ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ
Αδειες με «ειδικό σκοπό» να μη θιγούν τα συμφέροντα της εργοδοσίας!

Για κάθε τέσσερις μέρες, προκειμένου να φροντίσουν τα παιδιά τους, η μία θα αφαιρείται από την κανονική άδεια των εργαζομένων

Τα σχολεία έκλεισαν αλλά το μάρμαρο θα το πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι γονείς

INTIME NEWS

Τα σχολεία έκλεισαν αλλά το μάρμαρο θα το πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι γονείς
Την ώρα που τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται μπροστά σε μια μεγάλη δοκιμασία, που αφορά τη δημόσια υγεία, η κυβέρνηση, με τα μέτρα που ανακοίνωσε και χτες, σπεύδει να στηρίξει πλουσιοπάροχα τις επιχειρήσεις, ενώ στους εργαζόμενους επιφυλάσσει μέτρα που υποσκάπτουν παραπέρα τα δικαιώματά τους, όπως είναι η ετήσια άδεια ανάπαυσης.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά δεν προχωρά σε κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας του οικογενειακού εισοδήματος για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κ.ά., στην περίπτωση που νοσήσουν ή λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων σταματήσουν την εργασία τους, ή ακόμα, αν η επιχείρηση που εργάζονται προβεί σε περιορισμό ή σταμάτημα των δραστηριοτήτων της.

Αδεια με πολλούς αστερίσκους

Ετσι, με χτεσινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) η κυβέρνηση θεσπίζει «άδεια ειδικού σκοπού», για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μέριμνας των παιδιών μετά την απόφαση για αναστολή λειτουργίας των σχολείων, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων κ.λπ. Και ενώ θα περίμενε κανείς η «άδεια» αυτή να καλύπτεται εξολοκλήρου από το κράτος και τις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση φορτώνει μέρος του βάρους στους ίδιους τους εργαζόμενους!

Συγκεκριμένα, για κάθε 4 μέρες άδειας, η μία θα χρεώνεται στον εργαζόμενο ως κανονική άδεια.

Η ΠΝΠ προβλέπει ότι η άδεια αυτή θα δίνεται μόνο σε έναν εκ των δύο γονέων, στην περίπτωση που εργάζονται και οι δύο, και στον ένα γονέα όταν πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια.

Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού, ενώ δεν ανακοινώθηκε καμία πρόβλεψη για την περίπτωση που ο ένας γονέας είναι εργαζόμενος και ο άλλος αυτοαπασχολούμενος.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο/η σύζυγος νοσηλεύεται, ή έχει προσβληθεί από κορονοϊό, ή είναι ΑμΕΑ. Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που λάβουν την άδεια αυτή, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το ένα τρίτο (1/3) των αποδοχών του.

Σύμφωνα εξάλλου με την κυβερνητική ανακοίνωση, «για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, ή εργασία εξ αποστάσεως», διατύπωση που προκαλεί ερωτήματα, το κατά πόσο δηλαδή κατοχυρώνεται στον εργαζόμενο ακόμα και αυτή η άδεια «ειδικού σκοπού», ή ο εργοδότης θα μπορεί κατά το δοκούν να του ζητά «ευέλικτο ωράριο» και αλλαγή βάρδιας ή εργασία από το σπίτι, όπως ήδη καταγγέλλουν τα συνδικάτα (βλέπε σχετικό θέμα).

Τον κλέβουν κι από τα κλεμμένα!

Η κυβέρνηση σε κοινή πορεία με τους εργοδοτικούς φορείς, την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και τα αστικά ΜΜΕ επιχειρούν να διαμορφώσουν κλίμα συνυπευθυνότητας για τις συνέπειες των μέτρων που παίρνονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Οτι τώρα, μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, θα πρέπει να γίνει «επιμερισμός» του κόστους, «όλοι μαζί να βάλουν πλάτη» κ.λπ.

Η αλήθεια είναι όμως ότι οι εργαζόμενοι, μέσω των εισφορών τους προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, έχουν πληρώσει διπλά και τριπλά προκειμένου μπροστά σε τέτοιες έκτακτες καταστάσεις να μπορούν να έχουν στοιχειώδη κάλυψη και παροχές.

Εχουν πληρώσει και πληρώνουν μέσω του ΕΟΠΥΥ για την Υγεία τους, μέσω του ΟΑΕΔ και άλλων εισφορών στον ΕΦΚΑ για την κάλυψη εισοδήματος στις περιπτώσεις ανεργίας, προσωρινής αδυναμίας για εργασία (ασθένεια, ατύχημα).

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας εργαζόμενος, για κάθε 1.000 ευρώ που λαμβάνει ως μισθό, πληρώνει προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης περίπου 400 ευρώ, τα οποία του παρακρατούνται άμεσα, για κάθε μήνα εργασίας. Και αυτά πέρα από τη φορολογία εισοδήματος που πληρώνει επιπλέον.

Πρόκειται για ένα απλήρωτο κομμάτι της εργασίας που έχει προσφέρει και για το οποίο περιμένει ότι σε περίπτωση ανάγκης θα λάβει κάποια ανταπόδοση. Τώρα, όμως, που προκύπτει αυτή η ανάγκη, η κυβέρνηση, και το κράτος που υπηρετεί, του λέει ότι και πάλι πρέπει να «βάλει πλάτη» και να επωμιστεί επιπλέον βάρος!

Βέβαια, δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη απόφαση, αφού το συγκεκριμένο μέτρο κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τα μέτρα που πάρθηκαν κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης, την οποία οι εργαζόμενοι πλήρωσαν με μείωση μισθών, απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία και μερική απασχόληση.

Κι άλλα δωράκια στις επιχειρήσεις

Επιπλέον, το συγκεκριμένο μέτρο έρχεται σε συνέχεια των άλλων που έχουν ήδη ανακοινωθεί για τις επιχειρήσεις και προβλέπουν αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, όπως και αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών.

Ερχεται όμως να συμπληρώσει και το δώρο προς τις επιχειρήσεις να μην καταχωρούν άμεσα προς το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» τις αλλαγές στα ωράρια εργασίας, στην υπερωριακή απασχόληση, δυνατότητα που τους λύνει τα χέρια για κάθε είδους αυθαιρεσία, ενώ πρόσθετα τους έχει δοθεί και η δυνατότητα ο εργαζόμενος να παρέχει εργασία από το σπίτι.

Στον αντίποδα, ούτε με τη χτεσινή δεύτερη δόση μέτρων πήρε κάποια θέση η κυβέρνηση για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για πλήρη κάλυψη, μισθολογική και ασφαλιστική, σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, ως έκτακτο μέτρο πρόληψης της διάδοσης του ιού ή σε όσους εργαζόμενους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου μέλους της οικογένειας στο σπίτι.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με παντιέρα την «ατομική ευθύνη»

Στη γνωστή επίκληση της «ατομικής ευθύνης» βασίστηκε το πολυδιαφημισμένο χτεσινοβραδινό μήνυμα του Κυρ. Μητσοτάκη για τον κορονοϊό, με στόχο να κρυφτούν οι μεγάλες ελλείψεις στην Υγεία και η συνολικότερη ευθύνη της κυβέρνησης και του κράτους να πάρουν εδώ και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, διαχείρισης των επιπτώσεων από την επιδημία.

«Κανένα μαζικό μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική ευθύνη. Και στις ανοιχτές δημοκρατικές κοινωνίες μας, καμία κεντρική απόφαση δεν αποδίδει αν δεν την συμμεριστούν πρώτα όλοι οι πολίτες», είπε.

Επιβεβαιώνοντας εμμέσως τη μέχρι τώρα λειψή με βάση τις ανάγκες διαχείριση του ζητήματος και την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «τα δυσκολότερα είναι ακόμα μπροστά μας» και απαρίθμησε τα μέτρα - ασπιρίνες για τις μεγάλες και μόνιμες ελλείψεις στην Υγεία.

Κατά τον ίδιο τρόπο και αναγγέλλοντας «πλήγμα στην οικονομία», προειδοποίησε ότι «το βάρος οφείλουμε να το μοιραστούμε όλοι - κράτος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι», ενώ ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν «κι άλλα μέτρα στήριξης κλάδων που πλήττονται. Θα σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, παρέχοντας ρευστότητα και αμβλύνοντας τις επιπτώσεις από τη μείωση του τζίρου».

Για το κλείσιμο των σχολείων είπε ότι «το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να εφαρμόσει διαδικασίες τηλε-μαθημάτων, αρχικά στην Γ' Λυκείου, και έχει επεξεργαστεί σενάρια για όλες τις βαθμίδες».

Πρόσθεσε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει στο εξής τον «συντονισμό κυβέρνησης, Αυτοδιοίκησης, Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας», ενώ προανήγγειλε και «νέα εργαλεία» στο Δημόσιο, «όπως το ευέλικτο ωράριο, η τηλεδιάσκεψη και η εργασία εξ αποστάσεως».

Κατέληξε με το θέμα της εκκλησιαστικής λειτουργίας, λέγοντας πως «ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις ισχύει και για τις εκκλησίες μας». Προηγουμένως είχε σύσκεψη με τους περιφερειάρχες, όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αναφερθεί στις οικονομικές επιπτώσεις από τον κορονοϊό, λέγοντας πως «είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το 2020 θα είναι μία διαφορετική χρονιά από αυτήν την οποία προβλέπαμε».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σε «καραντίνα» τα δικαιώματα των εργαζομένων

Σε ανακοίνωση για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σημειώνει: «Σήμερα (σ.σ. χτες) επικυρώθηκε με επίσημη κυβερνητική γραμμή και θέση αυτό που έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους. Ηδη σε περιοχές που βρίσκονται σε "καραντίνα" υπάρχει αναστολή ελέγχων από τις κατά τόπου επιθεωρήσεις εργασίας. Εχει πέσει "σύρμα" και πλήρης ελευθερία στις επιχειρήσεις να κάνουν ό,τι θέλουν.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Το μέτρο της αναστολής της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί άμεσα στο πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη" κάθε τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων, μαζί με τη σημερινή πρόταση από το στόμα του κυβερνητικού εκπροσώπου, που δίνει στον εργοδότη τη δυνατότητα για εργασία με "ευέλικτο" ωράριο λειτουργίας ή εργασία εξ αποστάσεως, είναι "πράσινο φως" για να γίνουν αυτήν τη στιγμή στους χώρους δουλειάς όργια αυθαιρεσίας όσον αφορά την καταστρατήγηση ωραρίου, το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων. Δηλαδή, από τη μία οι επιχειρήσεις δεν θα ανακοινώνουν πουθενά τις μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις και από την άλλη δεν θα ελέγχονται, σε συνθήκες που η κάθε είδους "ευελιξία" της εργασίας θα οργιάζει, με επίσημο κυβερνητικό καπέλο.
  • Το δε μέτρο που αφορά την ανακούφιση των εργαζόμενων γονιών, μπροστά στο κλείσιμο των εκπαιδευτικών βαθμίδων, δίνει σινιάλο στους εργοδότες να επιτεθούν στο δικαίωμα της κανονικής άδειας. Αντί το κράτος να δώσει πρόσθετες μέρες αδειών με πλήρεις παροχές και ασφάλιση, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για να εξαντληθεί η κανονική άδεια των εργαζομένων. Ενα δικαίωμα είχε μείνει όρθιο στη 10ετή κρίση, και σε αυτό βάζουν μαχαίρι. Επεσαν επάνω σε αυτήν την ελάχιστη άδεια που έχουν οι εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν αυτήν την αθλιότητα.

Σε συνθήκες που η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ανακοινώνει κυρώσεις, πρόστιμα και ποινές στους εργοδότες που καταπατούν τις εργασιακές σχέσεις και τα ωράρια, αλλά αναστέλλει τους ελέγχους, τα μέτρα που προτείνει είναι ευχολόγια. Ποιος θα υποχρεώσει την εργοδοσία, σε αυτές τις συνθήκες των μη ελέγχων και της πλήρους ελευθερίας που αποσπά από την κυβέρνηση, να δώσει καταρχάς άδεια και κατά δεύτερον να μην κάνει παζάρι πάνω στην κανονική άδεια των εργαζομένων; Ηδη έχουμε δεκάδες καταγγελίες για άδειες που "δεν εγκρίνονται".

Την ίδια περίοδο που από τους εργαζόμενους παίρνουν μέρος της άδειάς τους, για τις επιχειρήσεις προβλέπεται αναστολή στις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών. Από τη μία δηλαδή απαλλάσσεται και ανακουφίζεται ο εργοδότης και από την άλλη ο εργαζόμενος πληρώνει με την άδειά του, η οποία είναι μισθός του, είναι αποδοχές, είναι ο κόπος του. Θυμίζουμε πως η κανονική άδεια και κάθε άδεια συνολικά αποτελούν μέρος της ασφαλιστικής προστασίας».

Εκτός από τα αιτήματα για το δημόσιο σύστημα Υγείας, το ΠΑΜΕ διεκδικεί μεταξύ άλλων:

  • Καμία παρέμβαση στην κανονική άδεια των εργαζομένων! Να εξασφαλιστεί πρόσθετη άδεια επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση: α) Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς. β) Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός. Να αυξηθούν τα δρομολόγια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, για αποφυγή του συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.
  • Αυστηροποίηση των ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Οι χώροι δουλειάς δεν μπορεί να γίνουν κάτεργα εν μέσω επιδημίας.
  • Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ