ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάη 2020
Σελ. /24
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας

Ο Αμερικανός Πρόεδρος συνεχίζει καθημερινά την αντιπαράθεση με την Κίνα

Copyright 2020 The Associated

Ο Αμερικανός Πρόεδρος συνεχίζει καθημερινά την αντιπαράθεση με την Κίνα
Νέα ένταση προστίθεται καθημερινά στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας στο πλαίσιο του οξυμένου ανταγωνισμού τους, έκφραση του οποίου είναι και οι αλληλοκατηγορίες για την προέλευση αλλά και την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19. Καθημερινές είναι οι δηλώσεις αξιωματούχων και του Προέδρου Ντ. Τραμπ. Μετά την έκθεση της CIA για συνεννόηση της Κίνας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για απόκρυψη στοιχείων και καθυστέρηση ανακήρυξης της πανδημίας, προκειμένου η πρώτη να προμηθευτεί και από τη διεθνή αγορά αναπνευστήρες και προστατευτικό υλικό, ήρθε η πρόταση που κατατέθηκε στη Γερουσία για να εξουσιοδοτηθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος να επιβάλει εκτεταμένες κυρώσεις στην Κίνα αν αποτύχει να «απολογηθεί πλήρως» για τα όσα οδήγησαν στο ξέσπασμα. Χτες και το FBI ισχυρίστηκε ότι διαπίστωσε κινεζική προσπάθεια για υποκλοπή στοιχείων αμερικανικών ερευνών για την εύρεση εμβολίου αντιμετώπισης της νόσου Covid-19. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι χάκερς, ερευνητές και φοιτητές που πρόσκεινται στην Κίνα υποκλέπτουν πληροφορίες από αμερικανικά ινστιτούτα και εργαστήρια για λογαριασμό του Πεκίνου. Χαρακτήρισε τις κινεζικές αυτές απόπειρες «σοβαρή απειλή για την απάντηση της χώρας μας στην Covid-19».

Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια και αντίθεση της κυβέρνησης Σι στην αμερικανική «δυσφήμηση» και απέρριψε όλες αυτές τις κατηγορίες. Η κινεζική πλευρά συχνά ανταποδίδει τις κατηγορίες για το ξέσπασμα της πανδημίας και ανταπαντά ότι οι κατηγορίες εναντίον της επιχειρούν να συγκαλύψουν τις τεράστιες ευθύνες της αμερικανικής κυβέρνησης για τα πολλά θύματα στις ίδιες τις ΗΠΑ. Επίσης, στο πρακτορείο «Σινχουά» νέα ανάλυση έφερε τον τίτλο «Ουάσιγκτον: Το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια καλύτερη παγκόσμια τάξη», αναδεικνύοντας ότι η αντιπαράθεση είναι ευρύτερη και δεν αφορά μόνο την πανδημία.

O κορονοϊός ενδεχομένως θα μείνει

Στο μεταξύ, ο αρμόδιος για έκτακτες ανάγκες διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάικ Ράιαν δήλωσε ότι «στο τραπέζι μπαίνει πάντα και το ενδεχόμενο» ο νέος κορονοϊός «να γίνει ακόμα ένας ενδημικός ιός στις κοινωνίες μας. Και ίσως να μη φύγει ποτέ».

Σε μια περίοδο που οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιταχύνουν σχέδια «επανεκκίνησης της οικονομίας» και επιστρατεύουν πακτωλούς δισεκατομμυρίων για τη «διάσωση της οικονομίας», το στέλεχος του ΠΟΥ έκρινε σκόπιμο τώρα να υποστηρίξει δημόσια ότι ο πλανήτης πρέπει να μάθει να επιβιώνει με τον SARS-COV-2, που έως τώρα - τουλάχιστον με βάση αυτά που η επιστημονική κοινότητα ανακοινώνει - περιγράφεται ως ένας αρκετά ανθεκτικός και σύνθετα επικίνδυνος ιός.

Ο Ράιαν ανέφερε ως παράδειγμα τον ΗΙV (AIDS), λέγοντας ότι «δεν έχει εξαφανιστεί, έχουμε συμβιβαστεί, έχουμε βρει θεραπείες, έχουμε βρει μεθόδους παρεμπόδισής του και οι άνθρωποι δεν νιώθουν όσο τρομαγμένοι ήταν πριν». Κατέληξε δε ότι «νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό να λέμε ότι υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο (σ.σ. ο ιός να μη φύγει) και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε αυτή η ασθένεια θα εξαφανιστεί».

Οσον αφορά την αξιοποίηση ενός εμβολίου ενάντια στον SARS-COV-2, είπε ότι δεν αρκεί απλά αυτό να βρεθεί και μίλησε για μια σειρά άλλα «βήματα γεμάτα προκλήσεις» (η διασφάλιση αρκετών δόσεων για όλους, η πρόσβαση όλων σε αυτό, η επιθυμία όλων να το κάνουν κ.τ.λ.) που ακολουθούν μιλώντας για μια «τεράστια ευκαιρία για τον κόσμο», αφήνοντας (τουλάχιστον) ερωτήματα για το τι ακριβώς εννοούσε.

Την ίδια στιγμή, η πανδημία Covid-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη, όπου μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχαν καταγραφεί επίσημα 4.490.958 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 301.558 θύματα.

Στις ΗΠΑ καταγράφονταν αντίστοιχα 1.441.055 και 86.040, στην Ισπανία 272.646 και 27.321, στη Ρωσία 252.245 και 2.305, στη Βρετανία 233.151 και 33.614, στην Ιταλία 223.096 και 31.368, στη Βραζιλία 196.375 και 13.555, στη Γερμανία 174.478 και 7.884, στην Τουρκία 144.749 και 4.007, στην Ινδία 81.990 και 2.649.

«ΜΑΧΗ» ΟΜΙΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ
Η «Sanofi» εκβιάζει ανοιχτά για υψηλότερες επιδοτήσεις

Οι ΗΠΑ θα πάρουν πρώτες ένα πιθανό εμβόλιο, επειδή έχουν προπληρώσει, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος

Σε έναν στυγνό εκβιασμό προχώρησε και δημόσια ο γαλλικός φαρμακευτικός κολοσσός «Sanofi», ξεκαθαρίζοντας πως όποιος πληρώσει πρώτος (και περισσότερα) θα πάρει πρώτος το εμβόλιο που ενδεχομένως θα κατασκευαστεί. Η «Sanofi» είναι μία από τις περίπου 100 εταιρείες και ερευνητικές ομάδες παγκοσμίως που διαγωνίζονται για ένα εμβόλιο κατά της Covid-19.

Οπως σημείωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων «Bloomberg» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πολ Χάντσον, οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι η πρώτη χώρα που θα λάβει ένα πιθανό εμβόλιο: «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει το δικαίωμα να προ-παραγγείλει επειδή έχει επενδύσει για να αναλάβει τον κίνδυνο». Δηλαδή, έχει πληρώσει τη φαρμακευτική εταιρεία, για την περίπτωση που η επένδυσή της στο εμβόλιο δεν αποφέρει τα αναμενόμενα κέρδη.

Ο διευθύνων σύμβουλος παραπέμπει σε συμφωνία με τον αμερικανικό οργανισμό βιοϊατρικής έρευνας και ανάπτυξης («Barda») τον περασμένο Φλεβάρη, για επιδότηση 28 εκατ. ευρώ, με την προϋπόθεση ότι θα λάβουν τις πρώτες δόσεις του ενδεχόμενου εμβολίου. Την ίδια περίοδο η «Barda» επένδυσε μεγάλα ποσά σε διάφορα προγράμματα εμβολίων παγκοσμίως. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «Moderna», λέγεται ότι έλαβε περίπου 450 εκατ. ευρώ. Το πρακτορείο, το οποίο αναφέρεται στο υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, αναφέρει ότι αυτό επενδύει σε έρευνα για εμβόλια που χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα ελπιδοφόρα και σε αντάλλαγμα συνήθως απαιτεί ότι τμήματα ανάπτυξης, κατασκευής και πώλησης πραγματοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι προφανές ότι στην παγκόσμια κούρσα για την ανακάλυψη και παροχή του εμβολίου, οι φαρμακοβιομηχανίες εκβιάζουν για όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη - και μάλιστα εξασφαλισμένα από πριν - υψηλές επιδοτήσεις από τα χρήματα των λαών και υψηλές τιμές πώλησης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Sanofi» καλεί εδώ και καιρό τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη να δημιουργήσουν έναν εξίσου ισχυρό - και κυρίως πρόθυμο να χρηματοδοτήσει - θεσμό όπως ο «Barda», για να εξασφαλίσουν στην ήπειρο την καλύτερη δυνατή θέση στη μελλοντική παροχή εμβολίων.

Η προκλητική δημόσια δήλωση του ομίλου «Sanofi», απευθύνεται σε άλλα κράτη κυρίως στην ΕΕ, παζαρεύοντας «στα ίσα» μεγαλύτερες επιδοτήσεις για να κερδίσουν αυτές προβάδισμα. Μάλιστα, ειδικοί αναφέρουν σε ΜΜΕ ότι η «Sanofi» μιλά πιο δυνατά από τους άλλους φαρμακευτικούς ομίλους, αλλά όλες οι εταιρείες θα επωφεληθούν.

Οπως ανέφερε η γαλλική φαρμακοβιομηχανία μετά τη συνέντευξη Χάντσον, «η εταιρεία διεξάγει επί του παρόντος πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες με την ΕΕ και με τη γαλλική και γερμανική κυβέρνηση για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης εμβολίων».

Επιπλέον, «είναι πολύ ενθαρρυντικό που η Κομισιόν έχει αναλάβει δράση τις τελευταίες βδομάδες και επανεξετάζει μέτρα που θα μπορούσαν να επιταχύνουν τόσο την ανάπτυξη εμβολίων όσο και την πρόσβαση σε αυτά τα εμβόλια για τον ευρωπαϊκό πληθυσμό», σημειώνει σε δελτίο Τύπου.

Την περασμένη βδομάδα, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η Κομισιόν συγκέντρωσαν περίπου 7,4 δισ. ευρώ στη «διάσκεψη δωρητών» για τη χρηματοδότηση της παγκόσμιας αναζήτησης εμβολίου.

ΙΤΑΛΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Πλουσιοπάροχα δώρα στους επιχειρηματίες του Τουρισμού

Μια σειρά από μέτρα για τη στήριξη των μεγαλοξενοδόχων και άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών από τον κλάδο του Τουρισμού προσφέρουν οι κυβερνήσεις σε Γαλλία - Ιταλία, προμηνύοντας μεταξύ άλλων και σκληρές κόντρες για τη μοιρασιά της τουριστικής «πίτας» στην Ευρώπη, ενόψει καλοκαιριού.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, ανακοίνωσε ένα ευρύ σχέδιο «με δεσμεύσεις ύψους 18 δισ. ευρώ» για τη στήριξη του τομέα του Τουρισμού, υποστηρίζοντας ότι «αντιμετωπίζει πιθανόν τη χειρότερη δοκιμασία της σύγχρονης ιστορίας του και, καθώς αποτελεί ένα κόσμημα της γαλλικής οικονομίας, η διάσωσή του αποτελεί εθνική προτεραιότητα». Τα 18 δισ. ευρώ που - βέβαια θα πληρώσουν από τις τσέπες τους οι φορολογούμενοι εργαζόμενοι - είναι στήριξη «χωρίς προηγούμενο», όπως αναγνώρισε και ο Φιλίπ, αφορούν ευνοϊκότερους όρους δανεισμού, διευκόλυνση επενδύσεων, αλλά και κάλυψη μισθών από τα κρατικά ταμεία, μεριμνώντας για την όσο μικρότερη χασούρα των μεγαλοξενοδόχων κ.ά. Κι αυτό μάλιστα στο όνομα της «αποφυγής απωλειών θέσεων εργασίας», δηλαδή με τον εκβιασμό ότι έτσι δεν θα γίνουν (κι άλλες) απολύσεις, ενώ ήδη στρώνεται ο δρόμος για νέα «προσαρμογή» των συνθηκών εργασίας στις ανάγκες του κεφαλαίου (βλέπε και θέμα σελ. 19).

Στην Ιταλία η κυβέρνηση Κόντε εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι «το καλοκαίρι θα πάμε διακοπές», ανησυχώντας όχι για την ανάπαυση των εργαζομένων αλλά για τις εισπράξεις των μεγαλοξενοδόχων. Ανακοίνωσε έτσι τη διάθεση 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ ως «μπόνους διακοπών», με το οποίο θα επιδοτηθούν διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ κ.α. Σημειωτέον, οι αρμόδιοι υπουργοί επισήμαναν ότι σε συνομιλίες τους με τον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο τόνισαν πως πρέπει να ισχύσουν ενιαίοι κανόνες, π.χ. για τους όρους μετακίνησης των τουριστών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, να κινηθεί η ΕΕ «προς τη σωστή κατεύθυνση (...) και όχι προς έναν επιζήμιο ανταγωνισμό μεταξύ των διαφόρων χωρών της».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η έκθεση στον ιό ξεπερνά το 25% του πληθυσμού της Αγγλίας

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Νέα μελέτη του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ εκτιμά πως μέχρι το τέλος Απρίλη πάνω από το 25% των κατοίκων της Αγγλίας είχε εκτεθεί ή μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό Covid-19. Παράλληλα, όμως, τα θανατηφόρα κρούσματα συνεχίζονται, μεταξύ των οποίων το τελευταίο 24ωρο συμπεριλαμβάνεται και η περίπτωση ενός 14χρονου εφήβου δίχως υποκείμενα νοσήματα. Ο νεαρός, που ήταν μεταξύ οκτώ παιδιών που νοσηλεύονταν στο παιδιατρικό νοσοκομείο «Εβελίνα» του Λονδίνου, πέθανε από φλεγμονώδες σύνδρομο με συμπτώματα που παραπέμπουν στο σύνδρομο Καβασάκι (όπως επίμονος, υψηλός πυρετός άνω των 5 ημερών και εξανθήματα) και πιθανόν να συνδέεται με τον νέο κορονοϊό.

Την ίδια ώρα, ανεβαίνει η ανάγκη για κρατική επιχορήγηση και στήριξη του δικτύου συγκοινωνιών στο Λονδίνο όσο θα ανοίγει η οικονομία. Αυτό επισήμανε και ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας, Σαντίκ Χαν. Σημείωσε ότι μέσα στο τελευταίο δίμηνο χάθηκε το 90% των εσόδων από τα εισιτήρια στις δημόσιες συγκοινωνίες και από τη διαφήμιση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, προσθέτοντας ότι τα μηνιαία έξοδα για τη λειτουργία τους ανέρχονται σε περίπου 600 εκατομμύρια στερλίνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ