ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ - ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ - ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Μπαίνουμε στη μάχη με τη δουλειά και τις γνώσεις μας!

Εκατοντάδες υπογραφές στο διαδίκτυο συγκεντρώνει κείμενο που ξεκίνησε με πρωτοβουλία συνδικαλιστών και φίλων του ΚΚΕ από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα

«

Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ερευνητές και νέοι επιστήμονες θέτουμε τις δυνάμεις και τις γνώσεις μας στην υπηρεσία των αναγκών του λαού! Δίνουμε αποφασιστικά τη μάχη, μαζί με τους υγειονομικούς και το λαό! Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση!». Αυτό το κάλεσμα «αλληλεγγύης, παρέμβασης και διεκδίκησης» απευθύνουν εκατοντάδες πανεπιστημιακοί και ερευνητές που υπογράφουν σχετικό κείμενο στο διαδίκτυο, σε μια προσπάθεια που ξεκίνησε με πρωτοβουλία συνδικαλιστών και άλλων μελών και φίλων του ΚΚΕ από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Μέσα σε λίγες μέρες οι υπογραφές έφτασαν τις 400 και συνεχίζονται, ενώ μεταξύ άλλων ξεχωρίζει η ανταπόκριση δεκάδων Ελλήνων επιστημόνων από πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς του εξωτερικού.

Στο κείμενό τους αναφέρονται στη μάχη που δίνουν οι υγειονομικοί, χωρίς να σωπαίνουν για τις ελλείψεις και τα προβλήματα στο σύστημα Υγείας, αλλά και οι εργαζόμενοι σε όλους τους άλλους χώρους που δίνουν τη δική τους σκληρή μάχη, αντιμέτωποι με τη μεγαλοεργοδοσία. Τονίζουν ότι «σε αυτήν τη μάχη για την υπεράσπιση της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού, είμαστε κι εμείς παρόντες» και καλούν:

  • «Οσοι δουλεύουμε στις βιοϊατρικές επιστήμες, συμβάλλουμε ανάλογα με τις δυνατότητές μας στις απαραίτητες ιατροδιαγνωστικές εξετάσεις και στους κάθε λογής ελέγχους, στις κλινικές - εργαστηριακές δοκιμές, μετρήσεις, παρατηρήσεις, έρευνες και ό,τι άλλο χρειάζεται. Καλούμε την πολιτεία να μας εντάξει άμεσα στον κρατικό σχεδιασμό, μαζί με τις προσλήψεις των χιλιάδων υγειονομικών που απαιτούνται και την επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας.
  • Καλούμε τις διοικήσεις των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων να διαθέσουν όλες τις υποδομές των ιδρυμάτων που μπορούν να αξιοποιηθούν για το σκοπό αυτό.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους φοιτητές και τους συναδέλφους μας!», δηλώνουν επίσης, διεκδικώντας μέτρα για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των σπουδών στα ιδρύματα. Και τονίζουν ακόμα, μεταξύ άλλων:

«Μπαίνουμε στη μάχη με τη δουλειά και τις γνώσεις μας!

  • Δίνουμε τη μάχη της ενημέρωσης και της διαφώτισης του λαού. Αναδεικνύουμε τους ταξικούς φραγμούς στον προσανατολισμό και την ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης, το πώς η εμπορευματοποίηση της έρευνας και το κυνήγι του κέρδους φρενάρει τις δυνατότητες αξιοποίησης των τεράστιων δυνατοτήτων που υπάρχουν σήμερα ώστε η επιστήμη και η έρευνα να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που μαστίζουν το λαό. Η σημερινή κατάσταση αποδεικνύει τις εγκληματικές για το λαό συνέπειες της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της φαρμακευτικής έρευνας.
  • Απαντάμε αποφασιστικά σε ανορθολογικές, σκοταδιστικές απόψεις.
  • Με την ερευνητική μας δουλειά, ανάλογα και με την επιστημονική μας ειδίκευση, επιδιώκουμε την κατανόηση της επιδημίας, των αιτιών και των συνεπειών της. Φωτίζουμε τους μηχανισμούς και τις αιτίες της εξάπλωσής της. Απαντάμε μέσα από την επιστημονική μας έρευνα στη μετακύλιση της κρατικής ανεπάρκειας στην ατομική ευθύνη και την απόδοση της πανδημίας αποκλειστικά σε ατομικές συμπεριφορές, για να μείνουν στο απυρόβλητο οι μεγάλες κρατικές ελλείψεις. Μελετάμε συστηματικά τα δεδομένα από τη διεθνή πείρα και την Ελλάδα, αποτιμάμε υπό το πρίσμα των επιστημονικών μας αντικειμένων τα μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της διασποράς της και τα αποτελέσματά τους σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής. Μελετάμε το αποτύπωμά της στο κοινωνικό σύνολο, τον τρόπο ζωής του λαού μας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Αντλούμε συμπεράσματα από την ιστορική πείρα προηγούμενων επιδημιών και τα συσχετίζουμε με τις σύγχρονες συνθήκες και δυνατότητες.
  • Μελετάμε τις συνέπειες της εκτεταμένης "κοινωνικής αποστασιοποίησης" που έχει επιβληθεί ως μέτρο για την πρόληψη της περαιτέρω διασποράς. Αναζητούμε τις ψυχολογικές, ηθικές, κοινωνικές επιπτώσεις και προεκτάσεις. Συμβάλλουμε με την επιστημονική μας εργασία ώστε να "σπάσουν" τα τείχη της απομόνωσης, η φετιχοποίηση της ατομικότητας, να αναδειχθούν με σύγχρονους όρους οι αξίες της συλλογικότητας, της κοινωνικότητας και της αλληλεγγύης. Μελετάμε τις νέες μορφές που φέρνουν σήμερα στο προσκήνιο οι ανάγκες της κοινωνικής ζωής.
  • Απαντάμε από την άποψη των σύγχρονων αναγκών του λαού μας στις δυνατότητες και τις προκλήσεις της "ψηφιακής εποχής", τις νέες μορφές σε εργασία, εκπαίδευση, επικοινωνία κ.λπ., που - με την αφορμή και της επιδημίας - αποδεικνύεται ότι έχουν έρθει για να μείνουν.
  • Αντιπαλεύουμε την παραλυτική επίδραση που έχει η δημιουργία κλίματος έντονου και γενικευμένου φόβου στη συνείδηση των εργαζομένων. Μελετάμε και αναδεικνύουμε όλες τις διαστάσεις των νέων, σύγχρονων μορφών καταστολής και επιτήρησης που με αφορμή την επιδημία γίνεται σήμερα προσπάθεια να δοκιμαστούν στην πράξη και να εμπεδωθούν στην κοινωνική συνείδηση».
Απαιτούνται άμεσα μέτρα για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Παράσταση ολιγομελούς αντιπροσωπείας σωματείων την Πέμπτη 2 Απρίλη, στις 11 το πρωί, στο υπουργείο Παιδείας

RIZOSPASTIS

Πρωτοβουλία για συγκέντρωση υπογραφών σε κοινό κείμενο διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Παιδείας, ώστε να έρθουν στην επιφάνεια τα προβλήματα και οι διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών, ανέλαβαν μια σειρά Σύλλογοι και ΕΛΜΕ, εκπαιδευτικοί από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ηδη οι υπογραφές έχουν ξεπεράσει τις 2.500 από όλη την Ελλάδα!

Οι εκπαιδευτικοί αναδεικνύουν τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν με αφορμή την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και ζητούν μια σειρά άμεσα μέτρα για τη λύση τους. «Στόχος μας είναι, την Πέμπτη 2 Απριλίου, στις 11 π.μ., ολιγομελής αντιπροσωπεία των σωματείων μας να πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, για να κατατεθεί το κείμενο διαμαρτυρίας και οι χιλιάδες υπογραφές στην πολιτική ηγεσία, ώστε να βρεθεί άμεση λύση στα προβλήματα», σημειώνουν τα σωματεία και καλούν σε συνέχιση της συγκέντρωσης υπογραφών.

Να σημειωθεί ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα προσπαθούν για ώρες από το ξημέρωμα μέχρι αργά τη νύχτα να καταφέρουν να τροφοδοτήσουν με υλικό τους μαθητές τους, μέσω της πλατφόρμας του υπουργείου, αλλά με το σύστημα να «σέρνεται» και τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζονται, αυτό πολλές φορές είναι αδύνατο και καταφεύγουν σε άλλες λύσεις ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Παράλληλα, πολλοί εκπαιδευτικοί και μαθητές παραμένουν χωρίς να έχουν τα κατάλληλα τεχνικά μέσα στα σπίτια τους και η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο υποστήριξης.

Οπως σημειώνουν σωματεία εκπαιδευτικών: «Στις παραπάνω δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί με ευθύνη του υπουργείου, έρχονται να προστεθούν οι, εκτός τόπου και χρόνου, απαιτήσεις π.χ. στις 17.00 του Σαββάτου (!) να μαζευτούν στοιχεία έως το βράδυ. Και την ίδια στιγμή οι διευθυντές των Σχολείων να μην μπορούν να μπουν καν στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Τέτοιες καταγγελίες φτάνουν από πολλές περιοχές της χώρας! Το υπουργείο ζητάει στοιχεία για το πόσοι συνάδελφοι συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως αποκλειστικά με βάση την εγγραφή στο ΠΣΔ, ενώ την ίδια στιγμή πολλοί συνάδελφοι αξιοποιώντας άλλα μέσα ήδη είναι σε επαφή με τους μαθητές τους! Προφορικά το υπουργείο βεβαιώνει ότι οι συνάδελφοι μπορούν να αξιοποιούν κάθε πρόσφορο μέσο, αλλά με τα στοιχεία που ζητά, αναιρεί αυτή την κατεύθυνση. Ηθελημένα δημιουργείται σε διευθυντές των σχολικών μονάδων και σε συναδέλφους σύγχυση και αδικαιολόγητη πίεση».

Παρέμβαση της ΟΓΕ

Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για ισότιμη εκπαίδευση όλων των μαθητών στις νέες συνθήκες ζητά και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), που με ανακοίνωσή της καταθέτει ένα σχετικό πλαίσιο αιτημάτων και απευθύνεται στις νέες μητέρες και τις εκπαιδευτικούς σημειώνοντας: «Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες δεν είσαι μόνη σου! Η ΟΓΕ, με τους συλλόγους και ομάδες της, στέκεται δίπλα σου, δίπλα στους μαθητές. Ταυτόχρονα απαιτούμε από την κυβέρνηση όλα τα απαραίτητα μέτρα στήριξης, ώστε με κάθε δυνατό τρόπο να στηριχτούν τα παιδιά μας μαθησιακά, κοινωνικά και ψυχολογικά. Δεν ανεχόμαστε τις ανέξοδες κυβερνητικές εξαγγελίες, την προσπάθεια μεταφοράς των κρατικών ευθυνών σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές».

Δεύτερη διαδικτυακή εκπομπή του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

Στον αέρα βρίσκεται η 2η διαδικτυακή εκπομπή του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, που περιλαμβάνει: Συζήτηση με εκπαιδευτικούς από Ζάκυνθο, Λήμνο και Αθήνα, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των παιδιών.

Την εκπομπή μπορείτε να την ακούσετε στη διεύθυνση https://soundcloud.com/medslgjnsipx/2a-1.

Ζωντανή συνομιλία μαθητών για όσα τους απασχολούν

Τα τεράστια προβλήματα της τηλεκπαίδευσης, τη συζήτηση γύρω από τις πανελλαδικές εξετάσεις και άλλα θέματα που απασχολούν τους μαθητές που μένουν στο σπίτι ανέδειξε με γλαφυρό τρόπο το πρώτο live chat της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, μέλη της οποίας συνομίλησαν και απάντησαν σε ερωτήσεις μαθητών από όλη την Ελλάδα, μέσω του λογαριασμού της στο «Instagram». Το βίντεο από το πρώτο chat είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα mathites.gr

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ
Δυνατότητα να παραμείνουν φοιτητές «για εξαιρετικούς λόγους»

Ο συλλογικός οργανωμένος αγώνας των εστιακών φοιτητών ενάντια στην κυβερνητική απόφαση για εκκένωση όλων των φοιτητικών εστιών εν μέσω της πανδημίας ασκεί πιέσεις και φέρνει αποτελέσματα. Αυτό φάνηκε από ιδρύματα (Κρήτη, Αιγαίο κ.α.) που είτε αποφάσισαν να κρατήσουν τις εστίες ανοιχτές παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους οικότροφους, είτε εξασφάλισαν φιλοξενία των φοιτητών που δεν μπορούν να μετακινηθούν σε τουριστικά καταλύματα και δωρεάν μετακίνηση για τους υπόλοιπους.

Σύλλογοι Οικοτρόφων σε πολλά ιδρύματα συνεχίζουν τον αγώνα απαιτώντας να παραμείνουν στα δωμάτιά τους όλοι οι φοιτητές που το έχουν ανάγκη και δίνουν απάντηση στις κατασταλτικές πρακτικές που επιλέγονται για να τους εξαναγκάσουν να φύγουν (κόψιμο της σίτισης, απειλές για κόψιμο ρεύματος και νερού κ.λπ.).

Μετά από αυτά, το υπουργείο Παιδείας, δίνοντας την ευχέρεια στις διοικήσεις των ιδρυμάτων να αποφασίσουν, άφησε τη δυνατότητα να παραμείνουν οι εστίες ανοιχτές εκεί που χρειάζεται, κάνοντας λόγο για φοιτητές που έχουν έρθει από το εξωτερικό και βρίσκονται σε καραντίνα, φοιτητές με ύποπτα συμπτώματα, αλλά αγνοώντας για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους φοιτητές.

Σε σχετικό έγγραφο του υφυπουργού Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη, σημειώνεται: «Τυχόν λοιποί εναπομείναντες στις εστίες για εξαιρετικούς λόγους δύναται να παραμείνουν κατ' εξαίρεση αποκλειστικά μέχρι να καταστεί δυνατή η μετακίνησή τους προς τον τόπο κατοικίας τους (...) Για το ως άνω χρονικό διάστημα και ως την πλήρη εκκένωση των εστιών δύναται να παρέχονται υπηρεσίες σίτισης με πακέτο στους ανωτέρω φοιτητές (...) Επίσης για λόγους διατήρησης των σωστών υγειονομικών συνθηκών θα πρέπει να συνεχίσει η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας στις εστίες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ