ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Απρίλη 2020
Σελ. /24
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΑ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι της «πρώτης γραμμής»

Από τους υπαλλήλους των ΟΤΑ μέχρι τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα νοσοκομεία, η πραγματικότητα είναι εντελώς αντίθετη από τη «μαγική εικόνα» που προσπαθεί να φτιάξει η κυβέρνηση

Εργαζόμενος του δήμου Αθήνας πλένει δρόμο στο κέντρο της πόλης

Eurokinissi

Εργαζόμενος του δήμου Αθήνας πλένει δρόμο στο κέντρο της πόλης
Την ώρα που ο πρωθυπουργός για μία ακόμα φορά στο διάγγελμά του μοίραζε λόγια συμπάθειας για τους εργαζόμενους της «πρώτης γραμμής», τους «μαχητές της νέας καθημερινότητας» όπως τους αποκάλεσε, διαπιστώνοντας στο πρόσωπό τους την ...εμπιστοσύνη του λαού προς το κράτος και την κυβέρνηση (!), οι καταγγελίες που συνεχίζουν να πέφτουν βροχή από τους χώρους δουλειάς έρχονται να επιβεβαιώσουν το ακριβώς αντίθετο.

Οτι δηλαδή η κυβέρνηση και το κράτος έχουν αφήσει απροστάτευτους τους εργαζόμενους που μοχθούν καθημερινά για τη δημόσια υγεία και την επιβίωση του λαού, αλλά και εκτεθειμένους στις άγριες διαθέσεις της αντεργατικής νομοθεσίας, που συμπληρώνεται με τις τελευταίες ΠΝΠ για τον κορονοϊό.

Στάλθηκαν στη χαβούζα χωρίς προστασία!

Ετσι, εκτός από τους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ, που τα σωματεία τους καλούν αύριο σε πανελλαδική δράση, και στους δήμους πληθαίνουν οι καταγγελίες για τις συνθήκες δουλειάς, παρά το βαρύ φορτίο που αναλαμβάνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι, όπως αυτοί στην καθαριότητα.

Για παράδειγμα, στο δήμο Θεσσαλονίκης, την ίδια μέρα που έγινε γνωστό ότι τεχνίτης στο τμήμα οδοσήμανσης του δήμου βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, 10 εργαζόμενοι καθαριότητας είχαν σταλεί να καθαρίσουν μία μικρή χωματερή χωρίς κανένα μέσο προστασίας (μάσκες, φόρμα εργασίας μίας χρήσης)!

Το συνεργείο της οδοσήμανσης, όπου διαπιστώθηκε θετικό κρούσμα εργαζόμενου, στεγάζεται μαζί με την υπηρεσία του ηλεκτρολογικού και συνεργεία του αρχιτεκτονικού σε κτίριο στα Κωσταντινουπολίτικα. Στο εργοτάξιο παρουσιάζονται για εργασία δεκάδες εργαζόμενοι.

Αμεση ήταν η παρέμβαση της ΔΑΣ στο Σωματείο και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», προκειμένου να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του ίδιου του εργαζόμενου αλλά και όλων των άλλων στα τμήματα που συστεγάζονται στο συγκεκριμένο εργοτάξιο. Ανάμεσα σε άλλα ζήτησαν να γίνουν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους του εργοταξίου και να υπάρξει παρακολούθηση από τους γιατρούς Εργασίας.

Και ενώ η διοίκηση του δήμου διαβεβαίωνε και μ' αυτήν την αφορμή για την ύπαρξη «όλων των μέσων ατομικής προστασίας» που «η διοίκηση έχει μεριμνήσει να υπάρχουν επαρκώς», την ίδια μέρα αποκαλύφθηκε ότι 10 εργαζόμενοι καθαριότητας στάλθηκαν να καθαρίσουν μία μικρή χωματερή στην οδό Δάφνης του Β' Δημοτικού Διαμερίσματος χωρίς κανένα μέσο προστασίας (μάσκες, φόρμα εργασίας μίας χρήσης).

Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, «η μικρή "χαβούζα", που οι συνάδελφοι πήραν εντολή να βάλουν σε σακούλες, αποτελούνταν από σκουπίδια σε σήψη, χρησιμοποιημένες πάνες μωρών, σερβιέτες, προφυλακτικά και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο καθένας. Οι εργασίες σταμάτησαν κάτω από τη σθεναρή αντίδραση των εργαζομένων, που απαίτησαν όλα τα μέσα προστασίας και τη χρησιμοποίηση φορτηγού και φορτωτή».

Και επειδή η εντατικοποίηση και η έλλειψη μέτρων ασφαλείας δεν διαφέρει σε κανονικές και έκτακτες περιπτώσεις, σύμφωνα με καταγγελία της ΔΑΣ τη Δευτέρα 30 Μάρτη ένας εργάτης στην καθαριότητα του δήμου Νέας Ιωνίας «χτύπησε σοβαρά μετά από πτώση του στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί και να χειρουργηθεί στον αγκώνα, ενώ έχει τραυματιστεί και στα πλευρά. Θα χρειαστεί αρκετό διάστημα για να επανέλθει στην εργασία του».

Ενδεικτικό των συνθηκών υπό τις οποίες απασχολούνται οι εργαζόμενοι ακόμα και τώρα είναι ότι «ο συνάδελφος που τραυματίστηκε δούλευε με παπούτσια που είχε αγοράσει ο ίδιος!», σύμφωνα με τη ΔΑΣ, η οποία απαιτεί από τη δημοτική αρχή «τώρα να δώσει τα μέσα ατομικής προστασίας που δικαιούνται οι συνάδελφοι».

Παραμένει ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στο μεταξύ, εκτεθειμένοι παραμένουν οι οδηγοί και όσοι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από και προς τη δουλειά τους, σύμφωνα με καταγγελία της ΔΑΣ ΟΑΣΑ, που καλεί την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των εταιρειών «να σταματήσουν την επικίνδυνη πολιτική τους απέναντι σε εργαζόμενους και επιβάτες».

Η ΔΑΣ διεκδικεί πύκνωση δρομολογίων κατά τις ώρες αιχμής σε όλες τις γραμμές όπου είναι απαραίτητο, απομόνωση του χώρου του οδηγού, μείωση ωραρίου και περισσότερα διαλείμματα στη βάρδια. Οσον αφορά τον απαραίτητο έλεγχο του αριθμού των επιβατών, ώστε να τηρούνται οι υποδείξεις του ΕΟΔΥ, ξεκαθαρίζει ότι αυτός πρέπει να γίνεται «από αρμόδιους υπαλλήλους των εταιρειών ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ» και εκφράζει την αντίθεσή της σε κάθε πιθανή προσπάθεια αστυνόμευσης σε οχήματα και στάσεις των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Την πύκνωση των δρομολογίων κατά τις ώρες αιχμής σε μια σειρά γραμμές διεκδικεί από την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των εταιρειών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. Οπως επισημαίνει, το ζήτημα του συγχρωτισμού των επιβατών είναι πάρα πολύ σοβαρό, ειδικά στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, η οποία με βάση τα στοιχεία του επιδημιολογικού χάρτη βρίσκεται «στη δεύτερη θέση πανελλαδικά στον αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού».

Στις παραπάνω συνθήκες, «τα δρομολόγια των λεωφορείων 330, 308, 319, 314, που αφορούν κατά μεγάλο μέρος τη μεταφορά των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς τους, έχουν αραιώσει, με αποτέλεσμα να συνωστίζονται οι εργαζόμενοι σε αυτά», ενώ «αραίωση έως και κατάργηση δρομολογίων έχει γίνει και στον προαστιακό».

«Ηθική και υπευθυνότητα» ...πάνω απ' όλα

Και ενώ παραμένουν και πληθαίνουν οι καταγγελίες των υγειονομικών για πλημμελή μέσα προστασίας από τον κορονοϊό, τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι άλλοι εργαζόμενοι της «πρώτης γραμμής» στα νοσοκομεία. Ετσι, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Νομού Αττικής καταγγέλλει τη διοίκηση του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και την κοινοπραξία των εταιρειών «Invite ΑΕ» και «ISS», που ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλο σε ό,τι αφορά την παροχή των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας και τη λήψη μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Η κοινοπραξία έχει αναλάβει την τεχνική υποστήριξη και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του νοσοκομείου. Τα όποια μέσα παρέχονται μέχρι στιγμής, σημειώνει το Συνδικάτο, είναι ελάχιστα και τα δίνει το νοσοκομείο. Ακόμα επισημαίνει αναφορές «πως ήδη δύο εργαζόμενοι χωρίς ουσιαστικά κανένα μέσο προστασίας μπήκαν σε πτέρυγες όπου νοσούν ασθενείς από τον συγκεκριμένο επικίνδυνο ιό (...)

Η μία από τις δύο εταιρείες μέσω εκπροσώπου της, μάλιστα, άφησε στην ..."κρίση των εργαζομένων" να αποφασίζουν με βάση την καταλληλότητα και επάρκεια των μέσων προστασίας που τους δίνονται από το νοσοκομείο, αν θα μπουν ή όχι σε χώρο με ασθενείς που νοσούν από τον κορονοϊό. Ενώ η άλλη στο site της κάνει λόγο για "ηθική και υπευθυνότητα"».

Χωρίς τέλος οι καταγγελίες για απολύσεις και βλαπτικές μεταβολές

Σενάρια που οδηγούν σε δεκάδες απολύσεις και σε μειώσεις μισθών επεξεργάζεται η εργοδοσία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Οπως καταγγέλλει η ΔΕΣΚ Σιδηροδρομικών, τα σενάρια αφορούν στη μη ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου που λήγουν στο τέλος Απρίλη και αφορούν 75 εργαζόμενους, αλλά και στην εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας για συμβάσεις αορίστου χρόνου, με παράλληλη μείωση μισθού κατά 50%.

Τα παραπάνω, σύμφωνα με τη ΔΕΣΚ, «δήλωσε την Παρασκευή (10/4/20) ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στις διοικήσεις των σωματείων ΠΕΠΕ και ΠΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στους πρόθυμους της εργοδοσίας, στο ΔΙΚΤΥΟ (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ), καλώντας τους μετά τη συμβολή τους στις αντεργατικές αλλαγές στη ΣΣΕ (9ημερη συνεχή δουλειά κ.ά.) - τώρα με πρόσχημα την πανδημία - να στηρίξουν τα νέα αντεργατικά μέτρα - φωτιά (...)».

Στο μεταξύ, την απόλυση «ενοικιαζόμενου» εργαζόμενου από την εργοδοσία της ΕΛΤΑ Courier καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ) προσθέτοντας ότι «γελάνε ακόμα και οι πέτρες» με τη δικαιολογία που χρησιμοποίησε για να κάνει την απόλυση, ότι «δεν υπάρχει έργο για να απασχοληθεί ο συνάδελφος», όταν η εντατικοποίηση χτυπάει «κόκκινο» και «η εργοδοσία προσπαθεί να καθιερώσει τη σαββατιάτικη εργασία, σε κάποιες εταιρείες και την κυριακάτικη».

Οπως καταγγέλλει, «οι διαλογείς στο ΚΔΑ μπορεί να φτάσουν να εργαστούν και 12 ώρες σε μια μέρα», αλλά οι εταιρείες, «αντί να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό και να μετατρέψουν τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου, απολύουν». Το ΣΕΤΤΑ απαιτεί να γυρίσει στη δουλειά ο απολυμένος συνάδελφος και επισημαίνει ότι η απόλυσή του είναι ένα ακόμα παράδειγμα της συνολικότερης στάσης της εργοδοσίας απέναντι και σε καταγγελίες του Συνδικάτου για τη μη τήρηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Τέλος, μειώσεις μισθών 7,5% και πάνω, για ένα εξάμηνο, ανακοίνωσε στο προσωπικό η εταιρεία «Prodyna», πίσω από τον κουρνιαχτό της πανδημίας και των αντεργατικών ΠΝΠ της κυβέρνησης. Τα παραπάνω καταγγέλλει το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης και καλεί τους εργαζόμενους να μη δεχτούν τροποποίηση της σύμβασης και μείωση στο μισθό τους.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Σήμερα η συνέντευξη Τύπου στο διαδίκτυο

Διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου θα δώσουν σήμερα, Τρίτη, στις 2 μ.μ., κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, με θέμα την κατάσταση που διαμορφώνεται στον Τουρισμό - Επισιτισμό λόγω της πανδημίας και τα αιτήματα των εργαζομένων.

Στη συνέντευξη θα συμμετάσχουν τα Σωματεία Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Αττικής, Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Σερβιτόρων Κω, Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «AMILIA MARE» και «PARADISE VILLAGE» και η Επιτροπή Αγώνα Τουρισμού - Επισιτισμού Ρεθύμνου.

Η συνέντευξη θα μεταδοθεί από το κανάλι του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής στο YouTube (https://www.youtube.com/channel/UCI18f9j_U9bgLoZggQCGFAg) και στη σελίδα του στο «Facebook» (https://www.facebook.com/sundikato.episitismou.tourismou).

Με υπόμνημά τους προς την κυβέρνηση 43 κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία διεκδικούν μια σειρά από αιτήματα για την κάλυψη των αναγκών και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εποχικών εργαζομένων και των «ελαστικά» απασχολούμενων στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού. Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό Ηρακλείου, συνυπογράφοντας το υπόμνημα, θα πραγματοποιήσει παρέμβαση σήμερα, στις 11 π.μ., στο υποκατάστημα του ΟΑΕΔ στην Κνωσού.

Στο μεταξύ, ο ΣΕΤΕ με επιστολή του στον πρωθυπουργό διατυπώνει μια ανανεωμένη λίστα αξιώσεων για την παραπέρα μείωση της φορολογίας και την παροχή πρόσθετων «εργαλείων ρευστότητας για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων». Για τους εργαζόμενους του κλάδου, ζητά «προγράμματα επιδότησης εργασίας και εργαζομένων από την επανεκκίνηση της οικονομίας και για όλο το 2020», μεταξύ άλλων και «μέσω επιδότησης εργοδοτικών εισφορών». Επίσης, θέτει στο στόχαστρο τις ημερομηνίες επαναπρόσληψης των χιλιάδων εποχικών ζητώντας να μην ισχύσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ