ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020
Απεργούμε για να μην πληρώσει πάλι ο λαός!

Την πολύμορφη δράση τους προετοιμάζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας

Στις Ομοσπονδίες, στα Εργατικά Κέντρα, στα κλαδικά και πρωτοβάθμια Σωματεία περνάει η σκυτάλη της Πρωτομαγιάτικης απεργίας και του γιορτασμού της μέρας της εργατικής τάξης, που με τις αποφάσεις τους για προκήρυξη απεργίας την 1η Μάη και με αγωνιστικές πρωτοβουλίες ξεδιπλώνουν τη δράση τους σε όλη τη χώρα, δίνοντας απάντηση και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει εμπόδια στον συμβολικό ταξικό γιορτασμό της.

Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΜΕ με το σύνθημα «Ο ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός - Δεν θα πληρώσει ξανά ο λαός», ήδη κάλεσε τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία να πραγματοποιήσουν τις Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις τους σε όλες τις πόλεις της χώρας, με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας, δυναμώνοντας την πάλη για την υγεία, τα δικαιώματα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης και του λαού.

Σε αυτό το πλαίσιο, συμβολικές εκδηλώσεις προγραμματίζονται από τα συνδικάτα την Παρασκευή 1η Μάη σε όλες τις πόλεις και σε μεγάλους δήμους, όπως στην Αττική στο κέντρο της Αθήνας, καθώς επίσης και σε Πειραιά, Περιστέρι, Καλλιθέα, Ηλιούπολη, Νέα Ιωνία, Ελευσίνα, Γέρακα, Λαύριο.

Μετά τις απεργιακές αποφάσεις μεγάλων Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, πλήθους Σωματείων και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ αποφάσισε την προκήρυξη πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στον ιδιωτικό τομέα την Παρασκευή 1η Μάη.

Την τακτική της κυβέρνησης καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά και καταγγέλλει την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ απέναντι στα συνδικάτα και τη συνδικαλιστική δράση. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει: «Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για τη μεταφορά του εορτασμού της Πρωτομαγιάς και οι απειλές για να εμποδιστούν συμβολικές εκδηλώσεις, που σχεδιάζονται από τα συνδικάτα με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας των συμμετεχόντων, δείχνουν ότι η στάση της κυβέρνησης δεν στοχεύει, όπως προσχηματικά ισχυρίζεται, στην προστασία της υγείας, αλλά με πρόσχημα την πανδημία επιχειρεί να βάλει "stop" στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, να "καθαρίσει" το πεδίο για τη λήψη νέων αντεργατικών μέτρων προς όφελος των συμφερόντων και των απαιτήσεων της μεγαλοεργοδοσίας».

Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι η κυβέρνηση στρέφεται ενάντια στα συνδικάτα και τους εργαζόμενους, που από την πρώτη στιγμή αγωνίστηκαν ώστε η πανδημία του κορονοϊού να μην πλήξει τους εργαζόμενους μέσα στους χώρους δουλειάς, διεκδικώντας άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας τους.

«Οι συμβολικές κινητοποιήσεις στο χώρο των νοσοκομείων, στα σούπερ μάρκετ, οι κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας μας και των Συνδικάτων στους χώρους δουλειάς και στα αρμόδια υπουργεία, ήταν και είναι η ασπίδα προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, το συλλογικό όπλο διεκδίκησης για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι για μία ακόμη φορά τα σπασμένα της κρίσης.

Η κυβέρνηση "πουλάει τσαμπουκά" και επιχειρεί να δείξει την πυγμή της απέναντι στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα που σχεδιάζουν να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά, ενώ την ίδια ώρα σφυρίζει αδιάφορα απέναντι στα αίσχη που γίνονται στους χώρους δουλειάς με την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας...», αναφέρει επίσης η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Απεργούμε!

«Την Παρασκευή 1η Μάη απεργούμε», τονίζει στο κάλεσμά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών και σημειώνει:

«Απεργούμε γιατί ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν απολυθεί, είναι σε αναστολή σύμβασης, δεν τους έχει δοθεί το Δώρο του Πάσχα, μένουν απλήρωτοι. Χιλιάδες άλλοι είναι άνεργοι δίχως ούτε καν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ακόμα και όσα προπαγανδίζει η κυβέρνηση για χρήματα σε όσους πλήττονται δεν καλύπτουν την πλειοψηφία των εργαζομένων ούτε για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες.

Απεργούμε για την κατάργηση των αντεργατικών μέτρων που πάρθηκαν με τις ΠΝΠ για τη διαχείριση της κρίσης. Να μην επιτραπεί η μετακύλιση του βάρους στους εργαζόμενους με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού. Καμία μείωση μισθού, καμία χειροτέρευση εργασιακών σχέσεων.

Απεργούμε για να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν από την 1η Μάρτη και όλες οι αρνητικές μεταβολές. Να παρθεί πίσω το αίσχος της δυνατότητας των εργοδοτών να επιβάλλουν εκ περιτροπής εργασία με καταβολή του 50% του μισθού.

Απεργούμε και απαιτούμε αποκλειστικά δημόσιο, υψηλών προδιαγραφών σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας...».

Πολύμορφη δράση παντού σε όλη τη χώρα

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών Γάλακτος - Τροφίμων απευθύνει κάλεσμα στα σωματεία του κλάδου «να πάρουν αποφάσεις για απεργία, να κάνουν πολύμορφες εκδηλώσεις και να τιμήσουν την παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης, να γίνουμε οι συνεχιστές των δικών μας ηρώων, να αναδείξουμε την τεράστια δύναμη που έχουμε και πως μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για ένα μέλλον που πραγματικά μας αξίζει. Να διεκδικήσουμε δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια, ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, τη διασφάλιση του εισοδήματος, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε όλους τους εργαζόμενους και τους ανέργους. Να καταργηθούν όλες οι αντεργατικές διατάξεις των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που πάρθηκαν με αφορμή τον κορονοϊό».

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, που μαζί με τα Σωματεία θα πραγματοποιήσει Πρωτομαγιάτικη συμβολική εκδήλωση στο κέντρο της πόλης, εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξή του στους γιατρούς και τους νοσηλευτές στα νοσοκομεία της πόλης, στα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ, σε όλους αυτούς που έδωσαν και δίνουν παλικαρίσια αλλά άνιση μάχη με την πανδημία και σημειώνει: «Η πανδημία για ακόμα μια φορά επιβεβαίωσε το σύνθημα ότι: ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕ ΓΥΡΝΑ. Η δεκαετής καπιταλιστική κρίση, αλλά και η σημερινή που επιτάχυνε η εξάπλωση του ιού, έδειξε ότι οι μόνοι που είναι χρήσιμοι και αναγκαίοι είναι μόνο οι εργαζόμενοι και το επιστημονικό δυναμικό που δίχως αυτούς δεν λειτουργεί τίποτε. Αυτοί που στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον πάνε για δουλειά, χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας τους.

Φάνηκε ξεκάθαρα ποια είναι τα παράσιτα που δεν έχουν καμιά χρησιμότητα, που εγκληματούν σε βάρος μας. Είναι τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτοί που επιλέγουν πόσοι άνθρωποι θα ζήσουν και πόσο, με κριτήριο την κερδοφορία των ομίλων τους και μόνο».

Απόφαση για απεργία προκήρυξε και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων το οποίο οργανώνει κεντρική συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο και δεκάδες συγκεντρώσεις σε συνοικίες της πόλης και «προειδοποιεί τη μεγαλοεργοδοσία του νομού να μην επιχειρήσει να οργανώσει απεργοσπαστικό μηχανισμό. Οι απεργιακές φρουρές των πρωτοβάθμιων σωματείων θα είναι εκεί για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στην απεργία».

«Θα κάνουμε και τη φετινή Πρωτομαγιά με απεργία», τονίζει το Εργατικό Κέντρο Σάμου «Με καταθέσεις στεφανιών στα μνημεία Σάμου και Ικαρίας για τους εκτελεσμένους της Καισαριανής του '44, με πανό και αφίσες σε όλο το νησί, με τραγούδια και συνθήματα από μικροφωνικές και ντουντούκες σε γειτονιές και χωριά, με κατακόκκινα λάβαρα να ανεμίζουν θυμίζοντας το αίμα όσων θυσιάστηκαν αλλά και όσων χάθηκαν από την πανδημία άδικα. Με συμβολικές εκδηλώσεις σε Βαθύ και Καρλόβασι οι εργαζόμενοι θα σκύψουν σεμνά και θα προσκυνήσουν τους νεκρούς της τάξης τους και θα ορθώσουν το ανάστημα και τη γροθιά τους για τους αγώνες που μας προστάζουν οι ανάγκες και η ίδια η ζωή να κάνουμε για να επιβιώσουμε και να ζήσουμε με αξιοπρέπεια!».

Κάλεσμα συμμετοχής από την ΟΒΣΑ και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Κάλεσμα συμμετοχής στις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς απευθύνει και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) σημειώνοντας πως «η φετινή Πρωτομαγιά μάς βρίσκει μπροστά σε νέες δυσκολίες. Πολύ γρήγορα το success story της κυβέρνησης, η ανάπτυξη για όλους, οι "ατομικές ευκαιρίες που όλοι θα είχαμε τη δική μας", μετατράπηκαν στη σημερινή αβεβαιότητα. Οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί ΕΒΕ, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του τόπου μας, δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει...».

Αγωνιστικό κάλεσμα στις Ομοσπονδίες, στους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους σε όλη τη χώρα να συμμετάσχουν στις Πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις των ταξικών Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Συνδικάτων που θα πραγματοποιηθούν σε κάθε περιοχή την Παρασκευή 1η Μάη απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Δημοσιοποίησε τον δεύτερο τόμο της «Μαύρης Βίβλου της εργοδοσίας»

Τον δεύτερο τόμο της «Μαύρης Βίβλου της εργοδοσίας στην πανδημία», με χαρακτηριστικές καταγγελίες από 11 κλάδους και εκατοντάδες εργασιακούς χώρους, έδωσε χτες στη δημοσιότητα το ΠΑΜΕ, ανήμερα της μέρας δράσης στους χώρους δουλειάς και μπροστά στην Εργατική Πρωτομαγιά.

Θυμίζουμε ότι ο πρώτος τόμος της «Μαύρης Βίβλου» είχε παρουσιαστεί σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ στις 2 Απρίλη, ενώ ήδη από τότε είχε προαναγγελθεί ότι θα υπάρξει συνέχεια.

Ολόκληρος ο δεύτερος τόμος με το πλήθος καταγγελιών έχει αναρτηθεί και στο «902.gr», στη διεύθυνση www.902.gr/node/222894.

Οι καταγγελίες των εργαζομένων για το εργοδοτικό ξεσάλωμα με τις ευλογίες της κυβέρνησης «παίρνουν διαστάσεις "επιδημίας" μεγαλύτερης κι από αυτής του κορονοϊού», σημειώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και υπογραμμίζει:

«Χιλιάδες είναι οι περιπτώσεις που εργαζόμενοι, επώνυμα και ανώνυμα, καταγγέλλουν στο ΠΑΜΕ και στα Συνδικάτα εργοδοτικές αυθαιρεσίες σε επιχειρήσεις που είναι σε λειτουργία, ή που έχουν μείνει έξω από τα ελάχιστα μέτρα στήριξης.

Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση των Συνδικάτων ότι, με πρόσχημα την πανδημία, κυβέρνηση και επιχειρηματικά συμφέροντα επιδιώκουν να πετύχουν όσα δεν κατάφεραν τα προηγούμενα χρόνια με το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης.

Οι μέρες πανελλαδικής δράσης στην Υγεία (7 Απρίλη) και στα σούπερ μάρκετ (15 Απρίλη) όχι μόνο ανέδειξαν την έκταση και την ένταση της επίθεσης ενάντια στη ζωή και στα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά αποκάλυψαν για μια ακόμη φορά ότι ο μεγαλύτερος ορατός εχθρός είναι το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα που γεννά συνεχώς φτώχεια, ανεργία, πολέμους, που δεν υπολογίζει μπροστά στο κέρδος την ανθρώπινη ζωή.

Τα Συνδικάτα θα συνεχίσουν τον αγώνα για να μην ξαναπληρώσουμε την κρίση που φέρνει η επόμενη μέρα, με ή χωρίς πανδημία. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η πανελλαδική μέρα δράσης στις 28 Απρίλη, όπως και ο εορτασμός της φετινής Πρωτομαγιάς.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να υψώσουμε τη γροθιά μας, να μην το βάλουμε κάτω, να μην αποδεχτούμε να ξαναπληρώσουμε τα σπασμένα της κρίσης. Να μην υποστείλουμε τις διεκδικήσεις μας. Να μην παραδώσουμε τα δικαιώματά μας, τη ζωή μας.

Με αλληλεγγύη, οργάνωση και συλλογική διεκδίκηση δίνουμε τη μάχη όλοι μαζί σε κάθε κλάδο, για την προστασία της υγείας του λαού, για την υπεράσπιση όλων των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς, για την αναχαίτιση της εργοδοτικής και κυβερνητικής επίθεσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ