ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενίσχυση και όχι παραπέρα αποψίλωση των δομών ΠΦΥ

Ανακοίνωση για την απόφαση του υπουργείου Υγείας να αναστείλει τη λειτουργία των Περιφερειακών Αγροτικών Ιατρείων

Το σχετικό έγγραφο της 3ης ΥΠΕ
Το σχετικό έγγραφο της 3ης ΥΠΕ
Ανακοίνωση για την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας με την οποία αναστέλλεται η λειτουργία των Περιφερειακών Αγροτικών Ιατρείων της περιοχής (βλέπε και σελ. 9), όπως και όλης της χώρας, εξέδωσε η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή απαράδεκτη και σε βάρος της ζωής του λαού της περιοχής.

Η ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας τονίζει μεταξύ άλλων πως με δεδομένο ότι «η ενίσχυση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελεί ουσιαστικό μέτρο για τον έλεγχο εξάπλωσης της επιδημίας, καθώς αποσυμφορεί τα νοσοκομεία», αλλά και ότι υπάρχουν άτομα που έχουν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ να παραμείνουν σπίτι τους διότι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και να διατηρούν επαφή με τον γιατρό τους (ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις χωριών της υπαίθρου, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ταυτίζεται με τον γιατρό των Αγροτικών Ιατρείων), «χρειάζεται εδώ και τώρα ενίσχυση και όχι αποδυνάμωση των πρωτοβάθμιων δομών Υγείας, οι οποίες καλούνται να παίξουν έναν ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο την περίοδο αυτή».

Συνεχίζοντας υπογραμμίζει ότι «στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται η υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών, ιδιαίτερα παθολόγων και πνευμονολόγων (στο Νοσοκομείο Καστοριάς δεν υπάρχει πνευμονολόγος), στον κρατικό σχεδιασμό, για τη στελέχωση πρωτοβάθμιων δομών (Αγροτικών Ιατρείων, Κέντρων Υγείας) και δημόσιων νοσοκομείων, για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Να αξιοποιηθούν για τη δωρεάν περίθαλψη του λαού - όπου δεν απαιτείται νοσηλεία - στα ιατρεία τους και με κατ' οίκον επισκέψεις, με αποζημίωσή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Συγκεκριμένα για την κατάσταση στη Δυτική Μακεδονία, τονίζει πως «υπάρχει ανάγκη όχι μόνο για πλήρη λειτουργία όλων των πρωτοβάθμιων δομών, αλλά και για άμεση κινητοποίηση και λειτουργία ακόμα και κινητών μονάδων προληπτικής ιατρικής, με εξέταση και ιχνηλάτηση των ύποπτων κρουσμάτων (ειδικά στα χωριά Δαμασκηνιά - Δραγασιά, που είναι σε καραντίνα, και στην ευρύτερη περιοχή Καστοριάς - Βοΐου)».

Με την αναστολή της λειτουργίας των Αγροτικών Ιατρείων και τη μετακίνηση των αγροτικών γιατρών στα νοσοκομεία, η ανακοίνωση τονίζει πως η κυβέρνηση «στην ουσία μισοκλείνει μια τρύπα και ανοίγει άλλες, θυσιάζοντας την Πρόληψη και τη δημόσια Υγεία στο βωμό του κέρδους» ενώ «δίνει νέα δώρα στους επιχειρηματικούς ομίλους του χώρου της Υγείας» και αφήνει το λαό ακόμα πιο εκτεθειμένο απέναντι στον κορονοϊό και στα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν την παρακολούθηση και την προστασία της υγείας και της ζωής του.

Στον αντίποδα, η ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων, με επίταξη του ιδιωτικού τομέα και των αναγκαίων υλικών υγιεινής, προστασίας, τεχνολογικού εξοπλισμού, για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και των υγειονομικών.

Να τεθεί η ΠΕ Καστοριάς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

«Μπαλώματα και στάχτη στα μάτια» χαρακτηρίζει σε σχόλιό της η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοΐου του ΚΚΕ τα περί ενίσχυσης του νοσοκομείου της περιοχής, που ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς. Επίσης, τονίζει πως οι μετακινήσεις γιατρών από το Κέντρο Υγείας Αργους Ορεστικού και άλλες δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας είναι συνέχεια της αναστολής της λειτουργίας τους, την ίδια ώρα που επιβάλλεται η ενίσχυσή τους.

Να τεθεί η ΠΕ Καστοριάς «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με έμφαση στην ενίσχυση - θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών της περιοχής» ζητούν εξάλλου με κοινή τους ανακοίνωση οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στους δήμους Καστοριάς και Αργους Ορεστικού.

Στην ανακοίνωση τονίζουν πως η κατάσταση στην περιοχή είναι απελπιστική, με μεγάλο ποσοστό των επιβεβαιωμένων περιστατικών αλλά και των θανάτων από τον κορονοϊό, την ίδια ώρα που δεκάδες προσωπικού του Νοσοκομείου Καστοριάς έχει νοσήσει και ως εκ τούτου τέθηκε εκτός μάχης, χωρίς να αναπληρωθεί ποτέ.

«Η αδυναμία όμως του Νοσοκομείου να ανταποκριθεί δεν προέκυψε σήμερα», προσθέτουν και υπογραμμίζουν τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια στην υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, τη μηδαμινή πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όπως και την υποβάθμιση και το κλείσιμο των Κέντρων Υγείας.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του Κέντρου Υγείας και του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) στο Αργος Ορεστικό, για τα οποία μόλις έναν μήνα πριν, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, συζητιόταν το κλείσιμό τους. Ειδικά για το ΚΕΦΙΑΠ, Επίκαιρη Ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα στη λειτουργία του είχε καταθέσει τον Φλεβάρη προς τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Το ΚΕΦΙΑΠ λειτουργούσε στοιχειωδώς, με φυσίατρο που το επισκεπτόταν μέχρι τα τέλη του 2019 δύο φορές τη βδομάδα από το ΚΕΦΙΑΠ Αμύνταιου, του οποίου όμως η σύμβαση έχει λήξει. Επίσης, στα τέλη Φλεβάρη έληξε η σύμβαση των 15 συμβασιούχων του ΟΑΕΔ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Απαιτεί ελέγχους για την προστασία εργαζομένων και ασθενών

Την ανάγκη ελέγχου στους χώρους της ιδιωτικής Υγείας και την άμεση λήψη μέτρων προστασίας για εργαζόμενους και ασθενείς απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία. Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του, «μετά την έναρξη των εξετάσεων για τον κορωνοϊό από τις ιδιωτικές μονάδες, παρουσιάστηκαν κρούσματα σε εργαζόμενους του ομίλου "Βιοϊατρική" που μέχρι στιγμής (27/3) έχουν φτάσει τα 13, από τη μονάδα Αμπελοκήπων που διεξάγει τις εξετάσεις. Δεν έχει γίνει ο παραμικρός έλεγχος των χώρων και των συνθηκών εργασίας. Φαίνεται καθαρά ότι οι επιχειρηματίες της ιδιωτικής Υγείας αντιλήφθηκαν την εξέλιξη με τον κορονοϊό ως μια ακόμα ευκαιρία για αύξηση κερδών. Εσπευσαν να ξεκινήσουν τις χρυσοπληρωμένες εξετάσεις βασιζόμενοι στην ελευθερία κινήσεων που δίνει το υπουργείο Υγείας, το οποίο περιορίζεται στις αναρτημένες συμβουλές του διαδικτύου».

Το Σωματείο έχει αναδείξει το ζήτημα και ήδη έχει καταθέσει αίτημα για έλεγχο των χώρων, στον ΕΟΔΥ και την Περιφέρεια. Απαιτεί μεταξύ άλλων: Να ελεγχθούν όλοι οι χώροι και οι διαδικασίες, σε όλα τα στάδια από τη λήψη και την επεξεργασία μέχρι τη μεταφορά των δειγμάτων και την απολύμανση των χώρων. Να ληφθούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας. «Καλούμε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στο Σωματείο. Σε κάθε χώρο δουλειάς να υπάρχουν Σωματειακές Επιτροπές που θα διεκδικούν μέτρα προστασίας και δικαιώματα. Να μην αφήσουμε τους χώρους εργασίας να γίνουν εστίες διασποράς».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Συγκέντρωση υπογραφών για επαναλειτουργία του Νοσοκομείου «Παναγία»

Διαδικτυακή συγκέντρωση υπογραφών υπέρ της άμεσης επαναλειτουργίας και επίταξης του πρώην Νοσοκομείου «Παναγία» στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε ο Σύλλογος Γυναικών Καλαμαριάς. Απαιτεί να υπάρξει κεντρική παρέμβαση του δήμου Καλαμαριάς προς την κυβέρνηση για την άμεση επίταξη του πρώην Νοσοκομείου «Παναγία» έτσι ώστε σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες να επαναλειτουργήσει με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Στο κείμενο που διακινεί μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «σε μια δύσκολη περίοδο για το λαό μας, λόγω της πανδημίας, χρειάζεται άμεσα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και στην περιοχή μας, αλλά και συνολικά (...) Πέρα από μια σειρά μέτρα που απαιτούμε να παρθούν από την κυβέρνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας, τονίζουμε την ανάγκη να επαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο "Παναγία". Ενα νοσοκομείο που από το 2013 έκλεισε με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και δημιούργησε ένα μεγάλο έλλειμμα στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών για δημόσιες υπηρεσίες Υγείας στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

Απαιτούμε να επαναλειτουργήσει ως δημόσιο νοσοκομείο, μακριά από οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, ώστε να μπορεί να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας για όλο το λαό, καλύπτοντας τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης. Η ατομική ευθύνη, την οποία επικαλούνται συνεχώς, αν και αυτονόητη, αξιοποιείται για να κρύψει την κρατική, κυβερνητική ευθύνη. Οσο και αν επιμένουν να μας επιβάλουν τη σιωπή και την παθητική αναμονή, πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας με όποιο μέσο έχουμε. Και τα καλυμμένα στόματα βγάζουν φωνή... Τη δυναμώνουμε!».

Οσοι θέλουν να υπογράψουν μπορούν να επισκεφθούν τον παρακάτω σύνδεσμο: https://secure.avaaz.org/en/community_petitions/dimos_kalamarias_elliniki_kyvernisi_eody_amesi_epanaleitoyrgia_kai_epitaxi_toy_proin_nosokomeioy_panagia

Αιμοδοσία και αλληλεγγύη

Εθελοντική αιμοδοσία οργανώνουν από χτες και τα Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ΔΕΥΑ και Επισιτισμού - Τουρισμού Μεσσηνίας. Η αιμοδοσία θα γίνεται καθημερινά, από τις 8 π.μ. έως τις 2 μ.μ., στο ΚΕΦΙΑΠ Καλαμάτας (πύλη παλαιού στρατοπέδου, ανατολικό κέντρο). «Τα ταξικά σωματεία του νομού μας δυναμώνουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων, όλου του ελληνικού λαού. Δεν μένουμε σιωπηλοί στα μεγάλα κενά, στις μεγάλες τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στο χώρο της Υγείας, στα νοσοκομεία, στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας», τονίζουν τα τέσσερα σωματεία και καλούν τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν «με αλληλεγγύη, οργάνωση και διεκδίκηση» την επιδημία του κορονοϊού αλλά και την επίθεση της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς.

Υπενθυμίζουμε ότι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας έχει επισημάνει ότι λόγω της επιδημίας Covid-19 έχουν ελαττωθεί σημαντικά τα αποθέματα αίματος της χώρας. Γι' αυτόν το λόγο θα πραγματοποιήσει αιμοδοσία την Πέμπτη 2 Απρίλη (10 π.μ. - 3 μ.μ.) στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (είσοδος από Βασ. Σοφίας), με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εθελοντών αιμοδοτών. Για την αποφυγή συνωστισμού οι αιμοδότες να κλείσουν τηλεφωνικό ραντεβού στο τηλ. 210.7286.324.

Διόρθωση

Στο άρθρο που δημοσιεύσαμε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» με τίτλο «Σημειώσεις για την οργάνωση της υγειονομικής και αντιεπιδημικής φροντίδας στην ΕΣΣΔ», εκ παραδρομής γράφτηκε ότι «τον Δεκέμβρη του 1959, στη Μόσχα εμφανίστηκε κρούσμα χολέρας», αντί για «κρούσμα ευλογιάς» που είναι το σωστό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ