ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αυθαίρετη και εκδικητική η μεταγωγή του Β. Δημάκη, άμεσα επαναμεταγωγή του στον Κορυδαλλό

Ανακοίνωση του Τμήματος Λαϊκών Ελευθεριών και Δικαιοσύνης της ΚΕ του ΚΚΕ για τον κρατούμενο φοιτητή που βρίσκεται σε απεργία πείνας και δίψας

Απεργία δίψας έχει ξεκινήσει από τις 27 Απρίλη ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης, που διεκδικεί για μία ακόμα φορά το δικαίωμα στις σπουδές του. Η ζωή του διατρέχει άμεσο κίνδυνο. Ο κρατούμενος και φοιτητής Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ με βαθμό υποτροφίας βρίσκεται ήδη σε απεργία πείνας από τις 21 Απρίλη. Να υπογραμμιστεί ότι διαμαρτύρεται καθώς μετήχθη αιφνιδιαστικά από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Γρεβενών κατόπιν εισβολής ανδρών των ΕΚΑΜ στο κελί του στις 16 Απρίλη, με αποτέλεσμα να μην έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τα μαθήματά του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Β. Δημάκης ζητά την επαναμεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού όπου, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, «βρίσκονται οι απαραίτητες σημειώσεις και τα συγγράμματά μου, έτσι ώστε να περαιώσω δίχως άλλα "εντέχνως" τοποθετούμενα προσκόμματα την μέχρι τώρα αξιοπρεπή εκπαιδευτική μου πορεία, "συναντώντας" ξανά το μέλλον μου!». Οι κρατούμενοι επίσης σε σχετική ανακοίνωση στηρίζουν τον αγώνα του.

Το Τμήμα Λαϊκών Ελευθεριών και Δικαιοσύνης της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τη μεταγωγή του Β. Δημάκη στις φυλακές Γρεβενών:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την αυθαίρετη, εκδικητική μεταγωγή του κρατούμενου φοιτητή Β. Δημάκη στις φυλακές Γρεβενών "για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας του καταστήματος κράτησης" επειδή διεκδίκησε μαζί με συγκρατούμενούς του το αυτονόητο, μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Ο ίδιος βρίσκεται σε απεργία πείνας και δίψας ζητώντας την επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού, από όπου θα μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του. Το ΚΚΕ απαιτεί την επαναμεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού, χωρίς άλλη καθυστέρηση, καθώς η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η τακτική της κυβέρνησης της ΝΔ να εξάρει την "ατομική ευθύνη", εντείνοντας ταυτόχρονα τα μέτρα καταστολής και περιστολής αστικών δημοκρατικών ελευθεριών, εκδηλώνεται με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο και στην κατάσταση στις φυλακές, όπως αντίστοιχα και στα κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων. Γι' αυτό και η κυβέρνηση έσπευσε να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί στέλνοντας εγκύκλιο προς όλες τις φυλακές, με την οποία, μεταξύ άλλων, απαγορεύεται η εισαγωγή και παράδοση σε κρατούμενους φαγητών ή ρούχων από τους επισκέπτες, χωρίς να υπολογίζει ότι δεν έχουν όλοι οι κρατούμενοι τη δυνατότητα να αγοράζουν τρόφιμα μέσα από τη φυλακή, περιορίζονται στο μισό όλα τα επισκεπτήρια των κρατουμένων, κι ενώ αυτά γίνονται με διαχωριστικό.

Είναι, μάλιστα, η δεύτερη φορά που ο Β. Δημάκης προχωράει σε απεργία πείνας, καθώς το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χρειάστηκαν 31 μέρες απεργίας πείνας και κινητοποίηση πλήθους φορέων προκειμένου να μπορέσει να παρακολουθήσει τις σπουδές του. Γι' αυτό και είναι προκλητικό να επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ να παραδώσει μαθήματα "αξιοπρέπειας, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης".

Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή με την εκδήλωση της πανδημίας, διεκδίκησε άμεσα μέτρα ουσιαστικής προστασίας για όλους τους εργαζόμενους, σε όλους τους χώρους και ειδικά όπου υπάρχει συνωστισμός.

Γι' αυτό απαιτεί την άμεση μέριμνα για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού μέσα στις φυλακές με μέτρα υγιεινής, όπως συχνή απολύμανση των χώρων και δωρεάν χορήγηση όλων των υλικών ατομικής υγιεινής, ενίσχυση των ιατρείων των φυλακών ώστε να είναι εξοπλισμένα και στελεχωμένα με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ στο σύνολο των εργαζομένων και των κρατουμένων, καθώς και τα αναγκαία νομικά και πρακτικά μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού. Αντίστοιχα, απαιτεί την άμεση άρση των μέτρων που παραβιάζουν τα δικαιώματα των κρατουμένων, όπως ο περιορισμός έως και η απαγόρευση των επισκέψεων.

Γενικότερα αναδεικνύεται η ανάγκη έντασης της πάλης για την κατάργηση όλων των ποινικών διατάξεων που περιστέλλουν λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες ("τρομονόμος" κ.λπ.), για την εξασφάλιση σύγχρονων και αξιοπρεπών συνθηκών κράτησης, με σεβασμό των δικαιωμάτων των κρατουμένων και στήριξη των πιο ευάλωτων (τοξικοεξαρτημένων κ.λπ.), για τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής, για τη δημιουργία και στελέχωση των απαραίτητων κρατικών δομών με το κατάλληλο και εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να υπάρχει ουσιαστική πρόληψη, επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας αλλά και αποτελεσματική κοινωνική επανένταξη όσων εκτίσουν την ποινή τους».

ΕΝΩΣΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κοροϊδία χωρίς τέλος για εκατοντάδες οικογένειες 20 μήνες μετά τη φωτιά στο Μάτι

Ανοιχτή επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία, βουλευτές και δημάρχους της περιοχής

Κοντεύουν δύο χρόνια, ωστόσο για τις οικογένειες της περιοχής τα προβλήματα παραμένουν

Eurokinissi

Κοντεύουν δύο χρόνια, ωστόσο για τις οικογένειες της περιοχής τα προβλήματα παραμένουν
«

Κοροϊδία χωρίς ημερομηνία λήξης» χαρακτηρίζει η Ενωση Πυρόπληκτων Ανατολικής Αττικής τα όσα συνεχίζουν να περνούν εκατοντάδες οικογένειες, 20 ολόκληρους μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά με τους 100 νεκρούς. Πιο συγκεκριμένα, με ανοιχτή επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία, του βουλευτές Ανατολικής Αττικής και τους δημάρχους Μαραθώνα και Ραφήνας - Πικερμίου, η Ενωση Πυρόπληκτων καταγγέλλει μεταξύ άλλων ότι οικογένειες «παραμένουν καθηλωμένες σε στρατόπεδα, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, ακόμα και σε μισοκατεστραμμένες κατοικίες. Επίσης, ότι 20 μήνες μετά τη φωτιά δεν έχουν κατεδαφιστεί ή επισκευαστεί σπίτια σε εντός σχεδίου περιοχή και με οικοδομική άδεια. Ζητείται δε η κατεπείγουσα απομάκρυνση απορριμμάτων, αποβλήτων και αποξηλώσεις αμιάντου στις πληγείσες περιοχές, που έχουν κωλυσιεργήσει απαράδεκτα καταστρέφοντας την υγεία των κατοίκων».

Οπως επισημαίνεται στην επιστολή: «Ουσιαστικά πλην του καθαρισμού του οικοπέδου έναντι της εισόδου Νέου Βουτζά, η κεντρική εξουσία δεν έκανε απολύτως τίποτα, καθώς η φαρσοκωμωδία της ίδρυσης της εταιρείας "ΜΑΤΙ ΞΑΝΑ", μη διαθέτοντας νομική υποστήριξη, αφού δεν προβλεπόταν στο καταστατικό ίδρυσής της, απλά δεν προσέφερε κανένα απολύτως έργο».

Στην επιστολή η Ενωση Πυρόπληκτων ζητά την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων όπως: «Επέκταση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στο σύνολό της για τους πυρόπληκτους Α' κατοικίας που αφορά τις αποζημιώσεις για επιδιόρθωση, ανακατασκευή ή και της κατά πολύ μεταγενέστερης ασύμφορης διαδικασίας. Επέκταση της παραμονής των πυρόπληκτων Α' κατοικίας εντός των δύο στρατοπέδων έως 31/7/2021, εφόσον αποδεδειγμένα δεν έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των ζημιών. Επέκταση επιχορήγησης ενοικίου έως 31/07/2021. Κατεπείγουσα απομάκρυνση απορριμμάτων, αποβλήτων και αποξηλώσεις αμιάντου στις πληγείσες περιοχές που έχουν κωλυσιεργήσει απαράδεκτα, καταστρέφοντας αόρατα την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Κατεπείγουσα στήριξη των παραπάνω πυρόπληκτων οικογενειών Α' κατοικίας με ειδικά κουπόνια για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης διαβίωσης, καθώς και ειδών προφύλαξης και ατομικής υγιεινής για τον φονικό ιό, είτε από super market είτε μέσω των δύο δήμων Ραφήνας - Πικερμίου και Μαραθώνα. Καταβολή της πενιχρής αποζημίωσης περιβάλλοντος χώρου που υποτίθεται ότι θα δινόταν για να αντικαταστήσουμε τα καμένα δέντρα στους κήπους μας και να αντικαταστήσουμε τα κάγκελα και τις περιφράξεις που έλιωσαν από τη φωτιά».

Περιμένει πέντε μήνες να του επιστρέψει τα χρήματά του η ΔΕΗ

Μία σοβαρή καταγγελία έφτασε στην εφημερίδα μας από αυτοαπασχολούμενο καταστηματάρχη, σχετικά με ένα σημαντικό ποσό που θα έπρεπε να του έχει επιστραφεί από τη ΔΕΗ, εδώ και μήνες, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει ακόμα.

Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Νοέμβρη, καταστηματάρχης στη Νίκαια άλλαξε πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας και μεταφέρθηκε από τη ΔΕΗ σε άλλη εταιρεία, εξοφλώντας εμπρόθεσμα όλους τους λογαριασμούς του. Στις 17 Δεκέμβρη 2019, από το υποκατάστημα της ΔΕΗ στη Νίκαια, του είπαν ότι θα έβαζαν στο λογαριασμό του στην τράπεζα ένα ποσό ύψους 332,17 ευρώ, εντός τριών εργάσιμων ημερών, το οποίο ήταν εγγύηση που έπρεπε να του επιστραφεί (Ο «Ριζοσπάστης» έχει στη διάθεσή του όλα τα σχετικά έγγραφα).

Ομως, από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί το ποσό στο λογαριασμό, αν και δύο φορές ο ίδιος ο καταστηματάρχης έχει επισκεφτεί το υποκατάστημα της ΔΕΗ και έχει μιλήσει με τον προϊστάμενο. Ο τελευταίος του είπε πως μέχρι το ποσό των 300 ευρώ θα μπορούσε να του το δώσει το υποκατάστημα, όμως για μεγαλύτερο ποσό πρέπει να δοθεί έγκριση από τα κεντρικά...

Μετά από τρεις μήνες αναμονής για την ...έγκριση από τα κεντρικά, και ενώ το κατάστημα έχει κλείσει λόγω της πανδημίας, ο καταστηματάρχης επικοινώνησε τηλεφωνικά με το αρμόδιο τμήμα της ΔΕΗ για να δει τι γίνεται. Τότε με έκπληξη άκουσε ότι πρέπει να ξαναστείλει email για να εξετάσουν το ζήτημα! Ο εμπαιγμός σε όλο του το μεγαλείο δηλαδή.

Φαίνεται πως εκτός από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες και καταστηματάρχες, κάποιοι από αυτούς βρίσκονται αντιμέτωποι με την αγωνία, την ταλαιπωρία και τα τερτίπια των εταιρειών, που τους στερούν αδικαιολόγητα χρήματα που τους ανήκουν.

Προσφορές στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Το Παράρτημα Ιλίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ προσφέρει 100 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή», ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα για την ενίσχυσή του, ώστε να αντεπεξέλθει με επάρκεια στις ανάγκες του στις συνθήκες της πανδημίας.

Το Παράρτημα Πετρούπολης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ προσφέρει 200 ευρώ οικονομική ενίσχυση στο «Σπίτι του Αγωνιστή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ