ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάρτη 2020 - Κυριακή 15 Μάρτη 2020
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Επιδρομές των ΗΠΑ σε βάσεις ανεβάζουν την ένταση

Μετά την επιδρομή των ΗΠΑ σε χώρο αεροδρομίου στην Καρμπάλα

Copyright 2020 The Associated

Μετά την επιδρομή των ΗΠΑ σε χώρο αεροδρομίου στην Καρμπάλα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ανεβαίνουν οι τόνοι ανάμεσα στις ΗΠΑ και την κυβέρνηση του Ιράκ, όπως δείχνουν τα τελευταία χτυπήματα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αντίποινα. Συγκεκριμένα, έντονη ήταν η αντίδραση της διοίκησης του ιρακινού στρατού και του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών, το απόγευμα της Παρασκευής, για τις αεροπορικές επιδρομές από αμερικανικά βομβαρδιστικά τα ξημερώματα της ίδιας μέρας σε θέσεις ιρακινών σιιτικών πολιτοφυλακών βόρεια της πρωτεύουσας Βαγδάτης, με αποτέλεσμα το θάνατο τριών στρατιωτικών, δύο αστυνομικών και ενός αμάχου και τον τραυματισμό άλλων 12 ατόμων. Οι επιδρομές δικαιολογήθηκαν ως απάντηση στο χτύπημα την Τετάρτη σε βάση, όπου σκοτώθηκαν δύο Αμερικανοί και ένας Βρετανός στρατιωτικός.

Η ανακοίνωση του κέντρου διοίκησης του ιρακινού στρατού τόνιζε χαρακτηριστικά: «Οι επιδρομές παραβίασαν την αρχή της εταιρικής σχέσης και συμμαχίας ανάμεσα στις ιρακινές Ενοπλες Δυνάμεις και τα μέρη που σχεδίασαν και πραγματοποίησαν αυτή την ύπουλη επίθεση». Και πρόσθετε ότι το ίδιο 24ωρο, στην Καρμπάλα του νότιου Ιράκ, ακόμα ένας άμαχος σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε από αεροπορική επιδρομή σε αεροδρόμιο της περιοχής.

Στη συνέχεια, το ιρακινό ΥΠΕΞ κάλεσε για εξηγήσεις τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ με αφορμή τις επιδρομές. Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι παράλληλα ο υπουργός «συγκάλεσε επείγουσα σύσκεψη στην οποία οι υφυπουργοί, σύμβουλοι και ο επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου συζήτησαν τα μέτρα όσον αφορά την πρόσφατη αμερικανική επίθεση».

Εντονη ήταν και η αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Μουσαβί, ο οποίος κατήγγειλε τις ΗΠΑ ότι πραγματοποίησαν «επικίνδυνες ενέργειες». «Αντί για επικίνδυνες ενέργειες και αβάσιμες κατηγορίες, ο κύριος Τραμπ θα έπρεπε να αναλογιστεί την παρουσία και τη συμπεριφορά των στρατευμάτων του στην περιοχή», κατέληξε ο Μουσαβί.

Την αεροπορική επιδρομή σε πέντε περιοχές βόρεια της Βαγδάτης και σε υπό κατασκευή αεροδρόμιο στην Καρμπάλα είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ, τονίζοντας ότι είχε πάρει άδεια από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Χαρακτήρισε την επίθεση «αμυντικά πλήγματα» κατά των σιιτικών δυνάμεων της οργάνωσης «Καταέμπ Χεζμπολάχ», ως αντίποινα για την επίθεση με 18 ρουκέτες που είχαν πραγματοποιήσει το προηγούμενο 48ωρο άγνωστοι, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο Αμερικανών στρατιωτικών και ενός Βρετανού. Ερωτηθείς αν ενδέχεται να ακολουθήσουν ανάλογες επιθέσεις σε στόχους στο Ιράν, ο Εσπερ το αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι στο επίκεντρο των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται ένοπλες οργανώσεις που δρουν στο Ιράκ.

Τέλος, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ με τη σειρά του δικαιολόγησε τις επιθέσεις.

ΣΥΡΙΑ
Την εφαρμογή της εκεχειρίας διαπίστωσαν Πούτιν - Ερντογάν

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Η εφαρμογή της πρόσφατης ρωσοτουρκικής συμφωνίας κατάπαυσης πυρός στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας (ένας ακόμα προσωρινός συμβιβασμός) τίθεται στο επίκεντρο της προσοχής των δύο κυβερνήσεων, μετά και από τη συμφωνία που ανακοίνωσαν τα ξημερώματα της Πέμπτης στην Αγκυρα Ρώσοι και Τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι σε σχέση με την πραγματοποίηση κοινών περιπολιών σε «διάδρομο ασφαλείας» πλάτους 6 χλμ. από αυτή την Κυριακή 15 Μάρτη.

Νωρίτερα, αργά το βράδυ της Πέμπτης, οι Πρόεδροι των δύο χωρών, Βλ. Πούτιν και Ρ. Τ. Ερντογάν, επιβεβαίωσαν σε τηλεφωνική επικοινωνία τους την εφαρμογή της εύθραυστης συμφωνίας εκεχειρίας στο Ιντλίμπ. Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου διευκρινίζεται πως η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία της Μόσχας και πως στη διάρκειά της οι δύο ηγέτες διαπίστωσαν «τη σημαντική μείωση των εντάσεων» στη «ζώνη αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» στο Ιντλίμπ. Επίσης ότι εξέφρασαν την πεποίθηση πως η συμφωνία της 5ης Μάρτη για την κατάπαυση πυρός στην περιοχή θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της εκεί κατάστασης, καθώς και ότι συμφώνησαν να διατηρήσουν τακτικό διάλογο «σε διάφορα επίπεδα».

Την Παρασκευή, το πρακτορείο ΤΑΣΣ μετέδωσε την έναρξη κοινών περιπολιών Ρώσων και Τούρκων στρατιωτικών σε περιοχές των συριακών επαρχιών Χαλέπι και Χάσακα. Aκολούθησε ανακοίνωση του επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου Συμφιλίωσης Εμπόλεμων Πλευρών στη Συρία, Ολεγκ Ζιουράβλεφ, με την οποία επιβεβαίωσε σε γενικές γραμμές την τήρηση της εκεχειρίας, κυρίως από ένοπλες ομάδες φιλότουρκων αντικαθεστωτικών, και την παραβίασή της 11 φορές από οργάνωση - παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» και τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κόμματος Τουρκεστάν».

Προφανώς και η συμφωνία εντάσσεται στο ευρύτερο παζάρι για το μοίρασμα της περιοχής, όπου συμμετέχουν όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

ΛΙΒΥΗ
Πάνω από 3 δισ. δολάρια οι απώλειες από το εμπάργκο πετρελαίου

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Το πετρελαϊκό εμπάργκο που εφαρμόζουν από το τελευταίο 10ήμερο του Γενάρη ο Λίβυος στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ και φύλαρχοι της ανατολικής Λιβύης στην κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ προκαλεί σημαντικές απώλειες εσόδων.

Σε ανακοίνωση της διοίκησης της λιβυκής κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΝΟC επισημαίνεται πως οι απώλειες εσόδων από τον τερματισμό της παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου ξεπερνούν πλέον τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς η αλλοτινή ημερήσια παραγωγή πετρελαίου που έφθανε τα 1.200.000 βαρέλια περιορίζεται πλέον σε μόλις 97.500. Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως είναι θέμα λίγου χρόνου να μειωθούν σημαντικά τα αποθέματα του κρατικού προϋπολογισμού που διαχειρίζεται η κυβέρνηση του Φ. Σάρατζ με τα οποία καταβάλλονται οι αμοιβές εκατοντάδων χιλιάδων υπαλλήλων και χιλιάδων ισλαμιστών μισθοφόρων που έχουν αναλάβει την προστασία της κυβέρνησής του από τον «Λιβυκό Εθνικό Στρατό» του Χάφταρ.

Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων φαίνεται πως συνεχίζονται οι προσπάθειες Αλγερινών και Δυτικών αξιωματούχων για την επίτευξη της περιβόητης συμφωνίας εκεχειρίας ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του πρωθυπουργού Σάρατζ και του Χάφταρ καθώς αυτή στην πραγματικότητα υπάρχει μόνο στα χαρτιά, στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη διεθνή διάσκεψη στις 19 Γενάρη στο Βερολίνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ