ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάρτη 2020
Σελ. /24
Οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην αναμπουμπούλα χαίρονται

Κλιμακώνει την επίθεση σε χώρους δουλειάς για να μετακυλήσει στους εργαζόμενους τις συνέπειες από τον κορονοϊό

Συνεχίζεται η επίθεση της εργοδοσίας στα δικαιώματα των εργαζομένων, με αφορμή τις συνέπειες της εξάπλωσης του κορονοϊού και τα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσής του. Την ίδια στιγμή που τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, σε πλοία που καταπλέουν από μια σειρά χωρών και σε χώρους όπως τα δικαστήρια, είναι «στον πάγο», η εργοδοσία προωθεί τη δουλειά από το σπίτι, την εκ περιτροπής εργασία, ενώ «ροκανίζει» τις μέρες της κανονικής άδειας των εργαζομένων.

Τα παραπάνω αποτελούν το προοίμιο της κλιμάκωσης της επίθεσης το επόμενο διάστημα, με τα σωματεία να αντιτάσσουν αιτήματα και διεκδικήσεις και να καλούν τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα να παλέψουν για να μην πληρώσουν οι ίδιοι για μια ακόμα φορά τα σπασμένα των επιπτώσεων της διάδοσης του κορονοϊού.

Σε πρώτο πλάνο η «ευελιξία» και η δουλειά από το σπίτι

Την προσπάθεια της εργοδοσίας «να εφαρμόσει ντε φάκτο τις ελαστικές μορφές, την τηλεργασία, κάτι που διακαώς επιθυμεί καιρό τώρα», με αφορμή τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ).

Συγκεκριμένα, ο όμιλος ΟΤΕ τις επόμενες μέρες προχωρά στην απολύμανση κεντρικών κτιρίων «ζητώντας από τους εργαζόμενους να εργαστούν από το σπίτι, ενώ σε όσους δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, τους ενημερώνουν προφορικά να πάνε στο κτίριο της Ηλιούπολης».

Στη «Vodafone» «προτείνουν» στις εργαζόμενες μητέρες αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους να κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας. Στις δύο παραπάνω εταιρείες, όπως και στη «Wind» και σε πολλές ακόμα εταιρείες πληροφορικής, η «λύση» που προωθεί η εργοδοσία είναι η δουλειά από το σπίτι.

«Η μονομερής και σε πολλές εταιρείες υποχρεωτική και καθολική εφαρμογή του μέτρου της τηλεργασίας αποτελεί παραδοχή της γύμνιας κυβέρνησης και εργοδοσίας, που στο όνομα του κόστους - οφέλους δεν παίρνουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων», σημειώνει το Συνδικάτο.

«Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν, με αφορμή την αντιμετώπιση της επιδημίας, να καταργήσει δικαιώματα, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να χάσουν οι εργαζόμενοι μεροκάματα, ασφαλιστικές εισφορές, να δουλέψουν από το σπίτι ή να αναγκαστούν να πάρουν κανονική άδεια», τονίζει.

Ανάμεσα στα άλλα, διεκδικεί τη συγκρότηση μεικτών υγειονομικών επιτροπών ανά εταιρεία, στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της εργοδοσίας, των εργαζομένων (ΕΥΑΕ) και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με πελάτες (τεχνικοί, καταστήματα), την κεντρική προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση, για καθαρισμό χεριών και επιφανειών, μέτρα για την απολύμανση και σωστή χρήση ακουστικών και πληκτρολογίων.

Εκ περιτροπής εργασία

Το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, επικαλούμενη τη μείωση του κύκλου εργασιών της και τις ακυρώσεις στις κρατήσεις λόγω του κορονοϊού, επιδιώκει να εφαρμόσει η εργοδοσία στο ξενοδοχείο «Capsis Astoria» στο Ηράκλειο Κρήτης.

Οπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, η εργοδοσία ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες την πρόθεσή της να επιβάλει στο προσωπικό εκ περιτροπής εργασία μέχρι τα μέσα Μάη, επιδιώκοντας, όπως και άλλοι εργοδότες, να μετακυλήσει το βάρος των επιπτώσεων από τον κορονοϊό στις πλάτες των εργαζομένων.

Στην κατεύθυνση αυτή εκπρόσωπος της εταιρείας κάλεσε τους εργαζόμενους για να τους ανακοινώσει ότι θα εφαρμόσει την εκ περιτροπής εργασία, προκειμένου, όπως είπε, να μη γίνουν απολύσεις. Απέναντι στις αντιδράσεις των εργαζομένων, ενέτεινε τον εκφοβισμό λέγοντας πως το κλείσιμο του ξενοδοχείου είναι ένα από τα πιθανά σενάρια.

Η Επιτροπή χαιρετίζει τη στάση των εργαζομένων, που απέρριψαν το μέτρο, και υπογραμμίζει πως η στάση της συγκεκριμένης επιχείρησης είναι μέρος της συνολικής επίθεσης των εργοδοτών του κλάδου απέναντι στους εργαζόμενους «με απολύσεις, αλλαγές σε εργασιακές σχέσεις, χορήγηση απλήρωτης άδειας, καθυστερημένη επαναπρόσληψη των εποχικών συναδέλφων κ.λπ.».

«Οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς δουλειά, με 2 ή 3 μέρες δουλειά τη βδομάδα, με άδειες άνευ αποδοχών που θα μας μειώνουν κατακόρυφα τους ήδη χαμηλούς μισθούς. Δεν θα κάνουμε πίσω από τις δικές μας ανάγκες!», τονίζει.

Σε συντονισμό με δεκάδες σωματεία του κλάδου πανελλαδικά απαιτεί από την κυβέρνηση «όχι μόνο να παρθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της ζωής των εργαζομένων, αλλά να σταματήσει κάθε προσπάθεια να περάσουν οι αντεργατικοί σχεδιασμοί στον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού».

Στο ίδιο μήκος κύματος, το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Marriott» αποφάσισε την Τρίτη στη Γενική του Συνέλευση ένα πλαίσιο αιτημάτων κόντρα στις προσπάθειες της εργοδοσίας να μετακυλήσει στις πλάτες τους τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού. Στην περίπτωση που προσπαθήσει να επιβάλει οποιαδήποτε μείωση μισθών, εκ περιτροπής εργασία ή απολύσεις, οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να απαντήσουν με κινητοποιήσεις.

Αναγκαία η λήψη μέτρων στις δικαστικές υπηρεσίες

Την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας από την εξάπλωση του κορονοϊού στα δικαστήρια της χώρας, ιδιαίτερα στο Πρωτοδικείο της Αθήνας και στα δικαστήρια των μεγάλων πόλεων, καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων».

Οπως εξηγεί, τα μεγάλα κενά στις θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων «εμποδίζουν την άμεση και αποτελεσματική διεκπεραίωση των σχετικών συναλλαγών με το κοινό στις δικαστικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα τη συμφόρηση και τις ατέλειωτες ουρές σε μια σειρά από χώρους των δικαστηρίων». Μέσα σε αυτήν την «υγειονομική βόμβα» εργάζονται «χιλιάδες δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι, δικαστικοί λειτουργοί, υποχρεώνονται να βρίσκονται καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι».

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» προτείνει στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας τη λήψη απόφασης για αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους διεκδικώντας τη λήψη μιας σειράς μέτρων.

Μεταξύ άλλων, διεκδικεί τον πλήρη εξοπλισμό των δικαστηρίων με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης δωρεάν από το κράτος, την αναστολή της λειτουργίας όλων των δικαστικών υπηρεσιών με την αυτονόητη προϋπόθεση της καταβολής του μισθού σε όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των δικαστικών υπαλλήλων, των μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων που εργάζονται ως «συνεργάτες» σε μεγαλογραφεία και δικηγορικές εταιρείες, με πρόσθετες άδειες, με πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση, μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Κανένα ουσιαστικό μέτρο για ναυτεργάτες και εργαζόμενους στα λιμάνια

Eurokinissi

Εντελώς ανοχύρωτοι είναι οι εργαζόμενοι (ναυτεργάτες, μεταλλεργάτες, λιμενεργάτες κ.ο.κ.) των οποίων οι ειδικότητες εμπλέκονται με τις δραστηριότητες των λιμανιών, που είναι οι πύλες εισόδου της χώρας, απέναντι στην επιδημία του κορονοϊού. Από προχτές μέχρι και χτες το βράδυ έχουν καταγραφεί τρία περιστατικά με πλοία που είχαν καταπλεύσει ή αναμενόταν να καταπλεύσουν σε λιμάνια της Ελλάδας, πρώτα και κύρια στον Πειραιά, προερχόμενα από Ιταλία, χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης δεν έβγαλε άχνα όταν κλήθηκε χτες, από την βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, να απαντήσει αν θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον έλεγχο, την πρόληψη και την προστασία των εργαζομένων στα πλοία αυτά. Στάση που δείχνει ότι για να μην ενοχλήσει τους εφοπλιστές και μεγαλοεργολάβους, συνολικά την εργοδοσία, η κυβέρνηση δεν διστάζει να βάλει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων της χώρας και των οικογενειών τους.

Η συζήτηση μεταξύ του υπουργού και της βουλευτή του ΚΚΕ έγινε σε Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται νομοσχέδιο του υπουργείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η Δ. Μανωλάκου:

-- Εδώ και δύο μέρες, δηλαδή από τις 10 Μάρτη, έχει δέσει στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, όπου εργάζονται εκατοντάδες μεταλλεργάτες, το πλοίο «Rigel II», της εταιρείας «Ventouris Ferries», προερχόμενο από Ιταλία. Εγκαιρα το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών της Ζώνης με επιστολή τους σε όλους τους αρμόδιους και προσωπικά στον υπουργό ζήτησαν τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας ναυτεργατών και εργατών, πριν ξεκινήσουν δουλειά τα συνεργεία.

-- Με χτεσινή τους ανακοίνωση, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και τα ναυτεργατικά συνδικάτα ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ ανέφεραν ότι αναμενόταν να καταπλεύσει στο λιμάνι του Λαυρίου το φορτηγό πλοίο «Treville», που μετέφερε ανεμογεννήτριες από τη βόρεια Ιταλία. Τα σωματεία απαίτησαν τη λήψη μέτρων για όλους τους εργαζόμενους, δηλαδή πλήρωμα και όσους θα εργαστούν για την εκφόρτωση και μεταφορά των ανεμογεννητριών.

-- Ακόμα, χτες το βράδυ αναμενόταν να καταπλεύσει σε προβλήτα του ΟΛΠ (COSCO) για εκφόρτωση το κοντεϊνεράδικο πλοίο «MSC Veronique», προερχόμενο από την κεντρική Ιταλία, με τις καταγγελίες εργαζομένων και ναυτεργατών από πλοία που θα ανεφοδίαζαν το πλοίο να κάνουν λόγο για πλήρη έλλειψη μέτρων προστασίας.

Με αφορμή τα περιστατικά αυτά, η Δ. Μανωλάκου αναφέρθηκε συνολικά στην ανάγκη προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων σε ειδικότητες σχετικές με το λιμάνι, των ναυτεργατών στα πλοία της γραμμής Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ιταλία κ.λπ. Ρώτησε τον υπουργό ποια θα είναι τα μέτρα που θα ληφθούν, με ευθύνη των εφοπλιστών, συνολικά της εργοδοσίας και του υπουργείου, χωρίς ωστόσο να πάρει την παραμικρή απάντηση.

Σημειώνεται ακόμα ότι παρά το γεγονός πως από τις 28 Φλεβάρη το ΚΚΕ κατέθεσε με Αναφορά στη Βουλή σχετική επιστολή των ναυτεργατικών συνδικάτων, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας ότι ζητούνται εδώ και τώρα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί καμία συγκεκριμένη απάντηση από την κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ