ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Στη Βουλή το νέο περιβαλλοντικό έγκλημα για την «προσέλκυση επενδύσεων»

MotionTeam

Θυσία στην κερδοφορία των ομίλων, για να βρουν διέξοδο τα λιμνάζοντα κεφάλαια που προκαλούν την κρίση, συνεχίζουν να προσφέρουν το περιβάλλον η μία αστική κυβέρνηση μετά την άλλη, με τη σκυτάλη να παίρνει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή, και ήδη από χτες συζητείται σε επίπεδο αρμόδιας Επιτροπής, ένα ακόμα αντιπεριβαλλοντικό τερατούργημα με τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις». Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στην Επιτροπή ξεκαθάρισε κυνικά ποιος είναι ο στόχος, σημειώνοντας πως «επείγεται η Ελλάδα να είναι έτοιμη για τη μετά κορονοϊό εποχή. Η οικονομία υφίσταται πλήγμα». Πρόσθεσε ότι γι' αυτό πρέπει «να είμαστε έτοιμοι να προσελκύσουμε επενδύσεις», όπως στη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» και «να είμαστε οργανωμένοι την επόμενη μέρα. Αν τα αφήσουμε έτσι και οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις διαρκούν χρόνια προφανώς ο επενδυτής θα πάει αλλού να ανοίξει δουλειές και εμείς θα είμαστε εδώ θύματα μιας νέας ύφεσης και κρίσης».

«Αχό» αντιπαράθεσης προσπάθησε να σηκώσει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και κάνοντας λόγο για «περιβαλλοντικό έγκλημα» προκειμένου «να εξυπηρετηθούν κάποιοι συγγενείς». Επιχείρησε με αυτόν τον τρόπο να κρύψει την ουσία, ότι το άθλιο νομοσχέδιο υπηρετεί τα ζητούμενα του κεφαλαίου και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, πατώντας πάνω στα «έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, από αυτήν τη σκοπιά ήταν και η «κριτική στα σημεία» του νομοσχεδίου, όπως π.χ. οι αναφορές ότι το νομοσχέδιο «απελευθερώνει το πρώτο στάδιο αδειοδότησης για τις ΑΠΕ», που σημαίνει πως ο καθένας θα μπορεί να δηλώνει ότι θα τοποθετήσει ανεμογεννήτριες χωρίς να το κάνει «κόβοντας τη φόρα» σε «πραγματικούς επενδυτές».

Ο Κ. Χατζηδάκης απάντησε στη βολική αυτή κριτική ότι το νομοσχέδιο είναι συνέχεια και βελτιώνει ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως για τους φορείς διαχείρισης περιβάλλοντος, και ότι στηρίζεται στην «κοινοτική νομοθεσία».

Τις δικές τους «ανησυχίες» από την ίδια σκοπιά εξέφρασαν τα άλλα αστικά κόμματα όπως, για παράδειγμα, ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Γ. Αρβανιτίδης, ο οποίος σημείωσε ότι «είναι η ώρα να δεσμευτούμε για σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας, για βιώσιμη ανάπτυξη και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή», κάτι που δεν προωθείται με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης κ.ο.κ. Ολοι δήλωσαν κατά του νομοσχεδίου.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - τερατούργημα

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, κατήγγειλε το νομοσχέδιο και τις διαδικασίες εν μέσω πανδημίας, ζήτησε την απόσυρσή του και το καταψήφισε. Οπως ανέδειξε, πρόκειται για ένα «νομοσχέδιο - τερατούργημα» σε βάρος του περιβάλλοντος, φέρει τη σφραγίδα του ΣΕΒ και της ΕΕ και «αποτελεί έναν ακόμα οργανικό κρίκο της προσαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στις ανάγκες της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, συνέχεια της πολιτικής που άσκησαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, ανεξαρτήτως χρώματος».

Σημείωσε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση ότι «με τρόπο προκλητικά κυνικό και απροκάλυπτο», εν μέσω πανδημίας, «βρήκατε την ευκαιρία να υλοποιήσετε τους αντιλαϊκούς, αντιπεριβαλλοντικούς, καταστροφικούς στόχους σας. Δηλαδή την επιτάχυνση και διευκόλυνση των επενδύσεων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στα λαϊκά στρώματα, στο περιβάλλον, στα δασικά οικοσυστήματα». Συμπλήρωσε πως «ό,τι περιβαλλοντικό πλέγμα υπήρχε για προστατευόμενες περιοχές, το πυροβολείτε και ταυτόχρονα ενισχύετε και προωθείτε παραπέρα όλα τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια» σε βάρος του περιβάλλοντος.

Η Δ. Μανωλάκου, παρουσιάζοντας συνοπτικά τα κεφάλαια του νομοσχεδίου - το οποίο σημειωτέον αποτελείται από 130 άρθρα με τα μισά να έχουν προστεθεί μετά τη διαβούλευση - σημείωσε όσον αφορά το πρώτο κεφάλαιο, που προβλέπει την «απλοποίηση» της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, πως «προβλέπονται μια σειρά από διατάξεις που μετατρέπουν σε προσχηματική την όλη διαδικασία», ενώ δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση των ελέγχων που σήμερα υλοποιούν κρατικοί φορείς, χωροθετούνται με ακόμα μεγαλύτερη ευκολία έργα σε βάρος οικοσυστημάτων και υψηλής περιβαλλοντικής αξίας περιοχών.

Για το δεύτερο κεφάλαιο, που αφορά τις ΑΠΕ, τόνισε ότι οι διαδικασίες που προβλέπονται «οδηγούν σε ταυτόχρονη περιβαλλοντική καταστροφή βουνά με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά και τεράστια επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων».

Σχετικά με το τρίτο κεφάλαιο, που προβλέπει σύσταση Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ΝΠΙΔ που θα αφορά τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, ως συνέχεια των φορέων διαχείρισης που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εκσυγχρονίζοντας σχετική νομοθεσία της προηγούμενης κυβέρνησης, ανέφερε πως «επιταχύνεται πιο συστηματικά η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση τομέων του περιβάλλοντος» καθώς με όσα προβλέπονται, π.χ. συνεργασία και ανάθεση ευθύνης σε ΜΚΟ, ανοίγει ο δρόμος ακόμα πιο διάπλατα στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ενώ για το 4ο κεφάλαιο, που προβλέπει τον χωρισμό των προστατευόμενων περιοχών σε ζώνες με ανάλογες χρήσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες, τον αποχαρακτηρισμό των εθνικών δρυμών και τη μετονομασία σε εθνικά πάρκα, τόνισε ότι αυτό σημαίνει «τέλος στην προστασία τους», σημειώνοντας πως στις περιοχές αυτές, «ως εθνικοί δρυμοί, δεν μπορούσε να γίνει καμία παρέμβαση στον πυρήνα τους και η φύση τους έμενε αδιατάρακτη», ενώ τώρα με την κατάργηση και μετονομασία μπορούν να εισβάλουν οι επιχειρηματίες.

Οσον αφορά τους δασικούς χάρτες σημείωσε ότι προβλέπεται η νομιμοποίηση όλων των παράνομων αλλαγών χρήσεων γης που είχαν γίνει έως το 1975. Για το 6ο κεφάλαιο ζήτησε την απόσυρση των ρυθμίσεων για τις οικιστικές πυκνώσεις. Για το 7ο κεφάλαιο που αφορά τη διαχείριση αποβλήτων σημείωσε ότι περιλαμβάνονται «φωτογραφικές» ρυθμίσεις για τη μεταφορά όλων των απορριμμάτων από τη Φυλή στο Γραμματικό.


«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ
Τέλος εποχής στην «προστασία» στην πρώτη κατοικία

Με προδιαγεγραμμένη την κλιμάκωση των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία για τα «κόκκινα» δάνεια λαϊκών νοικοκυριών εξελίσσονται τα παζάρια κυβέρνησης και ευρωπαϊκών «θεσμών» γύρω από το μεταβατικό πλαίσιο ενόψει του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, στις διατάξεις του οποίου θα ενταχθούν και οι οφειλέτες - φυσικά πρόσωπα. Σήμερα Τετάρτη προγραμματίζεται ο νέος κύκλος τηλεδιάσκεψης του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των «θεσμών», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης προτίθεται να προχωρήσει στις πρώτες κυβερνητικές ανακοινώσεις κατά την αυριανή συζήτηση στη Βουλή.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι η όποια παρεχόμενη «προστασία» στην πρώτη κατοικία αφορά αποκλειστικά και μόνο τα δάνεια που βγήκαν στο «κόκκινο» μέχρι το τέλος του 2019. Ετσι, η εν λόγω ρύθμιση στην πράξη έχει ήδη καταστεί ανενεργή.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, σκιαγραφώντας τις προθέσεις της κυβέρνησης δήλωσε ότι το «μεταβατικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας» θα αφορά τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, ότι τάχα θα βγάζει στη σέντρα «στρατηγικούς κακοπληρωτές» και ότι θα διατηρεί την «κουλτούρα πληρωμών»...

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η δυνατότητα κρατικής επιδότησης των τοκοχρεολυτικών δόσεων σε νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την πανδημία. Βέβαια και η συγκεκριμένη ρύθμιση θα συνοδεύεται από λεόντειους όρους και προϋποθέσεις ανάλογες με αυτές που ισχύουν για άλλες κατηγορίες λαϊκών νοικοκυριών, ενώ αποτελεί μία ακόμη έμμεση ενίσχυση των τραπεζών. Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα μεταβατικό καθεστώς με ημερομηνία λήξης στο τέλος του 2020 και μόνο για «συνεπείς δανειολήπτες», προκειμένου να εμπεδωθεί η προαναφερθείσα «κουλτούρα πληρωμών».

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός του νέου μεταβατικού πλαισίου θα βρεθούν όλοι όσοι δεν έχουν ενταχθεί στα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας και, όπως όλα δείχνουν, από την 1η Γενάρη του 2021 θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας.

Οι σχετικές διατάξεις που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Δικαιοσύνης) και εξετάζονται από τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» διαμορφώνονται με τις προδιαγραφές της Οδηγίας της ΕΕ 1023/2019 σχετικά με την «προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή την έκπτωση οφειλετών». Σε αυτήν τη βάση και κάτω από τους λεόντειους όρους των τραπεζών και άλλων πιστωτών θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη λεγόμενη «δεύτερη ευκαιρία» σε μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Οπως λένε, ο οφειλέτης ...«απαλλαγμένος» από χρέη - λόγω πλειστηριασμών και τυχόν «κουρέματος» - θα έχει τη δυνατότητα επανόδου στην επιχειρηματική δραστηριότητα σε χρονικό διάστημα μέχρι 3 χρόνια μετά την κήρυξη της πτώχευσης.

Μάλιστα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς περιλαμβάνεται η πώληση και ενοικίαση της πρώτης κατοικίας (sale and lease back). Σε αυτήν την περίπτωση, ο δανειολήπτης θα μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στον πιστωτή και στη συνέχεια θα γίνεται νοικάρης στο σπίτι του, αφού θα μπορεί να έχει το δικαίωμα της διαμονής στην κατοικία του έναντι ενοικίου «για μια ελάχιστη περίοδο», με κάποιο «χαρτζιλίκι» από την κρατική επιδότηση ενοικίου. Στην περίπτωση ολοκλήρωσης των «υποχρεώσεων» του δανειολήπτη προς την τράπεζα, η κυριότητα του ακινήτου επανέρχεται στον αρχικό ιδιοκτήτη. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προωθεί την ίδρυση κρατικού οργανισμού στον οποίο θα περιέρχεται η ιδιοκτησία του ακινήτου.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το master plan της «απολιγνιτοποίησης» ραμμένο στα μέτρα των ομίλων

Τις «ανησυχίες» της περιφερειακής αρχής της Δυτικής Μακεδονίας για τη «δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση» σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αναφέροντας πως στην πραγματικότητα αφορούν «το πόσο ωφελημένοι θα βγουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι με τεράστια χρηματοδοτικά πακέτα».

«Το master plan της "απολιγνιτοποίησης" για τη Δυτική Μακεδονία», σημειώνει η Οργάνωση του Κόμματος, «είναι σχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των "πράσινων" επιχειρηματικών ομίλων, που θα βγουν πολλαπλά ωφελημένοι οικονομικά από τους σχεδιασμούς της ΕΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ».

Τα σχέδια αυτά, συνεχίζει η ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας, «προϋποθέτουν το κλείσιμο μονάδων και ορυχείων, όπως αυτά προγραμματίζονται έως το 2023 και το 2028, χιλιάδες απολύσεις και χαμένες θέσεις εργασίας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, προϋποθέτουν - όπως υποσχέθηκε και η κυβέρνηση - να μετατραπεί η περιοχή σε απέραντη ειδική οικονομική ζώνη».

Η Οργάνωση σχολιάζει ακόμα τη δωρεά του «πράσινου ταμείου» στο Νοσοκομείο της Κοζάνης, αναφέροντας πως «μάταια αυτοί που έχουν βάλει ως στόχο να καταστρέψουν την περιοχή μας και το λαό μας προσπαθούν με χρήματα που προέρχονται από την αφαίμαξη του ελληνικού λαού να παρουσιαστούν ως ευεργέτες του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Η διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας μέσα από την εμπορευματοποίηση και την υποχρηματόδοτηση όλων των δομών Υγείας, καθώς και η νέα "πανδημία" της "απολιγνιτοποίησης", εκπορεύονται από την κοινή στρατηγική των μονοπωλίων».

«Ο λαός της περιοχής μας και οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τους προωθούμενους σχεδιασμούς της ΕΕ και την κυβέρνησης, δεν έχουν να περιμένουν κάτι προς το συμφέρον τους και τα δικαιώματά τους. Ο οργανωμένος αγώνας των εργαζομένων και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων είναι μονόδρομος για να εμποδίσουμε το μαύρο μέλλουν που μας ετοιμάζουν», καταλήγει η ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ