ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να ληφθούν μέτρα για τους σπουδαστές και το προσωπικό των ΑΕΝ

Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας

Λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας των σπουδαστών, του διδακτικού και του διοικητικού προσωπικού των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) και την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού εξαμήνου ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Ναυτιλίας. Σημειώνεται συγκεκριμένα στην Ερώτηση:

«Οι ΑΕΝ ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού στις 11 Μαρτίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στις ΑΕΝ το εξάμηνο θα ολοκληρωθεί μέσω τηλεκπαίδευσης, από τις 12 έως τις 30 Ιουνίου, ενώ οι απολυτήριες και προαγωγικές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν με φυσική παρουσία των σπουδαστών σε όλες τις ΑΕΝ από τις 15 Ιουνίου έως τις 17 Ιουλίου, κλιμακωτά ανάλογα με το εξάμηνο φοίτησης.

Η περίοδος αυτή, της πανδημίας, φανέρωσε ακόμη πιο έντονα τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης της δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης και πρόσθεσε νέα οικονομικά βάρη στους σπουδαστές και τις οικογένειές τους.

Η τηλεκπαίδευση στις ΑΕΝ αφενός ξεκίνησε με καθυστέρηση, αφετέρου δεν εξασφαλίστηκε η πρόσβαση όλων των σπουδαστών σε υπολογιστή και σύνδεση στο διαδίκτυο. Οι περίπου τρεις μήνες τηλεκπαίδευσης δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη διά ζώσης εκπαίδευση ενός εξαμήνου. Δεν έχει εξασφαλιστεί η αναπλήρωση των εργαστηριακών μαθημάτων, τα οποία αντικειμενικά δεν μπορούν να διδαχθούν μέσω τηλεκπαίδευσης και είναι απαραίτητα για το εκπαιδευτικό ταξίδι.

Πολλοί από τους χώρους που διαθέτουν σήμερα οι ΑΕΝ δεν αρκούν για να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις κατά την περίοδο της εξεταστικής. Σε πολλές αίθουσες διδασκαλίας δεν εξασφαλίζεται επαρκής αερισμός. Το προσωπικό καθαριότητας των ΑΕΝ δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες υγιεινής στις σχολές λόγω της πανδημίας.

Οι Εστίες των ΑΕΝ ήδη πριν την πανδημία αντιμετώπιζαν τεράστιες ελλείψεις στο αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας, ενώ οι σπουδαστές στοιβάζονταν σε μικρούς χώρους.

Επίσης, λόγω της έλλειψης υποδομών για τη στέγαση και τη σίτιση των σπουδαστών των ΑΕΝ, πολλοί είναι αυτοί που αναγκάζονται να επωμιστούν το τεράστιο κόστος της ενοικίασης σπιτιού στον τόπο που σπουδάζουν. Τα επιδόματα σίτισης και ενοικίου όχι μόνο δεν καλύπτουν τις ανάγκες των σπουδαστών, αλλά δίνονται και σε ελάχιστους. Επίσης, το κόστος της μετακίνησης των σπουδαστών από τους τόπους διαμονής τους προς τις Ακαδημίες είναι για την τεράστια πλειοψηφία δυσβάσταχτο.

Εκτός των παραπάνω, υπάρχουν σπουδαστές, καθηγητές, αλλά και διοικητικοί υπάλληλοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».

Με βάση αυτά, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Μαρίνος και Μανώλης Συντυχάκης, που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν από τον υπουργό Ναυτιλίας μέτρα ώστε:

  • Να ολοκληρωθεί το εκπαιδευτικό έτος, με τις απαραίτητες αναπροσαρμογές στην εξεταστέα ύλη, με αναπλήρωση των εργαστηριακών μαθημάτων που διδάχθηκαν μέσω τηλεκπαίδευσης, με τη διασφάλιση ότι όλοι οι σπουδαστές που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα εκπαιδευτικού ταξιδιού θα το πραγματοποιήσουν.
  • Να εξασφαλιστεί για όλους τους σπουδαστές η δωρεάν μετακίνηση προς τον τόπο σπουδών, αλλά και η κάλυψη του κόστους της στέγασης, του ρεύματος, του νερού και του τηλεφώνου, της σίτισης.
  • Να προστατευτεί η υγεία των σπουδαστών, των καθηγητών και του διοικητικού προσωπικού των ΑΕΝ, με τον επαρκή καθαρισμό και την τακτική απολύμανση των χώρων, με την αξιοποίηση πρόσθετων χώρων ώστε να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις και τη διανομή των απαραίτητων μέσων προστασίας, δωρεάν. Να εξασφαλιστούν ο καθαρισμός και η απολύμανση των Εστιών των ΑΕΝ και να λειτουργήσουν ξανά, εξοπλισμένες με το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας.
  • Να προστατευτούν με ειδικά μέτρα σπουδαστές, καθηγητές και διοικητικό προσωπικό που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
  • Σήμερα Παρασκευή:

Η Μαθητική ΟΒ Λιτοχώρου διοργανώνει ιστορικό περίπατο στα μνημεία του Λιτοχώρου, στις 12 μ., στο πλαίσιο του travel vlog της KNE.

Η ΟΒ ΣΔΟ Λάρισας διοργανώνει εκδήλωση στις 7 μ.μ., με θέμα: «Κορονοϊός: Αφορμή ή αιτία της οικονομικής κρίσης;». Θα μιλήσει η Αγγέλα Τσιάτσιου, μέλος του ΓΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τη χρήση του κωδικού: ckf7cls

  • Αύριο Σάββατο:

H Τομεακή Οργάνωση της KNΕ στην ΑΣΟΕΕ διοργανώνει στις 6 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36), εκδήλωση με θέμα την καπιταλιστική οικονομική κρίση και τίτλο «Να βγούμε μαχητικά από τον βούρκο της κρίσης και της εκμετάλλευσης». Θα μιλήσει ο Αντώνης Μοχιανάκης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.

Οι Οργανώσεις ΑΕΙ Ρόδου, Λέσβου και Σάμου διοργανώνουν διαδικτυακή βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Για την απελευθέρωση των γυναικών από κάθε κοινωνική ανισότητα. Η αντίληψη του ΚΚΕ», με ομιλήτρια την Βικτωρία Κούτση, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, στις 6.30 μ.μ., μέσω zoom (https://bit.ly/3d5Z47k ID: 711 1948 5641 Password: 1G3pay).

Οι ΟΒ Πολυτεχνείου Βόλου και ΣΤΕΦ - Τεχνολογίας Λάρισας διοργανώνουν στις 7 μ.μ. εκδήλωση με θέμα: «Τηλεργασία και τηλεκπαίδευση: Eργαλεία στην υπηρεσία των σύγχρονων αναγκών μας ή της κερδοφορίας των λίγων;» με ομιλητή τον Γιάννη Παντελίδη, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τη χρήση του κωδικού: e5hsegk

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Γερμανία διοργανώνουν στις 6 μ.μ. διαδικτυακή παρουσίαση της έκδοσης της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της KNE, με τίτλο «Αντεπίθεση για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, το Σοσιαλισμό». Η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει μέσω της πλατφόρμας ZOOM. Συμμετοχές και πληροφορίες στο: ekdilwseis_germania@yahoo.com.

Οι Εδαφικές ΟΒ Δυτικής Θεσσαλονίκης διοργανώνουν στις 7 μ.μ., στο Θεατράκι Ευόσμου, σύσκεψη με θέμα «Κρίση του κορονοϊού ή κρίση του καπιταλισμού; Συζήτηση για Εργασιακά και την οικονομική κρίση». Θα προβληθούν αποσπάσματα από το αντίστοιχο Podcast της ΚΝΕ με καλεσμένο τον Μάκη Παπαδόπουλο.

Οι Μαθητικές ΟΒ Τούμπας διοργανώνουν στις 11 π.μ. ιστορικό περίπατο, με σημείο συνάντησης το Πάρκο του Αγ. Θεράποντα.

Οι ΟΒ ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης οργανώνουν στις 7 μ.μ. συζήτηση στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Βελισσαρίου 5, περιοχή Ευζώνων), με θέμα «Νομοσχέδιο για την Παιδεία εν μέσω πανδημίας. Τι παίζει με τα ΕΠΑΛ;». Θα μιλήσουν ο Θωμάς Παπούλιας, καθηγητής ΕΠΑΛ, και ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης, μέλος του ΣΠ Κ. Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Οι Μαθητικές ΟΒ Κατερίνης διοργανώνουν παιχνίδι για τον πόλεμο, στις 7 μ.μ., στο πάρκο της Κατερίνης, στο πλαίσιο του travel vlog.

  • Την Κυριακή 17 Μάη:

Στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη (Βελισσαρίου 5, περιοχή Ευζώνων) θα γίνει εκδήλωση, στις 7 μ.μ., με θέμα «Η ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη». Θα γίνει παρουσίαση του λευκώματος που επιμελήθηκε η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ από τον Θοδωρή Σταϊκόπουλο, μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας της ΠΟ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης, και θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τους μουσικούς Κώστα Γκούβα και Νίκο Ταλέα. Θα γίνει αναμετάδοση της εκδήλωσης στο ZOOM και το link είναι: https://us02web.zoom.us/j/9611820687

Οι Μαθητικές ΟΒ Καλαμαριάς θα επισκεφτούν το γήπεδο της Καλαμαριάς και του Αριστοτέλη, στις 11.30 π.μ., στο πλαίσιο του travel vlog τους.

Η Μαθητική ΟΒ Βέροιας διοργανώνει στις 12 το μεσημέρι ιστορικό περίπατο στην εβραϊκή συνοικία και περιήγηση με τάμπλετ στα μουσεία, στο πλαίσιο του travel vlog.

Η Μαθητική ΟΒ Νάουσας διοργανώνει στις 6 μ.μ. ιστορικό περίπατο σε μέρη της περιοχής και μνημεία για την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου, στο πλαίσιο του travel vlog.

Σύσκεψη για τους οδηγούς σχολικών λεωφορείων

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων» καλεί τους οδηγούς σχολικών λεωφορείων στις ιδιωτικές δομές Εκπαίδευσης σε σύσκεψη την Κυριακή 17/5, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, με θέμα τη συνέχεια της πάλης ενάντια στη συντονισμένη προσπάθεια εργοδοτών και κυβέρνησης να καταργήσουν την ασφάλισή τους με ένσημο για Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Συγκεκριμένα, σε διευκρινιστικό έγγραφο που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ στις αρχές Μάρτη (51485/2020), ισχυρίζεται πως οι οδηγοί σχολικών λεωφορείων δεν εντάσσονται στα ΒΑΕ. Διαχωρίζοντάς τους από τους συναδέλφους τους οδηγούς λεωφορείων και πούλμαν, ο ΕΦΚΑ, επικαλούμενος το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αναφέρει ότι τα σχολικά λεωφορεία δεν εντάσσονται στην κατηγορία των «επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών», καθώς ανήκουν σε επιχειρήσεις που «το κύριο αντικείμενό τους δεν είναι οι επιβατικές μεταφορές, αλλά εκτελούν το συγκεκριμένο έργο στο πλαίσιο της διευκόλυνσης του έργου τους (...) χωρίς τη χρέωση κομίστρου». Οι εργαζόμενοι δηλαδή που δουλεύουν πίσω από το τιμόνι και μεταφέρουν καθημερινά μαθητές από και προς το σχολείο τους, απειλούνται να πεταχτούν εκτός ΒΑΕ με το σκεπτικό ότι... οι εργοδότες τους δεν έχουν «κύριο αντικείμενο» τις επιβατικές μεταφορές!

Για το ίδιο ζήτημα Ερώτηση έχει καταθέσει το ΚΚΕ προς τον υπουργό Εργασίας. «Επισημαίνουμε ότι η νομοθεσία δεν διαφοροποιεί τα δικαιώματα των οδηγών λεωφορείων με βάση την κύρια δραστηριότητα της επιχείρησης στην οποία απασχολούνται», αναφέρουν οι βουλευτές του Κόμματος και ζητούν από το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ακυρωθεί - αποσυρθεί η «μη σύννομη διευκρινιστική απάντηση του ΕΦΚΑ, με δεδομένο ότι μπορεί να αξιοποιηθεί για να μεταβληθεί δυσμενώς για τους εργαζόμενους - οδηγούς σχολικών λεωφορείων, και όχι μόνο, αλλά σειράς κλάδων, το ασφαλιστικό καθεστώς τους».

Στους 77.970 οι εισακτέοι στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Ιδιος με πέρυσι θα είναι ο αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2020 - 2021. Οπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας, υπεγράφη η σχετική Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τον αριθμό εισακτέων στις Σχολές, στα Τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε 77.970. Οπως επισημαίνεται, η μόνη διαφοροποίηση αφορά την ανακατανομή των εισακτέων των Τμημάτων Νοσηλευτικής, των οποίων ο συνολικός αριθμός παραμένει ίδιος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ