ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάρτη 2020 - Κυριακή 15 Μάρτη 2020
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟ
Με αύξηση τιμών και μείωση των ωρών εργασίας «απάντησαν» οι επιχειρήσεις το 2019

Μόλις 0,3% αύξηση στο κατώτατο ωρομίσθιο και 1,6% στους μισθούς στην ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ

Εργαζόμενοι σε τηλεφωνικό κέντρο στο Εσεν

Copyright 2017 The Associated

Εργαζόμενοι σε τηλεφωνικό κέντρο στο Εσεν
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε υψηλότερες τιμές οδήγησε η μικρή αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στη Γερμανία το 2019, καθώς οι επιχειρηματίες μετακύλησαν το επιπλέον εργατικό «κόστος» στα εμπορεύματα και τις υπηρεσίες. Θυμίζουμε ότι το κατώτατο ωρομίσθιο στη Γερμανία ανήλθε πέρυσι στα 9,19 ευρώ μεικτά, από 8,84 ευρώ. Σε αυτή την ανεπαίσθητη αύξηση οι γερμανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι - κρατώντας τα «κλειδιά» της οικονομίας και «όμηρο» τους παραγωγούς του πλούτου - αντιδρούν συνήθως με μείωση των ωρών εργασίας, με «mini jobs» και ακριβότερα προϊόντα.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του γερμανικού ινστιτούτου οικονομικών ερευνών ifo, το 44% των επιχειρήσεων «ανταποκρίθηκαν» με αύξηση των τιμών «για να αποφευχθεί ένας αρνητικός αντίκτυπος στην αγορά εργασίας», θέτοντας στον γερμανικό λαό το χυδαίο ψευτοδίλημμα «Απολύσεις ή αύξηση των τιμών;». Επίσης, ένα 30% των επιχειρήσεων μείωσαν τις ώρες εργασίας, δηλαδή για τους εργαζόμενους θα είναι «μία η άλλη», παρότι έτσι κι αλλιώς πρόκειται για μια αμελητέα αύξηση. Αν και ένα 11% των επιχειρήσεων προχώρησαν σε μείωση του προσωπικού τους ως «αντίμετρο» στην αύξηση του ωρομισθίου, ένα 8% αναφέρουν ότι το αύξησαν, με φόντο και τη γενική έλλειψη (εξειδικευμένου κυρίως) εργατικού δυναμικού στη Γερμανία.

Σημαντική αύξηση στα «mini jobs» πέρυσι δεν υπήρξε - σε αντίθεση με άλλες χρονιές - ως μέτρο κατά της αύξησης του ωρομισθίου, καθώς ένα 17% των επιχειρήσεων αύξησαν αυτή τη διαβόητη και επαίσχυντη εργασιακή σχέση, αλλά ένα επίσης 17% αναφέρουν μείωση.

Θυμίζουμε ότι το ελάχιστο ωρομίσθιο θεσπίστηκε στη Γερμανία στις αρχές του 2015 και αρχικά ήταν 8,50 ευρώ μεικτά. Από την 1η Γενάρη του 2020 το κατώτατο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 1,7%, στα 9,35 ευρώ μεικτά, αλλά προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό αυξήθηκε μόλις κατά 0,3% στην ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ και από τις ισχυρότερες του κόσμου. Εξάλλου, όπως προκύπτει από στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, για να ζει ένας συνταξιούχος στη Γερμανία πάνω από το όριο της φτώχειας μετά από 45 χρόνια ασφαλισμένης εργασίας το κατώτατο ωρομίσθιο θα έπρεπε να είναι στα 13 ευρώ.

Επίσης, όπως δείχνει η Διεθνής Εκθεση Ελάχιστων Αμοιβών, που παρουσιάζει το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών (WSI), πέρυσι οι μισθοί στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3%, στην πραγματικότητα κατά 1,6% (με τον πληθωρισμό). Ακόμη επισημαίνεται πως σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης - σκανδιναβικές, Αυστρία, Ιταλία - δεν υπάρχει ελάχιστος μισθός.

ΙΣΡΑΗΛ
Παζάρια Νετανιάχου και Γκαντς για κυβέρνηση «έκτακτης ανάγκης»

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Η πανδημία του κορονοϊού φαίνεται πως δίνει το κατάλληλο πρόσχημα στα δύο μεγαλύτερα κοινοβουλευτικά κόμματα του Ισραήλ για μετεκλογική συνεργασία με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης «έκτακτης ανάγκης», που θα αναλάβει τη διαχείριση της κρίσης και των δυσμενών κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων που προκαλεί η υπόθεση.

Η αρχή έγινε αργά το βράδυ της Πέμπτης με την τηλεφωνική επικοινωνία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού και αρχηγού του δεξιού κόμματος «Λικούντ», Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον αρχηγό του κεντροδεξιού «Μπλε και Λευκού» μπλοκ, στρατηγό ε.α. Μπένι Γκαντς. Ο Γκαντς φέρεται να είπε στον Νετανιάχου (ο οποίος στις 17 Μάρτη καλείται να εμφανιστεί σε δικαστήριο της Ιερουσαλήμ ώστε να του διαβάσουν το κατηγορητήριο για τρεις υποθέσεις διαφθοράς) ότι σε μία τέτοια κυβέρνηση, «εθνικής, ευρείας συνεργασίας», θα πρέπει να έχουν κάποιο ρόλο, έστω και εξωκυβερνητικό, τα στελέχη του αραβικού κόμματος της «Ενιαίας Λίστας», που ήρθε τρίτο στις εκλογές στις 2 Μάρτη. Σ' αυτό όμως, όπως φαίνεται, εναντιώνονται ανώτερα στελέχη του «Λικούντ».

«Το "Μπλε και Λευκό" μπλοκ υπό την ηγεσία μου έχει υποστηρίξει μέχρι τώρα και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον κοινό αγώνα κατά της επιδημίας του κορονοϊού και των συνεπειών της», ανέφερε ο ίδιος ο Γκαντς με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Facebook, προσθέτοντας πως θα προτιμούσε σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας να εκπροσωπούνται τα κόμματα της νέας Βουλής.

Νωρίτερα, ο Αϊμαν Οντέχ, επικεφαλής της αραβικής «Ενιαίας Λίστας» (στην οποία συμμετέχει και το ΚΚ Ισραήλ), κάλεσε τον Νετανιάχου να μην προκαλεί το 20% του πληθυσμού των Αράβων πολιτών του Ισραήλ στη διάρκεια της επιδημίας, τονίζοντας ότι Αραβες γιατροί και νοσηλευτές υπηρετούν στα νοσοκομεία της χώρας. «Αφού μπορούμε να σώζουμε ζωές, μπορούμε και να παίρνουμε αποφάσεις», κατέληξε ο Οντέχ.

  • Πρωτόκολλο συνεργασίας στον αγροτικό τομέα, με έμφαση στην εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής, υπέγραψαν την Παρασκευή ο Σέρβος υπουργός Γεωργίας Μπράνισλαβ Νεντίμοβιτς και η πρέσβης του Ισραήλ στο Βελιγράδι Αλόνα Φίσερ Καμ. Ο Νεντίμοβιτς χαρακτήρισε τη διμερή συνεργασία «πολύ σημαντική», λέγοντας πως ανοίγει το δρόμο για επενδύσεις ισραηλινών επιχειρήσεων στον τομέα της μεταποίησης και εφαρμογής των σύγχρονων τεχνολογιών στον αγροτικό κλάδο.
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Αντιδράσεις σε κυβερνητικά αντιλαϊκά μέτρα που αξιοποιούν τον κορονοϊό

ΚΙΤΟ.--

Την αντίδραση των δημοσίων υπαλλήλων συναντούν τα νέα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση του Εκουαδόρ, υπό τον Πρόεδρο Λένιν Μορένο, με περικοπές μισθών και κλείσιμο υπηρεσιών, αξιοποιώντας στο πλαίσιο της αντιδραστικής της πολιτικής και την επιδημία του κορονοϊού.

Η Εθνική Ενωση Εκπαιδευτικών (UNE) εξέφρασε τη διαφωνία της με το μέτρο των περικοπών μισθών, που για τους εκπαιδευτικούς οδηγεί σε μείωση αποδοχών 5% - 8%, τάχα ως «συνεισφορά στην έκτακτη κατάσταση», και το οποίο χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό. Οπως σημειώνει η UNE, «ο μισθός του δημοσίου υπαλλήλου δεν έχει επανεξεταστεί εδώ και πάνω από οκτώ χρόνια και η αγοραστική του δύναμη μειώνεται σε όλη αυτή την περίοδο, οπότε το να πληρώσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι την κρίση είναι αδιανόητο».

Επίσης, το Ενωμένο Μέτωπο Εργατών (FUT) από διάφορες ομοσπονδίες απέρριψε τόσο τις περικοπές των μισθών όσο και το κλείσιμο και τη συγχώνευση δημόσιων φορέων, μέτρα που εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε απολύσεις. Οι δυνάμεις του FUT δηλώνουν ότι θα αναλάβουν δράσεις κοινωνικού αγώνα αν η κυβέρνηση δεν τροποποιήσει τη θέση της και απαιτούν άλλα μέτρα, όπως αυξημένη φορολογία των οικονομικά ισχυρών και φόρος 20% στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.

Τέλος, μια σειρά από συνδικάτα απευθύνουν έκκληση για κινητοποίηση ενάντια στα νέα μέτρα στις 18 Μάρτη, με κεντρικό αίτημα να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι.

ΕΕ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Οι προτάσεις Μπαρνιέ για τις μελλοντικές σχέσεις με το Λονδίνο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ενα πακέτο προτάσεων περίπου 500 σελίδων για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες των χωρών - μελών της ΕΕ ο επικεφαλής διαπραγματευτών της Κομισιόν, Μισέλ Μπαρνιέ. Στόχος του Μπαρνιέ είναι να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των κρατών - μελών ενόψει του νέου γύρου παζαριών, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για την ερχόμενη βδομάδα στο Λονδίνο αλλά αναβλήθηκε μέχρι νεωτέρας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο Μπαρνιέ είπε πως πρόκειται για ένα «φιλόδοξο» σχέδιο με στόχο μία «συνολική σχέση» ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο. Είναι γεγονός πάντως ότι υπάρχουν αντιδράσεις από ορισμένες χώρες - μέλη, που συνεχίζουν να ασκούν πίεση ώστε ο Μπαρνιέ να υποστηρίξει μια στενή μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που να εγγυάται «συνθήκες δίκαιου ανταγωνισμού» μεταξύ των επιχειρήσεων. Αλλες χώρες αντιδρούν θεωρώντας ότι η Κομισιόν θα πρέπει να περιμένει να μάθει τη βρετανική πρόταση, που αναμένεται ότι θα είναι μια απλή εμπορική συμφωνία, χωρίς υπόσχεση ευθυγράμμισης με τους κανόνες της ΕΕ.

Πυρκαγιά σε εργοστάσιο στη Ρουέν

ΠΑΡΙΣΙ.--

Πυρκαγιά ξέσπασε την Παρασκευή το μεσημέρι σε βιομηχανική ζώνη που υπάγεται στην οδηγία ΣΕΒΕΖΟ (μέτρα για βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης), στο εργοστάσιο βιοκαυσίμων του «Saipol» κοντά στην πόλη Ρουέν (Νορμανδία). Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι περίπου 80 εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο και ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Η «Saipol», η οποία παράγει φυτικά έλαια και βιοκαύσιμα, είναι θυγατρική του ομίλου «Avril», ενός από τους μεγαλύτερους στη Γαλλία. Η θυγατρική έχει 7 εργοστάσια στη Γαλλία με προσωπικό 600 άτομα. Το Φλεβάρη του 2018 μια έκρηξη στο εργοστάσιο στη Διέπη σκότωσε δύο άτομα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ