ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Με το βλέμμα στην κρίση τα νέα μέτρα περιστολής των λαϊκών ελευθεριών

Ανάμεσα στα άλλα το νομοσχέδιο αυστηροποιεί παραπέρα το νομοθετικό πλαίσιο για τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ
Ανάμεσα στα άλλα το νομοσχέδιο αυστηροποιεί παραπέρα το νομοθετικό πλαίσιο για τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ
Από κοινού και με το βλέμμα στους «κραδασμούς» της νέας καπιταλιστικής κρίσης, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψήφισαν επί της αρχής χτες το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής το αντιλαϊκό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που προβλέπει την περαιτέρω περιστολή των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2016/800, 2017/1371, 2017/541, 2016/1919, 2014/57/ ΕΕ, κύρωση του Μνημονίου Διοικητικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, τροποποιήσεις του ν. 3663/2008 (Α' 99) προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/1727 και άλλες διατάξεις», του οποίου η συζήτηση επί των άρθρων στην Ολομέλεια θα συνεχιστεί την Πέμπτη 21 Μάη.

Ενδεικτικά η Οδηγία 2017/1371, με τίτλο «Σχετικά με την καταπολέμηση μέσω ποινικού δικαίου της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ενωσης», όπως γίνεται κατανοητό ακόμα και από τον τίτλο, προβλέπει αυστηροποίηση ποινών, αλλά και διεύρυνση των πράξεων που θεωρούνται «εγκλήματα» σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, στοχοποιώντας με αυτόν τον τρόπο και το εργατικό - λαϊκό κίνημα που αγωνίζεται και διεκδικεί ενάντια στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ. Αξιοποιείται παράλληλα και για περαιτέρω συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Ακόμα, η Οδηγία 2017/541 για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» διευρύνει το φάσμα των «συμπεριφορών» που μπορούν να χαρακτηριστούν σχετιζόμενες με τρομοκρατική δραστηριότητα, περιστέλλοντας έτσι λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες, ενώ διευρύνει και το πλαίσιο ποινικής καταστολής πλέον και σε «προπαρασκευαστικές πράξεις». Πιο ειδικά, η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας τους εκσυγχρονισμούς του «τρομονόμου» που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, στον προηγούμενο νόμο της ποινικοποίησε τα ταξίδια, όταν θα εικάζεται πως αυτά γίνονται με σκοπό την «εκπαίδευση για την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων». Τώρα αυτό διευρύνεται, καθώς θα τιμωρείται και όποιος διευκολύνει τα ταξίδια.

Με άλλες διατάξεις αναβαθμίζονται σε κακούργημα η εκβίαση και η πλαστογραφία που σχετίζονται με «τρομοκρατική» δραστηριότητα, όπως αυτή μπορεί να εννοηθεί από την ΕΕ, προβλέπονται ειδικές διατάξεις για τη διεθνή συνεργασία και την πρόσβαση, συγκέντρωση και διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με την «τρομοκρατία» κ.ο.κ.

Παράλληλα το νομοσχέδιο ενσωματώνει την Οδηγία 2016/800, που προβλέπει την επέκταση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και σε βάρος των ανηλίκων που είναι ύποπτοι ή κατηγορούμενοι, τους οποίους εξαιρεί ακόμα και από το στοιχειώδες δικαίωμα ο ανήλικος κατηγορούμενος να παρίσταται με δικηγόρο σε όλα τα στάδια της ποινικής διαδικασίας!

Δείχνοντας πώς ο ένας συμπληρώνει τον άλλον στην επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής και ότι πέρα από διαφωνίες διαχείρισης έχουν κοινό μέλημα την προστασία των συμφερόντων του κεφαλαίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας ανέφερε ότι το νομοσχέδιο περιέχει κυρίως «εκκρεμότητες που μας είχαν παραδοθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση». Πρόσθεσε δε ότι δεν είναι τυχαίο που η κυβέρνηση φέρνει εν μέσω πανδημίας το νομοσχέδιο αυτό. Οπως είπε ακόμα, «η ενσωμάτωση των νόμων της ΕΕ γίνεται αναγκαία στη χρονική στιγμή, για λόγους που υπογράφει η ευρωπαϊκή έννομη τάξη»...

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Καλαματιανός, ανέφερε για το νομοσχέδιο ότι «συμφωνούμε και νιώθουμε ικανοποίηση που οι διατάξεις του έτυχαν επεξεργασίας και ωρίμασαν κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και έρχονται τώρα προς νομοθέτηση». Η δε ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ, Κ. Γιαννακοπούλου, παρατήρησε ότι η ενσωμάτωση των Οδηγιών αυτών «θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα». Το κόμμα του Κυρ. Βελόπουλου καταψήφισε, με τον ειδικό του αγορητή Κ. Χήτα να εξηγεί ότι οι διατάξεις που αφορούν τους ανήλικους είναι «προστασία των μεταναστών». Καταψήφισε και το ΜέΡΑ25, διατηρώντας επιφυλάξεις για τις Οδηγίες, όπως αυτή που αφορά τους ανήλικους, «κατά πόσο διαφυλάττουν το βέλτιστο συμφέρον τους».

Θωρακίζονται από κραδασμούς και λαϊκές αντιδράσεις

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, δίνοντας το γενικότερο πλαίσιο του νομοσχεδίου, το οποίο το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής, ανέφερε ότι οι Οδηγίες που ενσωματώνει, «όπως και η πληθώρα αντίστοιχων τις οποίες έφεραν για ψήφιση όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με προεξάρχουσα την τελευταία του ΣΥΡΙΖΑ, εντάσσονται και συμβάλλουν στην παραπέρα οικοδόμηση του επονομαζόμενου Χώρου Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης της ΕΕ. Δηλαδή έναν πιο αντιδραστικό χώρο, μέσα στον οποίο μπορούν να αξιοποιούνται από κοινού όλοι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί των κρατών - μελών, για να εξουδετερώνουν ό,τι μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνο για τα ιερά και τα όσια της ΕΕ, τα συμφέροντα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, σε βάρος των δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων και ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων των κρατών - μελών».

Πρόσθεσε ότι «η ανάγκη θωράκισης από τους κραδασμούς, γίνεται πάντα πιο επιτακτική σε περιόδους κρίσεων (...) Σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι που θεριεύουν οι περιορισμοί και η καταστολή σε βάρος του λαϊκού κινήματος, το οποίο είναι κοινός και πάντα ορατός εχθρός για τα συμφέροντα της Ενωσης».

«Παίρνετε τα μέτρα σας για να θωρακιστείτε απέναντι στην οργή των εργατικών - λαϊκών μαζών που δεν πρόκειται να δεχτούν να πληρώσουν τα σπασμένα κι αυτής της κρίσης», συνέχισε. Και αναφέρθηκε στις διατάξεις του νομοσχεδίου, δίνοντας έμφαση στις Οδηγίες που αφορούν τους ανήλικους, την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ κ.λπ.

Δίνοντας δε το στίγμα για το πώς η κάθε κυβέρνηση βαδίζει πάνω στα χνάρια της προηγούμενης, έφερε ως παράδειγμα την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων κατά των πλειστηριασμών από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο να αυστηροποιεί το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά επιπλέον τώρα να εξαιρεί αυτό το «αδίκημα» από τη λίστα των αδικημάτων για τα οποία μπορεί να παύσει η δίωξη, όπως προβλέπεται σε πρόσφατο νομοσχέδιο.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρεμβάσεις για τη Μέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Παρεμβάσεις και εξορμήσεις με αφορμή τη 19η Μάη, Μέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, προγραμματίζουν οι ΚΟΒ Καλαμαριάς της ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Σήμερα Τρίτη, στις 7.30 μ.μ., προγραμματίζουν περιοδεία στον πεζοδρόμο Καλαμαριάς, και την Πέμπτη 21/5, την ίδια ώρα, στα πάρκα της Νέας Κρήνης.

Με ανακοίνωσή τους για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου σημειώνουν ότι «ο ποντιακός ελληνισμός έζησε στο πετσί του την προσφυγιά και έμαθε τι θα πει να μετακινείσαι σε εμπόλεμες ζώνες, τι θα πει εξαθλίωση, αρρώστιες, ρατσισμός. Μέσα σε όλα αυτά οι ξεριζωμένοι εκείνης της περιόδου είχαν να αντιμετωπίσουν την περιφρόνηση - ακόμα και το μίσος - μιας μερίδας "εθνικοφρόνων γηγενών", που τους στιγμάτιζαν ως "τουρκόσπορους", επιτίθονταν στους συνοικισμούς, απαιτούσαν τον "εξαγνισμό" της χώρας από την παρουσία τους και άλλα. Οι απόγονοι αυτών, οι φασίστες της Χρυσής Αυγής και άλλες φασιστικές οργανώσεις, είναι οι ίδιοι που προσπαθούν σήμερα να καπηλευτούν τα γνήσια αισθήματα του ποντιακού ελληνισμού. Γι' αυτό, το σύνολο του ποντιακού πληθυσμού πρέπει να τους απομονώσει».

Θυμίζουν ότι «οι κομμουνιστές έδωσαν τότε μια τιτάνια μάχη καταγγέλλοντας τις διαχωριστικές γραμμές που ήθελε να επιβάλει ο αστικός κόσμος μεταξύ προσφύγων και γηγενών εργαζομένων, στη λογική "διαίρει και βασίλευε" (...) Το Κομμουνιστικό Κόμμα, λόγω της διεθνιστικής και ταξικής αντίληψής του, ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που στάθηκε ειλικρινά δίπλα στους πρόσφυγες από την πρώτη στιγμή».

Τέλος, θυμίζουν ότι το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει κάθε δίκαιη διεκδίκηση του οργανωμένου ποντιακού κινήματος, όπως και όλες τις διεκδικήσεις του λαού, κόντρα στις επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Στεκόμαστε στο πλευρό των χιλιάδων ομογενών που ύστερα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και την καπιταλιστική παλινόρθωση εγκαταστάθηκαν στην πατρίδα μας και συνεχίζουν μετά από τόσα χρόνια να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αποκατάστασης. Θεωρούμε ότι πρέπει να αναδειχθεί και να στηριχθεί από το ελληνικό κράτος η πολιτιστική και πνευματική δραστηριότητα των Ποντίων όλων των γενεών. Η αξιοποίηση της ιστορικής μνήμης από το λαό οφείλει να οδηγεί στην αποκάλυψη της εθνικιστικής ρητορικής, στην εξουδετέρωση του δηλητηρίου του εθνικιστικού μίσους», τονίζουν οι ΚΟΒ Καλαμαριάς.

  • Στο πλαίσιο της Μέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, σήμερα στις 6.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί περιοδεία στην περιοχή της Γκορίτσας, στον Ασπρόπυργο, με τον Δημήτρη Μπακάλη, μέλος του Τομεακού Γραφείου Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Ασπρόπυργου.
Ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια για τη «Novartis»

Αρχίζει σήμερα η ειδική διήμερη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει επί του αιτήματος 30 βουλευτών της ΝΔ για διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του πρώην υφυπουργού Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλου, για το ρόλο του στην υπόθεση «Novartis» που εξετάζει η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος κατηγορείται για σκευωρία σε βάρος πολιτικών προσώπων και άλλα αδικήματα, στα οποία η ΝΔ ζητά να προστεθούν αυτά της σύστασης συμμορίας - εγκληματικής οργάνωσης, του εκβιασμού, της δωροληψίας, της κατάχρησης εξουσίας κ.ά.

Μέχρι τώρα οι διαδικασίες της Επιτροπής, με ευθύνη των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιπών, είναι πολύ μακριά από τη διερεύνηση του σκανδάλου σε βάθος. Χαρακτηρίζονται από εκφυλισμό, επικίνδυνες διαδικασίες (π.χ. «προστατευόμενους μάρτυρες» τους οποίους όλοι γνώριζαν και το σόου που στήθηκε για την κατάθεσή τους), που αν συνεχιστούν οδηγούν σε προδιαγεγραμμένο φιάσκο. Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ έχει αποχωρήσει από την Επιτροπή, αρνούμενο να νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες, που αντικειμενικά παρεμποδίζουν τη διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ ξεκαθαρίζει ότι θα επανεξετάσει τη στάση του αν αλλάξουν αυτά τα δεδομένα.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποχαιρετά τον σ. Κώστα Ξένο

Με μεγάλη λύπη αποχαιρετά η ΤΕ Νότιου Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ τον σ. Κώστα Ξένο που «έφυγε» στα 93 του χρόνια τα ξημερώματα του Σαββάτου 16/5. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε χτες Δευτέρα στο Νεκροταφείο του Βύρωνα.

Ο σ. Κώστας εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ το 1943 και συμμετείχε στις μάχες του Δεκέμβρη και στον Εμφύλιο. Εξορίστηκε στη Μακρόνησο το 1947 - '48 και για 8 ακόμα χρόνια πέρασε τη ζωή του σε φυλακές και τόπους εξορίας (Αίγινα, Γιούρα, Βούρλα, Κάστορος Πειραιά).

Εργάστηκε ως τσαγκάρης και υπήρξε μέλος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων στον Πειραιά, στο οποίο διετέλεσε πρόεδρος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ηταν δραστήριο μέλος του Κόμματος μέχρι το τέλος της ζωής του, μελετώντας καθημερινά τον «Ριζοσπάστη».

Τον Κώστα Ξένο αποχαιρετά με ανακοίνωσή του και το ΔΣ του Συνδέσμου Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ