ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάρτη 2020 - Κυριακή 15 Μάρτη 2020
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
137 χρόνια από το θάνατο του Καρλ Μαρξ

Στις 14 Μάρτη 1883 «έφυγε» από τη ζωή ο Καρλ Μαρξ. Ο Κ. Μαρξ γεννήθηκε στις 5 Μάη 1818 στην πόλη Τριρ της Πρωσίας. Αφού τέλειωσε το γυμνάσιο, πήγε στο Πανεπιστήμιο, στην αρχή στη Βόννη και έπειτα στο Βερολίνο, όπου σπούδασε νομικά, προπαντός όμως Ιστορία και Φιλοσοφία. Τέλειωσε το Πανεπιστήμιο το 1841 με μια διδακτορική διατριβή για τη φιλοσοφία του Επίκουρου.

Με τον Φρίντριχ Ενγκελς συνδέθηκε τον Σεπτέμβρη του 1844 στο Παρίσι, που από τότε έγινε ο πιο στενός του φίλος. Μαζί πήραν ενεργότατο μέρος στην τοτινή κοχλάζουσα ζωή των επαναστατικών ομάδων του Παρισιού (ιδιαίτερη σημασία είχε η θεωρία του Προυντόν, που ο Μαρξ την καταπολέμησε αποφασιστικά στην «Αθλιότητα της Φιλοσοφίας» το 1847) και επεξεργάστηκαν - παλεύοντας επίμονα ενάντια στις διάφορες θεωρίες του μικροαστικού σοσιαλισμού - τη θεωρία και την τακτική του επαναστατικού προλεταριακού σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Το 1845, ύστερα από επιμονή της πρωσικής κυβέρνησης, ο Μαρξ απελάθηκε από το Παρίσι ως επικίνδυνος επαναστάτης και πήγε στις Βρυξέλλες. Την άνοιξη του 1847, οι Μαρξ και Ενγκελς προσχώρησαν στην «Ενωση των Κομμουνιστών» και πήραν μέρος στο II Συνέδριό της (Νοέμβρης 1847 στο Λονδίνο), όπου έπαιξαν εξέχοντα ρόλο.

Με εντολή του Συνεδρίου συνέταξαν και το περίφημο «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος», που εκδόθηκε το Φλεβάρη του 1848. Στο έργο αυτό εκθέτονταν με μεγαλοφυή σαφήνεια και διαύγεια η νέα κοσμοαντίληψη, ο συνεπής υλισμός που αγκαλιάζει και την περιοχή της κοινωνικής ζωής, η διαλεκτική σαν η πιο ολόπλευρη και η πιο βαθιά διδασκαλία της εξέλιξης, η θεωρία της ταξικής πάλης και ο κοσμοϊστορικός επαναστατικός ρόλος του προλεταριάτου, του δημιουργού της νέας, της κομμουνιστικής κοινωνίας.

Η νέα θεωρία επιβεβαιώθηκε περίλαμπρα από την πορεία των επαναστατικών γεγονότων του 1848-1849, όπως επιβεβαιώθηκε αργότερα και απ' όλα τα προλεταριακά και δημοκρατικά κινήματα όλων των χωρών του κόσμου. Με τη νίκη της αντεπανάστασης ο Μαρξ παραπέμφθηκε σε δίκη και κατόπιν απελάθηκε από τη Γερμανία (16 Μάη 1849). Αρχικά πήγε στο Παρίσι. Απελάθηκε όμως και από κει και πήγε στο Λονδίνο, όπου έμεινε έως το τέλος της ζωής του.

Από εκεί ο Μαρξ διεξήγε αμείλικτο πόλεμο εναντίον των θεωριών και των ρευμάτων του μικροαστικού και γενικότερα του μη προλεταριακού σοσιαλισμού που κυριαρχούσαν τότε. Σε μια σειρά ιστορικές εργασίες επεξεργάστηκε την υλιστική του θεωρία, αφιερώνοντας τις δυνάμεις του κυρίως στη μελέτη της Πολιτικής Οικονομίας. Την επιστήμη αυτή ο Μαρξ την επαναστατικοποίησε στα έργα του «Η κριτική της πολιτικής οικονομίας» (1859) και «Το Κεφάλαιο» (τ. 1, 1867).

Η εποχή της αναζωογόνησης των δημοκρατικών κινημάτων στα τέλη της δεκαετίας 1850-1860 και στη διάρκεια της δεκαετίας 1860-1870 κάλεσε ξανά τον Μαρξ στην ενεργό δράση. Το 1864 ιδρύθηκε στο Λονδίνο η Ι Διεθνής, η «Διεθνής ένωση των εργατών». Ο Μαρξ ήταν η ψυχή αυτής της οργάνωσης, ήταν εκείνος που έγραψε την πρώτη «Διακήρυξή» της, καθώς και μια σειρά αποφάσεις, δηλώσεις και διακηρύξεις της.

Ο Μαρξ, συνενώνοντας το εργατικό κίνημα των διαφόρων χωρών, προσπαθώντας να κατευθύνει στην κοίτη μιας κοινής δράσης τις διάφορες μορφές του μη προλεταριακού, του προμαρξικού σοσιαλισμού (Ματζίνι, Προυντόν, Μπακούνιν, αγγλικός φιλελεύθερος τρεϊντγιουνιονισμός, λασσαλικές ταλαντεύσεις προς τα δεξιά στη Γερμανία κ.λπ.) και καταπολεμώντας τις θεωρίες τους, σφυρηλάτησε μια ενιαία τακτική της προλεταριακής πάλης της εργατικής τάξης των διαφόρων χωρών.

Υστερα από την ήττα της Κομμούνας του Παρισιού («Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία του 1871») και ύστερα από τη διάσπαση της Διεθνούς από τους μπακουνιστές, έγινε αδύνατη η παραμονή της Διεθνούς στην Ευρώπη. Ετσι, μετά το συνέδριο της Διεθνούς στη Χάγη (1872) ο Μαρξ εξασφάλισε τη μεταφορά του Γενικού Συμβουλίου της Διεθνούς στη Νέα Υόρκη.

Η Διεθνής εκπλήρωσε έτσι τη διεθνή της αποστολή και παραχώρησε τη θέση της σε μια εποχή απροσμέτρητα πιο μεγάλης ανόδου του εργατικού κινήματος σε όλες τις χώρες του κόσμου, συγκεκριμένα στην εποχή της ανάπτυξής του σε πλάτος, στην εποχή της δημιουργίας μαζικών σοσιαλιστικών εργατικών κομμάτων στο πλαίσιο κάθε εθνικού κράτους. Η εντατική δράση στη Διεθνή και η ακόμη πιο εντατική απασχόληση του Μαρξ υπέσκαψαν οριστικά την υγεία του, μέχρι το θάνατό του στο Λονδίνο.

ΤΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με θλίψη αποχαιρετά τον σ. Γιώργο Νικολάου

Η ΤΕ Φθιώτιδας και οι ΚΟ Ανατ. Φθιώτιδας του ΚΚΕ με θλίψη γνωστοποιούν το θάνατο του συντρόφου Γιώργου Νικολάου και εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του Κατερίνα και στα παιδιά του Θωμά, Δημήτρη και Ασπασία, καθώς και σε όλους τους οικείους του. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν οι Οργανώσεις:

«Ο σ. Γιώργος γεννήθηκε το 1947 στον Αχινό Φθιώτιδας και από τα πρώτα χρόνια της ζωής του γνώρισε τη βία και την εκδικητικότητα της αστικής εξουσίας μέσα από τις διώξεις και τις εξορίες του κομμουνιστή πατέρα του και συνολικότερα της οικογένειάς του.

Από μικρό παιδί μπήκε στο δρόμο του ταξικού κινήματος. Εντάχθηκε στη Νεολαία των Λαμπράκηδων και βίωσε τη στενή παρακολούθηση και την πίεση του μηχανισμού του αστικού κράτους. Η καταγωγή του και η ταξική του δράση τον ακολούθησαν και στη στρατιωτική του θητεία, όπου γνώρισε δυσμένεια και διώξεις.

Η ανάγκη της επιβίωσης τον οδήγησε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως βιομηχανικός εργάτης στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας. Το 1974 έγινε μέλος του ΚΚΕ και διετέλεσε μεταξύ άλλων μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Αιγάλεω και της Αχτιδικής Επιτροπής Περιστερίου. Ταυτόχρονα ανέπτυξε δραστήρια δράση στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και διετέλεσε πρόεδρος του Συνδικάτου Ιματισμού - Δέρματος Περιστερίου Αττικής και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών.

Η δραστήρια συμμετοχή του στο ταξικό κίνημα είχε ως αποτέλεσμα να γνωρίσει το σκληρό πρόσωπο της εργοδοσίας και συνεχείς απολύσεις. Το 1977, απολυμένος τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του, με τις πόρτες των εργοστασίων και των βιοτεχνιών κλειστές γι' αυτούς, αναγκάστηκε να επιστρέψει στη γενέτειρά του, στον Αχινό της Ανατολικής Φθιώτιδας.

Εκεί εργάστηκε σκληρά ως αγρότης στο μικρό πατρικό του κτήμα και άμεσα καταπιάστηκε με το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα. Διετέλεσε πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αχινού, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αχινού, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και δραστήριο μέλος της ΠΑΣΥ. Παράλληλα συνέχισε την κομματική του δράση διατελώντας μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Ανατ. Φθιώτιδας, της Νομαρχιακής Επιτροπής Φθιώτιδας και Γραμματέας της ΚΟΒ Αχινού, ενώ ήταν υποψήφιος δήμαρχος με το ΚΚΕ στο δήμο Εχιναίων. Ενεργό και ανήσυχο μέλος του Κόμματος μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ο σύντροφος Γιώργος ήταν πιστός στο Κόμμα και τον ταξικό αγώνα μέχρι το τέλος. Καθημερινός μελετητής του "Ριζοσπάστη" και της ΚΟΜΕΠ. Με την πραότητα του χαρακτήρα του, τον εκλαϊκευμένο λόγο του, κέρδιζε την εμπιστοσύνη και ενέπνεε τους συντρόφους του. Την ίδια στιγμή ωστόσο ήταν μαχητικός και ανυποχώρητος απέναντι στον ταξικό εχθρό. Μαχητικός και ασυμβίβαστος συνδικαλιστής του ταξικού εργατικού κινήματος και της φτωχής αγροτιάς.

Η πολιτική κηδεία του σ. Γιώργου θα γίνει το Σάββατο 14 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι στον προαύλιο χώρο του σπιτιού του στον Αχινό της Ανατολικής Φθιώτιδας».

Καταγγέλλει μπαράζ διακοπών ρεύματος

Να μη διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε κανένα σπίτι απαιτεί το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και καταγγέλλει ότι από την αρχή της βδομάδας έχει δεχτεί δεκάδες σχετικές καταγγελίες. Το Εργατικό Κέντρο βρίσκεται «στο πόδι» με παρεμβάσεις ώστε να αποτρέψει τη διακοπή του ρεύματος. Οπως εξηγεί, στις περισσότερες περιπτώσεις οι άνθρωποι που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, «με αποκορύφωμα τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε κατάκοιτη 93χρονη».

«Από τη μία κράτος και εργοδοσία μάς καλούν να βάλουμε πλάτη και σε αυτήν την κρίση με τον κορονοϊό και να βγουν αλώβητοι και κερδισμένοι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, και από την άλλη συνεχίζεται αμείωτη η επίθεση στην εργατική - λαϊκή οικογένεια», τονίζει το Εργατικό Κέντρο και απαιτεί την αναστολή όλων των διακοπών ηλεκτροδότησης.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Προέχει η υγεία του λαού και όχι τα κόλπα του περιφερειάρχη

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής, με αφορμή ενημέρωση του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη ότι θα γίνουν συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου για ιδιαίτερα σημαντικά θέματα χωρίς την παρουσία κόσμου. Στην ανακοίνωση οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επισημαίνουν:

«Με αφορμή την εκδοθείσα ΠΝΠ (Φ.Ε.Κ. Α' 55/2020), που καθορίζει τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων των συλλογικών οργάνων αυτή την περίοδο, και σε απάντηση του ηλεκτρονικού μηνύματος του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, καλούμε την περιφερειακή αρχή να μην τολμήσει να πάρει αποφάσεις με τέτοιους τρόπους για τόσο σοβαρά ζητήματα για το λαό της Αττικής, όπως είναι αυτά που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων, τη ΜΠΕ για τον ΟΛΠ κ.λπ.

Δηλώνουμε ότι τέτοια σοβαρά θέματα μπορούν και πρέπει να περιμένουν, ώστε να συζητηθούν σε συνεδριάσεις ανοιχτές για όλους τους ενδιαφερόμενους και με τη διά ζώσης παρουσία των περιφερειακών συμβούλων.

Αυτή τη χρονική περίοδο προέχει η υγεία του λαού και τίποτα άλλο, και εκεί πρέπει να επικεντρωθεί όλη η προσπάθεια της περιφερειακής αρχής».

Πέθανε ο Φίλιππος Πετσάλνικος

Σε ηλικία 70 ετών «έφυγε» από τη ζωή, την Παρασκευή, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός των κυβερνήσεών του, πρώην πρόεδρος της Βουλής. Η κηδεία του θα γίνει δημοσία δαπάνη. Ο Φ. Πετσάλνικος γεννήθηκε την 1η Δεκέμβρη του 1950 στο Μαυροχώρι Καστοριάς, σπούδασε Νομική κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία. Ηταν παντρεμένος με την Μαριέλε Μπίντεχντικ και έχουν τρία παιδιά.

Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Για την απώλεια του Φίλιππου Πετσάλνικου, πρώην προέδρου της Βουλής, υπουργού και βουλευτή, το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ