρέψει το Εργατικό Κέντρο σε Κέντρο Κατάρτισης και διαχείρισης κονδυλίων.

Με ανακοίνωσή τους τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων καθώς και των Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό Καβάλας - Θάσου καταγγέλλουν την πλειοψηφία του ΕΚ Καβάλας για το υπονομευτικό της έργο στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Καλούν όλα τα σωματεία της Καβάλας που έχουν δράση και δεν είναι φαντάσματα να πάρουν καθαρή θέση. Να καταδικάσουν τις πρακτικές των εργατοπατέρων που θεωρούν το ΕΚ Καβάλας τσιφλίκι τους, που «αποπέμπουν» από το ΔΣ παράνομα και αντικαταστατικά μέλη του, που κάνουν «έξωση» σε σωματεία που δεν τους προσκυνούν. Και σημειώνουν: «Η μάχη δεν είναι παραταξιακή αλλά αφορά όλους τους εργαζόμενους της Καβάλας, κάθε τίμιο συνδικαλιστή που δεν ανέχεται τον μηχανισμό των αφεντικών και τα ίδια τα αφεντικά μέσα στο εργατικό κίνημα».

Η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ

Την τακτική της πλειοψηφίας του ΕΚ Καβάλας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η κατρακύλα για τους εργατοπατέρες δεν έχει τελειωμό! Συκοφαντούν τους συνδικαλιστές συνταξιούχους ότι έχουν κάνει καφενείο το γραφείο τους, όταν όλη η Καβάλα γνωρίζει ότι καθημερινά τα σωματεία αυτά δίνουν τον αγώνα της ενημέρωσης και της οργάνωσης των συνταξιούχων. Οταν μόνο τα τελευταία χρόνια μετράνε δεκάδες μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις για όλα τα μέτωπα. Οταν αυτή η ίδια πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΚ είναι άφαντη από τους εργασιακούς χώρους, έχει μετατρέψει το κτίριο του ΕΥΚ σε απόρθητο φρούριο με κάμερες, αστυνομία και σεκιούριτι (μπράβους), περίκλειστο για τους εργαζόμενους και ορθάνοιχτο στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Οταν δεν γνωρίζουν ούτε κατά πού πέφτει η Επιθεώρηση Εργασίας, ξέρουν όμως απέξω και ανακατωτά πού είναι τα γραφεία των αφεντικών, με τη συνεργασία των οποίων στήνουν κάλπες για να αναπαράγουν τους νόθους και επίπλαστους συσχετισμούς».

Αναβλήθηκε η δίκη των συνδικαλιστών στην Κοζάνη

Κινητοποίηση ενάντια στην προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης από την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη, με την αρωγή του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, έγινε το πρωί της Τετάρτης, με κάλεσμα της «Ταξικής Ενότητας» στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) και τη συμμετοχή σωματείων της περιοχής.

Οι ταξικές δυνάμεις εξέφρασαν και τη συμπαράστασή τους στους 6 συνδικαλιστές που κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για δήθεν παρεμπόδιση των αρχαιρεσιών για την εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής στο επαναληπτικό 35ο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, που πραγματοποιήθηκε το Γενάρη του '18.

Σε παλαιότερη ανακοίνωση, η «Ταξική Ενότητα» είχε αναφέρει πως με τη συγκεκριμένη δίωξη επιχειρείται ο εκφοβισμός συνδικαλιστών «που το μόνο που έκαναν είναι να σώσουν την τιμή και την υπόληψη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, βάζοντας εμπόδια στον απόλυτο εκφυλισμό που προσπάθησε να επιβάλει η ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης». Η εκδίκαση της υπόθεσης πήρε αναβολή για τις 2 Δεκέμβρη 2020.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ