ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Απρίλη 2020
Σελ. /24
ΝΕΑ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
«Μπαλώματα» που δεν απαντούν στα μεγάλα προβλήματα στην Υγεία

Με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση επιχειρεί να «μπαλώσει» τα σημαντικά προβλήματα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, χωρίς να πάρει ουσιαστικά δραστικά μέτρα, που από την αρχή της πανδημίας ζητούν επιτακτικά ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η ΠΝΠ, που σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί χτες, σε ό,τι αφορά την Υγεία, προβλέπει:

-- Παράταση δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων, έως την 31η Μαΐου 2020. Προσωρινή παράταση προνοιακών παροχών που χορηγούνται λόγω αναπηρίας, υπό προϋποθέσεις, και όχι πέραν της 30ής Ιουνίου 2020.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει ως παροχή το αυτονόητο δικαίωμα των ανασφάλιστων στη φαρμακευτική περίθαλψη. Πανηγυρίζει για ένα μέτρο προσωρινό, που αφορά τους απολυμένους, τους αυτοαπασχολούμενους που δεν μπορούν ούτε καν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Ακόμη κι αυτή η διευκόλυνση της ΠΝΠ για τους περισσότερους είναι αδειανό πουκάμισο. Οι ανασφάλιστοι πληρώνουν συμμετοχές στα φάρμακα όπως και οι ασφαλισμένοι, με μοναδική εξαίρεση όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Πώς θα υλοποιηθεί στην πράξη αυτό το μέτρο; Για να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους είναι υποχρεωμένοι να απευθυνθούν στις σχεδόν ανύπαρκτες και ανεπαρκείς δημόσιες δομές ΠΦΥ, ενώ τους τελευταίους μήνες έχουν κλείσει και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις προνοιακές παροχές που έτσι κι αλλιώς είναι ελάχιστες, ενώ το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η αναστολή της λειτουργίας των ΚΕΠΑ είναι ακόμη μεγαλύτερο σε όσους θα καταθέσουν για πρώτη φορά τα χαρτιά τους για αναπηρική σύνταξη ή επίδομα.

-- Απασχόληση ιδιωτών ιατρών σε δημόσια νοσοκομεία για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών για διάρκεια έως 2 μήνες με δυνατότητα παράτασης της συνεργασίας για 2 ακόμη μήνες. Κατ' οίκον, ή εξ αποστάσεως παροχή ιατρικών υπηρεσιών των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ και οικογενειακών ιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προς ασθενείς με κορονοϊό με αποζημίωση 30 ευρώ ανά επίσκεψη.

Αυτό είναι το θωρακισμένο σύστημα Υγείας; Το σύστημα της μιας νόσου αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους, χρονίως πάσχοντες, ηλικιωμένους, στον αέρα; Ανακοινώνουν ένα μέτρο σε εθελοντική βάση, την ώρα που η πανδημία είναι εδώ και «τρέχει», είτε δεχτεί να συμμετάσχει ο ιδιώτης στην αντιμετώπισή της, είτε όχι. Απαιτείται η υποχρεωτική ένταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων, όλων των ιδιωτών γιατρών σε σχεδιασμό του κράτους που θα εξασφαλίζει και θα κατοχυρώνει όλο τον πληθυσμό και τις σοβαρές ανάγκες του.

Αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα, ακόμη και τώρα μιλάει για δίμηνες συμβάσεις, όταν οι ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, έχουν χτυπήσει «κόκκινο» προ κορονοϊού και οι λαϊκές ανάγκες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν λήγουν σε δύο μήνες.

-- Κατασκευή έργου δημιουργίας κλινών ΜΕΘ από τη δωρεά 8.000.000 ευρώ της Βουλής.

Τα κόμματα που σήμερα κάνουν σημαία τις δωρεές και τη συμβολή της Βουλής, δεν ξεπλένονται για όσα μέτρα πήραν τα προηγούμενα χρόνια. Είναι οι ίδιοι που κρατούν εδώ και 15 χρόνια κλειστά το 25% των δημόσιων κρεβατιών σε ΜΕΘ. Που ακόμη και σήμερα αρνούνται να ανοίξουν 3.500 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ, όσα χρειαζόταν η χώρα πριν την πανδημία. Τα 8 εκατομμύρια ευρώ δεν μπορούν να εξαγοράσουν τη σιωπή για τις ευθύνες τους.

Ακόμα, προβλέπεται έκπτωση 25% σε μελλοντικό φόρο για την άμεση καταβολή μέχρι και τις 30 Απρίλη 2020 του ΦΠΑ. Απαλλαγή γονέων από τροφεία δημοτικών βρεφικών και παιδικών σταθμών για το διάστημα που παραμένουν κλειστοί. Μείωση διδάκτρων ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών για μη παρεχόμενες υπηρεσίες.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας για τους πυροσβέστες

Ανακοίνωση για τους πυροσβέστες εξέδωσε η Επιτροπή του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση της Επιτροπής σε όλους τους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος και τις οικογένειές τους, τούτες τις δύσκολες στιγμές που περνάμε δίνοντας τη μάχη για την υγεία και την ίδια τη ζωή σε συνθήκες πανδημίας. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας για την υγεία των μονίμων και συμβασιούχων πυροσβεστών, καθώς και για όλους τους δόκιμους των τμημάτων της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, αξιωματικούς και πυροσβέστες.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή που έκανε την εμφάνισή της η πανδημία πήρε θέση με ευθύνη απέναντι στο λαό, επισημαίνοντας την άμεση αναγκαιότητα για τη λήψη μέτρων που θα έχουν ως στόχο και προτεραιότητα την προστασία της υγείας του και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του. Ολα τα προβλήματα που αναδεικνύονται καθημερινά και κυρίως στις νοσοκομειακές μονάδες ένα πράγμα επιβεβαιώνουν. Οτι ο υπαρκτός κίνδυνος για το λαό μας κατά κύριο λόγο ελλοχεύει από τις μεγάλες ελλείψεις που δημιούργησε η πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης μεγάλων τομέων του συστήματος Υγείας με ευθύνη όλων των αστικών κυβερνήσεων.

(...) Το ΚΚΕ βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων του Πυροσβεστικού Σώματος από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της πανδημίας. Εφερε τα ζητήματα της προστασίας των πυροσβεστών στην επικαιρότητα, απαιτώντας ενέργειες από την κυβέρνηση και υποχρεώνοντάς την σε λήψη μέτρων. Παρ' όλα αυτά αναδεικνύονται καθημερινά νέα προβλήματα από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τις παρεμβάσεις της "Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών" που προκύπτουν σε δεκάδες εργασιακούς χώρους».

Τα μέτρα που πρέπει να παρθούν άμεσα

Η Επιτροπή του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας ζητά:

1. Να γίνεται συστηματική απολύμανση σε όλους τους χώρους των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων με ευθύνη της υπηρεσίας από εξειδικευμένα συνεργεία, κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

2. Να γίνει άμεση πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας με επανασύσταση όλων των οργανικών θέσεων για την καθαριότητα που καταργήθηκαν με τον Νόμο 3511/2006, προσαυξανόμενων αριθμητικά για την πλήρη κάλυψη όλων των Πυροσβεστικών Σταθμών, Κλιμακίων και διοικητικών υπηρεσιών του ΠΣ. Να προσφέρεται η καθαριότητα σε καθημερινή βάση σε όλες τις εγκαταστάσεις των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος.

3. Αμεσα να γίνει χορήγηση ιατρικών μασκών, γαντιών και αντισηπτικών διαλυμάτων, για το προσωπικό όλων των υπηρεσιών με δυνατότητα εναλλαγής τόσο κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας όσο και με τη νέα ανάληψή της.

4. Να χορηγηθούν τώρα όλα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας και ιδιαίτερα αυτά που δεν μπορούν να είναι κοινής χρήσης, όπως είναι οι ατομικές προσωπίδες για τις αναπνευστικές συσκευές και οι κατάλληλες σύγχρονες προσωπίδες για τις δασικές πυρκαγιές.

5. Να γίνεται συστηματικός καθαρισμός και απολύμανση του ατομικού και του κοινού εξοπλισμού καθώς και του μηχανολογικού εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση. Να υπάρξει μέριμνα για αποκλειστική απασχόληση προσωπικού με την κατάλληλη εκπαίδευση και με όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας, το οποίο θα αναλάβει τα καθήκοντα αυτά.

6. Να γίνει ειδικός χώρος μέσα στις εγκαταστάσεις των υπηρεσιών για τον καθαρισμό των επιχειρησιακών στολών του προσωπικού, με προμήθεια κατάλληλων ηλεκτρικών συσκευών π.χ. πλυντήρια, στεγνωτήρια, για να αποφεύγεται η μεταφορά και η πλύση τους στα σπίτια των πυροσβεστών.

7. Να υπάρξει ενίσχυση της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος με πρόσληψη ιατρών Εργασίας και εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού προκειμένου να γίνεται συστηματικός προληπτικός ιατρικός έλεγχος σε τακτά χρονικά διαστήματα για το προσωπικό του και ειδικότερα μετά από την εμπλοκή σε συμβάντα.

8. Να επιστραφούν τα εννέα ασθενοφόρα του Πυροσβεστικού Σώματος για την αξιοποίησή τους στα επιχειρησιακά συμβάντα του ΠΣ καθώς και στα υγειονομικά προβλήματα που προκύπτουν λόγω της πανδημίας.

9. Να παρθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για το προσωπικό των πλωτών και εναέριων μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά τη διάρκεια χρήσης τους.

10. Να υπάρξει πιστή εφαρμογή και τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια για τους χώρους εργασίας, από πλευράς καθαριότητας, απολύμανσης. καταλληλότητας κτιριακών εγκαταστάσεων, χώρων υγιεινής, ανάπαυσης κ.λπ.

11. Οι σημερινές συνθήκες με την πανδημία απαιτούν όσο ποτέ άλλοτε να επεκταθεί επιτέλους το πολυαναμενόμενο πλαίσιο προστασίας και για τις εγγενείς δραστηριότητες του ΠΣ με τη θέσπιση των απαραίτητων ΠΔ και την εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης. Καθώς επίσης να γίνει η ένταξη του επαγγέλματος των πυροσβεστών στα Βαρέα Ανθυγιεινά και Επικίνδυνα Επαγγέλματα.

12. Να δοθεί με ευθύνη της κυβέρνησης άμεση και μόνιμη λύση στο στεγαστικό πρόβλημα των πυροσβεστών που υπηρετούν σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες αερολιμένων της "Fraport", κυρίως αυτών που εδρεύουν σε νησιά, όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Σάμος, η Κως, η Σκιάθος κ.λπ.

13. Να χορηγηθεί σε όλους τους πυροσβέστες έκτακτο βοήθημα, όπως αντίστοιχα έχει συμβεί και με εργαζόμενους άλλων κλάδων και ειδικότερα της ΓΓΠΠ όπου εντάσσεται και το Πυροσβεστικό Σώμα».

ΞΑΝΘΗ
Φόβος για εξάπλωση του ιού στον οικισμό του Δροσερού

Μαζικά τεστ στους κατοίκους του Δροσερού Ξάνθης πραγματοποίησαν χτες το πρωί τα συνεργεία του ΕΟΔΥ, λαμβάνοντας δείγματα από συνολικά 355 άτομα, μετά την επιβεβαίωση ότι βρέφος 15 μηνών από τον οικισμό βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό, ανεβάζοντας τον αριθμό κρουσμάτων από την Ξάνθη σε πάνω από 30, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χ. Μέτιος.

Τα μέτρα που θα ληφθούν αναφορικά με τον οικισμό περίπου 5.000 κατοίκων, που ο υφυπουργός Πολιτιστικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε την Κυριακή «περιοχή με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο», θα αποφασιστούν οριστικά μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των τεστ και ληφθούν τα αποτελέσματα, τα οποία αναμένονται έως σήμερα το πρωί. Από το βράδυ της Κυριακής ο οικισμός βρίσκεται σε άτυπη καραντίνα, ενώ χτες το απόγευμα ανακοινώθηκε η παράταση των πρόσθετων μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας που επιβλήθηκε από τις 31 Μάρτη έως και τις 27 Απρίλη. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η καραντίνα στο χωριό Εχίνος της Ξάνθης.

Το 15 μηνών βρέφος νοσηλεύεται διασωληνωμένο σε σοβαρή κατάσταση, καθώς είχε υποκείμενα νοσήματα, στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης από την Κυριακή. Διακομίστηκε εκεί αφού πρώτα νοσηλεύτηκε για σύντομο διάστημα στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, πράγμα που σημαίνει πως στο συγκεκριμένο νοσοκομείο βρέθηκαν κρούσματα του κορονοϊού σε συνολικά 4 διαφορετικές κλινικές τις τελευταίες μέρες.

Το περασμένο Σάββατο είχε σημάνει συναγερμός στο Νοσοκομείο Ξάνθης, καθώς τρεις ασθενείς κλινικών, της Καρδιολογικής, Παθολογικής και Χειρουργικής, που νοσηλεύονται εκεί για άλλα προβλήματα υγείας, βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Ως αποτέλεσμα οι κλινικές απολυμάνθηκαν και συνεχίζουν να λειτουργούν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σε καραντίνα βρίσκονται περίπου 50 εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

Ταυτόχρονα, στο «Ιπποκράτειο» νοσηλεύονται ακόμα δύο βρέφη, 3,5 και 9 μηνών, τα οποία διακομίστηκαν εκεί από το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης και εμφανίζουν ήπια συμπτώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ