ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Απρίλη 2020
Σελ. /24
Συνεχίζεται η διεθνής εξάπλωση

Στη συζήτηση περί «πιστοποιητικού αντισωμάτων» ο ΠΟΥ σημειώνει ότι με την υπάρχουσα γνώση του κορονοϊού ακόμα δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το ζήτημα της ανοσίας

Παρά τα συνεχόμενα θύματα, στην Ιταλία άνοιξαν από χτες τα πρώτα καταστήματα

Copyright 2020 The Associated

Παρά τα συνεχόμενα θύματα, στην Ιταλία άνοιξαν από χτες τα πρώτα καταστήματα
Τα 3 εκατομμύρια ξεπέρασαν τα διεθνώς επιβεβαιωμένα κρούσματα της πανδημίας Covid-19, και συνεχίζουν να αυξάνονται γοργά. Την ίδια στιγμή, αν και τα θύματα επίσης έχουν εκτοξευτεί σε πάνω από 200.000, οι σχετικά μικρότεροι ρυθμοί εξάπλωσης της νόσου αναζωπυρώνουν για άλλη μια φορά τους σχεδιασμούς για προτάσεις επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, όπως η έκδοση «διαβατηρίων αντισωμάτων».

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, χτες το βράδυ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είχαν φτάσει διεθνώς τα 3.027.192 και τα θύματα τα 209.132.

Στις ΗΠΑ, κρούσματα και θύματα καταγράφονταν αντίστοιχα σε 995.288 και 56.139

Στην Ισπανία 229.422 και 23.521.

Στην Ιταλία 199.414 και 26.977.

Στη Γαλλία, με βάση τα στοιχεία του προηγούμενου 24ωρου, 162.100 και 22.856.

Στη Γερμανία 158.142 και 5.985.

Στη Βρετανία 152.142 και 20.732.

Στο Βέλγιο 46.687 και 7.207.

Στην Ολλανδία 38.245 και 4.518.

Στην Σουηδία 18.926 και 2.274.

Στην Τουρκία, με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, 110.130 και 2.805.

Εκτός Ευρώπης:

Στη Ρωσία, τα κρούσματα, έχοντας ξεπεράσει πλέον αυτά της Κίνας, τουλάχιστον επίσημα, έφτασαν τα 87.147, και τα θύματα τα 794.

Στην ίδια την Κίνα οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 82.830 και 4.633.

Στο Ιράν 91.472 και 5.806.

Στη Βραζιλία 63.328 και 4.298.

Στην Ινδία 28.380 και 886.

Παρά τις εγκληματικές ανεπάρκειες που εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν τα δημόσια συστήματα Υγείας, οι αστικές κυβερνήσεις στρέφουν πλέον τη συζήτηση σε προϋποθέσεις για την «επανεκκίνηση της οικονομίας» και την αντιμετώπιση σημαντικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ακόμα η καπιταλιστική παραγωγή, δεδομένης και της αναρχίας που τη χαρακτηρίζει. Με γνώμονα την υπεράσπιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, έχουν πέσει στο τραπέζι ιδέες για έκδοση «διαβατηρίων» ή «πιστοποιητικών» αντισωμάτων, που θα εκδίδονται μεταξύ άλλων για άτομα που έχουν αποθεραπευτεί από τη νόσο του κορονοϊού, αν και οι επιστήμονες επιμένουν ότι δεν υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί ανοσία στον πληθυσμό.

Νεότερη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σημείωνε ότι μέχρι σήμερα «καμία μελέτη δεν έχει αξιολογήσει εάν η παρουσία αντισωμάτων στον SARS-CoV-2 παρέχει ανοσία σε επακόλουθη μόλυνση από αυτόν τον ιό σε ανθρώπους», αν δηλαδή δεν μπορεί να νοσήσει κάποιος πάλι ή δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλους. Αλλωστε, σε χώρες όπως η Κίνα και η Νότια Κορέα έχουν ήδη εντοπιστεί πολλοί ασθενείς που ενώ είχαν αποθεραπευτεί βρέθηκαν ξανά θετικοί στον ιό. Ο Οργανισμός σημείωσε δε ότι «σε αυτό το σημείο της πανδημίας δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ανοσίας που προκαλείται από αντισώματα, για να εγγυηθεί την ακρίβεια ενός "διαβατηρίου" ή "πιστοποιητικού" ανοσίας χωρίς κίνδυνο» και επισημαίνει πως «άτομα που υποθέτουν ότι είναι άνοσα σε μια δεύτερη λοίμωξη επειδή έχουν λάβει θετικό αποτέλεσμα εξέτασης μπορεί να αγνοήσουν τις συμβουλές για τη δημόσια υγεία. Η χρήση τέτοιων πιστοποιητικών μπορεί συνεπώς να αυξήσει τους κινδύνους της μετάδοσης».

Ο ΠΟΥ εκφράζει επίσης προβληματισμό για εργαστηριακές δοκιμές που έχουν ανιχνεύσει αντισώματα έναντι του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων γρήγορων ανοσοδιαγνωστικών τεστ, αλλά χρειάζονται περαιτέρω επικύρωση για να εξακριβωθούν τα αποτελέσματα.

ΙΤΑΛΙΑ
Τα σχολεία κλειστά έως τον Σεπτέμβρη και άνοιγμα επιχειρήσεων

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε υπέγραψε διάταγμα για τη λεγόμενη «δεύτερη φάση» στην αντιμετώπιση της επιδημίας, που περιλαμβάνει και σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού σε μια σειρά από τομείς.

Η κυβέρνηση προτάσσει λειτουργία των επιχειρήσεων, ισχυριζόμενη ότι αυτή θα επιτραπεί όταν διαπιστωθούν μέτρα ασφαλείας, τα οποία ωστόσο η εμπειρία έχει ήδη δείξει ότι η εργοδοσία αντιμετωπίζει μόνο ως κόστος και ανάλογα τα αναπροσαρμόζει.

Μεταξύ άλλων, ο Κόντε επανέλαβε τα περί «αισθήματος ευθύνης» που πρέπει να δείξουν οι πολίτες, ως προϋπόθεση για να μην υπάρξει νέο κύμα μολύνσεων (ενώ το δημόσιο σύστημα Yγείας παραμένει σε μεγάλο μέρος απροετοίμαστο για κάτι τέτοιο), ενώ ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Ισχυρίστηκε ότι η διδασκαλία εξ αποστάσεως λειτουργεί καλά, ωστόσο δεν είναι καθόλου σαφές τι στήριξη έχει προσφερθεί για οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων, που χρειάζονται εξοπλισμό κ.τ.λ.

Ανάμεσα σε άλλα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «από τις 4 Μάη και επί δυο βδομάδες, οι μετακινήσεις μέσα στην περιφέρεια διαμονής θα επιτρέπονται μόνο για λόγους υγείας, επαγγελματικούς, για έκτακτες υποθέσεις και για να επισκέπτεται κανείς τους συγγενείς του. Οι υπεύθυνες δηλώσεις παραμένουν σε ισχύ». Σταδιακά θα επιτραπούν η ατομική προπόνηση των αθλητών και η άθληση των πολιτών σε μεγαλύτερη απόσταση από το σπίτι και μπορούν να ανοίξουν τα πάρκα διαφόρων πόλεων, αλλά με περιορισμούς στον αριθμό όσων θα μπαίνουν σε αυτά. Από τις 18 Μάη η κυβέρνηση εξετάζει τη χορήγηση αδειών και για ομαδικές προπονήσεις, άνοιγμα καταστημάτων λιανικής πώλησης, επαναλειτουργία μουσείων, βιβλιοθηκών, εκθεσιακών χώρων, με περιορισμούς στον αριθμό όσων εισέρχονται σε αυτά.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο προβληματισμός για την κατάσταση στους οίκους ευγηρίας της χώρας, μετά και από νέα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία σχεδόν τα μισά νέα κρούσματα από την αρχή του Απρίλη προέρχονται από κέντρα φροντίδας για ηλικιωμένους. Σύμφωνα με επίσημη μελέτη ερευνητών του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (ISS), από δείγμα 4.500 νέων κρουσμάτων που αναφέρθηκαν μεταξύ 1-23 Απρίλη, το 44,1% αφορούσε γηροκομεία. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, ένα άλλο 24,7% των ασθενών μολύνθηκε στο σπίτι, ένα 10,8% σε νοσοκομείο και ένα 4,2% στο χώρο εργασίας.

Εργαζόμενοι στον οίκο ευγηρίας «Pio Alberto Trivulzio», έναν από τους μεγαλύτερους στο Μιλάνο, δήλωσαν ότι η διοίκηση συνιστούσε στην αρχή της επιδημίας να μη χρησιμοποιούνται μάσκες ...για να μην πανικοβληθούν οι ηλικιωμένοι. Επίσης, υπάρχουν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες σε μια σειρά περιφέρειες οι αρχές μετέφεραν ηλικιωμένους ασθενείς με Covid-19 σε γηροκομεία, με το σκεπτικό ότι έτσι θα ελευθερωθεί χώρος σε τακτικά νοσοκομεία...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στροφή 180 μοιρών ο Τζόνσον

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μετά τη δραματική αύξηση θανατηφόρων και μη κρουσμάτων που προκάλεσαν οι αρχικοί χαλαροί χειρισμοί της πανδημίας με βάση τα περί «ανοσίας της αγέλης», ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που νόσησε και ο ίδιος και χτες επέστρεψε στα καθήκοντά του, ξεκαθάρισε ότι αρκετά από τα περιοριστικά μέτρα θα συνεχιστούν «επ' αόριστον», προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων, το οποίο, τόνισε, θα αποβεί «καταστροφικό» σε απώλειες ζωών και για την οικονομία. Από την άλλη, εξέφρασε ικανοποίηση με τις προόδους που έχουν καταγραφεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας από την επιβολή «lockdown» στις 23 Μάρτη, αν και οι θάνατοι ασθενών από Covid-19 πλησίασαν το Σαββατοκύριακο τους 21.000.

Παράλληλα, ρεπορτάζ της εφημερίδας «The Daily Mail», επικαλούμενο νοσηλευτικές και ιατρικές πηγές, καταγράφει δεκάδες ανησυχητικά περιστατικά εκδήλωσης συνδρόμου φλεγμονών σε παιδιά όλων των ηλικιών μέσα στις τελευταίες τρεις βδομάδες. Αν και αρκετά από αυτά διαγνώστηκαν αρνητικά στον κορονοϊό, εμφάνισαν επιπλέον συμπτώματα όπως πρήξιμο εσωτερικών οργάνων (μεταξύ αυτών και της καρδιάς), πλήθος φλεγμονών, επίμονο πυρετό, στομαχόπονο, γαστρεντερολογικά προβλήματα κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, το επιτελείο της βρετανικής κυβέρνησης εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να λήξει πρόωρα φέτος το σχολικό έτος σε αρκετές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου (π.χ. Βόρεια Ιρλανδία), ώστε τα σχολεία να ξανανοίξουν από το Σεπτέμβρη.

Από την άλλη, δικηγορικοί σύλλογοι σε Αγγλία και Ουαλία κατέγραψαν πως πάνω από το 65% των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων κινδυνεύουν με ανεργία εάν τα μέτρα διαρκέσουν ένα εξάμηνο, καθώς είδαν να μειώνονται οι ώρες εργασίας τους από 50 σε 18 ώρες τη βδομάδα. Επίσης, το 31% των ποινικολόγων δήλωσαν πως θα μείνουν άνεργοι εάν δεν αρθούν κάποια μέτρα ώστε να διευκολυνθεί η λειτουργία των δικαστηρίων μέσα στο τρέχον δίμηνο.

ΡΩΣΙΑ
Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και νοσηλευομένων

Επιστρατεύονται φοιτητές και στρατιωτικοί γιατροί, καθώς σχεδόν 2.000 ασθενείς τη μέρα διακομίζονται στα νοσοκομεία της Μόσχας

ΜΟΣΧΑ.--

Ξεπέρασαν χτες τις 87.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Ρωσία και πλέον η χώρα μετρά περισσότερα κρούσματα από την Κίνα, ενώ οι νεκροί από τον κορονοϊό που έχουν ανακοινωθεί προσεγγίζουν τους 800. Την ίδια στιγμή, πάνω από 1.000 ασθενείς με κορονοϊό βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι σε όλες τις περιφέρειες έχουν διατεθεί τα απαραίτητα κονδύλια για να αποζημιωθεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και για να δημιουργηθούν νέες κλίνες για τους ασθενείς με κορονοϊό, καθώς οι ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία είναι μεγάλες και διαχρονικές, και μέχρι στιγμής έχει καλυφθεί το 96% των κλινών στα νοσοκομεία που προορίζονται για ασθενείς με κορονοϊό. Εξάλλου, το υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο της ένταξης μεγαλύτερου αριθμού φοιτητών των ιατρικών σχολών στη μάχη κατά του κορονοϊού. Νωρίτερα ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, είχε ζητήσει από το υπουργείο Υγείας να στείλει φοιτητές των ιατρικών σχολών του 4ου και 5ου έτους να κάνουν την πρακτική τους σε νοσοκομεία αναφοράς.

Την Παρασκευή το ρωσικό υπουργείο Αμυνας αποφάσισε να στείλει στρατιωτικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία που βρίσκονται στα περίχωρα της Μόσχας, καθώς τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων που διακομίζονται στα νοσοκομεία.

Οι αρχές της ρωσικής πρωτεύουσας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επειδή όλο και περισσότεροι ασθενείς με κορονοϊό διακομίζονται σε νοσοκομεία με σοβαρά συμπτώματα και σύμφωνα με την αντιδήμαρχο της Μόσχας, Αναστασία Ράκοβα, πριν από μερικές μέρες στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας διακομίζονταν 1.300 - 1.400 άτομα το 24ωρο, αριθμός που αυξήθηκε τώρα σε 1.800 - 1.900.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Φάση αποκλιμάκωσης» βλέπει η κυβέρνηση

Την ώρα που η αστική τάξη της Τουρκίας εντείνει τις προκλήσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αντίστοιχα και στο εσωτερικό εντείνει την επιθετικότητά της κατά των εργαζομένων, που αντιμετωπίζουν περισσότερες απειλές σε συνθήκες πανδημίας. Ετσι η κυβέρνηση εκτίμησε χτες ότι η επιδημία φαίνεται να μπαίνει σε πορεία αποκλιμάκωσης και η γνωστή «καμπύλη (ασθενών - νοσηλευομένων) σιγά σιγά επιπεδοποιείται», όπως είπε και ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά. Μετά τη λήξη της 4ήμερης απαγόρευσης κυκλοφορίας σε 3 επαρχίες της χώρας, η κυβέρνηση έδωσε «πράσινο φως» στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία των μονάδων τους.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα του ΚΚ Τουρκίας «Sol», χτες αναμενόταν να ξεκινήσουν πάλι να λειτουργούν κανονικά προμηθευτές θυγατρικών της «Ford» στη χώρα. Εργοστάσια παραγωγής κάποιων αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως οι «Mercedes-Benz Turk», «Honda Turkey» και «Hyundai Assan» έχουν ήδη ξεκινήσει να δουλεύουν κανονικά, μετά από ολιγοήμερες προσαρμογές στη λειτουργία τους. Αλλες, όπως οι «TOFAS Turk» και «Toyota», ετοιμάζονται να ανοίξουν στις 4/5, εξαιτίας «διαταραχών» που έχουν προκληθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα του κλάδου σε όλη την Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες εργάτες εκτίθενται καθημερινά σε κίνδυνο, όπως επιβεβαιώθηκε και στο εργοστάσιο της σουηδικής εταιρείας «Trelleborg» (πλαστικά) στη βιομηχανική ζώνη Γκεμπζέ, όπου ένας ακόμα εργαζόμενος διαγνώστηκε θετικός στο νέο κορονοϊό. Τρεις συνάδελφοί του νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Κι όλα αυτά ενώ η εταιρεία απέλυσε πριν κάποιες μέρες 70 εργάτες, επικαλούμενη πτώση παραγγελιών.

Τέλος, σοβαρές είναι οι καταγγελίες εργαζομένων στις τράπεζες. Στην «Akbank», πριν κάποιες μέρες κατέληξε ένας ακόμα φύλακας από κατάστημα της Κωνσταντινούπολης, όπως το ίδιο συνέβη με συνάδελφό του και από τη Σμύρνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ