ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και στήριξης των εργαζομένων

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Υπογραμμίζοντας ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και στήριξης των εργαζομένων αναφορικά με την εξάπλωση του κορονοϊού και τις συνέπειές της, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες το ΚΚΕ τοποθετείται με αίσθημα ευθύνης. Οι υποδείξεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, πρέπει να συνοδεύονται με κυβερνητικά μέτρα που να διασφαλίζουν ταυτόχρονα και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Απαιτούνται εδώ και τώρα έκτακτα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού μας.

Αυτά θεωρούμε ότι είναι:

1ον. Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για να μπορεί να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

2ον. Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.

3ον. Με κυβερνητική απόφαση να διασφαλιστούν πρόσθετες άδειες, με πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση:

-- Σε όσους εργαζόμενους νοσούν.

-- Σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης.

-- Σε όσους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειάς τους.

-- Σε όσους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.

4ον. Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών.

5ον. Το συνολικό κόστος πρέπει να το αναλάβει το ίδιο το κράτος, οι διάφοροι επίσης μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι εργαζόμενοι, μισθωτοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ή οι αυτοαπασχολούμενοι στα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο.

Ο ελληνικός λαός ήδη πληρώνει πάρα πολλά. Πληρώνει πανάκριβα τις αιματηρές περικοπές στο δημόσιο σύστημα Υγείας, την υποχρηματοδότησή του, την εμπορευματοποίηση, τις άθλιες εργασιακές σχέσεις. Δεν μπορεί να πληρώνει άλλο, δεν μπορεί να πληρώσει ξανά!».

Αλληλεγγύη στο λαό της Ιταλίας

«Αλληλεγγύη στο λαό της Ιταλίας». Αυτό το μήνυμα ανάρτησε χτες στο λογαριασμό του στο twitter το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Το Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ιταλία με ανάρτησή του ευχαρίστησε το ΚΚΕ για το μήνυμα αλληλεγγύης, σημειώνοντας: «Αγωνιζόμαστε για άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων που τώρα κινδυνεύουν λόγω απουσίας ασφάλειας ή χωρίς εγγυήσεις για μισθούς και εισοδήματα».

Συζητιούνται μέθοδοι αναπλήρωσης μετά το κλείσιμο των σχολείων

Καταγγελία του ΠΑΜΕ για αυθαιρεσίες Διευθύνσεων Εκπαίδευσης

Διάφορα σενάρια συζητιούνται στο υπουργείο Παιδείας για την αναπλήρωση των μαθημάτων στα σχολεία, σε περίπτωση που χρειαστεί να παραταθεί το κλείσιμό τους, λόγω των μέτρων πρόληψης για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου, εξετάζονται μέτρα όπως: Μείωση των διδακτικών ωρών (35λεπτα αντί για 45λεπτα), μείωση της ύλης, μαθήματα μέσα στις γιορτές, έως και παράταση της σχολικής χρονιάς. Σε πιλοτικό επίπεδο συζητιέται να δοκιμαστούν μέθοδοι εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα, δημόσια και ιδιωτικά, όλων των βαθμίδων, παραμένουν κλειστά από χτες και για 14 μέρες, ενώ δεν θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις και σχολικές γιορτές για την 25η Μαρτίου. Από το κλείσιμο έχουν εξαιρεθεί οι φοιτητικές εστίες, λέσχες σίτισης των φοιτητών, οι γραμματείες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και τα ερευνητικά προγράμματα των ΑΕΙ.

Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, στα σχολεία και τις άλλες μονάδες (π.χ. ΙΕΚ, ιδρύματα διά βίου μάθησης κ.ά.) προβλέπεται οι διευθυντές και το προσωπικό στις γραμματείες να εργάζονται κανονικά. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει για όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καταγγέλλει αυθαιρεσίες διευθυντών σχολείων και διευθυντών Εκπαίδευσης που είτε επιβάλλουν την παρουσία και άλλων εκπαιδευτικών στα σχολεία είτε απαγορεύουν τη μετακίνηση των εκπαιδευτικών σε άλλες περιοχές.

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει τη μετακίνηση των εκπαιδευτικών - ειδικά των αναπληρωτών που υπηρετούν στα νησιά - προς τις περιοχές τους. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλοί γονείς εκπαιδευτικοί που εργάζονται μακριά από τις οικογένειές τους. Τα παιδιά τους τα κρατάνε οι παππούδες και οι γιαγιάδες. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί χρειάζεται άμεσα να βρεθούν δίπλα στις οικογένειές τους. Είναι διαφορετικό πράγμα να είναι σε γνώση της υπηρεσίας η περιοχή μετάβασης και διαφορετικό η απαγόρευση! Η ευθύνη που έχει κάθε εκπαιδευτικός, με τη στάση του, να προστατεύσει τους μαθητές του και τον κοινωνικό του περίγυρο από την εξάπλωση του κορονοϊού δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση άλλοθι να κρυφτούν τα χρόνια προβλήματα και οι ελλείψεις στα σχολεία. Η κρισιμότητα των καταστάσεων δεν νομιμοποιεί κανέναν διοικητικό παράγοντα να αυθαιρετεί "νομοθετώντας" κατά το δοκούν».

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί το υπουργείο Παιδείας να παρέμβει με έγγραφό του προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες.

  • Σήμερα θα διεξαχθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Παιδείας της ΕΕ, για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην Εκπαίδευση.
Κλειστές και οι εκπαιδευτικές δομές του ΟΑΕΔ

Την αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών του ΟΑΕΔ για 14 μέρες, από χτες, Τετάρτη 11/3, έως και την Τρίτη 24/3, αποφάσισε η διοίκηση του Οργανισμού, μετά και την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών της χώρας. Η διοίκηση του ΟΑΕΔ αποφάσισε την αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ενώ οι διοικητικές υπηρεσίες των εκπαιδευτικών δομών του Οργανισμού θα λειτουργούν κανονικά.

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΡΗΣ
Τεράστιες οι ελλείψεις σε μια περιοχή που έχει κρούσμα κορονοϊού

Οι τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, σε ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό, ακόμα και αναλώσιμα υλικά, αναδεικνύονται με τραγικό τρόπο καθημερινά, με αφορμή την ανάγκη αντιμετώπισης των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Ασκληπιείου Βούλας και του Κέντρου Υγείας Βάρης, δύο μονάδων Υγείας που βρίσκονται σε δήμο όπου υπάρχει κρούσμα και πιθανόν μεγάλη διασπορά, αφού η καθηγήτρια που βρέθηκε θετική στον ιό, δίδασκε σε τέσσερα δημοτικά σχολεία της Βάρης (1ο και 2ο, Βάρκιζα και Δίλοφο).

Το κρούσμα ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τρίτης 10/3 και είναι χαρακτηριστικό ότι μία μέρα μετά, χτες, στο Ασκληπιείο υπήρχαν συνολικά... 15 μάσκες για γιατρούς, νοσηλευτές, ασθενείς και συνοδούς. Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχει ένας ειδικός χώρος στην είσοδο του νοσοκομείου, όπου γιατροί ρωτούν τους ασθενείς και τους συνοδούς που εισέρχονται εάν έχουν ύποπτα για κορονοϊό συμπτώματα. Εάν έχουν, τους δίνουν μάσκα. Ο αριθμός, όμως, όχι μόνο δεν ήταν επαρκής, αλλά είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με πληροφορίες, το νοσοκομείο προσπαθούσε να εξασφαλίσει μάσκες από άλλους φορείς της πόλης... Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας ικανός αριθμός από μάσκες θα βρίσκονται σήμερα στο νοσοκομείο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου για το 2020, το κονδύλι για ιατρικά αναλώσιμα (υλικά χειρουργείου, φιλμ για το Ακτινολογικό, γάντια, γάζες, μάσκες κ.λπ.) μειώθηκε κατά 30%!

Την ίδια στιγμή, οι ελλείψεις στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν εκτοξευθεί. Αυτήν τη στιγμή, στο Ασκληπιείο το προσωπικό φτάνει τους περίπου 900 εργαζόμενους, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις είναι 300! Υπάρχουν τμήματα με 9 άτομα για να καλυφθούν 3 βάρδιες, κάτι που σημαίνει ότι η λέξη «ρεπό» είναι άγνωστη σε πολλούς γιατρούς και νοσηλευτές. Μάλιστα, υπάρχει νοσηλεύτρια που της χρωστάνε πάνω από 100 ρεπό... Γιατροί και νοσηλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για το τι θα γίνει και πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες όταν θα χρειαστεί το Ασκληπιείο να περιθάλψει ασθενείς με κορονοϊό ή ύποπτα κρούσματα, μαζί με τους υπόλοιπους ασθενείς.

Με δεδομένες όλες αυτές τις ελλείψεις, το Επιχειρησιακό Σχέδιο προετοιμασίας και ενεργειών για την υποδοχή περιστατικών κορονοϊού, για το οποίο μίλησε χτες ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου, Αιμ. Βουγιουκλάκης, μετά από συνάντηση με στελέχη του δήμου, είναι κενό γράμμα.

Οσον αφορά το Κέντρο Υγείας Βάρης, που χτες το επισκέφτηκαν δάσκαλοι, συνάδελφοι της καθηγήτριας που διαγνώστηκε με κορονοϊό, για να εξεταστούν, η κατάσταση είναι ανάλογη. Συνολικά, ελάχιστοι γενικοί γιατροί παλεύουν να καλύψουν πολλαπλάσιες ανάγκες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ